سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

یک روانپزشک مطرح کرد؛

پیامد‌های ناگوار مصرف سیگار در زنان باردار

فدایی گفت: مصرف سیگار در زنان باردار علاوه بر آثار فیزیولوژیکی که دارد، احتمال تولد نوزادانی با وزن پایین را هم در آنها افزایش می‌دهد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، فربد فدایی اظهار کرد: اعتیاد به دخانیات یا تنباکو از نظر پزشکی وابستگی به نیکوتین است، چون نیکوتین ماده موثر و اعتیاد آور توتون است و هر یک از شکل‌های توتون می‌توانند ایجاد وابستگی کنند.

وی گفت: سیگار‌های معمولی، قلیان، چپق، سیگار برگ، پیپ و تنباکوی جویدنی، همه این‌ها به علت دارا بودن نیکوتین می‌تواند ایجاد وابستگی کند و اعتیاد فرد را به دنبال داشته باشد.

این متخصص روانپزشکی افزود: هر چقدر میزان نیکوتین یک فرآورده دخانی بیشتر باشد احتمال وابستگی و شدت نشانه‌های بازگیری بیشتر می‌شود، منظور از بازگیری این است که وقتی فرد از دخانیات استفاده نکند دچار ناراحتی می‌شود و به دنبال آن علائم روانی و جسمی در او به وجود می‌آید.

فدایی اظهار داشت: خیلی از افرادی که برای مرتبه اول سیگار می‌کشند دچار حالت تهوع و سرگیجه می‌شوند، اما معتادان به سیگار با وجود مصرف قابل توجه توتون دچار این نشانه‌ها نمی‌شوند. افراد سیگاری خیلی زود متوجه می‌شوند که سیگار و دیگر فرآورد‌های حاوی نیکوتین را سریعتر از آن چیزی که در ابتدا تمایل داشتند، مصرف می‌کنند.

وی گفت: شخصی که روزی چهار نخ سیگار می‌کشد به زودی متوجه می‌شود، برای اینکه حالت قبلی در او به وجود آید و دچار نشانه‌های بازگیری نشود، باید مصرف را به دو برابر افزایش دهد.

فدایی تصریح کرد: روانپزشکان این واکنش را پدیده تحمل می‌نامند. پدیده تحمل به این صورت است که بدن فرد مصرف کننده دخانیات نسبت به تاثیرات ماده سمی نیکوتین عادت پیدا می‌کند و برای اینکه حالات قبلی به وجود آید، باید میزان بیشتری مصرف کند.

این روانپزشک اظهار داشت: نیکوتین یک ماده خیلی سمی است. خیلی از افراد فکر می‌کنند که سیگار ضرر ندارد در صورتی که ۶۰ میلی گرم نیکوتین ایجاد مسمومیت شدید می‌کند. هرسیگار معمولی نیم میلی گرم نیکوتین دارد. البته در مورد قلیان باید گفت: دانست که ۴۰ برابر میزان یک نخ سیگار، نیکوتین وارد بدن مصرف کننده آن می‌شود.

 آثار فیزیولوژیک نیکوتین

این روانپزشک گفت: آثار فیزیولوژیک نیکوتین شامل انقباض عروق خونی محیطی، افزایش حرکات دودی در دستگاه گوارش، افزایش حالت‌های نوراپی نفرین و اپی نفرین (هورمون استرس که باعث افزایش ضربان قلب، انقباض عروق، انبساط راه‌های هوایی و قند خون می‌شود) است که با حالت اضطراب و گوش بزنگی ارتباط دارد.

وی افزود: نیکوتین مرکز لذت در غده هیپوتالاموس را تحریک می‌کند و این یکی از مواردی است که فرد دچار اعتیاد به سیگار یا دیگر مواد مخدر می‌شود. میزان سوخت و ساز بدن را بالا می‌برد. در خواب تغییراتی به وجود می‌آورد و باعث آشفتگی خواب و لرزش دست‌ها می‌شود. خانم‌های بارداری که سیگار مصرف می‌کنند بچه‌های کم وزنی به دنیا می‌آورند.


بیشتر بخوانید: ویدئویی تلخ و دلخراش از مضرات مصرف سیگار


خطر ابتلا به سرطان

فدایی گفت: استفاده از دخانیات احتمال خطر ابتلا به انواع سرطان را به خصوص سرطان ریه و محوطه دهان افزایش می‌دهد. بیماری‌های قلبی، عروقی، مغزی از جمله سکته مغری، بیماری ریوی، بیماری‌های مزمن انسدادی و دستگاه گوارش از موارد ناشی از مصرف تنباکو است.

وی ادامه داد: مونواکسید کربن که در دود سیگار وجود دارد به عنوان ماده سمی می‌توان عامل دیگر ابتلای مصرف کنندگان دخانیات به بیماری سرطان باشد.

این روانپزشک اظهار داشت: کسانی که تا کنون لب به سیگار نزده اند، اما به طور مزمن در معرض دود سیگار قرار دارند مانند بچه‌های یک فرد سیگاری، بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به سرطان ریه یا بیماری‌های قلبی ریوی دچار خواهند شد.

فدایی گفت: مصرف زیاد و مکرر دخانیات در فرد مصرف کننده علائم مسمومیت نیکوتینی را همچون ترشح مفرط بزاق، دل درد، استفراغ، گیجی و منگی و در نهایت سردرد، به وجود می‌آورد.

وی افزود: به طور معمولا سیگار کشیدن در سال‌های اول نوجوانی عارض می‌شود و در پی آن وابستگی به نیکوتین خیلی سریع اتفاق می‌افتد. ۸۵ درصد افرادی که فقط یک نخ سیگار کشیده اند به مصرف آن ادامه داده اند. افراد سیگاری به طور معمول روزانه بین ۲۰ تا ۳۰ نخ سیگار مصرف می‌کند.

فدایی اظهار داشت: وابستگی به دخانیات بر اثر عوامل اجتماعی و روانی تقویت می‌شود به طوری که برای نمونه اگر یک نفر از خویشاوندان درجه یک فردی به مصرف دخانیات عادت داشته باشد در این صورت خطر ابتلا به مصرف دخانیات در آن فرد نسبت به کل جمعیت سه برابر خواهد شد.

وی گفت: طلاق، بی سوادی، رفتار‌های ناگهانی و بی برنامه، پرخاشگری، مصرف الکل و دیگر مواد اعتیاد آور در افراد سیگاری شایعتر از کسانی که سیگار و یا دیگر مواد دخانی مصرف نمی‌کنند، است.

فدایی افزود: تا کنون آنچه به اثبات رسیده ۸۰ درصد از افراد مصرف کننده سیگار و دیگر مواد دخانی اظهار می‌کنند که می‌خواهند مصرف آن را ترک کنند و یک سوم مبتلایان به سیگار هم کوشش می‌کنند آن را مصرف نکنند، اما فقط پنج درصد از افرادی که کوشش می‌کنند در این کار موفق می‌شوند.

این روانپزشک افزود: بسیاری از افراد سیگاری بر اثر مصرف دخانیات به بیماری برونشیت یا بیماری مزمن انسداد ریه مبتلا شده اند و متاسفانه همچنان به مصرف سیگار ادامه می‌دهند.

 عوارض قطع سیگار

وی گفت: اگر یک فرد سیگاری دستش به سیگار نرسد، پس از قطع ناگهانی فرآورد‌های حاوی نیکوتین در صورتی که یک دوره طولانی از این ماده سمی استفاده می‌کرده، نشانه‌های مشخص بازگیری به وجود می‌آید.

 نشانه‌های قطع نیکوتین

این روانپزشک گفت: خلق ناخوش و افسردگی، بی خوابی، تحریک پذیری، احساس خشم، اضطراب، کاهش تمرکز، افزایش اشتها و وزن و کاهش ضربان قلب از نشانه‌های بازگیری و قطع ناگهانی مصرف دخانیات در فرد سیگاری است. وقتی فرد سیگاری تحمل این حالت و اختلالات رفتاری را ندارد دوباره به سمت مصرف آن روی می‌آورد.

وی گفت: کسانی که مصرف سیگار را ترک می‌کنند ممکن است ابتدا به سرفه‌های خشک و خلط آور دچار شوند، ولی این حالت چیز بدی نیست و نشان می‌دهد حالت دفاعی تنفسی دارد به شکل اولیه خود بازمی گردد چرا که قبلا نیکوتین مژک‌های تنفسی او را فلج کرده بود و دود که وارد ریه می‌شود نمی‌توانست خارج شود.

فدایی تصریح کرد: افرادی که از اختلالات روانی رنج می‌برند عموما سیگار مصرف می‌کنند.

 راه‌های ترک سیگار

متخصص روانپزشک گفت: افراد سیگاری که متوجه خطرات آن شده و قصد ترک سیگار یا دیگر فرآورد‌های دخانی را دارند باید با مراجعه به افراد متخصص و روانپزشک راه‌های اصولی و بدون بازگشت مجدد به مصرف آن را انتخاب کنند چرا که تجربه نشان داده این دسته افراد در کوتاه مدت با کوچکترین تحریک روانی، مجددا به سوی مصرف دخانیات رو خواهند آورد.

فدایی تصریح کرد: تا کنون فقط ۵ درصد از افراد سیگاری توانسته اند با اراده شخصی موفق به ترک سیگار شوند و در صورت مراجعه به کارشناسان روانپزشک این موفقیت به ۲۰ درصد افزایش خواهد یافت.

وی افزود: با روش هیپنوتیزم در ذهن فرد مضرات مصرف سیگار و دخانیات به بدن او، القاء و یادآوری می‌شود. روش دیگر متخصصان ترک سیگار درمان‌های انزجاری است. در این روش به فرد سیگاری نوعی شوک الکتریکی خفیف وارد می‌شود به نحوی که سیگار کشیدن و درد ناشی از آن شوک، در فرد تداعی شود.

فدایی اظهارداشت: طب سوزنی برپایه تلقین، مصرف آدامس‌های حاوی نیکوتین یا افشانه‌های حاوی نیکوتین که در حفره‌های بینی اسپری می‌شود و همچنین نوار‌های حاوی نیکوتین که به پوست فرد سیگاری چسبانده و سبب جذب مقداری نیکوتین می‌شود، از جمله روش‌های دیگر ترک سیگار و جلوگیری عوارض ناشی از آن، می‌توان نام برد.

منبع: ایرنا

انتهای پیام/

برچسب ها: اعتیاد ، بارداری
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.