سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تسلیح قایق‌های تندرو سپاه به «گاتلینگ» و راکت‌انداز جدید/ شلیک ۱۵۰۰ گلوله در دقیقه برای انهدام اهداف دریایی و هوایی + عکس


نیروی دریایی سپاه دو سامانه جدید تسلیحاتی را به خدمت گرفته که یکی از آن‌ها یک توپ گاتلینگ و دیگری نیز یک پرتاب گر راکت‌های ۷۰ میلی متری است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، توپ‌های گاتلینگ و راکت انداز‌های سبک، در سال‌های جنگ سرد به عنوان بخشی از تسلیحات هواپیما‌های رزمی و بالگرد‌های ضد زره وارد خدمت نیرو‌های مسلح جهان شدند. از سری ولکان آمریکایی تا سری GSh ساخت شوروی سابق و راکت‌های هایدرای ساخت ابرقدرت غرب در برابر سری S. ساخته شده توسط ابرقدرت شرق. اما به دلایل مختلف و شرایط متنوع، توپ و راکت‌های هوا پایه در آسمان باقی نماندند.


مسلسل‌ها و توپ‌های چند لول که بیشتر به عنوان سلاح‌های گاتلینگ شناخته می‌شوند از جمله سلاح‌هایی هستند که ابتدا دوره‌ای قدیمی را در نبرد‌های گذشته طی کرده و امروزه دوباره با شمایلی جدید وارد میدان نبرد شده است. اولین سلاح به این شکل در سال ۱۸۶۱ میلادی توسط مخترعی به نام «ریچارد جردن گاتلینگ» طراحی و ساخته شده و به به همین دلیل این سلاح‌ها به عنوان "گاتلینگ" شناخته می‌شوند.



ریچارد جردن گاتلینگ و یکی از نمونه‌های اولیه مسلسل گاتلینگ

نحوه کلی کار این سلاح به این گونه بود که تعدادی فشنگ از بالا به درون سلاح تغذیه می‌شد و کاربر سلاح با چرخاندن یک دسته در کنار سلاح مکانیزم آن را فعال می‌کرد و هر گلوله در یک لوله قرار می‌گرفت و پس از شلیک شدن و خروج پوکه، تغییر موقعیت می‌داد و یک حرکت به سمت پایین می‌رفت و با هر چرخ دسته این عمل تکرار می‌شد و در آن زمان نواخت تیری در حدود ۸۰۰ تیر در دقیقه داشت که البته با توجه به محدودیت ظرفیت گلوله گذاری و محدودیت توان انسانی، کمتر از این مقدار بود.

در سال‌های پس از جنگ دوم جهانی و با ورود نسل جدید جنگنده‌های پر سرعت، هدف قرار دادن جنگنده‌های دشمن هر روز سخت‌تر می‌شد. آمریکا به عنوان کشوری که به توان هوایی به عنوان یک برگ برنده نگاه می‌کرد به دنبال مسلح کردن جنگنده‌های خود با توپی پر قدرت و در عین حال با نواخت تیر بالا بود. شرکت جنرال الکتریک یکی از شرکت‌های فعال در این زمینه بود و در سال ۱۹۵۹ توپ گاتلینگ ۲۰ میلی متری M. ۶۱ ولکان را معرفی کرد. این سلاح از آن تاریخ تا به امروز به عنوان یکی از سلاح‌های اصلی هوا پایه جنگنده‌های آمریکایی به شمار می‌رود و در کشور ما نیز بر روی جنگنده‌های اف ۴ و اف ۱۴ نیز وجود دارد. بالگرد‌های کبری هوانیروز نیز به توپ ۲۰ میلی متری مدل M۱۹۷ مجهز شدند.

 

توپ ام ۶۱ ولکان


گاتلینگ‌ها همه جا رفتند

امروزه دیگر حضور این نوع سلاح به هواپیما‌ها و بالگرد‌های رزمی محدود نمی‌شود. از کشتی‌های جنگی تا سیستم‌های پدافند هوایی کوتاه برد و حتی خودرو‌های تاکتیکی، شاهد حضور توپ‌ها و مسلسل‌های گاتلینگ در کالیبر‌های مختلف از ۷.۶۲ تا ۳۰ میلی متری هستیم.


مسلسل گاتلینگ با کالیبر ۷.۶۲ میلی متر در اختیار نیروی دریایی آمریکا

توپ‌ها و مسلسل‌های سری گاتلینگ در سال‌های اخیر در نقش‌های آفندی و پدافندی در بسیاری از نیرو‌های دریایی جهان وارد خدمت شده اند. سامانه‌هایی مثل فالانکس و AK-۶۳۰ ساخت آمریکا و روسیه از جمله معروف‌ترین سیستم‌های پدافندی دریا پایه به حساب می‌آیند. در نقش تهاجمی نیز یگان‌های گارد ساحلی و عملیات ویژه علاقه خاصی به مدل‌های سبک گاتلینگ در کالیبر‌های ۱۲.۷ و ۷.۶۲ میلی متر نشان داده اند. یگان‌های عملیات رودخانه‌ای و نقل و انتقال یگان‌های سیلز نیروی دریایی آمریکا از جمله کاربران این سری از مسلسل‌ها محسوب می‌شوند.

راکت‌های هدایت شونده، یک گزینه مناسب برای نیرو‌های ویژه

در سال‌های پس از وقوع حادثه ۱۱ سپتامبر بحث مجهز کردن نیرو‌های ویژه برای نبرد در شرایط خاص در فواصل دور از خطوط خودی اولویت بالایی پیدا کرد. یکی از گزینه‌ها برای ارتقا توان آتش این نیرو‌ها نصب راکت‌های هوا پرتاب بر روی خودرو‌های تاکتیکی و ارتقا آن‌ها به وضعیت هدایت شونده بوده است. البته در جریان نبرد‌ها در سوریه، عراق و لیبی از سال ۲۰۱۱ به این طرف نیز شاهد استفاده عادی از پاد‌های راکت به صورت معمولی بوده ایم. توانایی که خصوصاً در لیبی بسیار پرطرفدار بوده است.

 

راکت‌های اس ۵ ساخت شوروی سابق در نقش آتش بار زمینی در لیبی


پروژه هدایت شونده کردن راکت بین آمریکا و امارات متحده عربی


ایران: سرزمینی ایده آل برای راکت‌ها و گاتلینگ‌ها

سامانه‌های راکتی کوتاه برد از جمله اولین دست آورده‌ای دفاعی ایران در سال‌های جنگ بودند که به سرعت توسعه پیدا کرده و امروز در شکل خانواده‌هایی مثل فجر، فلق و زلزال توسعه پیدا کردند. این راکت‌ها از جمله سری ۱۰۷ میلی متری آن‌ها از جمله سلاح‌های مورد علاقه نیروی دریایی سپاه در سال‌های اولیه شکل گیری این نیرو بوده است. قایق‌های سپاه به سرعت در حجم بالایی به مسلسل‌های سری دوشکا و راکت انداز‌های ۱۰۷ میلی متری مجهز شده و در سال‌های جنگ در عملیات‌های غافلگیر کننده شرکت کردند.

اما با ظهور نسل جدیدی از تهدیدات در سال‌های اخیر، لزوم تغییر در توسعه تسلیحاتی کشور نیز شدیداً نیاز شد. سرعت تیراندازی بیشتر، نیاز به کوچک‌تر شدن و سبک‌تر شدن سامانه‌ها و البته هوشمند شدن آن‌ها از جمله نیاز‌های اصلی نیرو‌های مسلح به حساب آمد. در سال‌های اخیر و بر اساس همین تفکر شاهد توسعه انواع مختلفی از مسلسل‌ها و توپ‌های سری گاتلینگ در کشور برای ارتش و سپاه بودیم. در این میان می‌توانیم به سامانه‌هایی مثل اخگر، محرم، عاصه و نصیر اشاره کنیم.

در بخش راکت‌های هوا پرتاب نیز صنایع دفاعی کشور نسل کاملی از انواع راکت انداز‌ها در کالیبر‌های مختلف را توسعه داده و برای نصب بر روی انواع پهپادها، بالگرد‌ها و جنگنده‌ها آماده کردند. البته صنعت دفاعی بحث توسعه راکت‌های هدایت شونده را نیز برای این بخش ادامه دادند.

نیروی دریایی سپاه؛ مشتری جدید برای سامانه‌های جدید

بر اساس موارد مشاهده شده در نمایشگاه دستاورد‌های دفاعی ۴۰ ساله انقلاب که در مصلای تهران در جریان است، نیروی دریایی سپاه دو سامانه جدید تسلیحاتی را به خدمت گرفته که یکی از آن‌ها یک توپ گاتلینگ ۲۰ میلی متری ۳ لوله و دیگری نیز یک پرتاب گر ۱۹ تایی راکت‌های ۷۰ میلی متری است؛ سلاح‌هایی که در ابتدا به عنوان بخشی از تسلیحات بالگرد‌های کبری وارد ایران شدند و امروز به شکل متفاوت سر از قایق‌های تندروی سپاه در آوردند.

از این سامانه تسلیحاتی، اطلاعات دقیقی در نمایشگاه منتشر نشده، اما می‌توان به صورت تخمینی اطلاعاتی را برای آن‌ها ارائه کرد. توپ گاتلینگ وارد خدمت شده برای سپاه به احتمال زیاد با الهام گرفتن از مدل ام ۱۹۷ که بر روی بالگرد‌های کبری نصب شده ساخته و در اختیار نیروی دریایی سپاه قرار گرفته است. نرخ تیراندازی ام ۱۹۷ در حدود ۱۵۰۰ گلوله در دقیقه است که حدوداً می‌توان همین نرخ را برای سامانه جدید ندسا نیز در نظر گرفت.


راکت انداز ۷۰ میلی متری جدید برای نیروی دریایی سپاه - به سیستم‌های هدف گیری و صفحه کنترل دقت کنید



توپ ۲۰ میلی متری ۳ لول

بر اساس تصاویر منتشر شده، این توپ ۳ لول از سیستم کنترل از راه دور برخوردار است و می‌تواند بدون حضور مستقیم کاربر در پای سلاح فعالیت کند. این ابتکار، مزیت بزرگی برای نصب سامانه در روی شناور‌ها خصوصاً در زمان بروز طوفان‌های سخت و نبرد‌های سهمگین است و خدمه را از گزند این وضعیت نجات می‌دهد. همچنین بر اساس تصاویر تست‌هایی از این توپ در زمین نیز گرفته شده که مشخصاً در برابر اهداف ثابت دقت این توپ بسیار مناسب بوده است.


راکت انداز جدید در مرحله آزمایش توسط سپاه

اما در بحث راکت انداز نیز با یک سیستم پرتاب راکت‌های ۷۰ میلی متری رو به رو هستیم که البته راکت‌های نصب شده روی آن -که در نمایشگاه دیده شدند از نوع غیر هدایت شونده بودند-، اما در کنار پرتابگر، شاهد نصب دو سیستم اپتیکی و یک صفحه کنترل هستیم که برای هدف گیری دقیق‌تر با این سیستم به کار می‌رود. در حقیقت سپاه نه مهمات بلکه سامانه هدف گیری را ارتقا داده است که اهمیتی ویژه و تاثیرگذار در انهدام هر هدف دریایی یا ساحلی دارد.
 

این راکت انداز‌های استوانه‌ای شکل در مقایسه با نمونه‌های ۱۰۷ میلی متری، از اندازه کوچک‌تری برخوردار بوده و به لطف سیستم هدف گیری اپتیک نصب شده روی آن‌ها از دقت بالاتری نیز برخوردار هستند. در مجموع با دو سیستم جدید نیروی دریایی سپاه در عین حفظ قدرت آتش خود، از نمونه سیستم‌های بزرگ‌تر و قدیمی به سمت استفاده از سامانه‌هایی هدایت شونده و البته کنترل از راه دور رفته است که این تحول مهم، نقش تاثیرگذاری در ارتقاء توان رزمی آن‌ها و افزایش دقت چه در بحث مقابله با حملات موشکی و راکتی دشمن و چه در زمینه حمله دقیق‌تر به شناور‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

منبع: مشرق

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۷
در انتظار بررسی: ۰
اسماعیل
۱۹:۵۲ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
ممنون از برادرای سپاه مدافع ایران و اسلام

ای کاش بقیه هم یاد بگیرند
جواد
۱۹:۰۷ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
دولت رو بدبد به سپاه مشکل مردم حل میشه یا حداقل خودرو سازها رو بدید.
سپاه تنها ارگانیه که بعد انقلاب وظایفش رو به نحو احسنت انجام میده و تجهیزات نظامی رو به حد اعلا رسونده.
تا کور شود هر آن کس نتوان دید.
ناشناس
۱۶:۵۴ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
دلاورمردان سپاه وارتش خداوندپشت وپناهتون باشه
ناشناس
۱۳:۴۳ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
با این همه امکانات امریکا در خلیج فارس چکار می کند
عباس فیروزپور
۱۸:۱۷ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
جنازه آمریکا توی خلیج فارس هست یک وقت آمریکا مصر را تهدید به بمباران هسته ای می کرد و جنگهای خاورمیانه را می برد یک کشور نفت خیز خلیج فارس را به جنگ ایران می فرستاد و نفت را می آورد زیر ۱۰ دلار شوروی همکاری می کرد و باعث فروپاشی اش می شد
ناشناس
۱۸:۲۴ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
کل خلیج فارس که مال ما نیست - قسمتیش آبراه بین المللی هستش - تو آب های ما اومد و ما کاریش نداشتیم - اون وقت شما بگو....
ناشناس
۱۲:۰۷ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
برای اینکه در سایر حوزه ها مثه حوزه نظامی ای که ۱۰۰ درصد تحریمه پیشرفت کنیم لازمه مدیرانی مثه فرمانده کل قوا با نگاه نگرش به داخل انتخاب کنیم نه مدیران وابسته!!!
عباس فیروزپور
۱۱:۲۷ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
هرکس بتواند جواب بدهد چی شد هفت تریلیون دلار هزینه و پیروزی نظامی در عراق به بحران مالی وشکستهای بی پایان جبهه آمریکایی صهیونیستی منجر شد می تواند درباره موازنه نظامی بین ایران و آمریکا صحبت کند
ناشناس
۱۴:۱۷ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
توکل بخدا ،وتکیه بر استعداد های جوان داخل کشور در هر حوضه ای،ورود کند ،مثل موردی که سوال شده پیروزی قطعی وحتمی میباشد ،،خود غربیها هم بارتکیه بر نخبه های شرقی توانستند در صنعت وتکنولوژی حرفی برای گفتن داشته وپیشرفت کنند والا امریکا که کلا سیصد سال تاریخ دارد ،اروپا هم تا همین صد سال پیش مدام در حال جنگ با یکدیگر بودند ،،این نکته ای که در بالا ذکر شد خیلی مهمه واثبات شده است،
ناشناس
۱۱:۲۶ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
1500 برای گاتینگ کمه باید به400 شلیک در ثانیه وحذاقل 2400 شلیگ در دقیقه برسه در ضمن کالبیر گلوله هم افزایش پیدا کنه تا هر هدفیهربزنه
ناشناس
۱۷:۵۲ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
شاید منظورت ۴۰۰۰باشه
ناشناس
۲۲:۲۴ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
زحمات قابل تقدیره ولی گاتلینگ های امریکای 700شلیک در ثانیه دارند و4200شلیک در دقیقه به امید شکستن رکورد انه
حقیقت
۱۰:۲۹ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
با سلاح لیزری محو میشن
یاسر
۱۱:۱۴ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
با لیزر بزنه ده تاشو
بیست تاشو
سی تاشو
جهنم ضرر پنجاه تاشو...

پنجاه ، شصتای دیگه ش چی؟؟؟
حداقل یکیش بخوره به همونن لیزره حله. :-)
ناشناس
۱۴:۱۹ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
شما همینطور نا اگاهانه برای چه نظر میدی ،حرف زدن بلد نیستی؟حرف نزدن را تمرین کن ،به نفعته ،نمیگن لالی،
علی
۱۴:۵۸ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
با لیزر تیرشو نمیززن خودشو میزنن دیگه لازم نیست 30 40 50 بشمرن
ناشناس
۱۵:۴۸ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
اگر ناوی باشه که روش سلاح لیزریش درست کار کنه و اگرم خدمه هاش تو آب شناور نباشن راس میگه اون موقع سلاح لیزری خودش در افق محو میشه
ت
۱۹:۰۴ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
توام فهمیدی با لیزر محو میشن
ناشناس
۱۹:۲۷ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
خود امریکاییها و اروپائیها از این قابقهای ایران میترسن وتعریف میکنن یعنی خودشون نمی دونند که لیزر دارند واین لیزرها چه کار میکنند بعد تو داناتر از اونا از لیزرشون ترسیدی یا فیلم و باری کامپیوتریشون رو ذهن ضعیفت تاثیرگذاشته واداده
ناشناس
۱۰:۲۷ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
خدا قوت
م
۱۰:۰۵ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
زنده باشید بااین توانایی هاتون فقط خواهش بزرگی که دارم اینه که توعرضه فرهنگی ورود جدی وباقدرتی داشته باشید.تاازاین طریق ضربه نخوریم.
ناشناس
۰۹:۴۷ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
کاش تو ایران همه چیزش مثل قدرت نظامیش بود، همون طورکه قدرت نظامیمون حرف اول و میزنه، صنعت خودرو هم حرف اول و میزد وخیلی چیزها دیگه.....
ناشناس
۱۱:۱۳ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
حرف اول؟یعنی تو رنگینگ اولین؟هر وقت همین توهم اول بودن گذاشتین کنار تو باقیه چیزا پیشرفت میکنی.تکنولوژی 100 ساله گتلینگ شده برات مایه افتخار؟
ناشناس
۱۴:۲۵ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
شما یک بخش حرفتون درست که نباید غرور کاذب داشت ،ولی باید در نظر داشت که ایران از زیر صفر ودر شرایط تحریم سنگین به خود کفایی نسبی در کلیه امور نظامی در اکثر زمینه های ان شده واین واقعا باعث فخر ومباهات هر وطن دوست باشرف ووجدان میباشد ،هر ایرانی باید قدر دان اینهمه مجاهدت وزحمات شبانه روزی تمام کسانی که زحمات فراوانی کشیدهاند تا به این نقطه رسیدیم ،،شاید اگر عنایت حضرت حق نبود صد ساله دیگه هم نمیتوانستیم به این نکته برسیم
محمد علي
۰۹:۲۲ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
با سلام
دست اورد هاي سپاه در حوزه دفاعي نشان دهنده اين است ايران يك كشور بسيار قدرتمند و از همه مهم تر داري دانش و علم بومي است كه اين دست اوردها باعث افتخار ايران است
ناشناس
۰۹:۰۵ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
ماشاالله ، دمتون گرم
رضا
۰۸:۱۵ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
سلام وعرص ادب خدا را ۱۰۰۰ شکر به سپاه عزیزمان قدرت روز افزون دهد انشا الله عزیزان وقتی امریکا سپاه غیور ما وحزب الله قهرمان را گروه تروریستی می داند سی اف تی و پالرمو واینستکس را بیاندازید تو سطل زباله اجرکم عندالله