«ژوائو ژوزه کورته رئال» سفیر پرتغال در ایران نیز این هیات تجاری را که متشکل از اعضای اتحادیه بازرگانان مرکز کسب و کار شهر ویانا دوکاسلو پرتغال (AEVC) بودند، همراهی میکرد.
بیشتر بخوانید:آمادگی بخش خصوصی برای همکاری به وزارت نیرو در بخش آب و انرژی
دو طرف در خلال این گفت و شنود به این اشتراک نظر دست یافتند که شرکتهای کوچک و متوسط ایرانی و پرتغالی میتوانند تحریمها را کنار زده و سطح مناسبات تجاری دو کشور را ارتقا ببخشند.
در آغاز این نشست، «محمدرضا بختیاری»، معاون امور بینالملل اتاق تهران، به فشارهای بینالمللی که اقتصاد ایران در مقاطع مختلف در معرض آن قرار گرفته است، اشاره کرد و گفت: تجربه قبلی نشان میدهد که بهرغم محدودیتهای تحمیل شده، از میزان مبادلات تجاری ایران کاشته نشده است.
«ما به این مساله خوشبین بودیم که پس از حصول برجام، مناسبات تجاری خارجی ایران رشد پیدا کند، اما بازگشت تحریمهای آمریکا و محدودیتهایی که برای شرکتهای بخش خصوصی در سایر کشورها ایجاد شد، این انتظار را محقق نکرد.»
وی افزود: در وضعیت فعلی به دنبال آن هستیم که ضمن گسترش همکاریها با کشورهایی نظیر پرتغال شرایطی برای ادامه مبادلات تجاری از طریق کانال مالی موسوم به اینستکس (instex) فراهم کنیم.
بختیاری همچنین از آمادگی اتاق تهران برای کمک به ارتقا روابط تجاری ایران و کشورهای عضو اتحادیه اروپا با استفاده از تمام ابزارها و ظرفیتها سخن گفت و ادامه داد: ما منتظر هستیم ببینیم کانال مالی ایجاد شده از سوی اروپا با چه مکانیزمی فعالیت خواهد کرد.
وی افزود: خوشبختانه از سمت بخش خصوصی ایران همه چیز آماده است؛ ما گامهایی را به سمت برقراری روابط تجاری خوب با کشورهای اروپایی برداشتهایم و به نظر میرسد، آمریکا قادر نخواهد بود به اهداف خود در مورد شرکتهای کوچک و متوسط دست پیدا کند. از این رو، باید تمرکز خود را به توسعه مراودات شرکتهای کوچک و متوسط معطوف کنیم.
معاون امور بین الملل اتاق تهران، در ادامه به پشتیبانی اتاق بازرگانی از شرکتهای کوچک و متوسط اشاره کرد و گفت: اتاق تهران با تمام توان برای برقراری ارتباط با اروپا تلاش خواهد کرد. اتاق تهران، بزرگترین اتاق بازرگانی کشور است و در کنار اتاق ایران، خدمات گوناگونی به فعالان اقتصادی ارائه میکند.
در ادامه این جلسه «ژوائو ژوزه کورته رئال» سفیر پرتغال در ایران، ضمن قدردانی از میزبانی اتاق تهران، گفت: این اتاق میتواند، مسیر توسعه روابط اقتصادی و تجاری پرتغال - ایران را هموار کند و این، فرصت مغتنمی در اختیار شرکتهای کوچک و متوسط در دو کشور قرار خواهد داد.
«مرکز کسب و کار شهر ویانا و اتاق تهران میتوانند برای برپایی ارتباطات تجاری رسمی و مفید میان شرکتهای پرتغالی و ایرانی رایزنیهای مستمری را در پیش بگیرند.»
پس از سفیر پرتغال، «لوییس سِیا» رییس مرکز کسب و کار شهر ویانا دو کاسلو، حضور در اتاق تهران را فرصتی مغتنم برشمرد و برخی زمینههای همکاری میان دو کشور از جمله در حوزه آموزش را مورد اشاره قرار داد.
او همچنین همکاری و مشارکت دانشگاهها و شهرداری و مراکز مهم دیگر را مهم دانست و گفت که دو کشور میتوانند در جهات مختلف با یکدیگر همکاری داشته باشند.
در این نشست همچنین، شهردار شهر ویانا دوکاسلو پرتغال نیز با اشاره به اینکه پرتغال و ایران همواره در شرایط دشوار در کنار یکدیگر بودهاند، گفت: حضور ما در ایران، نشانه علاقه فعالان اقتصادی پرتغال برای توسعه مراودات با ایرانیان است.
وی ادامه داد: ما علاقه داریم که پلهای ارتباطی خود را با ایران مستحکم کنیم و آمادگی داریم در ساز و کارهای تجاری خود بر اساس درخواست طرف ایرانی انعطاف ایجاد کنیم. در عین حال میتوانیم برای رفع موانع موجود بر سر راه مراودات تجاری خویش راهحلهای تازه پیدا کنیم.
در ادامه این نشست، تعدادی از اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران که در این نشست حضور یافته بودند، نسبت به همکاری با طرف پرتغالی در حوزههای مختلف از حوزه انرژی تا صنعت خودرو اعلام آمادگی کردند.
«علی شمس اردکانی»، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران و رییس کمیسیون انرژی اتاق ایران در سخنانی، زمینههای بالقوه برای همکاری مشترک میان دو کشور را برشمرد و گفت: یکی از زمینههای همکاری میان دو طرف، حوزه انرژیهای تجدیدپذیر است و شرکتهای کوچک و متوسط میتوانند در این زمینه فعال شوند؛ بنابراین در حال حاضر، ساماندهی شرکتهای کوچک و متوسط برای همکاریهای مشترک باید در اولویت قرار گیرد، چرا که شرکتهای بزرگ تحت تاثیر تحریمها خواهند بود.
شمس اردکانی، همچنین با اشاره به علاقه مندی فعالان اقتصادی دیگر کشورها به سرمایهگذاری در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر گفت: آلمانها بزرگترین سرمایهگذاران خارجی در بخش انرژی خورشیدی در ایران هستند. دلیلی ندارد که پرتغال نتواند چنین جایگاهی داشته باشد. ایران با توجه به میزان تابش آفتاب، ارتفاع از سطح دریا و شرایطی که برای سرمایهگذاری در حوزه انرژیهای پاک وجود دارد، به جرأت یکی از بهترین بسترها برای تولید انرژی خورشیدی را دارد.
این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران همچنین گفت: ایران دارای شرایط آب و هوایی متفاوت با کشورهای اروپایی است و به همین سبب میتواند در تابستان از این کشورها برق خریداری کرده و در زمستان به آنها برق صادر کند.
وی سپس دو درخواست مشخص را خطاب به طرف پرتغالی مطرح کرد و گفت: نخست از شما میخواهم برای ساماندهی شرکتهای کوچک و متوسط در راستای توسعه همکاری با ایران تلاش کنید. دوم این که برای فراهمسازی بستر همکاریها پرتغال به کانال مالی اینستکس بپیوندید.
در ادامه این جلسه، «مهدی شریفی نیکنفس»، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران و فعال در حوزه پتروشیمی با اشاره به ذخایر غنی گاز در ایران از ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی نیز سخن گفت و توضیح داد: ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی در ایران به حدود ۶۰ میلیون تن در سال میرسد و بیش از ۶۲ پروژه در دست اجرا در این حوزه وجود دارد.
وی در ادامه به ایجاد شعب شرکت بازرگانی پتروشیمی در سراسر جهان اشاره کرد و از آمادگی صنعت پتروشیمی ایران برای آغاز مبادلات تجاری با کشور پرتغال خبر داد. او همچنین با اشاره به همسایگی ایران با ۱۵ کشور نسبت به صادرات مجدد محصولات پرتغال به این کشورها اعلام آمادگی کرد.
«محمد امیرزاده»، دیگر عضو هیات نمایندگان اتاق تهران و فعال در حوزه ساخت و ساز نیز به توانمندیهای ایران در صنعت ساخت اشاره کرد و گفت: در ایران توانایی و فناوریهای کافی در حوزه مهندسی و ساخت و ساز وجود دارد و میتوان در این زمینه به همکاری پرداخت. در واقع، چنانچه مشکلات بانکی برطرف شود، با وجود افراد توانمند در طراحی، مهندسی و ساخت و ساز میتوان همکاریهای گستردهای را ترتیب داد.
«محمدرضا نجفیمنش»، عضو هیات نمایندگان و رییس کمیسیون تسهیل کسب و کار اتاق تهران نیز روی پتانسیلهای همکاری در صنعت خودرو دست گذاشت و هیات تجاری پرتغال را به سرمایهگذاری مشترک در صنعت خودروی ایران ترغیب کرد.
وی با اشاره به اندازه بازار خودرو در ایران گفت: برای تولید سالانه سه میلیون خودرو در سال هدفگذاری صورت گرفته است، اما به دلیل اعمال تحریمها علیه ایران، سطح تولید خودرو در سال جاری کاهش پیدا کرده و اکنون فرصت خوبی برای کارخانههای پرتغالی جهت پشتیبانی تولید یا حتی تولید در ایران فراهم است.
نجفی منش با اشاره به اینکه حضور هیات تجاری پرتغالی در زمان سختیها در ایران صورت گرفته است، ابراز امیدواری کرد که این ارتباطات تجاری میان دو کشور به سهولت برقرار شود.
در ادامه این جلسه، محمدرضا بختیاری از برنامهریزی اتاق تهران برای برگزاری یک رویداد تجاری در بلژیک یا ایتالیا به منظور معرفی و شناخت ظرفیتهای کانال مالی اینستکس خبر داد و از فعالان اقتصادی کشور پرتغال نیز دعوت کرد که در این رویداد شرکت کنند. او گفت که حدود ۵۰ شرکت، نیمی از ایران و نیمی از اتحادیه اروپا در این کنفرانس حضور خواهند یافت.
معاون امور بینالملل اتاق تهران همچنین با اشاره به سخنان رییس مرکز کسب و کار پرتغال درخصوص همکاری در حوزه آموزش، درباره فعالیتها و ارتباطات مرکز آموزش اتاق بازرگانی تهران توضیحاتی ارائه کرد و گفت: مرکز آموزش اتاق تهران با کشورهایی از قبیل: آلمان و اتریش همکاریهای نزدیکی برقرارکرده و اساتیدی از دانشگاههای این دو کشور برای برگزاری کلاسها و کارگاههای آموزشی به ایران آمدهاند.
بختیاری پیشنهاد کرد که همکاریهای ایران و پرتغال، حوزه آموزش را نیز در بر بگیرد. بختیاری در ادامه ضمن ابراز تاسف از وجود برخی چالشها در تجارت ایران و کشورهای اروپایی از جمله پرتغال، از سفیر این کشور درخواست کرد که برای رفع این چالشها تلاش کند و با ارائه تسهیلاتی برای تجار، فرصتهایی را برای توسعه روابط فراهم آورند. بختیاری افزود: تحریمها همیشگی نخواهد بود و این تحریمها دیر یا زود برداشته میشود.
سفیر پرتغال نیز در پایان با اشاره به سخنان اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران گفت: مشخص است ایران دارای ظرفیتهای بالایی در حوزه اقتصاد است؛ اما لازم است که دو طرف با شرایط جدید تطابق پیدا کنند. اراده اتاق تهران برای پشتیبانی از فعالان اقتصادی به رغم مشکلات مالی و بانکی، استوار به نظر میرسد و این برای ما دلگرمکننده است.
در پایان این نشست یک تفاهمنامه همکاری بین دو طرف منعقد شد که به امضای «لوییس سِیا» رییس مرکز کسب و کار شهر ویانا دو کاسلو و «محمدرضا بختیاری» معاون امور بینالملل اتاق تهران رسید.
انتهای پیام/