حیدرعلی مسعودی عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی و کارشناس مسائل اتحادیه اروپا در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اظهارات ضد ایرانی وزیر امور خارجه فرانسه درباره روند اجرایی شدن SPV اظهار کرد: رفتار اتحادیه اروپا به خصوص فرانسه ریشه در نزدیکی سیاست های اتحادیه اروپا با آمریکا دارد. همچنین با توجه به اینکه سیزدهم و چهاردهم فوریه کنفرانس ورشو را شاهد خواهیم بود و در این اجلاس قرار است یک اجماع جهانی علیه ایران شکل بگیرد، در یک حالت بدبینانه ممکن است اجرایی شدن SPV به پس از اجلاس ورشو موکول شود.
وی ادامه داد: انتقادی که همواره اروپا به آمریکا دارد، این است که کاخ سفید به زعم خود در حالی چماغ تحریم ها را بر سر ایران گرفته که هیچگونه عامل انگیزه بخشی را به ایران ارائه نکرده است. اکنون اتحادیه اروپا در تلاش است تا با ارائه SPV خلا این عامل انگیزه بخش را برای کشورمان پر کرده و ایران را به ماندن در برجام ترغیب کند، اما در عین حال در دیگر حوزه های مورد اختلاف با تهران نظیر مسئله موشکی و سیاستهای ایران در منطقه، گامهایی همراه با آمریکا بردارد. همراهی که اوج آن را در کنفرانس ورشو شاهد خواهیم بود.
کارشناس مسائل اتحادیه اروپا در پاسخ به این سوال که «با توجه به نقض عهدهای متعدد طرف اروپایی آیا کماکان میتوان به اجرای SPV امیدوار بود؟»، گفت: بارها توسط کارشناس های متعدد گفته شده که اروپا اراده سیاسی تأسیس این مکانیزم مالی را دارد، اما متأسفانه نظام مالی جهانی تحت سلطه آمریکا دست و پای اروپاییها را به شدت بسته است. در حال حاضر هم اروپا مدام در فکر این موضوع است که چگونه واکنش احتمالی واشنگتن پس از اجرای SPV را خنثی کند حال آنکه خنثی سازی تحریمهای آمریکا ممکن است به کم اثر شدن و یا کلاً بی اثر شدن SPV نیز منجر گردد. به این معنا که اگر قرار است SPV مشمول تحریمهای آمریکا نشود، باید فقط شامل کالاهای بشردوستانه شامل غذا و دارو باشد. اگرچه در ظاهر طبق گفته مقامات اروپایی این مکانیزم باید عایدات پول نفت ایران را نیز شامل شود.
مسعودی با اشاره به اختلاف نظرهای درون اتحادیه اروپا گفت: اتحادیه اروپا در بحث های سیاست خارجی دچار شکافهای بسیار عمیقی است، هم شکاف بین شمال و جنوب و هم شکاف عمیق در بین شرق و غرب این اتحادیه وجود دارد. به همین سبب هم اجرایی شدن ساز و کار مالی اروپایی کماکان با تاخیر مواجه است. در نتیجه باید گفت که بخشی از تأخیرها در اجرای SPVبه سبب ترس از آمریکا بوده و بخشی از آن هم به سبب اختلافات درونی اتحادیه اروپاست. همچنین ترس از واشنگتن باعث می شود که اروپا روند شروع SPV را به طرز محرمانه و یا نیمه محرمانه کلید بزند.
وی همچنین در خصوص واکنش مناسب ایران در صورت عدم اجرایی شدن SPV اظهار کرد: در حال حاضر در کشور ما دو دیدگاه سیاسی وجود دارد. یک دسته معتقدند که باید از برجام خارج شویم و اقدام عملی در برابر بیعملی آمریکا باید خروج از برجام باشد. یک عده هم معتقد هستند که ما باید در برجام بمانیم، چرا که خروج از برجام منجر به یک اجماع بینالمللی علیه ایران خواهد شد.
کارشناس مسائل اتحادیه اروپا در پایان تاکید کرد: میتوان در شرایط فعلی با ارسال هیات های مذاکره کننده به سمت اتحادیه اروپا، این پیامی را به این اروپا منتقل کنیم که عدم اجرایی شدن SPV خروج تدریجی ایران از برجام را نیز به دنبال دارد.
انتهای پیام/