وی توضیح داد: همانطور که در اظهارات مقام های عالی رتبه سه کشور گفته شده، مرحله فوری به کالاهای اساسی، بهداشتی و کشاورزی اختصاص داده شده چرا که این مرحله آماده اجرای سریع و فوری است؛ اما هدف این ساز و کار چنانچه اعلامشده بسیار وسیعتر است و تمام حوزه تبادلات مشروع را در بر می گیرد.
سفیر کشورمان در لندن ادامه داد: مرحله اول از کالاهای اساسی شروع می شود که در این مرحله با مدیریت سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان به عنوان سه عضو و سهامدار اصلی این ساز و کار خواهد بود، اما در مرحله بعد کشورهای اروپایی میتوانند به آن اضافه شوند.
بعیدی نژاد گفت که در مرحله بعدی کشورهای غیر اروپایی و سپس هر کشوری که علاقهمند به تبادلات اقتصادی با ایران باشد میتواند در این ساز و کار شرکت کند.
وی یادآور شد که دلیل اینکه این ساز و کار برای نخستین بار است که در دنیا به وجود میآید و تجربه و سابقه ای در این رابطه وجود ندارد یک مقدار طول کشید. اما در نهایت این روش بدیع و مبتکرانهای بود که سه کشور اروپایی ایجاد کردند و امیدواریم که به ساز و کاری عملی بینجامد که بتواند جلوی تحریمهای ظالمانه آمریکا را بگیرد و تعادلی در سطح تجارت بینالملل ایجاد کند که یک کشور نتواند تمام کشورهای دیگر را از داشتن تجارت مشروع میان دیگران محروم کند.
بعیدی نژاد راهاندازی این ساز و کار را قدمی مؤثر خواند و افزود: امیدواریم با تلاشی که تا الآن صورت گرفته و سه کشور نشان دادند که به حفظ تجارت با ایران علاقهمند هستند با سرعت بیشتری به سمت عملیاتی شدن این ساز و کار پیش بروند و شاهد باشیم که مردم ما در عمل آثار مهم و مفید رفع تحریمها را در قالب اجرای این ساز و کار لمس کنند.وی همچنین ابراز امیدواری کرد این سازوکار بتواند شروعی باشد تا کاستیهایی که در تعلل اجرای تعهدات برجام وجود داشته است جبران شود.
سفیر کشورمان در پاسخ به پرسشی درباره زمان اجرای ساز و کار مالی اروپا و ایران گفت: در این رابطه، یک سلسله مسائل فنی و حقوقی وجود دارد و 'بایستی نهاد همتایی در ایران تشکیل شود که بحثهای آن در حال انجام شدن است'.
بعیدی نژاد توضیح داد که باید مشورتهای نزدیکی با سه کشور داشته باشیم تا این نهاد بتواند با نهاد همتای خود در ایران در هماهنگی کامل قرار داشته باشد و این تبادلات را انجام دهد.
سفیر کشورمان در لندن با بیان اینکه این روند به مقداری زمان احتیاج دارد، افزود: ارادهای که اینک سه کشور اروپایی نشان دادند حاکی است که بر تردیدها فائق آمدند و امیدواریم که بتوان در مرحله اجرا کارها را تسریع کرد. این انتظاری است که طرف ما از سه کشور اروپایی و اتحادیه اروپا خواهد داشت.
وزیران خارجه آلمان، انگلیس و فرانسه عصر پنجشنبه همزمان با اعلام راهاندازی ساز و کار مالی ویژه اروپا برای ایران موسوم به INSTEX بیانیهای مشترک در حمایت از برجام و بهره مندی اقتصادی ایران از آن منتشر کردند.
بیشتر بخوانید: انگلیس: ساز و کار جدید مالی مانع از توجه به اقدامات بیثبات کننده ایران نمیشود
شرکتی که با عنوان INSTEX ثبت شده در پاریس مستقر خواهد بود و یک کارشناس بانکی آلمانی مسئولیت آن را برعهده دارد. انگلیس ریاست هیات نظارت را برعهده خواهد داشت.
پس از خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت ماه سال جاری، اتحادیه اروپا با موضعگیری علیه این اقدام، به بررسی طرحهایی با هدف حفظ تجارت با ایران پرداخت.
این اتحادیه با اجرای قانون مسدودسازی تحریمها (Blocking Statute) گامی در حمایت از شرکت های کوچک و متوسط برداشت تا این شرکت ها به موجب این قانون، مشمول تحریم های آمریکا قرار نگیرند.
اتحادیه اروپا قرار بود روز دوشنبه با صدور یک بیانیه، اجرای این ساز وکار را اعلام کند؛ اما انتشار این بیانیه به دنبال آنچه که اختلافهای داخلی بر سر ادبیات بکار رفته اعلام شد، به تأخیر افتاد.
منبع: ایرنا
انتهای پیام/