به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، محمد حسن افشار رئیس انجمن پرورش دهندگان قارچ خوراکی در نشست خبری مخاطرات مصرف قارچهای وحشی و خودرو با اشاره به اینکه در طبیعت رقمی حدود ۲ هزار نوع قارچ وجود دارد، اظهار کرد: بخش عمده قارچهای مصرفی کشور قارچهای دکمه ای، بخشی صدفی و اخیرا نیز قارچ دارویی در کشور تولید میشود.
وی با اشاره به اینکه گروه قارچ دکمهای ۱۷ نوع را به خود اختصاص داده است، افزود: تنها دو نوع از قارچ های دکمهای خوراکی هستند.
افشار ادامه داد: رویت قارچ دکمهای در جنگل و رویشگاهها به معنای خوراکی بودن نیست و امکان تشخیص سمی از غیر سمی بودن توسط افراد وجود ندارد.
بیشتر بخوانید: کاهش قیمت قارچ در راه است/راه اندازی صندوق خرید تضمینی دست دلالان را کوتاه کرد
این مقام مسئول با تاکید بر این مسئله که افراد از مصرف قارچهای جنگلی امتناع کنند، بیان کرد: با توجه به بارشهای مناسب، مردم به هنگام مراجعه به جنگلها از مصرف و حتی دست زدن به قارچهای وحشی اجتناب کنند چرا که همانند سال گذشته احتمال مسمومیت و حتی فوت وجود دارد.
وی مجموع خسارت وارده به پرورش دهندگان قارچ در سال گذشته را ۱۸۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: سال گذشته اطلاع رسانی نادرست موجب شد هر روز ۲۰ میلیارد تومان خسارت به تولیدکنندگان قارچ وارد شود، در حالیکه مصرف قارچ پرورشی هیچ گونه مشکلی ندارد و تنها مصرف قارچهای سمی مشکلاتی نظیر مسمومیت و... را ایجاد کرد.
افشار ادامه داد: با توجه به اطلاع رسانی نادرست برخی رسانهها در خصوص مصرف قارچ، قیمت قارچ پرورشی به یک هزار و ۵۰۰ تومان کاهش یافت در حالیکه در آن مقطع قیمت تمام شده تولید ۸ هزار و ۹۰۰ تومان بود.
وی با اشاره به اینکه امکان تشخیص قارچهای سمی و غیر سمی تنها توسط آزمایشگاههای مدرن میسر است، بیان کرد: با وجود آنکه مصرف قارچهای خوراکی سرشار از ویتامین و پروتئین است، اما مصرف قارچهای وحشی و خودرو خطراتی را در بر دارد به طوریکه براساس آمار رسمی ۱۶۳۰ نفر بر اثر مصرف قارچهای وحشی و موجود در طبیعت سال گذشته دچار مسمومیت و ۲۲ نفر فوت شدند.
این مقام مسئول در ادامه افزود: امسال طی جلسات متعدد با دفتر امور گلخانههای وزارت جهاد کشاورزی و هماهنگی با اداره جنگل استانها مقرر شد تا در ورودی جنگل ها، پارکهای جنگلی و رویشگاهها تابلوهایی نصب شود تا بدین منظور هموطنان از مصرف و حتی دست زدن به قارچهای موجود در طبیعت اجتناب کنند.
افشار با انتقاد از عملکرد سازمان جنگلها در عدم نصب تابلوهای هشدار در جنگلها بیان کرد: با توجه به آنکه جنگلها و گردشگاهها در اختیار سازمان جنگل هاست، از این رو آنها باید همانند سایر کشورها با نصب بنر و تابلو هشدارهای لازم را به مردم میدادند و از آن جا که آنها به وظیفه خود عمل نکردند، موضوع را از طریق مدیر کل دفتر امور گلخانهها دنبال کردیم.
رئیس انجمن پرورش دهندگان قارچ خوراکی تولید قارچ جهان را ۱۰ میلیون تن اعلام کرد و افزود: براساس آمار ایران با تولید ۱۵۰ هزارتن قارچ رتبه ۶ در دنیا را داراست که اگر تا پایان سال میزان تولید به ۱۸۰ هزارتن برسد، رتبه تولید به مقام پنجم ارتقا خواهد یافت که این امر بیانگر آن است که با توجه به مصرف سرانه ۱.۲ کیلو مشکلی در تامین قارچ خوراکی نداریم که مردم بخواهند به مصرف قارچهای وحشی روی ببرند.
وی ادامه داد: با توجه به آنکه ماده اولیه تولید قارچ کلش گندم و کود مرغی است، از این رو در تامین این ۲ مشکلی وجود ندارد، ضمن آنکه تولید قارچ به نوعی دوستدار محیط زیست است.
افشار سرانه مصرف قارچ در سال ۷۳ را ۲۶ صدم گرم اعلام کرد و گفت: این در حالی است که هم اکنون سرانه مصرف به ۱.۲ کیلو گرم رسیده است.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه جایگاه مصرف قارچ در کشور بیش از رقم فعلی است، بیان کرد: با توجه به افزایش قیمت محصولات پروتئینی نظیر گوشت قرمز و مشکلاتی در تامین، قارچ بهترین جایگزین برای مصرف گوشت در کشور به شمار میرود.
وی پروتئین یک کیلو قارچ را ۴۵ تا ۵۰ گرم و یک کیلو گوشت ۷۰ گرم اعلام کرد و افزود: این در حالی است که قیمت این ۲ محصول قابل رقابت با یکدیگر نیست.
افشار قیمت تمام شده هر کیلو قارچ را ۸ هزار و ۹۰۰ تومان اعلام کرد و گفت: با احتساب ۲۵ درصد سود تولید کننده هر کیلو قارچ درب مزرعه باید با نرخ ۱۲ هزار تومان فروخته شود، در حالیکه به دلیل بحران اقتصادی و تجریمهای ظالمانه با رقمی کمتر از این میزان عرضه میشود که به همین خاطر انجمن با راه اندازی صندوق خرید تضمینی و خرید مازاد قارچ تولیدکنندگان و هدایت به سمت صنایع تبدیلی از افت چشمگیر قیمت در بازار جلوگیری میکند.
محمد رضا آصف شایان عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور در ادامه این نشست اظهار کرد: براساس گزارشهای رسمی آمریکا سالانه ۸ تا ۱۰ هزار نفر و کشورهای اروپایی ۶ تا ۱۰ هزار نفر بر اثر مصرف قارچهای سمی و خودرو مسموم میشوند، در حالیکه همه ساله در کشورهای پیشرفته با وجود اطلاع رسانی صحیح بروز مسمومیت مصرف قارچهای سمی گزارش شده است.
وی افزود: با توجه به آنکه در سایر کشورها همه ساله تعدادی بر اثر مصرف قارچهای وحشی دچار مسمومیت میشوند، اما این امر هیچ گاه تاثیری در بازار قارچهای خوراکی نداشته است چرا که مقوله این دو کاملا با یکدیگر متفاوت است.
آصف شایان ادامه داد: با وجود آنکه مصرف قارچهای وحشی و خودرو در سال گذشته به سبب اطلاع رسانی نادرست بر بازار قارچ خوراکی و زیان پرورش دهندگان تاثیر بسزایی داشت، از این رو رسانهها برای جلوگیری از چنین تنشهایی در بازار نقش پررنگی دارند.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه قارچهای پرورشی منبع پروتئین هستند، افزود: در شرایطی که قیمت گوشت قرمز دچار نوسان شده است، مصرف قارچهای پرورشی بهترین منبع برای جایگزینی گوشت قرمز در خانوارها محسوب میشود.
وی ادامه داد: از حدود یک هزار گونه قارچ کلاهک دار که در ایران شناخته شده است، حدود ۵۰ گونه قارچ سمی در طبیعت داریم که ۶ نوع آن کشنده است.
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور در پایان تصریح کرد: با توجه به بارشهای مناسب، بهار امسال بهار پر رویشی برای قارچهای وحشی خواهد بود که امیدواریم با نصب تابلوها و بنرها و اطلاع رسانی مناسب سال کم خطری را برای مردم و تولیدکنندگان داشته باشیم.
غلامرضا تقوی مدیر کل دفتر امور گلخانه، قارچ خوراکی و گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به عوامل موثر مصرف قارچهای وحشی بر بازار قارچ خوراکی اظهار کرد: سال گذشته عدم اطلاع رسانی صحیح و به موقع از سوی تمامی دست اندرکاران و عدم آمادگی لازم دستگاههای مختلف در کنار اطلاع رسانی نادرست برخی رسانههای غیر تخصصی خساراتی به پرورش دهندگان قارچ خوراکی در سال گذشته وارد کرد.
وی افزود: از شهریور ماه تا کنون برنامه پیشگیری وقوع از مسمومیت قارچهای وحشی در سال جدید را دنبال کردیم به طوریکه در قابل ایت موضوع یک کارگروه ملی و کارگروه استانی تشکیل دادیم که محور اصلی کار را بر اسسا آموزش و اطلاع رسانی گذاشتیم.
تقوی ادامه داد: وزارت جهاد کشاورزی با همکاری بخش خصوصی و سایر دستگاههای اجرایی در ۱۶ استان نصب بنر برای ارائه اطلاعات لازم به هموطنان را در دستور کار خود قرار داده است.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه تشخیص قارچهای سمی از غیر سمی در رویشگاهها امکان پذیر نیست، بیان کرد: با توجه به تولید ۱۵۸ هزار تن قارچ خوراکی و پیش بینی تولید ۱۶۵ هزار تن قارچ تا پایان سال ۹۷ و مصرف سرانه ۱.۲ کیلو گرم قارچ نیازی نیست که افراد برای تامین قارچ مورد نیاز خود به رویشگاههای طبیعی مراجعه کنند، ضمن آنکه قیمت قارچ در بازار بسیار مناسب است.
انتهای پیام/