در این بین، یکی از موثرترین راههایی که میتواند به بهبود تقریبی درآمدهای مالیاتی کشور منجر شود «ساماندهی اخذ مالیات و جلوگیری از فرار مالیاتی پزشکان» است. موضوعی که طی سالیان اخیر بسیار مورد توجه بود، اما اقدامی عملی برای اجرای آن انجام نشد.
مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی از سازمان امور مالیاتی انتقاد کرده بود که چرا میزان مالیات پزشکان را ۷۰۰ میلیارد تومان در سال تخمین زده است. در گزارش مفصل مرکز پژوهشهای مجلس آمده است: کارشناسان حوزه سلامت مقدار واقعی مالیات پزشکان را حدود ۶ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان در سال تخمین میزنند، اما سازمان امور مالیاتی مالیات پزشکان را حدود ۷۰۰ میلیارد تومان در سال تخمین زده است.
بیشتر بخوانید:کلاف سردرگم مالیات پزشکان/ موافقان و مخالفان طرح چه میگویند؟
در این راستا، هادی حق شناس، اقتصاددان با بیان اینکه نوع تجارت در ایران به فرار مالیاتی دامن زده است، گفت: از جمله کسانی که به راحتی مالیات پرداخت نمیکنند و یا مالیات علی الراس پرداخت میکنند پزشکان هستند؛ این در حالی است که پزشکان جزء اقشار پردرآمد جامعه بوده و عدم پرداخت مالیات از سوی آنها، هیچ توجیهی ندارد.
هادی حق شناس افزود: گاهی یک پزشک عمومی از پزشک متخصص درآمد بیشتری دارد، اما این درآمدها جایی ثبت نمیشود؛ از این رو الزام به نصب دستگاه کارتخوان در مطب به نفع سیستم مالیاتی کشور است.
وی با بیان اینکه تا به امروز بخشی از درآمدهای کشور از محل فروش نفت و فروش باقی داراییهای دولت بوده است که این منبع درآمد دیر یا زود به اتمام میرسد، تاکید کرد: اقتصاد ایران دیگر چنین تابی ندارد که فقط با پول نفت و فروش داراییها اداره شود؛ رفتن به سمت اخذ مالیات دیگر یک انتخاب نیست بلکه یک الزام اجتناب ناپذیر است.
از چندی قبل نمایندگان مجلس به واسطه فشار رسانهای و توجه به مسائل مطرح شده از سوی کارشناسان و البته علم به نیاز کشور به درآمدهای مالیاتی تصمیم گرفتند با استناد به آیین نامه تبصره ۲ ماده ۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم، برای جلوگیری از فرار مالیاتی پزشکان، اقدام عملی انجام دهد.
در این راستا، در جلسه علنی نوبت صبح امروز مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی بندهای درآمدی لایحه بودجه سال ۹۸ کل کشور، وکلای ملت با الحاق بندی به لایحه بودجه کلیه صاحبان مشاغل پزشکی را مکلف کردند از ابتدای سال ۹۸ از صندوق مکانیزه فروش استفاده کنند.
بر این اساس؛ ملزم شدن پزشکان به استفاده از پایانههای فروشگاهی یا همان دستگاه پوز (کارتخوان) در مطب از یکسو باعث سهولت پرداخت هزینههای درمانی و از سوی دیگر موجب ایجاد شفافیت در درآمد پزشکان و اخذ مالیات متناسب با درآمد و عدالت مالیاتی میشود.
همچنین با الحاق بند دیگری به این تبصره، کلیه مراکز درمانی اعم از دولتی، خصوصی، وابسته به نهادهای عمومی، نیروهای مسلح، خیریهها و شرکتهای دولتی مکلفند ۱۰ درصد از حق الزحمه یا حق العمل پزشکی پزشکان را که به موجب دریافت وجه صورت حسابهای ارسالی به بیمهها یا نقدا از طرف بیمار پرداخت میشود، به عنوان علی الحساب مالیات کسر کنند و به نام پزشک مربوط تا پایان ماه بعد از صدور صورتحساب به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز کنند.
البته لازم است نمایندگان مجلس ضمن توجه به لزوم پیاده سازی دقیق این قانون در سال آینده، ضمانتهای اجرایی نیز در نظر بگیرند؛ اما به هر حال برداشتن گامهایی هر چند تدریجی در بهبود روند مالیات ستانی کشور امیدوارکننده است.
منبع:مهر
انتهای پیام/