سایر زبان ها

صفحه نخست

انتخابات

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

غلبه بر سرطان با تغذیه سالم

رژیم غذایی نامناسب احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، مهدیه فرید کارشناس تغذیه گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: امروزه سرطان پس از بیماری‌های قلبی عروقی به عنوان مهمترین عامل مرگ و میر در کشور‌های دنیا مطرح است و در دهه‌های آینده، نخستین عامل مرگ و میر به ویژه در کشور‌های در حال توسعه خواهد بود.

وی ادامه داد: در بیشتر موارد یافته‌های علمی نتوانسته اند دلایل ابتلا به سرطان را توضیح دهند، اما تحقیقات نشان می‌دهد برخی عوامل خطر مشخص، احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهند که مهمترین آن‌ها دخانیات، رژیم غذایی نامناسب، کمبود فعالیت بدنی و اضافه وزن است.

مهدیه فرید افزود: افرادی که رژیم غذایی نامناسب، تحرک بدنی کم و اضافه وزن دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان هستند؛ مطالعات نشان می‌دهد افرادی که رژیم غذایی پُرچرب دارند، از نظر ابتلا به سرطان‌های روده بزرگ، رحم و پروستات بیش‌تر در معرض خطر قرار دارند؛ فعالیت بدنی کم و اضافه وزن نیز از جمله عواملی است که خطر ابتلا به سرطان‌های پستان، روده بزرگ، مری، کلیه و رحم را افزایش می‌دهد.

وی تصریح کرد: مشروبات الکلی، سابقه ابتلا به سرطان در خانواده (توارث)، برخی مواد شیمیایی و مصنوعات خاص، کهولت سن، اشعه خورشید، تشعشعات یونیزان، برخی ویروس‌ها و باکتری‌ها و برخی هورمون ها، از دیگر عوامل موثر در بروز سرطان‌ها به شمار می‌رود.

این کارشناس تغذیه اضافه کرد: میوه‌ها و سبزی‌ها سرشار از موادی مغذی است که خاصیت ضد سرطانی دارند و هرچه پُررنگ‌تر باشند، مواد مغذی بیشتری دارند، مصرف این گروه مواد غذایی نقش بسزایی در کنترل وزن دارد و سبب کاهش خطر ابتلا به برخی سرطان‌ها می‌شود.

فرید گفت: کاهش میزان مصرف گوشت‌های فرآوری شده مانند سوسیس دودی، کالباس و همبرگر، در کمتر کردن خطر سرطان‌های روده بزرگ، راست روده (کولورکتال) و معده، مفید است؛ همچنین ممکن است خوردن گوشت‌هایی که با دودی کردن یا استفاده از نمک نگهداری شده اند، شخص را در معرض عواملی قرار دهد که می‌توانند باعث ایجاد سرطان شوند.

وی افزود: سرطان‌های دهان، گلو، حنجره، مری، کبد و پستان، همگی با نوشیدن مشروبات الکلی ارتباط دارند؛ ممکن است الکل خطر سرطان روده بزرگ و راست روده را هم افزایش دهد، بنابراین توصیه می‌شود برای کاهش خطر ابتلای سرطان، از مصرف مشروبات الکلی خودداری شود.

این کارشناس تغذیه بیان کرد: آب نه تنها تشنگی را برطرف می‌سازد، بلکه از بدن در برابر سرطان نیز محافظت کند؛ کاهش یافتن غلظت عوامل بالقوه سرطانزای موجود در مثانه، با کاهش خطر سرطان مرتبط است؛ همچنین نوشیدن مقدار بیشتری از مایعات باعث می‌شود، شخص به دفعات بیشتری ادرار کند و از این طریق مدت زمانی که این عوامل با آستر مثانه در تماس هستند، کمتر می‌شود.

فرید اضافه کرد: نحوه پختن گوشت از نظر میزان خطر سرطانی که گوشت به وجود می‌آورد، مهم است، سرخ کردن، در کباب پز پختن و پختن با شعله آتش در درجه حرارت بسیار بالا، باعث تشکیل مواد شیمیایی می‌شود که امکان دارد خطر سرطان را افزایش دهند؛ به نظر می‌آید در دیگر روش‌های پخت مانند آب پز کردن، آرام پختن یا پختن غذا با بخار، تعداد کمتری از این مواد شیمیایی به وجود می‌آید.

وی افزود: شکر شاید به صورت مستقیم باعث ایجاد سرطان نشود، اما جایگزین غذا‌هایی سرشار از مواد مغذی می‌شود که این مواد مغذی به محافظت از بدن در برابر سرطان کمک می‌کنند، شکر مقدار کالری دریافتی را افزایش می‌دهد که این امر، در افزایش وزن و چاقی نقش دارد.

این کارشناس تغذیه گفت: ویتامین‌ها به محافظت از بدن در برابر سرطان کمک می‌کنند، اما به شرط آنکه به طور طبیعی از مواد غذایی به دست آیند، دریافت مواد مغذی ضدسرطان از مواد غذایی مانند خشکبار، میوه و سبزی‌های برگی سبز رنگ، بسیار بهتر از به دست آوردن آن‌ها از مکمل‌ها است.

فرید افزود: «آکریلامید» ماده‌ای سمی است که در فرآیند‌های حرارتی مانند بو دادن، کباب کردن، پختن در حرارت‌های بالای ۱۲۰ درجه سانتیگراد و سرخ کردن، محصولات حاوی کربوهیدرات بالا مانند غلات و سیب زمینی، تولید می‌شود.

وی بیان کرد: هرگونه تغییر رنگ در این محصولات مانند سیب زمینی سرخ شده، از نشانه‌های تولید آن است، هیچ حد ایمنی که از ایجاد سرطان جلوگیری کند، برای آکریلامید تعیین نشده است و غلظت‌های کم آن نیز، خطرآفرین و سرطان زا است.

انتهای پیام/چ

پیشگیری از سرطان با تغذیه سالم

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.