واشنگتن در آن زمان باور داشت که ملا عمرِ یک چشم به پاکستان گریخته است، اما براساس کتابی که اخیراً نوشته شده او قبل از مرگش در سال ۲۰۱۳، در فاصله ۳ مایلی پایگاه نظامی اصلی آمریکا در استان زادگاهش (زابل) زندگی میکرده است.
«بت دم» خبرنگار هلندی در این کتاب که «در جستجوی یک دشمن» نام دارد، فاش میکند بنیانگذار طالبان در خفا زندگی میکرد و تقاضای ملاقات از سوی خانوادهاش را رد میکرد. ملا عمر در آن زمان مطالبی را باعجله و به یک زبان خیالی در چند دفترچه نوشته است.
این خبرنگار هلندی برای نوشتن کتابش پنج سال تحقیق کرده و با «جابر عمری» محافظ ملا عمر نیز مصاحبه کرده است.
در این کتاب آمده است عمر بعدازظهرها اخبار بیبیسی به زبان پشتو را گوش میداد، اما زمانیکه خبر مرگ اسامه بن لادن –سرکرده القاعده- را شنید هم درباره پیشرفت امور جهان بیرون از اقامتگاهش اظهارنظر نکرد.
پس از حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر در سال ۲۰۰۱ که به سقوط طالبان منجر شد، آمریکا یک جایزه ۱۰ میلیون دلاری برای پیدا کردن ملا عمر تعیین کرد و از آن زمان او در خانهای کوچک در کلات زندگی میکرد.
هویت این مهمان مرموز هرگز برای اهالی این خانه فاش نشد، اما نیروهای آمریکایی دو بار تقریباً تا مرز پیدا کردن او پیش رفتند. یک بار که گشتهای آمریکایی به این خانه نزدیک شده بودند عمر و عمری در حیاط بودند، ولی به محض اینکه متوجه این نیروها شدند پشت چوبهایی که روی هم انباشته شده بودند پنهان شدند، اما سربازان وارد خانه نشدند و از آنها غافل ماندند.
بار دوم سربازان وارد خانه شدند و آنجا را گشتند، اما نتوانستند ورودی اتاق مخفی ملاعمر را پیدا کنند. هرگز معلوم نشد این بار پلیس به طور تصادفی وارد خانه شده بود یا کسی حضور ملا عمر را گزارش داده بود.
عمر در سال ۲۰۰۴ که آمریکا ساخت پایگاه نظامی لاگمن را در چندصد متری محل اقامتش آغاز کرد تصمیم گرفت از آنجا نقل مکان کند. او بعدها به ساختمان دیگری نقل مکان کرد، اما خیلی زود پنتاگون ساخت پایگاه نظامی «ولورین» را برای ۱۰۰۰ نیروی نظامی آمریکایی آغاز کرد.
عمر علیرغم اینکه از دستگیر شدن وحشت داشت، جرأت نمیکرد دوباره محل اختفایش را عوض کند و به ندرت بیرون میرفت. او اغلب در تونلهایی که معمولاً بالگردهای آمریکایی بر فراز آنها پرواز میکردند، زندگی میکرد.
به گفته دم، عمر تقریباً فقط با محافظ و آشپزش حرف میزد. او از یک موبایل نوکیای قدیمی بدون سیم کارت برای ضبط کردن صدای خودش استفاده میکرد.
طالبان از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ به سرکردگی ملا عمر بر افغانستان حکومت میکرد و از آن زمان علیه دولت این کشور بود. عمر از سال ۲۰۰۱ به بعد فقط سرکردگی معنوی طالبان را بر عهده داشت و مرگ او در سال ۲۰۱۳ تا دو سال بعد مخفی ماند.
انتهای پیام/