سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

وضعیت مسلمانان در نیوزیلند چگونه است؟

در حادثه تروریستی کرایست‌چرچ که منجر به کشته و زخمی شدن بیش از ۸۰ نمازگزار مسلمان در دو مسجد در نیوزیلند شد، اغلب رسانه­‌های غربی بدون اشاره به "تروریستی" بودن آن تنها به شرح جزئیات پرداختند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، روز گذشته در دو حمله تروریستی همزمان به دو مسجد در شهر کرایست‌چرچ نیوزیلند به مسلمانانی که در حال ادای نماز جمعه بودند، بیش از ۸۰ تن کشته و زخمی شدند.

در این حملات یکی از مهاجمان به اسم برنتون ترانت پیش از اجرای عملیات تروریستی خود با با انتشار ویدئویی در شبکه اجتماعی فیسبوک، انگیزه خود را مقابله با مهاجرت مسلمانان عنوان کرد. وی در این ویدئو اعلام کرد: «می‌خواستم به مهاجمان (مهاجران مسلمان) بگویم که سرزمین ما هرگز سرزمین شما نخواهد شد؛ زمین ما متعلق به خود ماست؛ تا زمانی که یک سفید پوست زنده باشد، هرگز نمی‎توانید به سرزمین‌های ما هجوم بیاورید و هرگز جایگزین مردم ما نخواهید شد.»


بیشتر بخوانید: روی سلاح تروریست نیوزیلندی چه نوشته شده بود؟ + عکس


ترانت تاکید کرده بود علت انتخاب مسجد النور در مرکز کرایست‌چرچ، نزدیکی به کلیسایی در همان منطقه است. این عامل تروریستی که گفته می‌شود تحت تاثیر آندری بوریک، تروریست مشهور نروژی قرار داشته که ۷۷ نفر را در سال ۲۰۱۱ کشت، با انتشار تصاویری از خشاب­‌های خود که بر روی آن‌ها نام برخی فرماندهان جنگ­های صلیبی علیه مسلمانان نوشته شده بود، بر مبارزه با مسلمانان حتی در بخش اروپایی استانبول ترکیه نیز اشاره کرده است.

وضعیت مسلمانان در شرقی‌ترین کشور دنیا

حمله تروریستی روز گذشته که موجب واکنش برخی از رهبران جهان واقع شد، در کشوری رخ داد که تا پیش از این یکی از امن‌­ترین کشور‌های دنیا برای مسلمانان محسوب می­شد. نیوزیلند در حال حاضر ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که از این تعداد یک درصد آن یعنی حدود ۳۰ تا ۴۰ هزار نفر را مسلمانان با اکثریت اهل سنت تشکیل می‌­دهد.

ورود مسلمانان به نیوزیلند به سال ۱۸۷۴ برمی­گردد که ۱۵ کارگر چینی برای کار در معادن طلای جزیره جنوبی وارد این کشور شدند. درباره سرنوشت این افراد اطلاعات چندانی در دست نیست، شاید آن‌ها به استرالیا رفتند یا به چین بازگشتند. تا آنکه در دهه ۱۸۹۰ چند نفر از مسلمانان پنجابی به جزیره شمالی وارد شدند. می­‌توان این مهاجرت را سرآغار ورود مسلمانان به جزایر نیوزیلند دانست. اما تا سال ۱۹۵۰ مسلمانان نیوزیلند تشکل و فعالیت مدنی خاصی در جامعه این کشور نداشتند تا آنکه در همین سال مسلمانان که جمعیت‌شان حدود ۱۵۰ نفر می­‌شد تصمیم به تاسیس «انجمن مسلمانان نیوزیلند» (NZMA) در اوکلند گرفتند.

در دهه ۱۹۶۰ تعدادی از دانشجویان آسیایی مسلمان وارد نیوزیلند شدند و دو سال بعد به تشکیل «انجمن بین المللی مسلمانان نیوزیلند» (IMAN) در ولینگتون، پایتخت این کشور تاسیس شد. در سال ۱۹۷۹ «فدراسیون انجمن‌های اسلامی نیوزیلند» (FIANZ) شکل گرفت و این فدراسیون در ژوئیه همان سال از جمهوری اسلامی ایران دعوت کرد در مراسم آغاز پانزدهمین قرن تقویم اسلامی در نوامبر شرکت کند. حاجی عبده موسویج از بوسنی با دیدگاه قاطع ضد کمونیستی‌اش از سوی جامعه مسلمانان نیوزیلند برگزیده شد تا همراه با حجت الاسلام مهدوی در این مراسم شرکت کند. حجت السلام مهدوی استاد دانشگاه تهران و کارشناس امور مربوط به ارتباط اسلام و مارکسیسم بود که در قم به تحصیل سیاست و فلسفه غرب پرداخته و درباره جامعه­های سرمایه داری مسیحی و مارکسیسم صاحب نظر بود.

در خصوص ترکیب جمعیتی مسلمانان نیوزیلند لازم به ذکر است از میان ۳۰ تا ۴۰ هزار مسلمانی که در این کشور حضور دارد حدود ۱۰ هزار نفر شیعه هستند که البته برخی منابع این رقم را ۱۵ هزار نفر ذکر کرده­اند. تاکنون مهمترین فعالیت شیعیان تأسیس بنیاد ایمان نیوزیلند است که به اختصار IMAN گفته می­شود. این مرکز یک سازمان خیریه غیر انتفاعی شیعی در شهر آوکلند به شمار می‌رود که فعالیت خود را با حمایت ایرانیان و دیگر مسلمانان ساکن نیوزیلند از سال ۱۹۹۵ میلادی آغاز نموده است. مهمترین فعالیت بنیاد ایمان، ساخت مسجد و مرکز اسلامی امام رضا (ع) در این شهر است که در سال ۱۳۹۳ آغاز و در ۱۳۹۴ شمسی تکمیل شده است. ساخت این مسجد با حمایت مراجع تقلید شیعه انجام شد و در مراسم افتتاح آن دو تن از مسئولان مجمع جهانی اهل‌بیت نیز حضور داشتند.

قومیت­های مسلمان ساکن در نیوزیلند

اولین سرشماری نیوزیلند برای تعیین قومیت و ملیت مسلمانان این کشور در سال ۱۹۹۱ انجام شد که از مجموع ۵۷۶۹ نفر مسلمان، هندی­ها ۴۹ درصد، سایر اقوام و ملیت­های آسیایی ۲۰ درصد، ۲۲ درصد افریقایی­‌های عرب و ۶.۶ درصد را اروپایی‌های تشکیل می­دادند.

در سرشماری سال ۲۰۰۱ با افزایش جهشی تعداد مسلمانان به بیش از ۲۳ هزار نفر، مشخص شد ۱۱۰۰ نفر آن‌ها ایرانی هستند. اکثر مسلمانان در شهر اوکلند زندگی می‌کنند. این شهر بزرگترین کانون مسلمانان به شمار می‌رود.

نقش مسلمانان در ساختار‌های سیاسی نیوزیلند

در نتیجه تحقیقی که در سال ۲۰۱۱ در دانشگاه جورج واشنگتن آمریکا انجام شد، نیوزیلند در کنار لوکزامبورگ جزء اسلامی‌­ترین کشور‌های جهان شناخته شدند. معیار‌های این تحقیق بررسی رعایت حقوق شهروندی، رفتار دولت و شهروندان با یکدیگر، آزادی­‌های اقتصادی و فرصت­های برابر بود که براساس آن‌ها این دو کشور در رده اول کشور‌هایی قرار گرفتند که مبانی و اصول مورد تاکید اسلام را رعایت می­کنند. براین اساس گفته می­شود نیوزیلند یکی از کشور‌های امن برای مسلمانان محسوب می­شود که در آن افراد مسلمان قادر هستند به راحتی زندگی کنند.

در همین راستا در انتخابات پارلمانی سال ۲۰۰۲ برای اولین اشرف چودری، مسلمان پاکستانی الاصل و استاد دانشگاه مسی نیوزیلند، از سوی حزب حاکم به مجلس این کشور راه یافت. او سوگند وفاداری خود را با قسم به قرآن انجام داد؛ و در سال ۲۰۰۵ نیز مجددا از سوی حزب کارگر توانست آرای لازم را کسب کند و عضو پارلمان باقی بماند.

از دیگر نشانه­‌های سیاست کلی نیوزیلند برای همراهی با مسلمانان برگزاری مراسم عید فطر در سال ۲۰۰۵ بود که این روند همچنان ادامه دارد.

تاثیرات رویکرد‌های ضد مهاجرتی و اسلام هراسانه ترامپ در نیوزیلند

همان طور که اشاره شد در نیوزیلند ادیان مختلف همزیستی مسالمت آمیزی با هم دارند. این رویکرد باعث شده تا در جریان شروع جریان بی­‌سابقه آوارگان سوری، مایکل وودهوس، وزیر مهاجرت وقت نیوزیلند در سال ۲۰۱۵ اعلام کرد علاوه بر سهمیه پذیرش ۱۵۰ نفر از آوارگان سوری در این کشور، ۶۰۰ پناهجوی سوری به صورت فوریتی و مازدا بر سهمیه سالیانه پذیرفته می­شود.

این روند علی­رغم سیاست­ها و سخنرانی‌­های نژادپرستانه و ضد مهاجرتی ترامپ که بخش اعظم آن شامل مسلمانان می­شد در سال­های ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ نیز ادامه یافت. چنانکه در سال گذشته میلادی دولت نیوزیلند با افزایش سهمیه پذیرش پناهندگان از یک‌هزار نفر به ۱۵۰۰ نفر که بخش زیادی از آن‌ها را آوارگان سوری تشکیل می­دهند نشان داد این کشور تلاش دارد بدور از نگاه­های ضد اسلامی باشد.

با این حال با آنکه گفته می­شود تعدادی از مردم نیوزیلند تحت تاثیر اظهارات اسلام هراسانه ترامپ قرار گرفتند، اما در سال ۲۰۱۷ و پس از اعلام فرمان نژادپرستانه رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر عدم صدور ویزا ایالات متحده برای هفت کشور مسلمان، تعدادی از مردم نیوزیلند با برگزاری تظاهراتی نسبت به این مساله واکنش نشان دادند. آن‌ها با در دست داشتن پلاکارد‌هایی با پیام «خوش آمدید، نیوزیلند جای ترس و نفرت نیست» مخالفت خود را با جهت­‌گیری­‌های منفی به مسلمانان نشان دادند.

اما به نظر می­رسد سیاست­های اسلام هراسانه ترامپ نگاه برخی از افراد تندرو در نیوزیلند را نیز با خود همراه کند. عامل حادثه تروریستی کرایست‌چرچ رسما اعلام کرده بود که هدف او و ترامپ یکی است! این فرد راست گرای افراطی اعلام کرده بود که از دونالد ترامپ به عنوان «نماد هویت سفیدپوستان مدرن» حمایت می‌کند و با او هدف مشترکی دارد.

واکنش رسانه­‌های غربی به حادثه تروریستی در کرایست‌چرچ

نکته قابل تامل در شیوه پوشش خبری این حادثه دلخراش که باعث کشته شدن ۴۹ فرد نمازگزار و زخمی شدن بیش از ۳۰ تن شد، توسط رسانه­‌های غربی است.

تا پیش از این رسانه‌­های غربی مانند یورونیوز، بی­بی­سی و دیگر شبکه­های اروپایی و آمریکایی در زمان پوشش خبر حمله یک مهاجم با چاقو به مردم در لندن و یا برخی شهر‌های فرانسه و آمریکا از عبارت "حمله تروریستی" استفاده می­کردند. اما روز گذشته بازتاب حمله به نمازگزاران مسلمان در نیوزیلند دون درج واژه "تروریستی" در اخبار این رسانه‌­ها صورت گرفت.

این مساله موید سیاست­های دوگانه، نژادپرستانه و ضد اسلام گردانندگان این رسانه‌­ها است که باید بیش از پیش مورد توجه ویژه قرار بگیرد.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/

مسلمانان در نیوزیلند چه وضعیتی دارند؟

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.