سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

هنرمندان استانی بر سکوی اول تئاتر خیابانی جشنواره فجر

تئاترخیابانی گونه‌ای از هنر‌های نمایشی در کشورمان است که با توجه به انگیزه‌های بروز و ظهور آن، همواره کارکرد‌های مختلفی از جمله اصلاح رفتار‌های اجتماعی داشته است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  تئاتر خیابانی یکی از فراگیرترین و شناخته‌شده‌ترین گونه‌های تولید تئاتر در بین مخاطبان کشورمان شناخته می‌شود چرا که شیوه‌های اجرایی این اثر نمایشی که در تمامی میادین، خیابان‌ها، پارک‌ها و فضا‌های باز شهری قابلیت اجرا دارد عموم مخاطبان را حتی آن‌هایی که نسبت به تئاتر اشراف و آشنایی ندارند را به میان خود دعوت می‌کند.


بیشتربخوانید: از غش‌کردن بازیگر تا مخاطبانی که با بلیت پشت در ماندند/هرآنچه باید از حواشی عجیب جشنواره تئاتر فجر بدانید


در حقیقت تئاتر خیابانی دروازه ورودی مخاطبان عمومی به عرصه هنر‌های نمایشی به شمار می‌رود چرا که به واسطه جشنواره‌های متعدد که در جای جای کشورمان برگزار می‌شود از یک سو و از سوی دیگر مناسبت‌های مختلف ملی و مذهبی که زمینه اجرای آثار تئاتر خیابانی را در سراسر کشور فراهم می‌آورد سبب شده تا شناخت مخاطبان نسبت به آثار نمایشی از دروازه این گونه از اجرا‌های تئاتری آغاز شود.

به همین مناسبت جشنواره بین المللی تئاتر فجر همسو با بسیاری دیگر از جشنواره‌ها در گام‌های میانی خود (دوره چهاردهم) شاهد بخشی مهم و جدایی ناپذیر تا جدیدترین دوره آن یعنی دوره سی و هفتم به عنوان بخش تئاتر خیابانی باشد. بخشی که گاه در مواردی به شکل موضوعی و محوری بر مسائل انقلابی، دینی و اجتماعی حرکت کرده و گاه با دستی بازخیال هنرمندان را برای تولید آثارشان آسوده کرده و اجازه داده که آن‌ها با توجه به ذهنیت و نگاه خلاق خود در حوزه تئاتر خیابانی دست به تولید آثار بزنند. سی و هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر نیز در بطن خود از ۲۶ تئاتر خیابانی از سراسر ایران میزبانی می‌کند.

آثاری که علی ظفر قهرمانی نژاد، مرتضی وکیلیان و مهرداد رایانی مخصوص به عنوان گروه انتخاب برای حضور در جشنواره برگزیده‌اند و در روز‌های برگزاری جشنواره نیز علیرضا استادی، گلبرگ ابوترابیان و رحمت امینی داوری آن‌ها را در بخش‌های رقابتی جشنواره سی و هفتم تئاتر فجر برعهده دارند.

آنچه در ادامه از خاطر شما می‌گذرد گزارش نخست از مجموعه گزارش‌های مرور آثار تئاتر خیابانی در سی و هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر است.

** مبارزه مادران کُرد در «یک آغوش بی مهری»

نمایش خیابانی «یک آغوش بی مهری» به نویسندگی و کارگردانی محمود فرضی نژاد از هنرمندان شهر سیاهکل و مدیر گروه تئاتر دیلمون است. این نمایش در جشنواره سی و هفتم سه اجرا دارد؛ شنبه بیست و هفتم بهمن ماه ساعت ۱۶ و ۳۰ دقیقه در محوطه خانه هنرمندان و یکشنبه بیست و هشتم بهمن ماه ابتدا در ایوان انتظار مترو میدان ولیعصر (عج) ساعت ۱۱ صبح و در ادامه ساعت ۱۶ و ۳۰ دقیقه در محوطه مجموعه تئاتر شهر.

فرضی نژاد تاکنون نمایش‌های «عروسی باران»، «گل و گلوله»، «سرگذشت هفت خواهران»، «عروسی باران»، «پیوند سیاره‌ها» و «تابلو‌های تب دار» را در مقام کارگردان تولید کرده و پیش از این به خاطر کارگردانی نمایش «کوچه امیر» موفق به کسب دیپلم افتخار نمایش برتر خیابانی از بیست و پنجمین جشنواره تئاتر فجر شده است.

در خلاصه نمایش «یک آغوش بی مهری» آمده: نمایش درباره مبارزه مادران و دختران کرد است که در کمرکش کوه‌ها به جای پوشیدن رخت زندگی، در مقابل نیرنگ اربابان جور و تفنگ قرار گرفته‌اند و در مسیر زندگی ناچار به کوچ می‌شوند.

** تبلیغ مصرف بهینه با «اخطار به مشترک پرمصرف»

نمایش خیابانی «اخطار به مشترک پرمصرف» به نویسندگی و کارگردانی حسنا قبادی به عنوان نماینده شهرستان ایلام در تئاتر فجر در تاریخ پنجشنبه بیست و پنجم بهمن ماه ساعت ۱۷ در محوطه خانه هنرمندان و جمعه بیست و ششم بهمن ماه ابتدا ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه در ایوان انتظار مترو میدان ولیعصر (عج) و در ادامه ساعت ۱۶ و ۳۰ دقیقه در محوطه مجموعه تئاترشهر برای مخاطبان به اجرا در می‌آید.

قبادی پیش از این نمایش‌های «عتیقه»، «امام غریب»، «عزت تی ان تی» و «انقباض» را در مقام بازیگر و کارگردان تولید کرده است. همچنین او برای نمایش «دسفرال» رتبه برگزیده بازیگری جایزه دوم کارگردانی و جایزه سوم نویسندگی را از جشنواره تئاتر منطقه‌ای مهرآیین و برای نمایش «سقوط آزاد زندگی» جایزه برگزیده جشنواره تئاتر منطقه مهرآیین را از آن خود کرده است.

در خلاصه نمایش «اخطار به مشترک پرمصرف» آمده: در دادگاه طلاق، شرک قصد دارد فیونا را به دلیل اینکه یک شهروند بسیار پرمصرف است، طلاق دهد؛ زیرا فیونا با تخطی از قوانین و هنجار‌های شهروندی عرصه زندگی را بر شرک تنگ کرده است.

** آسیب‌شناسی فرهنگ طلاق در «#لاکچری»

نمایش خیابانی «#لاکچری» - هشتگ لاکچری - به نویسندگی و کارگردانی میثم سرآبادانی به عنوان نماینده شهرستان تفرش و کاری از گروه تئاتر میقات در جشنواره بین المللی تئاتر فجر در تاریخ‌های دوشنبه بیست و دوم بهمن ماه ساعت ۱۷ در محوطه خانه هنرمندان، سه شنبه بیست و سوم بهمن ماه ابتدا در ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه در ایوان انتظار میدان دلیعصر (عج) و در ادامه ساعت ۱۶ و ۳۰ در محوطه مجموعه تئاتر شهر برای مخاطبان به صحنه رفته است.

سرآبادانی پیش از این نمایش‌های «افسون معبد»، «خورشید کاروان»، «چه کسی جنگ را آغاز کرد»، «بازمانده»، «مکافات»، «روز سیاه» و «دهانی پر از کلاغ» را در کارنامه خود ثبت کرده است وی همچنین برای کارگردانی نمایش خیابانی «املت با گوجه ایرانی» در سی‌ودومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر برنده لوح تقدیر بازیگری بوده است.

در خلاصه نمایش «#لاکچری» آمده: آقای بالازاده و همسرش پس از سال‌ها زندگی مشترک تصمیم به جدایی گرفته‌اند. آن‌ها سعی در واکاوی اتفاقات گذشته و علت جدایی دارند.

** روایتی ضد جنگ در «این کجا و آن کجا»

نمایش خیابانی «این کجا و آن کجا» به نویسندگی و کارگردانی پژمان شاهرودی به عنوان نماینده شهرستان بروجرد و گروه تئاتر شهر آشوب در جشنواره بین المللی تئاتر فجر در تاریخ‌های سه شنبه سوم بهمن ماه ابتدا ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه در ایوان انتظار مترو میدان ولیعصر (عج) و در ادامه ساعت ۱۶ و ۳۰ دقیقه در محوطه مجموعه تئاترشهر و همچنین چهارشنبه اول اسفند ماه ساعت ۱۷ در محوطه مجموعه تئاترشهر به صحنه خواهد رفت.

شاهرودی پیش از این تولید نمایش‌هایی، چون «لیلی و مجنون»، «لیلا»، «حج فقرا»، «این‌ها روایت صدا‌هایی از بیشمار صدا»، «دفترچه خاطرات» و «آخرین لالایی مادر» را در مقام نویسنده کارگردان و بازیگر بر عهده داشته است.

در خلاصه نمایش «این کجا و آن کجا» آمده: این نمایش با نگاهی انتقادی، دو نگاه در رابطه با قهرمانان جنگ را در هر اقلیم به چالش می‌کشد و داوری را به عهده مخاطبانش می‌گذارد. این نمایش با نگاهی انتقادی، دو نگاه در رابطه با قهرمانان جنگ را در هر اقلیم به چالش می‌کشد و داوری را به عهده مخاطبانش می‌گذارد.

** نقد روابط عاطفی در «بیگانگی»

نمایش خیابان «بیگانگی» به نویسندگی و کارگردانی غنچه شکوهیان به عنوان نماینده شهرستان آمل و کاری از گروه تئاتر سونر در جشنواره بین المللی تئاتر فجر سه شنبه سی بهمن ماه ساعت ۱۶ و ۳۰ دقیقه در محوطه خانه هنرمندان و چهارشنبه اول اسفند ماه ابتدا ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه در ایوان انتظار متروی میدان، ولی عصر (عج) و در ادامه ساعت ۱۶ در محوطه مجموعه تئاتر شهر به صحنه خواهد رفت.

«کاش می‌شد منم بیام»، «نگین»، «یک بوته گل برای لیلا»، «تکرار کن» و «مرگ انجل‌ها» برخی از کار‌های پیشین شکوهیان به شمار می‌رود. همچنین شکوهیان برای کارگردانی نمایش خیابانی محیطی «مونگ بیهیتی» جایزه دوم نویسندگی و کارگردانی را از جشنواره بین المللی تئاتر مریوان، برای کارگردانی نمایش «چال شهر» جایزه اول کارگردانی سی و دومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر در بخش خیابانی و جایزه اول تماشاگران از جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی مریوان را برای نمایش «هاپ» کسب کرده است
در خلاصه داستان «بیگانگان» آمده: این نمایش فیزیکال، ماجرای آفرینش و تولد زن و مردی است که عاشق هم می‌شوند، اما پس از وصال شروع به سانسور و تغییر هم می‌کنند و پس از مدتی تبدیل به دو انسان جدید می‌شوند که یکدیگر را نمی‌فهمند.

** «تیک تاک» و همراهی با زندگی کولبر‌ها

نمایش خیابانی «تیک تاک» به کارگردانی نازیلا امینی نماینده شهرستان بوکان و کاری از گروه تئاتر ققنوس است. این اثر نمایشی در جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر در تاریخ‌های شنبه (۲۷ بهمن) ساعت ۱۱ در ایوان انتظار متروی میدان ولیعصر (عج) و ساعت ۱۶ و ۳۰ دقیقه در محوطه مجموعه تئاتر شهر و یکشنبه (۲۸ بهمن) ساعت ۱۶ و ۳۰ دقیقه در محوطه خانه هنرمندان به صحنه خواهد رفت.

«زندگی مثل باد»، «ما فقط سه نفر بودیم»، «برای آخرین‌بار»، «تپه ۸۸۸»، «سر تیر آرش» و «سونامی جوراب» از جمله کار‌های نازیلا امینی است. امینی پیش از این برای نمایش «تیک تاک» برنده جایزه اول بازیگری از سیزدهمین جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی مریوان بوده و همچنین نمایش «ویروس بدون مرز» او جایزه اول بازیگری از یازدهمین جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی مریوان را از آن خود کرده است.

در خلاصه نمایش «تیک تاک» آمده: نمایش در شش اپیزود با لهجه‌های مختلف به بیان معضلات و مشکلات جامعه از قبیل: طلاق، مشکلات اقتصادی، معضل کولبرها، دور ماندن خانواده‌ها از یکدیگر، و اتلاف وقت می‌پردازد.

** جنگ زرگری در «جنگ ابله‌ها»

نمایش خیابانی «جنگ ابله‌ها» به کارگردانی احمو یوسلانی نماینده شهرستان فریدونشهر اثری از گروه تئاتر سفلی است. این نمایش در تاریخ‌های بیست و پنجم بهمن ماه ابتدا ساعت ۱۱ در ایوان انتظار مترو میدان ولیعصر (عج) و در ادامه ساعت ۱۶ و ۳۰ دقیقه در محوطه مجموعه تئاتر شهر و همچنین جمعه بیست و ششم بهمن ماه ساعت ۱۶ و ۳۰ دقیقه در محوطه خانه هنرمندان به صحنه رفته است.

یوسلانی پیش از این تولید، نگارش و کارگردانی نمایش هایی، چون «شورای مدرسه»، «عابر بانک بدبخت»، «پهلوان تشنگی و گرسنگی» و «گواهینامه برای پیرمردها» را در کارنامه کاری خود به ثبت رسانده است.

در خلاصه نمایش «جنگ ابله‌ها» آمده: دلقکی در صندوق زندگی می‌کند. دو دسته سرباز از دو ارتش آبی پوش‌ها و قرمز پوش‌ها وارد می‌شوند و با یکدیگر جنگی متظاهرانه به راه می‌اندازند. دلقک وارد دعوای زرگری آن‌ها می‌شود.

** چمدان‌های قصه‌گو در «چمدان‌های من»

محمد مختاری با نویسندگی و کارگردانی نمایش خیابانی «چمدان‌های من» به عنوان نماینده شهرستان مریوان در سی و هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر حضور دارد. «چمدان‌های من» بیست و چهارم بهمن ماه ساعت ۱۷ در خانه هنرمندان و پنجشنبه بیست و پنجم بهمن ماه ساعت ۱۶ در محوطه تئاتر شهر اجرا‌های خود را پشت سر گذاشته است.

محمدی پیش از این کارگردانی نمایش‌های «پیکر بی سر پدرم و چتر فلزی»، «ردپایی در آسمان»، «عروس کوبانی» و «کلاه‌های من» را در کارنامه خود داشته است. وی همچنین برنده جایزه‌ی اول طراحی فضا و جایزه دوم طرح و ایده سیزدهمین جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی مریوان برای نویسندگی و کارگردانی نمایش «چمدان» بوده و همچنین برای نمایش «تندیس شهر» برنده جایزه دوم طرح و ایده و جایزه سوم بازیگری از دوازدهمین جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی مریوان بوده است.

در خلاصه نمایش «چمدان‌های من» آمده: مردی با تعدادی چمدان وارد می‌شود. هر چمدانی که باز می‌شود درباره یک معضل اجتماعی است: مشکلات را ه‌ها، محیط زیست، بچه‌های جنگ و ....

** اسلحه‌ای که جنگ را در دوست ندارد در «لازمان و لامکان»

نمایش خیابانی «لازمان و لامکان» به کارگردانی مارال ایزدبخش نماینده شهرستان بوشهر در سی و هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر است. این نمایش در تاریخ‌های دوشنبه بیست و پنجم بهمن ساعت ۱۶ و ۳۰ دقیقه در محوطه خانه هنرمندان، سه شنبه (۳۰ بهمن) ابتدا ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه در ایوان انتظار میدان ولیعصر (عج) و در ادامه ساعت ۱۶ در محوطه مجموعه تئاترشهر به صحنه رفته است.
در کارنامه نویسندگی و کارگردانی ایزدبخش می‌توان نمایش هایی، چون «بینوایان ویکتور چه گفت؟»، «یونیسف»، «نمایش خیابانی آکا ۴۷»، «هرچی سنگه مال پای لنگه»، «گ مثل گرگ»، «مجلس مرثیه خوانی ماهدخت»، «تریلوژی» و «ساعت‌های زنگ زده» را دید.
در خلاصه نمایش «لازمان و لامکان» آمده: این نمایش سرگذشت اسلحه‌ای را روایت می‌کند که دوست ندارد در هیچ جنگی مشارکت داشته باشد و شلیک کند.

** داستان جوانان دهه ۶۰ در «خرس‌های پاندا به روایت ساکسیفونیستی که...»

رضا ملکی به عنوان نماینده شهرستان خمینی شهر نمایش خیابانی «خرس‌های پاندا به روایت ساکسیفونیستی که متولد دهه شصت بود» را در جشنواره سی و هفتم تئاتر فجر ارائه کرده است. وی در تاریخ‌های بیست و سوم بهمن ماه ساعت ۱۷ در محوطه خانه هنرمندان، چهارشنبه بیست و چهارم بهمن ابتدا ساعت ۱۱ در ایران انتظار متروی میدان ولیعصر (عج) و ساعت ۱۶ و ۳۰ دقیقه در محوطه مجموعه تئاترشهر این اثر را به صحنه برده است.

در کارنامه فعالیت رضا ملکی آثاری، چون «دوربین انقلاب»، «تلخ نامه لنگ»، «آقای میکروب»، «دوستان اروند که تو را پس نمی‌زند»، «شهر افسرده» و «خانم بهار» را می‌توان مشاهده کرد.

در خلاصه داستان نمایش «خرس‌های پاندا به روایت ساکسیفونیستی که متولد دهه شصت بود» آمده: ساکسیفونیستی با نواختن موسیقی‌های خاطره‌انگیز دهه شصت، مردم را گرد خود جمع می‌کند و قصه جوان متولد دهه شصتی را می‌گوید که از نوزادی و مدرسه تا سربازی و ازدواج و کار، همواره با عدد شصت مواجه می‌شود.

** «داول کُشی»

مرتضی اسدی مرام از کارگردانان شناخته شده تئاتر خیابانی شهرستان کرمانشاه با نمایش «داول کُشی» - داول به معنای مترسک - در سی و هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر حضور دارد. او این نمایش را در تاریخ‌های بیست و سوم بهمن ماه ساعت ۱۷ در محوطه خانه هنرمندان ایران و چهارشنبه بیست و چهارم بهمن ماه ابتدا ساعت ۱۱ در ایوان انتظار مترو میدان ولیعصر (عج) و سپس ساعت ۱۶ و ۳۰ دقیقه در محوطه مجموعه تئاترشهر به صحنه برده است. اسدی مرام پیش از این کارگردانی و بازیگری در نمایش‌های «انتظار»، «عطر یوسف»، «زیارت»، «زرد قناری» و نمایش «افسانه دیگ و کدو» را در کارنامه خود به ثبت رسانده است.
در خلاصه نمایش «داول کُشی» آمده: وقتی سرمای زمستان سخت می‌شد، مردم برای حفظ امید، داولی (مترسکی) می‌ساختند که نماد زمستان بود و ابتدا از او می‌خواستند برود. وقتی مقاومت می‌کرد، مردم با او جدال می‌کردند و شکستش می‌دادند و بعد از سوزاندن داول، به جشن و پایکوبی می‌پرداختند.

** تقبیح سیاست استعمارگران در «دایره، مربع، مستطیل»

افشین خدری به عنوان نماینده شهرستان سنندج نمایش خیابانی «دایره، مربع، مستطیل» را در سی و هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر ارائه کرده است. این نمایش جمعه بیست و ششم بهمن ماه ابتدا ساعت ۱۱ در انتظار مترو میدان ولیعصر (عج) و در ادامه از ساعت ۱۷ در محوطه مجموعه تئاتر شهر و شنبه بیست و هفتم بهمن ماه ساعت ۱۷ در محوطه خانه هنرمندان ایران به صحنه خواهد رفت.

وی پیش از این نویسندگی و کارگردانی نمایش‌های «مرگ و دوشیزه»، «هیچ کسی اینگونه فجیع»، «بانو»، «بازیگر»، «دایانا»، «باد که می‌نویسد» و «پوچی پوچ خانم میرمازاد» را در کارنامه خود داشته است.

در خلاصه نمایش «دایره، مربع، مستطیل» آمده: ابرقدرت‌های دنیا (بریتانیا، فرانسه، روسیه و امریکا)، از دیرباز تاکنون جهت تصاحب منابع نفتی و طبیعی خاورمیانه کوشیده‌اند. این نمایش سعی دارد بخشی از سیاست‌های این کشور‌ها را برای غارت نفت خاورمیانه نشان دهد.

** اهمیت زمین در زیست انسان‌ها در «درباره یک توپ»

نویسندگی و کارگردانی نمایش خیابانی «درباره یک توپ» را به عنوان نماینده شهرستان قروه در سی و هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر ارائه کرده است. این نمایش بیست و چهارم بهمن ماه ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه در ایوان انتظار مترو میدان ولیعصر (عج) و ساعت ۱۷ در محوطه مجموعه تئاتر شهر و پنجشنبه بیست و پنجم بهمن ماه ساعت ۱۶ و ۳۰ دقیقه در محوطه خانه هنرمندان ایران به صحنه رفته است.

هدایتی پیش از این با کارگردانی نمایش‌های «قصه شب چله»، «دختر کبریتی»، «سیب میخک تاریکی»، «مهربون»، «غریبانه‌های ۶۰» و «یونس» توانمندی‌های خود را در عرصه تئاتر پیشاروی مخاطبان تصویر کرده است.

در خلاصه نمایش «درباره یک توپ» آمده:: این نمایش، درباره رابطه انسان با کره زمین است؛ آنچه زمین به انسان می‌دهد و آنچه انسان به زمین پس می‌دهد؛ اهمیت سالم ماندن زمین برای نسل‌های بعد.

سی‌و‌هفتمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر با سکان‌داری نادر برهانی مرند در ۱۱ بخش مسابقه‌ای و جنبی از بیست و دوم بهمن‌ماه آغاز شده و تا چهارم اسفندماه در تهران ادامه خواهد داشت.

منبع: ایرنا
انتهای پیام /

قدرت نمایی هنرمندان استانی در تئاتر خیابانی 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.