به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران، ذهن آگاهی یا همان کنترل ذهن، قدرتی است که هر فردی می تواند به راحتی آن را کسب کند و در موارد مختلف بهخصوص کاهش وزن و غذاخوردن از آن استفاده کند که امروز باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد تا شما را با این روش بیشتر آشنا کند.
اگر بخواهیم ذهن آگاهی را با یک تعریف ساده بشناسیم باید اینطور بگوییم؛ من به افکاری که در ذهنم تولید میشود آگاهی دارم و میتوانم آن را کنترل کنم.
هنگامیکه بیشازحد نگران هستیم و مدام افکار متفاوتی در سرمان میچرخد. افرادی وجود دارند که با خودشان حرف میزنند.
هنگامیکه در کوچه و خیابان با چنین افرادی روبه رو میشویم، از آنها میترسیم و آنها را دیوانه خطاب میکنیم. آیا تاکنون چنین افرادی را دیدهاید؟
این مطلب را از دست ندهید: ذهن آگاهی چیست + مراحل سادهی تمرین آن
درحالیکه ما هم شبیه آنها هستیم، تنها تفاوت آنها با ما این است که آنها بلندبلند حرف میزنند و ما در سرمان حرف میزنیم.
اگر بتوانیم هر لحظه از زمانبر افکارمان آگاه باشم آنگاه میتوانیم افکارمان را کنترل کنیم، اما برای کسی که به این روش عادت ندارد شاید در ابتدا ذهن آگاهی سخت باشد.
برای اینکه بتوانیم بر افکارمان آگاه باشیم و آنها را کنترل کنیم باید به هرلحظه از زندگیمان توجه کنیم بهطور مثال؛
ذهن آگاهی یعنی همین!
این مطلب را از دست ندهید: راهکارهایی برای گوش دادن با ذهن آگاهی+ تمرینهایی برای تقویت آن
ذهن آگاهی در تغذیه میتواند زندگیتان را از چند جهت متحول کند. شما چه قصدتان پرهیز از پُرخوری برای کاهش وزن باشد و چه حفظ سلامتی، ذهنآگاهی روشی مطمئن برای کنترل چیزهایی که میخورید و لذت بردن از غذا خوردن است.
آگاهانه غذا خوردن به کمک ذهن آگاهی (mindfulness) تمرینی است که با شتاب گرفتن زندگی و زیاد شدن مشغلهها در دنیای امروز، اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
در چنین شرایطی، ذهنآگاهی کمکتان میکند توجه و تمرکزتان را به کاری که در حال انجامش هستید معطوف کنید و همزمان به چیزهای دیگر فکر نکنید.
این مطلب را از دست ندهید: باورهای نادرست درباره مدیتیشن چیست؟
ذهن آگاهی در تغذیه میتواند زندگیتان را از چند جهت متحول کند. شما چه قصدتان پرهیز از پرخوری برای کاهش وزن باشد و چه حفظ سلامتی، ذهنآگاهی روشی مطمئن برای کنترل چیزهایی که میخورید و لذت بردن از غذا خوردن است.
اسکرینها مانند تلویزیون، موبایل و کامپیوتر بدترین دشمن آگاهانه غذا خوردن هستند؛ امروزه بیشتر ما در حالی غذا میخوریم که مشغول تماشای برنامهی مورد علاقهمان از تلویزیون هستیم یا صفحات اینترنتی را بالا و پایین میکنیم.
بدین ترتیب نمیتوانیم به مقدار غذایی که میخوریم توجه کنیم و حتی ممکن است وقتی غذا تمام میشود متعجب شویم که چه زمانی آن غذا را خوردیم.
پس این بار که خواستید غذایتان را میل کنید همهی صفحه نمایشها را خاموش کنید و آگاهانه غذا بخورید.
حتی در دنیای شتابزده امروز هم شما باید برای غذا خوردنتان وقت صرف کنید و آرام باشید. اگر میخواهید آگاهانه غذا بخورید، بنشینید و به جای فکر کردن به چند کار دیگرفقط به خوردنتان توجه کنید.
اگر هنگام غذا خوردن ذهنتان درگیر کارهای عقب افتاده و چک کردن ایمیلهایتان باشد چگونه میخواهید بفهمید چقدر خوردهاید و چطور از خوردنتان لذت میبرید؟
این مطلب را از دست ندهید: با خوردن این میوه غول اضافه وزن را به زانو در بیاورید
یکی از سادهترین راههای آگاهانه غذا خوردن این است که هر لقمه را به خوبی بجوید، نه اینکه آن را ببلعید! توصیه شده است که هر لقمه را ۳۰ بار بجوید تا بهتر هضم و جذب شود.
پیش از اینکه غذا خوردن را شروع کنید، مقداری را که برایتان اندازه است در بشقابتان بگذارید. اگر کل غذای تهیه شده مقابل چشمانتان باشد مطمئن باشید بیشتر از آنچه برایتان کافیست، خواهید خورد.
برای خودتان یک اندازه ثابت در نظر بگیرید و فقط همان را بخورید. این کار کمکتان میکند اشتهایتان را کنترل کنید.
پیش از خوردن باید هیجانات خود را بررسی کنید تا ببینید آیا گرسنه هستید یا دلیل تصمیمتان به خوردن غذا چیز دیگری است.
اگر دیدید دلتان یک خوراکی خوشمزه میخواهد، چون استرس دارید، ناراحتید و یا حوصلهتان سر رفته است، پس باید فکر دیگری کنید.
این مطلب را از دست ندهید: راهکاری ساده برای کاهش وزن بیشتر
قبل از غذا خوردن نیازهای تغذیهایتان را بررسی کنید و ببینید چه چیزی بخورید بهتر است و چقدر و چگونه باید از آن بخورید.
بهطورمعمول اینگونه است که به محض اینکه لقمهای را به دهان گذاشتیم، مشغول آماده کردن لقمه بعدی میشویم، حتی قبل از آنکه اول لقمه قبلی را خوب بجویم و قورت دهیم.
این کار باعث میشود بدون توجه، مقدار زیادی را ببلعیم. پس بهتر است بعد از به دهان گذاشتن هر لقمه، قاشق و چنگال را پایین بگذارید و از آنچه در دهان دارید لذت ببرید و خوب آن را بجوید.
یک راه دیگر برای آگاهانه غذا خوردن این است که هنگام سرو غذا از بشقاب کوچکتری استفاده کنید.
این کار کمکتان میکند مقدار غذایی را که میخورید کنترل کنید. بشقاب کوچکتر غذا را به چشمانتان کافی و اندازه جلوه میدهد.
غذا چیزی است که برای زنده ماندن به آن نیاز داریم؛ پس سزاوار این است که توجه و تمرکز خود را بهصورت کامل معطوفش کنیم. زمانی که تنها غذا میخورید میتوانید آن را تمرین کنید.
اگر ذهنتان درگیر افکار و خیالات شد سعی کنید حواستان را به غذا برگردانید و در لحظه باشید.
این مطلب را از دست ندهید: برنامه غذایی که به سرعت برق و باد لاغرتان میکند
غذایی که میخورید را بو بکشید، به بافت و ذرات آن توجه کنید و با شکرگزاری و تحسین غذا، از آن لذت ببرید.
از کودکی به ما یاد دادهاند تا بشقابمان را تمیز نکردهایم از سر غذا بلند نشویم.
هر چند این کار میتواند عادت خوبی باشد و باعث شود از همان اول مقدار کمتری سرو کنیم، اما باید بدانید که اگر غذای بشقاب تمام نشده سیر شدید، نباید به اجبار به خوردن ادامه دهید.
به نیازهای بدنتان توجه کنید و اگر دیدید نیازی به ادامه دادن نیست میتوانید باقیمانده غذا را کنار بگذارید و در وعدهی بعدی آن را مصرف کنید.
یکی از سادهترین راههای آگاهانه غذا خوردن این است که هر لقمه را به خوبی بجوید، نه اینکه آن را ببلعید!
توصیه شده است که هر لقمه را ۳۰ بار بجوید تا بهتر هضم و جذب شود. علاوه بر این، خوب جویدن غذا کمک میکند از طعم و بافت آن پیش از اینکه فرو برده شود، لذت ببرید.
ببینید: با چند ترفند ساده دید ذهنی خود را گسترش دهید
مزیت دیگر خوب جویدن این است که جلوی پرخوری را میگیرد و به محض اینکه به اندازه کافی غذا خوردید، احساس سیری خواهید کرد.
زمانی که برای غذا خوردن آماده میشوید کمی مکث کنید و حس امتنان و شکرگزاری خود را با صدای بلند اعلام کنید. بسته به باورها و عقایدتان هر جوری که دوست دارید این کار را انجام دهید.
غذایی که میخورید حاصل زحمت کشاورزان و همه افرادی است که با کمک هم این نعمت خدادادی را به دست شما رساندهاند.
خیلی خوب است که عادت شکرگزاری را برای خود و سایر اعضای خانواده جا بیندازید و با این کار، توجه و سپاس خود را نسبت به هر چیزی که به دهان میبرید نشان دهید.
انتهای پیام/