سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

منار آجری بنایی تاریخی در جنوب خرم‌آباد/ بنایی برای هدایت کاروان‌ها و دیده‌بانی و نگهبانی از شهر + تصـاویر

مناره آجری یکی از آثار باستانی شهر خرم‌آباد و متعلق به قرن چهارم هجری قمری می‌باشد و در ابتدای شهر خرم آباد قرار دارد.

داوودی کارشناس میراث فرهنگی لرستان در گفتگو با  خبرنگار  گروه استان های  باشگاه خبرنگاران جوان از لرستان، گفت: بنا تاریخی منار آجری با قدمتی حدود ۹۰۰ سال در جنوب خرم‌آباد و در کنار مکان شهر قدیمی شاپورخواست بر روی پایه سنگی بنا شده و حدود ۳۰ متر ارتفاع دارد.

وی افزود: قطر سطح تحتانی آن ۵/۴ متر است و با پیمودن ۹۹ پله دورانی می‌توان به بام مناره صعود نمود.

معماری بی ونظیر با سنگ وگچ

معماری سنگ و گچ با دیوار‌های ضخیم در مجاورت مناره (پارک، میدان شقایق فعلی) بیانگر وجود تأسیساتی نظیر کاروانسرا و مسجد وگرداگرد بنا در گذشته می‌باشد.

بنایی برای هدایت کاروان‌ها و دیده‌بانی و نگهبانی از شهر

منار آجری بنایی است استوانه‌ای شکل که بر روی یک سکوی مکعب مربع سنگی واقع شده و در گذشته به عنوان میل راهنما (جهت هدایت کاروان‌ها) و دیده‌بانی (نگهبانی از شهر) کاربرد داشته است.

منار یا مناره در لغت به معنای جای نور و آتشگاه می‌باشد و در اصطلاح به بنا‌های بلند و کشیده‌ای اطلاق می‌شود که عموما در کنار بنا‌های مذهبی همانند مدارس، مساجد و مقابر ساخته می‌شود. پیش از اسلام منار را میل می‌گفتند که گاهی نشانه وجود آتشکده و آتشگاه‌های بزرگ بود.

درباره مکان واقعی منار در شهر شاپور خواست باید گفت، با توجه به پراکندگی آثار و ویرانه‌های به جای مانده از این شهر به احتمال زیاد منار تقریبا در میانه شهر شاپورخواست قرار داشته و مشرف به تمامی خانه‌های شهر و همچنین راه‌ها و جاده‌های اطراف –که از شمال به جنوب و از غرب به شرق امتداد داشتند – بوده است با این چشم انداز وسیع و طویل، منار نقش مهمی در ایجاد و ارتباط میان ساکنان شهر از یک سو و کاروان‌ها و مسافرانی که در جاده‌ها تردد می‌کردند، ایفا می‌کرده است.

علاوه بر این منار همچنین به عنوان یک مرکز پیام رسانی و پایگاه دیده بانی در صورت بروز هر گونه حادثه‌ای از قبیل: هجوم دشمن و اقوام مهاجم علائم و اشاراتی را به صورت دود و آتش به نقاط مختلف شهر و بخصوص دژ فلک الافلاک که در آن سوی رودخانه در مقابل شهر شاپور خواست قرار داشت و معمولا محل اقامت حاکم شهر و مقر فرمانروایی محسوب می‌شد، ارسال می‌کرده است.

خرم آباد شهری ساخته شده پیرامون منار

همچنین بنا به گفته بزرگان قدیم شهر خرم آباد در پیرامون منار و در حد فاصل منار تا سنگ نوشته قبرستانی وجود داشته که معمولا مورد استفاده عشایر کوچ رو بود که از کنار شهر عبور می‌کردند.

گزارش از مهدیه فکوری

انتهای پیام/م

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.