سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سفر به تبعیدگاه ملاصدرا در ایام نوروز + تصاویر و فیلم

قم شهری شناخته شده با بارگاه مقدس حضرت معصومه (س) است و در نزدیکی این شهر روستایی وجود دارد به نام کهک که قدمتی بسیاری دارد و روزگاری محل زندگی ملاصدرا بوده است.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ، قم ، قم شهری شناخته شده با بارگاه مقدس حضرت معصومه (س) است و در نزدیکی این شهر روستایی وجود دارد به نام کهک که قدمتی بسیاری دارد و روزگاری محل زندگی ملاصدرا بوده است.

روستا‌های ایران هر کدام در نوع خود زیبایی دارند، این زیبایی گاهی به دلیل وجود جاذبه‌های طبیعی آنجاست و گاهی هم به دلیل بنا‌های تاریخی. در این میان روستای کهک شاید برای اهل فلسفه جالب توجه باشد، زیرا که این روستا وجود شخصی همچون ملاصدرا را به خود دیده است.

روستای کهک قم

روستاى کهک در ۳۰ کیلومترى جنوب در منطقه‌ای کوهپایه‌اى واقع شده است. این روستا از سه طرف به ارتفاعات مشرف و دره زیدان در شرق آن قرار گرفته است. روستاى کهک آب‌وهواى معتدل و خشک دارد.

آنچه اهمیت تاریخى این روستا را دو چندان کرده، وجود خانه قدیمى ملاصدرا (فیلسوف) و غار معروف کهک است که از آثار باستانى استان هستند. این روستا همچنین یک امام‌زاده به نام شاه محمد نیز دارد که مورد رجوع افراد بومى و اهالى روستاهاى اطراف است.

غار کهک قم

غار کهک از تعدادی سکوی بزرگ متوالی تشکیل شده که هر کدام با یک پرتگاه ۱۰ تا ۲۰ متری، از یکدیگر جدا می‌شوند. این پرتگاه‌ها در زمان‌های بسیار دور در اثر ریزش عظیمی که در داخل غار رخ داده، به وجود آمده‌اند. در داخل غار دالان و دهلیز فرعی وجود ندارد.

بلندی بعضی از ستون‌های آهکی غار کهک در حدود ۱۴ متر است که جزو بلندترین ستون‌های غار‌های آهکی ایران است با طی مسیر ۲۵۰ متری، تالار غار به پایان رسیده و گودالی از آب زلال واقع در دخمه‌ای پوشیده از چکنده‌های مرمرین و بلورین به چشم می‌خورد.

این گودال عمیق‌ترین نقطه غار است و ۸۰ متر پایین‌تر از دهانه غار قرار دارد. غار کهک ۳۵۰ متر طول دارد و از نظر وسعت از غار‌های متوسط ایران است، اما به دلیل برخورداری از غارسنگ‌های عجیب، پرتگاه‌های فراوان، آبشارسنگ‌های بلند و چکیده‌های رنگارنگ و عظیم‌الجثه، یکی از منحصربه‌فردترین و قدیمی‌ترین غار‌های زایش‌یافته کشور است.

غار سالمستان کهک قم

غار سالمستان، در فاصله ۵/۸ کیلومتری روستای «فردو» از توابع بخش کُهَک شهرستان قم قرار دارد. این غار مورد توجه غارنوردان است و هر ساله تعداد زیادی غارنورد از آن دیدن می‌کنند.

پل امامزاد عبدالله کهک قم

پل امامزاده عبدالله(پل سپه) مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان قم، بخش کهک، روستای قلعه‌چم واقع شده و این اثر در تاریخ ۹ اردیبهشت ۱۳۸۲ با شماره ثبت ۸۶۲۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

این پل دارای کتیبه سنگی است که تاریخ ساخت پل روی آن حک شده است. همچنین در شمال غربی پل دیواره‌ای سنگی به طول ۱۳/۷۰ متر و عرض ۱/۶۰ متر جهت استحکام بخشی و رانش پل به این پل الحاق شده است.

خانه ملاصدرا کهک قم

محمد بن ابراهیم یحیی شیرازی، معروف به ملاصدرا، بنیان‌گذار حکمت متعالیه، سرآمد حکمای اسلامی و یکی از بزرگ‌ترین دانشمندان جهان در فلسفه الهی و اسلامی است. وی در سال ۹۷۹ یا ۹۸۰ هجری قمری در شیراز دیده به جان گشود.


بیشتر بخوانید: سفر به پایتخت کهن ترین منطقه در ایران


حکیم فرزانه جناب صدر المتالهین مدت ۱۵ سال در کهک به سر برد. خانه آن بزرگ‌مرد الهی در کهک تاکنون باقی و در میان مردمان آبادی معروف است.

خانه ملاصدرا در منتهی الیه غرب روستای کهک در محله چال حمام واقع است و پیرامون آن را خانه‌های روستایی با بافت معماری مناطق گرمسیری احاطه کرده‌اند و ساختمان آن به دوره صفویه مربوط می‌شود. این ساختمان در داخل یک باغ قرار دارد.

این خانه دارای فضایی گیرا و قدیمی با سقفی بلند و پوشش گنبدی با دیوار‌های سیاه و اندود گل و تزئینات گچبری ساده با کاربندی‌های زیبا در سقف چهار طرف آن فضا‌هایی چهار گوش مسقف بین تویزه‌های جناغی شکل و در مجموع، شبیه امامزاده‌های دوره صفوی است.

در شرق خانه قنات نسبتا پر آبی وجود دارد که جزیی از مجموعه خانه ملاصدرا محسوب می‌شود. متأسفانه قسمت اعظم بنا تخریب شده و از هشت اتاق پیرامون شبستان تنها یک اتاق باقی مانده است.

دو اتاق دیگر طی تعمیرات سال ۱۳۷۷ شمسی بازسازی شد. خانه ملاصدرا در تاریخ ۵ دی ۱۳۷۵ با شماره ثبت ۱۸۲۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

عصارخانه کهک قم

عصارخانه کهک قم انتخاب عصارخانه از این جهت برای ما حائز اهمیت است که یکی از اولین کارخانه‌های روغن گیری محسوب می‌شودکه از دیر باز نقشی اساسی در زندگی مردم چه از لحاظ اقتصادی، صنعت، تامین روشنایی، رنگ آمیزی و همچنین تهیه بخشی از مواد خوراکی داشته است.

عصارخانه‌ها که جزو بنا‌های صنعتی می‌باشند که با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی کاربری خود را از دست داده اند و در نتیجه این روش روغن گیری که یکی از گنجینه‌های معماری سنتی ایرانی است رو به نابودی و فراموشی است.

عصارخانه کهک از بنا‌های صنعتی مربوط به دوران صفویه است این بنا در محله چال میدان قرار دارد که از محله‌های تاریخی شهر کهک است و خانه تاریخی ملاصدرا، عصارخانه کهک، مسجد جامع وبخشی از بازار و میدان کهنه در آن قرار دارد. احیای مرکز تاریخی شهر کهک، اصلی‌ترین عامل محرک توسعه درون افزا در این شهر است.

روستا‌های ابرجس، بیدهند و کرمجگان کهک قم

این آبادی‌های سرسبز و باغستانی که در یک امتداد شمالی و جنوبی و بر کناره بستر رودخانه فصلی موسوم به دره باغ قرار گرفته‌اند، به جز یادگار‌های تاریخی و باستانی از جذابیت‌های طبیعت گردی نیز برخوردارند که از این میان، قرار گرفتن بر فراز بلندی موسوم به گردنه گروس در شمال آبادی بیدهند و دیدن مناظر جالب و تماشایی آن به خصوص در زمستان هر سال بسیار جذاب و دیدنی است که علاقمندان به طبیعت را به سوی خود جذب می‌کند.

گزارش تصویری از جاذبه گردشگری استان قم

انتهای پیام/ز

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.