بیشتر بخوانید: وام ازدواج سال ۹۸ به چه صورت توزیع خواهد شد؟ + جزئیات
البته مساله ازدواج آن هم در دوره دانشجویی یکی از موضوعاتی است که همیشه در صدر حرفهای روزمره دانشجویان است؛ حضور چهارمیلیون دانشجو آن هم در سنین جوانی در دانشگاهها قطعا قابلتوجه است و خود این آمار نشان از یک ظرفیت بالای ازدواج خواهد بود.
جالب اینجاست که حرف زدن درباره ازدواج این روزها با توجه به وضعیت اقتصادی کشور شاید کمی «ریسک»پذیر باشد، چراکه فقط کافی است پای درددل دانشجویان بنشینیم تا چهره واقعی «ازدواج» از نگاه آنها مشاهده شود. آمارهای رسمی نشان میدهد۵۰ درصد از جوانان ۱۸ تا ۲۴ ساله کشور برای تحصیل به دانشگاهها میروند که ۸۵ درصد این جمعیت، خودشان هزینه تحصیل را برعهده دارند و دولت فقط برای ۱۵ درصد دانشجویان، آموزش عالی رایگان در نظر گرفته است؛ 15 درصدی که هر روز کم و کمتر میشود.
اختصاص وام یکی از راههای انگیزشی برای این امر است؛ وامی که خیلیها آن را متناسب با وضعیت اقتصادی کشور نمیدانند، اما همین وام میتواند بخش ابتدایی از یک زندگی مشترک را آغاز کند. پس اولین سوالی که برای یک دانشجو پیش میآید این است که دریافت وام چگونه ممکن است و تفاوتهای وام ازدواج دانشجویی داخل و خارج از دانشگاه چگونه است؟ در ادامه به چهار نوع وامی که یک «دانشجو» میتواند دریافت کند، اشاره شده است. وام خارج از دانشگاه که طبق آخرین مصوبات مجلس 30 میلیون تومان است، وام ازدواج دانشگاههای زیرمجموعه وزارت علوم و وام ازدواج دانشگاه آزاد اسلامی سه وامی هستند که یک دانشجو میتواند حساب خاصی روی آن باز کند. البته وام مسکن متاهلی نیز میتواند قابلتوجه باشد.
دانشگاه آزاد اسلامی یکی از دانشگاههایی است که به دانشجویان خود وام ازدواج و وام مسکن متاهلی اختصاص داده است. طبق اطلاعیه دانشگاه آزاد اسلامی، این وام از محل منابع صندوق رفاه و بیمه دانشجویان به دانشجویانی تعلق میگیرد که در زمان دانشجویی متأهل شده باشند. همچنین این وام یک بار در طول تحصیل و جهت ازدواج اول پرداخت میشود و دانشجویان حداکثر یک سال پس از تاریخ عقدنامه فرصت دریافت آن را دارند. بر این اساس وام قرضالحسنه ازدواج در این دانشگاه 15میلیون ریال با 20 قسط حین تحصیل بوده و وام مسکن متاهلی نیز مبلغ هفت میلیون ریال با کارمزد 5/2 درصد و تعداد اقساط 12ماهه است.
برای دریافت این وام نیازی به فرآیند طولانی نیست و روند اختصاص به این صورت است: 1- تکمیل کردن فرم درخواست توسط وامگیرنده، 2- یک برگ کپی از پشت و روی کارت ملی وامگیرنده و ضامن، 3- یک برگ گواهی اشتغال به کار ضامن از اداره کارگزینی (کارمند رسمی، پیمانی)، 4- یک برگ کپی از آخرین برگ واریز حقوق ماهیانه به حساب بانکی ضامن، 5- یک برگ چک حقوقی بدون تاریخ از ضامن در وجه صندوق رفاه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد موردنظر به مبلغ ۱۸,۰۰۰,۰۰۰ ریال، 6- انجام گواهی صحت امضای ضامن در یکی از دفترخانههای اسناد رسمی کشور، 7- یک برگ کپی از صفحات اول و دوم شناسنامه زوجین و 8- یک برگ کپی از صفحات دوم، سوم، چهارم و پنجم عقدنامه.
در کنار اختصاص این وام، دانشگاه آزاد اسلامی برنامههای خاصی را برای ازدواج دانشجویی در نظر گرفته است. رضا نصیری، مدیرکل فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی در گفتوگویی با «فرهیختگان» از برنامههای این دانشگاه برای دوره جدید ازدواج دانشجویی خبر میدهد.
او میگوید: «دانشجویانی که تاریخ عقد آنها بین سال 96 و 97 است، میتوانند به سایت «همسفر تا بهشت» سامانه ازدواج دانشجویی دانشگاهیان کشور مراجعه کنند، ثبتنام اولیه را انجام دهند، بعد از آن مدارک اولیه را به دفاتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری تحویل دهند و بعد از تایید مجدد به سایت «همسفر تا بهشت» مراجعه و تاریخهای پیشنهادی خود را برای سفر انتخاب کنند.»
نصیری از برگزاری یک مراسم برای این دانشجویان خبر داد و گفت: «چندی پیش دکتر طهرانچی از معافیت شهریه دانشجویانی که در دوره کارشناسی اقدام به ازدواج کردند، خبر داده بود که این مساله طی روزهای اخیر به واحدها ابلاغ شده است. هر دانشجویی در هر ترمی ازدواج میکند، شهریه همان ترم بخشیده میشود. او چندی پیش نیز از ثبتنام 10 هزار نفر در جشن ازدواج دانشجویی خبر داده بود.»
شاید کمتر دانشجویی باشد که در طول دوره تحصیل خود با این صندوق سروکار نداشته است. صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم در هر نیمسال انواع وامهای دانشجویی خود را اعلام میکند که طی فرآیندی به دانشجویان متقاضی تخصیص مییابد. بهطور کلی این صندوق 24نوع وام دانشجویی به دانشجویان دانشگاههای زیرمجموعه وزارت علوم از دانشگاههای سراسری گرفته تا پیام نور و آزاد اسلامی ارائه میدهد که وام تحصیلی، تحصیلی ممتاز و نمونه، مسکن، ضروری، ضروری خرید کتاب تخصصی، ضروری ممتاز نمونه، ضروری مبتکر، ضروری قهرمان ورزشی، ضروری روشندل، حوادث غیرمترقبه، ودیعه مسکن- ودیعه مسکن دانشجویان متاهل غیرایرانی، ودیعه مسکن مجردی، تغذیه، تحصیلی دانش هستهای، ضروری دانش هستهای، مسکن دانش هستهای، زیارت عتبات عالیات کشور عراق، ازدواج، شهریه دانشگاههای دولتی و پیام نور، شهریه غیرانتفاعی، شهریه دانشگاه آزاد اسلامی، شهریه دانشگاه جامع علمی- کاربردی و وام ویژه دکتری از مهمترین آنها به شمار میرود.
در این میان وام ازدواج و مسکن متاهلی جزء وامهایی است که میتواند بخشی از هزینههای یک زوج دانشجو را تامین کند؛ گرچه این وامها در حداقلیترین خود هستند، اما همین مقدار نیز شاید بتواند مقداری از خریدهای «دم دستی» را پوشش دهد. براساس آمارهای اعلامشده در سال ۹۶، 11.6 میلیارد و 700 میلیون تومان به تعداد پنج هزار و ۸۴۳ نفر در قالب وام ازدواج پرداخت شده است و این وام در نیمسال جدید سال 97 طبق گفته مسئولان صندوق رفاه به ۱۹ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان میرسد. با یک حساب و کتاب ساده میتوان دریافت اگر میزان وام دانشجویی برای هر نفر دو میلیون تومان باشد، 9650 نفر میتوانند از این وام در سال 97 استفاده کنند.
البته در ماجرای وامهای مسکن نیز آمارها اعداد دیگری را نشان میدهند. براساس گفته مسئولان وزارت علوم در بخش وام ودیعه مسکن متاهلی و کمک رهنی به دانشگاهها، سال گذشته ۴۶ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان عملکرد مالی صورت گرفته و در سال 97 این مقدار به ۵۹ میلیارد و۲۰۰ میلیون تومان افزایش یافته است. همچنین در گذشته در بحث وام مسکن تهران به دانشجویان متاهل هفت میلیون و ۵۰۰ هزارتومان ارائه میشد که سال گذشته به ۱۵ میلیون تومان افزایش یافته و در کلانشهرها ۶ میلیون وام مسکن اختصاص داده شده بود که به ۱۲میلیون تومان رسیده است. در سایر شهرها چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تومان وام مسکن ارائه میشد که آن هم به ۹میلیون تومان رسیده است.