در برخی کشورهای خارجی، پارکهای ملی و مناطق حفاظت شده، هرساله هزاران گردشگر طبیعت را به سوی خود میکشانند که علاوه بر محیطی مفرح برای مسافران فبرای دولت ایجاد درآمد پاک میکند.
البته استفاده گردشگری از این گونه مناطق با تعهدهای کتبی و الزامهای قانونی در کنار رعایت قوانین میتواند به توسعه مناطق حفاظت شده کمک کند.
به گفته کارشناسان زیست محیطی، هزینه بدست آمده از استفاده گردشگران از مناطق حفاظت شده میتواند برای حفاظت گونههای گیاهی و جانوری و ازدیاد گونها در این مناطق کمک شایانی بکند.
این افراد معتقدند که توسعه گردشگری زیست محیطی علاوه بر کسب درآمد و اشتغال زایی به فرهنگ سازی برای افراد بومی منطقه برای حفاظت از محیط زیست کمک میکند.
برخی یافتههای پژوهشی به دست آمده از ۳۵ کشور جهان نشان میدهد که بودجههای حفاظت بالای مناطق حفاظت شده بسیاری از کشورها از راه فعالیتهای گردشگری زیست محیطی محقق میشود.
در تحقیقی دیگر در خصوص بودجههای حفاظتی ۹۰ گونه حیوانی مشخص شد که تعداد قابل توجهی از گونههای حیوانی شناخته شده به واسطه بودجههای دریافتی از فعالیتهای گردشگری مورد احیا و حفاظت قرار گرفته اند.
مناطق حفاظت شده از شریانهای حیاتی اکوسیستم کشور و جزو سرمایههای زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی هستند که در سالهای اخیر با چالشهای متعددی مواجه شده اند.
گردشگری طبیعی گونهای از گردشگری است که در آن گردشگران برای بازدید از مناطق طبیعی غیرمسکونی و دست نخورده سفر و به تماشای گیاهان، پرندگان و دیگر جانوران کمیاب میپردازند.
منطقه حفاظت شده خائیز در فاصله ۱۵ کیلومتری دهدشت از جنوب به بهبهان، ازشرق به پل پادوک در خیرآباد گچساران و از غرب به سد مارون وصل میشود.
این منطقه دارای طبیعت گرمسیری بوده و از مهمترین زیستگاهای حیات وحش کهگیلویه و بویراحمد محسوب میشود.
آب دریاچه سد مارون، قلعههای متعدد، پوشش گیاهی مناسب، گونههای متفاوت درختان که بلوط گونه غالب است جلوه زیبا و توریستی به این منطقه بکر داده است.
وجود گونههایی مانند خارشتر، یونجه وحشی، گون، اسپند، شیرین بیان، آویشن و گلهای زرد و سرخ بهاری چشم اندازهای دلنشینی برای حضور گردشگران در فصلهای مختلف سال ایجاد میکند.
عبور رودخانه مارون از این منطقه، وجود غارها، چشمه سارهای فراوان، پوشش گیاهی و جانوری متنوع و چشم اندازهای طبیعی تنوع خاصی را برای حضور طبیعت دوستان و علاقهمندان به حیات وحش ایجاد کرده است.
این منطقه تپه ماهوری، کوهستانی و صخرهای با برخورداری از ریزشهای جوی بین ۲۵۰ تا ۶۷۰ میلی متر در سال و ارتفاع مطلوب از سطح دریا زمینه تولید مثل بسیاری از گونههای نادر حیات وحش را نیز فراهم کرده است.
شاخصترین گونه جانوری منطقه حفاظت شده خائیز کل و بز است به طوری که براساس بررسی سازمان حفاظت محیط زیست، این منطقه از مطلوبترین زیستگاههای کل و بز کشور است.
وجود گونههای مهم گیاهی و جانوری بویژه کل و بز زیبا و پرجنب و جوش در کنار طبیعت خاص آن میتواند جاذبه خوبی برای گردشگران باشد.
رئیس اداره محیط زیست کهگیلویه با اشاره به توجه ویژه کشورهای مختلف به حوزه محیط زیست گفت: محیط زیست جزئی از زندگی و بی توجهی به آن از سوی انسان خسارت جبران ناپذیری را برای جامعه بشری در پی خواهد داشت.
روح الله عزیزی اظهار کرد: جهان خلقت مملو از ناشناختههای بسیاری است که روند نابخردانه توسعه و تخریب باعث شده بسیاری از مواهب طبیعی از دسترس بشر خارج شود.
وی با اشاره به جاذبههای زیستی و طبیعی منطقه حفاظت شده خائیز تصریح کرد: حفاظت مطلوب محیط بانان، خائیز را مامنی امن برای حیات وحش منطقه و کهگیلویه و بویراحمد قرار داده است.
عزیزی بیان کرد: در سالهای اخیر با اجرای طرحهای فرهنگی، نقش مردم در حمایت از محیط زیست و همکاری با محیط بانان، رشد چشمگیری در جمعیت حیات وحش این منطقه بکر صورت گرفته است.
وی عنوان کرد: محیط زیست شهرستان آمادگی کامل برای توسعه صنعت اکوتوریسم و حضور طبیعت دوستان در این منطقه زیبا و بکر را دارد.
رئیس اداره محیط زیست کهگیلویه گفت: علاوه بر طبیعت زیبای و وجود کل و بز گردشگران میتوانند در منطقه حفاظت شده از چشمه تنگه خاییز، وجود آثار باستانی و قلعههای تاریخی در روستای خاییز و غار آبکنارو نیز دیدن کنند.
عزیزی تصریح کرد: گردشگران میتواند از ضلع شمالی منطقه حفاظت شده در حوزه کهگیلویه، طوف شیرین و دریاچه سد مارون و در حوزه جنوب واقع در حوزه جفرافیایی شهرستان بهبهان ورودی تنگ تکباب از منطقه حفاظت شده بازدید کنند.
منطقه حفاظت شده خائیز با مساحتی بیش از ۳۳ هزار هکتار در سال ۱۳۷۷ به عنوان منطقه حفاظت شده ثبت شد.
این منطقه در فاصله ۱۵ کیلومتری بهبهان است و در حوزه جغرافیایی استانهای خوزستان و کهگیلویه و بویر احمد قرار دارد.
بر اساس آخرین سرشماری، این منطقه بیش از یک هزار ۵۰۰ راس کل و بز دارد که وجود دریاچه سد مارون و چشمه ها، همچنین وجود چند غار طبیعی، گونه هایی، چون پلنگ و کاراکال و پرندگان با ارزشی مانند جغد شاخدار و جغد ماهیخوار به اهمیت این منطقه افزوده است.
منطقه حفاظت شده دنا، دنای شرقی، خائیز، خامی، دیل، سولک و سیوک که ازغنیترین مناطق زیستی از لحاظ تنوع گیاهی و جانوری در ایران و دنیا هستند فرصت مناسبی را برای توسعه صنعت اکوتوریسم در استان چهار فصل کهگیلویه و بویراحمد فراهم کرده است.
انتهای پیام/غ