سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان پاسخ داده شد؛

راه حلی برای کاهش چشمگیر آمار بیکاران رشته حقوق/ اعتراض به کاهش ظرفیت پذیرش آزمون وکالت به کجا رسید؟

یک مشاور تحصیلی گفت: جامعه نیاز جدی به حضور وکلای حقوقی در خانواده یا معاملات و قرارداد‌ها دارد، ولی متاسفانه کمتر به این موضوع توجه می‌شود و هر ساله ظرفیت پذیرش آزمون وکالت کاهش می‌یابد.

فاطمه گرجی مشاور تحصیلی و رتبه ۴ کنکور در سال ۹۴ در گفت وگو با خبرنگار  حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره رشته حقوق اظهار کرد: یکی از اهداف دانش‌آموزانی که رشته علوم انسانی را انتخاب می‌کنند تحصیل در رشته حقوق است؛ در واقع حقوق یکی از محبوب‌ترین رشته‌ها در علوم انسانی و بهترین آن است.

وی افزود: البته بسیاری از داوطلبان کنکور رشته روان‌شناسی را انتخاب می‌کنند و این رشته هم طرفداران خود را دارد، ولی در اکثر مواقع حقوق انتخاب اول داوطلبانی است که رتبه و تراز خوبی را کسب می‌کنند.

۲ دیدگاه اشتباه مردم درباره رشته حقوق

گرجی بیان کرد: ۲ دیدگاه اشتباه درباره رشته حقوق وجود دارد؛ در دیدگاه اول بسیاری از افراد رشته حقوق را یک رشته صرفا حفظی می‌دانند و اینکه برای تحصیل در این رشته باید ذهن حفظیاتی داشت، در حالی که این رشته حفظیات زیادی ندارد و بیشتر دروس بر مبنای استدلال و تجزیه و تحلیل است.

این مشاور تحصیلی اظهار کرد: تحصیل در رشته حقوق نیاز به منطق و استدلال قوی دارد تا در حل مسائل بتوان از این استدلال کمک گرفت؛ بنابراین تصور اینکه می‌توان با حفظ مواد قانونی و مطالب درسی از عهده دروس این رشته برآمد کاملا اشتباه و نادرست است.

وی گفت: در دیدگاه دوم افراد تصور می‌کنند رشته حقوق، عربی محور است و یکی از درس‌های اصلی و پایه این رشته محسوب می‌شود، در حالی که اینطور نیست و در ۱۳۷ واحد درسی رشته حقوق تنها ۹ واحد شامل ۸ واحد قواعد فقه و یک واحد عربی پایه است.


بیشتر بخوانید: بیکار ترین رشته های دانشگاهی در ایران + اینفوگرافیک


گرجی افزود: ترجمه روان ۸ واحد درسی قواعد فقه به راحتی در بازار کتاب قابل دسترس است و دانشجویان از این بابت مشکلی ندارد، همچنین استادان آن‌ها را برای دانشجویان ترجمه می‌کنند؛ یک واحد درسی عربی عمومی هم مباحث خوانده شده در دوران دبیرستان است.

این مشاور تحصیلی بیان کرد: در مقطع کارشناسی رشته حقوق، ابعاد حقوقی در حوزه‌هایی از قبیل تجارت، خانواده، بین‌الملل و دولت (سازمان‌ها و ادارات دولتی) بررسی می‌شود؛ به عبارتی در دوره کارشناسی کلیات حقوق و در قالب درس‌های پایه‌ای مطرح شده و در مقطع کارشناسی ارشد هر کدام ازشاخه‌ها به صورت تخصصی در گرایش‌های مختلف ارائه می‌شود.

وی افزود: دانشجویان بر حسب علاقه و سلیقه خود در مقطع کارشناسی ارشد یکی از گرایش‌ها را انتخاب و آن را دنبال می‌کنند و پس از تحقیق و پژوهش در آن زمینه کاملا متخصص و حرفه‌ای می‌شوند.

گرجی اظهار کرد: یکی از علل محبوبیت رشته حقوق در بین داوطلبان کنکور، ماهیت جذاب آن است؛ دانشجویی که در این رشته تحصیل می‌کند با بسیاری از مسائل و مشکلات زندگی روزمره که کمتر کسی به آن توجه می‌کند، آشنا می‌شود و نکات کاربردی حل آن‌ها را فرامی‌گیرد، درحالی که در رشته‌های دیگر اینطور نیست و دیدگاه‌های نظری بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد که ممکن است کاربرد زیادی در زندگی روزمره نداشته باشد.

ظرفیت پذیرش رشته حقوق چقدر است؟

این مشاور تحصیلی گفت: دانشگاه‌های سراسری و آزاد در رشته حقوق دانشجو می‌پذیرند. ظرفیت پذیرش رشته حقوق در دانشگاه‌های سراسری حدود ۲۵ هزار نفر است؛ دانشگاه‌های سراسری دارای رشته حقوق به ترتیب رنکینگ، دانشگاه‌های تهران، شهیدبهشتی، علامه طباطبایی و شاهد و در ردیف‌های بعدی دانشگاه‌های مشهد، تبریز و اصفهان هستند.

وی اظهار کرد: آمار بالای پذیرش در رشته حقوق نشان دهنده رقابت سخت و فشرده دانشجویان این رشته برای ورود به بازار کار است، بنابراین هر چه دانشجویان به مباحث حقوقی و دروس مسلط‌تر باشند و به همان میزان حرفه‌ای عمل کنند شانس بیشتری برای ورود به بازار کار دارند.

گرجی گفت: یکی دیگر از مزیت‌های رشته حقوق نسبت به سایر رشته‌ها این است که دانشجویان رشته حقوق پس از فارغ‌التحصیل شدن از مقطع کارشناسی می‌توانند در آزمون‌های وکالت، قضاوت، سردفتری و مشاوره حقوقی شرکت و پس از پذیرفته شدن در این آزمون رسما کار خود را شروع کنند. فارغ‌التحصیلان این رشته همچنین می‌توانند در هر سازمان یا شرکتی که نیاز به مشاور حقوقی دارد مشغول به کار شوند

طرح حذف آزمون وکالت به کجا رسید؟

این مشاور تحصیلی افزود: آزمون وکالت که هر سال برای ورود فارغ‌التحصیلان رشته حقوق به بازار کار برگزار می‌شود دارای طرفداران زیادی است، با این حال متاسفانه هر ساله ظرفیت پذیرش آن کاهش می‌یابد. میزان پذیرش در سال ۹۸ حدود ۸۰۰ نفر اعلام شده است که با توجه به تعداد بالای فارغ‌التحصیلان این رشته در کشور آمار بسیار اندک و ناچیزی است.

وی اظهار کرد: با این وجود در سال‌های اخیر طرحی برای حذف آزمون وکالت به مجلس شورای اسلامی ارائه شد که دارای موافقان و مخالفانی بود و در نهایت تصویب نشد. موافقان حذف این آزمون وجود آزمون وکالت و ظرفیت پذیرش محدود آن را مانع از ورود بسیاری از فارغ‌التحصیلان این رشته به بازار کار می‌دانند، همچنین مخالفان این طرح معتقد بودند باید صلاحیت افراد در این حوزه با برگزاری آزمون بررسی و سپس حرفه‌ای‌ها وارد بازار کار شوند نه صرفا افرادی که واحد‌های درسی را صرفا حفظ کرده‌اند.


بیشتر بخوانید: افتتاح مدرسه عالی حقوق یکی از دستاورد‌های چهل سالگی انقلاب است


گرجی افزود: اخیرا در راستای کاهش ظرفیت پذیرش در آزمون وکالت فارغ‌التحصیلان این رشته اعتراضاتی را ترتیب دادند که راه به جایی نبرد و نتیجه‌ای نداشت؛ استدلال کانون وکلا این است که نیازی به افزایش ظرفیت وجود ندارد. این در حالی است که جامعه نیازمند حضور وکلای حقوقی در همه حوزه‌ها و زمینه‌هاست و این افراد در بسیاری از زمینه‌ها می‌توانند ایفای نقش کنند، ولی امروزه تنها در مواقع بروز مشکل و برای اقامه دعوا در دادگاه از کمک این وکلا بهره می‌برند.

الزام حضور یک وکیل حقوقی در سازمان‌ها و موسسات

این مشاور تحصیلی بیان کرد: هر سازمان و موسسه همان طور که دارای بخش‌های مختلف است نیاز به یک بخش حقوقی هم دارد تا هنگام برخورد با مشکلات و مسائل حقوقی با کارشناسان متخصص خود در این بخش مراجعه کند و مشکلات حل و فصل شوند. متاسفانه این موضوع در جامعه رواج بسیار کمی دارد و کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد.

وی افزود: همچنین هر خانواده به یک وکیل احتیاج دارد که در مواجه با مشکلات حقوقی روزمره بتواند از او کمک بگیرد و به خوبی آن را پشت سر بگذارد، ولی در این حوزه هم اقدامی صورت نگرفت و تعداد بسیار کمی از خانواده‌ها دارای وکیل حقوقی هستند.

گرجی اظهار کرد: روزانه تعداد بی‌شماری معامله انجام و قرارداد منعقد می‌شود که حضور یک وکیل حقوقی در این معاملات ضروری و لازم است؛ این وکیل بند‌های مختلف قرارداد را با توجه به تجربیات و آموخته‌های خود بررسی  و کاستی‌های آن را ذکر می‌کند. متاسفانه در این زمینه هم ضعیف عمل کرده‌ایم و اکثر پرونده‌های حقوقی موجود در دادگاه به دلیل حضور نداشتن یک وکیل آگاه به مسائل حقوقی در هنگام عقد قرارداد و انجام معامله است.

این مشاور تحصیلی گفت: اگر فرهنگ داشتن وکیل برای خانواده‌ها و در انجام معاملات رایج شود، کانون وکلا با مشاهده نیاز و تقاضای جامعه ظرفیت پذیرش را بالا می‌برد و بازار کار برای فارغ‌التحصیلان این رشته افزایش می‌یابد، در نتیجه تعداد بیکاران رشته حقوق به طور چشمگیری کاهش پیدا می‌کند.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.