سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

اژدر‌های ایرانی؛ از ماهی نهنگ خوار تا والفجر

موشک ها به عنوان یکی از موثرترین سلاح‌ها در میدان‌های نبرد با توانایی ضربات سنگین و مهلک در زمین، هوا و دریا هستند که یکی از اعضای این خانواده موشک‌های سطح به دریا و یا همان اژدر‌ است.

به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، قدرت موشکی ایران اکنون یکی از دستاورد‌های بزرگ جمهوری اسلامی در عرصه فناوری‌های نظامی و قدرت دفاعی کشور است که نقطه شروع این پیشرفت را می‌توان دوران جنگ تحمیلی و محاصره همه جانبه در آن زمان توسط سایر کشور‌ها دانست. امروز با تکیه بر توانمندی داخلی و استفاده حداکثری از ظرفیت‌های موجود در فواصل زمانی کوتاه، موشک‌های جدید و مدرنی توسط نیرو‌های مسلح کشور رونمایی می‌شود که با معرفی هرکدام از آن‌ها دشمنان از پیشرفت ایران در عرصه دفاعی عصبانی‌تر شده و توانایی جمهوری اسلامی در عرصه دفاعی نمایان‌تر می‌شود.

در چنین شرایطی که کشور همواره با تهدید حضور بیگانگان در منطقه مواجه است، لزوم گسترش و ساخت تسلیحات راهبردی به خصوص در حوزه دریایی به چشم می آید. در سالیان اخیر  هم با توجه به حضور موثر جمهوری اسلامی ایران در آب‌های بین المللی و آزاد، سرمایه گذاری بسیار خوبی در زمینه تسلیحات دریایی انجام شده است، به طوری که امروز انواع شناورهای رزمی، موشک‌های کروز ساحل به دریا، قایق‌های پرنده و سایر تسلیحات در اختیار نیروهای دریایی سپاه و ارتش قرار دارد.

قدرت موشکی ایران اکنون یکی از دستاورد‌های بزرگ جمهوری اسلامی در عرصه فناوری‌های نظامی و قدرت دفاعی کشور است. یکی از موثرترین سلاح‌ها در میدان‌های نبرد که توانایی ضربات سنگین و مهلک در زمین، هوا و دریا را دارند موشک‌ها هستند و یکی از اعضای این خانواده موشک‌های سطح به دریا و یا همان اژدر‌ها هستند.

اَژدَر یک سلاح انفجاری پرتابی است که در داخل دریا و درون آب شلیک می‌شود. این موشک‌های سطح به دریا و یا دریا به دریا نوعی موشک هستند که از رو یا زیر سطح آب پرتاب می‌شود و در درون آب حرکت می‌کنند و در نزدیکی هدف یا پس از برخورد به آن منفجر می‌شود. به دلیل این که مقابله با اژدر‌ها بسیار مشکل است، این نوع سلاح در زمره مرگبارترین تسلیحات دریایی قرار می‌گیرد. 

اژدر رادار گریز حوت

یکی از مهم‌ترین اژدر‌های ساخت ایران، موشک حوت است. موشک انداز‌های اژدر حوت کاملا رادار گریز بوده و از دید رادار‌های دشمن مخفی می‌مانند. توان رزمی این موشک برابر با موشک VA-۱۱۱ Shkval ساخت روسیه است و تنها دو کشور ایران و روسیه فناوری لازم را برای ساخت چنین موشک‌های به دست آورده اند. سرعت متوسط این موشک ۴ برابر اژدر معمولی زیر آبی است.

سرعت، از مهم‌ترین فاکتور‌هایی است که در ساخت موشک به آن توجه می‌شود؛ سرعت از دو زاویه در موشک اهمیت دارد؛ یکی از آن‌ها زمان آماده سازی برای شلیک می‌باشد که از اهمیت زیادی در رزم نظامی برخوردار است؛ گاه در جنگ‌ها شرایطی بوجود می‌آید که موشک‌ها باید به سرعت آماده شلیک شوند؛ اژدر حوت سه تا چهار برابر سایر اژدر‌ها سرعت دارد، این اژدر سرعتی معادل ۱۰۰ متر بر ثانیه دارد.

یکی دیگر از قابلیت‌های این موشک که موجب افزایش سرعت آن می‌شود قابلیت فراحفره سازی است. فراحفره سازی قابلیتی در کلاهک این گونه اژدر است که در آن با تولید حباب‌های بخار که از نوک دماغه و پوسته خود خارج می‌کند لایه‌ای از گاز در اطراف خود شکل می‌دهد و بدین ترتیب خود را از تماس مستقیم با آب و پسای قابل ملاحظه ناشی از آن دور می‌کند که پس از شلیک با ایجاد حباب در اطراف کلاهک موجب افزایش سرعت تا ۴ برابر سایر موشک‌ها می‌شود.

در سال ۸۵ و در جریان برگزاری رزمایش پیامبر اعظم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تصویری از ایران به جهان مخابره شده که بهت تمام کارشناسان و ناظران جهانی را در پی داشت و آن هم خبر شلیک "اژدر حوت" مقلب به ماهی نهنگ‌خوار در خلیج فارس بود. این خبر از آنجا بسیار قابل توجه بود که اژدر حوت سریع‌ترین اژدر دنیا در آن زمان و حتی در حال حاضر است. دریادار علی فدوی فرمانده سابق نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در آن روز‌ها اعلام کرد که اژدر حوت سریع‌ترین اژدر دریایی دنیاست. بسیاری از متخصصان نظامی در دنیا باور نمی‌کنند که ایران چنین موشکی ساخته باشد، زیرا فناوری این موشک بسیار پیشرفته و در اختیار تعداد محدودی از کشور‌ها قراردارد.

این موشک قابلیت پرتاب از روی شناور و یا زیردریایی در عمق ۱۰۰ متری را دارد. با سرعت حدود ۵۰ نات (۹۳ کیلومتر بر ساعت) کپسول پرتاب خود را ترک می‌کند. با فرو رفتن در آب و رسیدن به عمق مناسب، موتور خود را روشن کرده و به سمت هدف راهی می‌شود.
 
واقعیت این است که حوت در مناطقی مثل تنگه هرمز هم می‌تواند موثر واقع شود. ایران هم بیشتر این اژدر را به منظور استفاده در تنگه هرمز ساخته است. همچنین "حوت" علاوه بر پرسرعت و ترسناک بودن توانسته این ویژگی را داشته باشد که با بهینه سازی مناسب که به همت سپاه پاسداران صورت گرفته است دقیق‌تر از موشک مشابه خود هدف مورد نظر را ارزیابی کند. ضمنا موشک انداز‌های این موشک کاملا رادار گریز بوده و از دید رادار‌های دشمن مخفی می‌مانند.
 

شواهد به وضوح نشان می‌دهد که شناور‌های متوسط و بزرگ‌تر از متوسط هیچ شانسی برای فرار از اژدر حوت ندارند؛ بنابراین با شلیک دو اژدر حوت و باصرف هزینه ۲ میلیون دلار می‌توان به آمریکا، چهار میلیارد و پانصد میلیون دلار ضرر زد، یعنی ۹۰۰ برابر. البته هر ناو هواپیما بر در اطراف خود همیشه چندین کشتی جهت پشتیبانی تدارکاتی، نظامی و دفاعی دارد. با غرق شدن یک ناو هواپیما بر تمام ناوگان پشتیبانی آن آسیب پذیر می‌شوند و این دقیقا یعنی همان بلایی که نیروی دریایی ما در جنگ هشت ساله بر سر نیروی دریایی عراق آورد.
 

اژدر والفجر؛  از سامانه ضد فریب تا نابودی شناور‌های دریایی در چند ثانیه

رسانه‌های مهم جهان ۲۱ مهرماه ۹۴ به ایران خیره شده بودند تا خبری مهم را از تهران مخابره کنند. سردار سرتیپ پاسدار حسین دهقان وزیر سابق دفاع و پشتیانی نیرو‌های مسلح در مقابل دوربین‌ها حاضر شد تا خبر رونمایی از دستاوردی جدید در حوزه دریایی را با نام اژدر والفجر اعلام کند. سردار دهقان دیگر ویژگی‌های این اژدر را برخورداری از سرجنگی قدرتمند اعلام کرد. وی همچنین اعلام کرد سرعت آماده سازی بالا و واکنش سریع بودن آن، گویای افزایش سرعت والفجر است.

این اژدر با دارابودن قابلیت‌هایی همچون سامانه ضد فریب، سرعت زیاد و سرجنگی با قدرت تخریب بسیار بالا توانایی نابودی اهداف و شناور‌های دریایی را طی چند ثانیه دارد. سر جنگی این اژدر با وزنی بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم قدرت تخریب بالایی داشته و قادر است اهداف خود را نابود کند.

سرعت، از مهم‌ترین فاکتور‌هایی است که در ساخت موشک به آن توجه می‌شود؛ سرعت از دو زاویه در موشک اهمیت دارد؛ یکی از آن‌ها زمان آماده سازی برای شلیک می‌باشد که از اهمیت زیادی در رزم نظامی برخوردار است؛ گاه در جنگ‌ها شرایطی بوجود می‌آید که موشک‌ها باید به سرعت آماده شلیک شوند؛ به نظر می‌رسد اژدر والفجر سرعت بالایی داشته باشد، اما تاکنون اطلاعات دقیقی دراین باره مطرح نشده و اطلاعات دقیق این اژدر محرمانه است و از این اژدر جز چند تصویر، اطلاعات بیشتری منتشر نشده، اما آنچه را که می‌توان درباره این اژدر بیان کرد این است که والفجر از خانواده اژدر‌های ۵۵۳ میلیمتری هدایت شونده با استفاده از رادار و سونار است.
 
مهم‌ترین ویژگی این نوع سیستم هدایت، افزایش دقت اژدر است به طوری که در صورت فریب سیستم سونار، بلافاصله سیستم رادار وارد عمل شده و تا لحظه برخورد آن را هدایت می‌کند. ویژگی‌های شاخصی که اژدر والفجر را نسبت به سایر محصولات مشابه در دنیا متمایز می‌کند، زمان کوتاه آماده‌سازی در یگان‌های پشتیبانی کننده و یگان‌های شلیک‌کننده است. این ویژگی موجب افزایش فوق‌العاده توان تاکتیکی، سرعت عمل و واکنش سریع یگان‌های رزمی سطحی و زیر سطحی نیرو‌های دریایی ارتش و سپاه می‌شود. هم اکنون این اژدر در رزمایش‌های مختلف نیرو‌های مسلح ایران در خلیج فارس و دریای عمان مورد استفاده قرار می‌گیرد.
 
 
پایگاه خبری راشاتودی اول مارس ۲۰۱۷ در مطلبی درباره اژدر والفجر نوشت که ایران موفق شده تا نخستین اژدر بومی خود با عنوان والفجر را آزمایش کند. این اژدر در حاشیه رزمایش ولایت ۹۵ در خلیج فارس از زیردریایی کلاس قدیر شلیک شد و یک شناور را در آب‌های خلیج فارس نابود کرد.
 

کلام آخر

ذکر این نکته ضروری به نظر می‌رسد که بر اساس مولفه‌های قدرت، در حال حاضر توان موشکی کشور‌ها به عنوان یکی از مهمترین عوامل بازدارنده تهاجم نظامی است و بر همین اساس ایران طی سال‌های اخیر توانسته است طیف متنوعی از موشک‌ها با ویژگی‌های متفاوت برای مقابله با انواع تهدیدات را طراحی و تولید کند و به همین دلیل هم اکنون به عنوان یکی از قدرت‌های موشکی جهان و منطقه غرب آسیا شناخته می‌شود.
 
امروز با موفقیت دانشمندان و طراحان ایرانی شاهد خودکفایی جمهوری اسلامی در بسیاری از زمینه‌های علمی و فناوری هستیم. توانمندی نظامی و دفاعی، بدون شک یکی از مهم ‏ترین محور‌های راهبردی جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با تهدیدات است و تا امروز اعمال تحریم‌های خصمانه و یکطرفه آمریکایی‌ها و همپیمانانش نتوانسته از ارتقای توان علمی کشور به ویژه در صنعت دفاعی جلوگیری کند.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۷
در انتظار بررسی: ۰
محمد
۱۶:۵۷ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
وقتی امریکا به عراق حمله کرد عراق توانایی دفاع نداشت ولی امریکا زمین های کم وسعتی را تسرف کرد پس امریکا چطور میتواند یک کیلو متر را از ایران تسروف کند.
غلام رهبر
۲۰:۵۹ ۲۱ بهمن ۱۳۹۸
درود به غیرت و شرفت ایرانی
ناشناس
۰۱:۰۵ ۰۸ مرداد ۱۳۹۸
افرین مایه افتخار است
ناشناس
۱۸:۳۲ ۰۷ تير ۱۳۹۸
اگر ابر قدرت جهان بیشم عالیه
افشار رحیمی منش
۲۲:۰۳ ۲۷ خرداد ۱۳۹۸
اینجا مملکت امام عصر (عج) است. و لذا انتظار همین توانمندی ها رو هم باید داشت.
ناشناس
۱۱:۲۹ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
زنده باد ایران
محمد
۱۶:۵۹ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
این شد یه حرف