سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

دیابت؛ شاهراه ورود به مسیر مرگ خاموش/ قند خون بالا چه بلایی سر اعضای مختلف بدن می‌آورد؟

دیابت، بیماری مزمن است که با گذشت زمان به قلب، عروق خونی، چشم، کلیه و اعصاب آسیب می‌رساند.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، دیابت بیماری مزمنی است که میلیون‌ها نفر در سراسر جهان از آن رنج می‌برند و همواره ناچار به نظارت مداوم بر سطح گلوکز خون خود و تزریق انسولین در طول روز هستند؛ دیابت زمانی رخ می‌دهد که لوزالمعده انسولین کافی تولید نکرده یا بدن به طور موثر از انسولین تولید شده استفاده نمی‌کند.

با گذشت زمان، دیابت به قلب، عروق خونی، چشم، کلیه و اعصاب آسیب می‌رساند؛ همچنین خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی را افزایش می‌دهد، در این حالت با کاهش جریان خون و آسیب‌های عصبی در پا، احتمال زخم پای دیابتی، عفونت و نیاز احتمالی برای قطع اندام افزایش‌ پیدا خواهد کرد.


بیشتر بخوانید: دیابت؛ تلخ‌ترین شیرینی دنیا/ این گونه غذا بخورید تا قندخون نگیرید


علی ارغوانی متخصص داخلی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: هایپرگلیسمی‌ یا افزایش قند خون شایع‌ترین علامت دیابت کنترل نشده است و در طول زمان، منجر به آسیب‌ رساندن به بسیاری از دستگاه‌های بدن به ویژه اعصاب و عروق خونی می‌شود.

این متخصص داخلی بیان کرد: سال ۲۰۱۴ در سراسر جهان  حدود ۹ درصد از افراد ۱۸ سال و بالاتر دیابت داشتند؛ سال ۲۰۱۲ دیابت علت مستقیم مرگ ۵/ ۱ میلیون نفر بود، بیش از هشت درصد از مرگ‌ها در کشور‌های با درآمد کم و متوسط به دلیل دیابت  رخ می‌دهد.

دیابت به چند دسته تقسیم می‌شود؟

وی با اشاره به دسته‌بندی دیابت به ۲ نوع، گفت: دیابت نوع یک، وابسته به انسولین یا دیابت دوران کودکی است که با تولید انسولین ناکافی در بدن مشخص می‌شود و کنترل آن با تزریق روزانه انسولین امکان پذیر است؛ علت این نوع دیابت شناخته شده نیست و در حال حاضر نمی‌توان از آن پیشگیری کرد.


بیشتر بخوانید: ديابت (Diabetes mellitus) چيست؟


این متخصص داخلی درباه علائم دیابت نوع یک گفت: علائم این بیماری شامل دفع بیش از حد ادرار، پرادراری (تشنگی)، پرنوشی (گرسنگی دائمی)، پرخوری،کاهش وزن، تغییرات بینایی و خستگی است؛ این علائم به طور ناگهانی رخ می‌دهند.

ویژگی‌های دیابت نوع ۲

ارغوانی درباره دیابت نوع ۲، بیان کرد: دیابت نوع ۲ غیر وابسته به انسولین است و به نام دیابت بزرگسال شناخته می‌شود و حاصل  استفاده غیرموثر بدن از انسولین است؛ دیابت نوع ۲ شامل ۹۰ درصد از مبتلایان به دیابت در سراسر جهان می‌شود و تا حد زیادی نتیجه اضافه وزن، چاقی و نداشتن فعالیت بدنی است.

وی ادامه داد: دیابت نوع ۲، علائمی شبیه به دیابت نوع یک دارد، اما اغلب خفیف‌تر و کم رنگ‌تر است و به همین دلیل این بیماری چند سال پس از شروع تشخیص داده می‌شود؛ در گذشته، این نوع دیابت تنها در بزرگسالان دیده می‌شد، اما در حال حاضر در کودکان هم اتفاق می‌افتد.

دیابت در دوران بارداری چگونه است؟

حمید محسن زاده متخصص غدد و متابولیسم در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان،  درباره دیابت زنان باردار اظهار کرد: زنان مبتلا به دیابت حاملگی در معرض خطر عوارض دوران بارداری و زایمان هستند و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در سال‌های آتی آنها را تهدید می‌کند؛ تشخیص دیابت حاملگی معمولا از طریق غربالگری دوران بارداری امکان پذیر است.


بیشتر بخوانید: راه‌های تشخیص و درمان دیابت نوع ۱ و ۲+ اینفوگرافی


عواقب شایع دیابت چه هستند؟

این متخصص غدد و متابولیسم بیان کرد: با گذشت زمان، دیابت می‌تواند به قلب، عروق خونی، چشم، کلیه و اعصاب آسیب برساند؛ دیابت خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی را افزایش می‌دهد و در درجه اول بیماری قلبی و سکته همراه با کاهش جریان خون، آسیب‌های عصبی در پا، احتمال زخم پای دیابتی، عفونت و نیاز احتمالی برای قطع اندام است.

وی با اشاره به اینکه یکی از عوارض دیابت کوری چشم است، اظهار کرد: کوری به دلیل آسیب طولانی مدت به عروق خونی کوچک در شبکیه چشم رخ می‌دهد و یک درصد از کوری جهان را می‌توان به دیابت نسبت داد، دیابت را می‌توان علت اصلی نارسایی کلیه دانست، خطر کلی مرگ در میان افراد مبتلا به دیابت حداقل دو برابر خطر ابتلا به همسالان بدون دیابت است.

چگونه می‌توانید بار بیماری دیابت را کاهش دهید؟

محسن زاده با تاکید بر اینکه برای کاهش بار دیابت باید در مرحله اول سعی در پیشگیری این بیماری کرد، گفت: ثابت شده است که تغییرات ساده در سبک زندگی سبب جلوگیری یا به تأخیر انداختن دیابت نوع ۲می‌شود؛ برای کمک به جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع ۲ و عوارض آن، مردم باید مواردی را رعایت کنند.

وی با اشاره به اینکه دستیابی به وزن ایده‌آل بدن  و افزایش میزان فعالیت بدنی در پیشگیری از دیابت موثر است، گفت:  حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط در پنج روز از هفته باید انجام شود؛ به عبارت دیگر ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط  برای کنترل وزن لازم است.

این متخصص غدد و متابولیسم بیان کرد: پیروی از یک رژیم غذایی سالم شامل سه تا پنج وعده میوه و سبزی‌ها در روز، کاهش مصرف قند و چربی‌های اشباع، اجتناب از مصرف دخانیات و سیگار خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می‌دهد.


بیشتر بخوانید: دیابتی ها چه بخورند؟ چه نخورند؟ چگونه بخورند؟ + فیلم


آیا دیابت قابل درمان است؟

محسن زاده با اشاره به اینکه با تشخیص زود هنگام می‌توان دیابت را کنترل کرد، ادامه داد: تشخیص زود هنگام می‌تواند از طریق آزمایش خون که نسبتا ارزان است، انجام شود؛ درمان دیابت شامل پایین آوردن قند خون و کنترل عوامل خطر شناخته شده که به عروق خونی آسیب می‌رسانند است؛ ترک مصرف دخانیات هم برای جلوگیری از عوارض مهم است.

وی یادآوری کرد: مداخلات امکان پذیری که باعث صرفه جویی در هزینه‌های افراد دیابتی می‌شود عبارتند از کنترل قند خون، کنترل فشار خون، مراقبت از پا، کنترل چربی خون (برای تنظیم سطح کلسترول) غربالگری برای نشانه‌های اولیه، بیماری‌های کلیوی مرتبط با دیابت و مجموع این اقدامات باید توسط یک رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی منظم، حفظ وزن طبیعی بدن و اجتناب از مصرف دخانیات پشتیبانی و حمایت شود.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
طبیب کاظمی
۱۸:۵۷ ۰۵ آذر ۱۴۰۰
سلام دوستان دیابتی نوع ۲
طبیب کاظمی هستم از فارس

۲۱ سال تلاش کردم تا مرهمی بر ببماری دیابت باشم و در درمان این بیماری مفید باشم. از طب سنتی ایرانی و چینی کمک گرفتم و اصلاح الگوی سبک زندگی را سرلوحه کارم قرار دادم.
برای درمان دیابت ۱ موفق نشدم اما دریافتم و تجربه کردم که دیابت ۲ با کمک ترکیبی از گیاهان دارویی ایرانی و چینی درمانپذیر است.
ناشناس
۱۱:۳۳ ۲۸ فروردين ۱۴۰۰
سلام خسته نباشید
حدود ۲ هفته است متوجه شدم پسرم دیابت نوع ۱ دارد
الان با انسولین قند خونش رو کنترل میکنیم
خاستم ببینم ایا امیدی به درست شدن هست ایا روزی میشه که بچه من دیگه انسولین نزنه راحی برای درمانش هست ایا
ناشناس
۲۲:۵۹ ۱۰ دی ۱۳۹۹
منم شوهرم ۲۰ سالشه دیابت نوع ۲ داره واقعا نمیدونم چکار کنم ایشون هم مراقبت نمیکنن
محمد یوسف
۰۳:۰۱ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
س خواهرزاده من قند خون نوع یک دارد انسولین استفاده میکنه بیست یک سالشه خیلی حالش بد میشه ما خیلی براش نگرانیم اگر لطف کنید رهنماهی کنید ممنون میشم به خاطراین بیماری کسی دامادش نمیکنه
محمود
۰۹:۴۷ ۰۵ اسفند ۱۳۹۷
گروه پرسش و پاسخ

کانال
ناشناس
۱۵:۳۲ ۰۴ اسفند ۱۳۹۷
من دیابت نوع ۲ دارم . غذا را کنترل شده مصرف میکنم . ورزش فوتبال ، شنا و کوهنوردی هم انجام میدهم . قرص هم میخورم اما مدتیه قند خونم پائین نمیاد . علتش هم به احتمال زیاد استرس و نگرانی بابت ازدواج فرزندم هست .
مخارج زیاد منو از پا درآورده
ناشناس
۱۵:۳۲ ۰۴ اسفند ۱۳۹۷
خدا همه بیماران رو شفا بده
ناشناس
۱۲:۳۱ ۰۴ اسفند ۱۳۹۷
از تیترتون ممنون
ناشناس
۱۰:۴۴ ۰۴ اسفند ۱۳۹۷
همه ی مریضی ها ازاسترس و نگرانی های زندگی ست
محمود
۰۸:۱۶ ۰۴ اسفند ۱۳۹۷
با سلام دیابت درمان دارد با طب سنتی اسلامی که من چند نفر از آشنا هامون که انسولین هم تزریق میکردند بعد از یک دوره درمان حدود شش‌ ماه تا یک سال حتی یک واحد هم انسولین تزریق نمیکند ( البته ترک شکر و قند سفید ورژیم غذایی سالم )
ناشناس
۱۵:۵۲ ۰۴ اسفند ۱۳۹۷
معرفی کنید تا ما هم بریم دنبال درمانش
مرضیه
۱۹:۲۲ ۰۴ اسفند ۱۳۹۷
توروخدا معرفی کنین کجاباطب سنتی بایدبریم انجام بدیم مادرم قندش نوع دو ولی پایین نمیا ب چشماش آسیب داره میزنه