سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان فارس گزارش می دهد؛

تشخیص و پیشگیری از بیماری سندروم داون چگونه است؟

غربالگری در دوران بارداری از به دنیا آمدن نوزادان سندروم داون جلوگیری می کند.

به گزارش  خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، یک بیماری ژنتیکی که به دلیل حضور تمام یا بخشی از یک کروموزوم اضافی در جفت کروموزوم ۲۱ به وجود می‌آید که در دوران قدیم با نام منگولیسم و در اصطلاح علمی امروز تریزومی ۲۱ نامیده می‌شود. یک پزشک انگلیسی به نام جان لانگدان داون برای اولین بار در سال ۱۸۶۶ این بیماری را کشف کرد که روز ۲۱ مارس به نام روز جهانی سندروم داون نامیده شده است.

ازدواج فامیلی مهم‌ترین دلیل به دنیا آمدن، کودکان مبتلا به سندرم داون است. برای کاهش ریسک این بیماری بهتر است قبل از ازدواج فامیلی با انجام آزمایش‌های ژنتیک و مشاوره در زمینه خانوادگی از بروز این بیماری پیشگیری کرد.

افزایش سن مادران بالای ۳۵ برای بارداری، داشتن فرزند مبتلا به سندروم داون، افزایش سن پدر بالای ۴۵ سال، برای مبتلا شدن به این بیماری کافی است.

علائم این بیماری شامل وجود مشکلات یادگیری، محدودیت رشد، ناهنجاری‌های فک و صورت، ناهنجاری‌های قلبی عروقی و خطر ابتلای بیشتر به انواع از بیماری‌ها از جمله آلزایمر، لوسمی و علائم ظاهری شامل یک خط عرضی در کف دست به جای دوتا، چین‌های کنار داخلی صورت، بینی کوچک و سر بالا و گوش‌های کوچکتر و کمی پایین‌تر است.

هدف اصلی از اجرای برنامه غربال گری سندروم داون شناسایی به موقع در دوران جنینی برای پیشگیری از تولد نوزاد مبتلا به این بیماری است.

مرادی مدیر بیماری‌های غیر واگیر معاونت بهداشتی استان فارس در گفتگو با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، گفت: افراد مبتلا به سندروم داون توان ذهنی پایین‌تر از حد میانگین دارند و به طور معمول دچار ناتوانی ذهنی خفیف تا متوسط و ناهنجاری‌های بدو تولد بعد از سوانح و حوادث، دومین علت مرگ کودکان را به خود اختصاص داده که اختلالات ژنتیکی بدو تولد عامل اصلی از مرگ‌های دوره نوزادی است که بیش از یک چهارم پذیرش‌های بیمارستانی کودکان به دلیل اختلالات ژنتیکی بوده و در این میان اختلالات کروموزومی بخش اعظمی از اختلالات ژنتیکی بدو تولد را به خود اختصاص می‌دهد.

سندروم داون شایع‌ترین اختلال کروموزومی است که در دنیا بیش از همه اختلالات در کانون توجه برنامه‌های غربال گری ژنتیکی قرار گرفته است.

وی یکی از علت‌های این بیماری را بالا رفتن سن ازدواج و بارداری دانست و افزود:ابتلای جنین به انومالی‌های کروموزومی و ناهنجاری‌های بدو تولد غربال گری سندروم داون است که برای مشخص کردن مبتلایان قبل از تولد از روش‌های غربال گری آزمایش خون، سونوگرافی و در صورت لزوم انجام آمینو سنتز استفاده می‌کنیم.

مرادی ادامه داد: می‌توانیم با غربالگری و شناسایی مادران در معرض خطر و انجام آزمایش‌های ژنتیک از تولد فرزند مبتلا به سندرم داون پیشگیری کنیم که می‌توان یازده هفتگی به بعد می‌توان آزمایش و غربال گری و تا قبل از ۴ ماهگی جنین بر اساس رضایت والدین جنین سقط کرد.

سالانه بیش از دو هزار و ۵۰۰ تا سه هزار نوزاد مبتلا به سندروم داون متولد می‌شوند که میزان بروز این سندروم ۸۰۰ تولد زنده پیش بینی شده و انتظار می‌رود سالانه صد مورد نوزاد مبتلا یه سندروم به دنیا بیاید.

استان فارس دومین استان پایلوت ژنتیک اجتماعی و شهر شیراز اولین شهر پایلوت اجرایی برنامه در استان است.

مدیر بیماری‌های غیر واگیر معاونت بهداشتی استان فارس با بیان اینکه پیشگیری و غربالگری مادران باردار یکی از اولویت‌های وزارت بهداشت است تصریح کرد: دانشگاه علوم پزشکی شیراز با تامین زیر ساخت‌ها و آموزش نیروی انسانی مورد نیاز سامان دهی اجرای غربالگری را در دستور کار خود داردکه این دانشگاه ضمن آموزش کارکنان نظام سلامت در این برنامه غربالگری و استانداردسازی فرآیند ارائه خدمات، اقدام به شناسایی مادران باردار واجد شرایط غربالگری بر اساس پروتکل کشوری اداره ژنتیک کرده است.

با اجرای برنامه ساماندهی غربالگری مادران باردار تحت پوشش مراکز علوم پزشکی شیراز از خدمات استاندارد این برنامه بهره مند می‌شدند که در این راستا دانشگاه علوم پزشکی شیراز اقدام به برگزاری سمینار سندروم داون در ۲۷ دیماه امسال کرده است. این سمینار با حضور اساتید کشوری و دانشگاهی متخصصان زنان و زایمان، رادیو لوژیست‌ها، پاتولوژیست‌ها و پزشکان مشاور ژنتیک و ماما‌ها برگزار شد.

تشخیص سندروم داون قبل از تولد

همچنین اسدی متخصص زنان و زایمان  در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، با اشاره به این که باید بیماری سندروم داون هر چه سریع‌تر در دوران بارداری تشخیص داده شود ادامه داد: تمامی خانم‌ها سونوگرافی اولیه را که در ۱۱ تا ۱۳ هفتگی (با نام سونو ان تی) باید انجام دهند و تا ۲۴ ساعت بعد مرحله اول غربالگری که شامل دو تست بیو شیمیایی انجام شود.

مرحله دوم سونوگرافی نیز در ۱۴ تا ۱۶ هفتگی غربالگری که شامل چهار تست بیو شیمیایی بوده که اگر مثبت باشد باید تست آمینو سنتز انجام شود.

بعد از تمامی این مراحل در ۱۸ هفتگی سونوگرافی و غربالگری مرحله سوم انجام می‌شود و در این مرحله تمامی اختلالات قابل تشخیص بوده و در صورت مثبت بودن اجازه سقط داده می‌شود.با افزایش دوقلو زایی و تعداد قل‌ها اختلالات هم افزایش می‌یابد.

وی اضافه کرد: اگر سونوگرافی در مرحله اول انجام و تیغه بینی دیده و سن مادر هم لحاظ و تست‌های بیوشیمیایی هم منفی شود ۹۵ درصد سندروم داون وجود ندارد و نوزاد سالم به دنیا می‌آید.

اگر خانم‌های باردار موفق به انجام سونوگرافی و غربالگری مراحه اول نشدند باید مرحله دوم را صد در صد انجام بدهند.

اسدی با بیان اینکه به محض تولد نوزاد می‌توان از روی چهره وی به این بیماری پی برد افزود: آنها زنده می‌مانند و مشکلات خود را در طول زندگی دارند، اما قبل از تولد می‌توان با تمام سونوگرافی و آزمایشات تا ۱۹ هفتگی متوجه شد و به صورت قانونی سقط انجام شود و از تولد جنین جلوگیری کرد.

سندروم داون درمان ندارد

هدف اصلی در جامعه باید حول محور غربالگری زمان بارداری باشد و قبل از متولد شدن شناسایی شود تا شاهد متولد شدن نوزادان سندرم داون نباشیم.

فرد مبتلا به سندرم داون می‌تواند بسیاری از کار‌های معمولی بازمان بیشتر از جمله راه‌رفتن و حرف‌زدن را بیاموزند، اما با کمی انگیزه، می‌توانند مهارت‌های مهم زندگی را کسب و به مدرسه بروند که در بعضی موارد می‌توانند تحصیلات عالیه داشته باشند و از عهده کار‌های روزانه خود بر بیایند و کمتر به دیگران وابسته باشند.

این بیماران به طور معمول دچار مشکلات قلبی و مرگ زودرس می‌شوند، اما بیشتر افراد مبتلا به سندرم داون تا سنین ۳۰ تا ۴۰ سال زندگی می‌کنند.

انتهای پیام /ت

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۲۳:۱۶ ۰۸ مهر ۱۴۰۰
پسر من تو ازمایش آنومالی گفتن مشکوک به سندروم داونه،،دکتر واسه اینکه خیالم راحت شه برام آمینو سنتز نوشت،انجام دادم خداروشکر سالم بود(امنیوسنتزبا سرنگ مایع دور بچه رو می کشن تعداد کروموزومهای بچه رو می شمارن ببینن 46تاست یا47تا)پسرم الان پنج سالشه،البته تو سونوگرافی چون دماغش خیلی کوچولو بود ومن هم 36سالم بود،ریسک سندروم داون رو برده بود بالا
کورش
۲۲:۳۲ ۲۳ مهر ۱۳۹۹
سلام به همه
من الان همین مشکلو داریم و الان تو مطب متخصص منتظر نوبت امنوسنتز هستیم ترو خدا دعا کنید بچه ام سالم باشه بعد سیزده سال خانمم باردار شده ترو تمام کاهنات قسم میدم دعا کنین سالم باشه بچه ام دارم روانی میشم
ناشناس
۰۰:۳۰ ۰۹ مهر ۱۳۹۹
با سلام دخترم سندروم دان داره ولی همه چیزهارا به خوبی می فهمه
مریم
۰۷:۴۲ ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
سلام من ازمایش غربالگری دادم دکتر تشخیص داد مشکلی نداره ولی تو سنوی انامالی بهم گفتن ک دو نقطه ی سفید رو قلب جنین هس و احتمال سندروم وجود داره خیلی نگرانم ب نطرتون بچم سالمه ؟
محمد حسین
۱۵:۳۴ ۰۴ تير ۱۳۹۹
این بیماری همان بیماری است که تو سریال پایتخت 6 دیدیم?
مهسا
۲۲:۱۳ ۱۵ خرداد ۱۳۹۹
آخی بیچاره هااااا
زهرا
۱۲:۵۷ ۰۶ خرداد ۱۳۹۹
جاری من همه آزمایش ها را داد نرمال بود ولی وقتی دخترش دنیا اومد هم مشکل قلبی داشت و هم سندرم دان
سیما
۲۲:۵۷ ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۹
زن داداشم همە ی ازمایشاتشو انجام دادە قبل تولد بچە ش٫همە چی نرمال بودە ٫الان کە بچش بدنیا اومدە میگن احتمالا داون دارە ٫ داریم دیوونە میشیم از ناراحتی و نگرانی
علی اکبری
۱۹:۴۷ ۰۲ بهمن ۱۳۹۸
سلام من دوران بارداری غربالگری دادم وگفتن سندرم داره امینوسنتزکردم گفتن سالمه خطابوده دخترم الان ۲سالشه ولی من همیشه نگرانشم پیرشدم
مهدیار
۰۷:۴۵ ۱۶ مهر ۱۳۹۸
چن نفر از فامیلامونو گفته بودن بچه سندرم دادن داره ،ولی بعد تولد سالم بود و باهوش.مهم اینه خانم باردار تغذیه خوبی داشته باشه و آرامش روح و روان
مهدی
۲۲:۲۰ ۰۹ مهر ۱۳۹۸
با سلام و خسته نباشین به همه ای عزیزان عرصه ای پزشکی
; سوالی که داشتم سندرون داون را قبل بارداری میتوان پیشگیری و کنترل کرد؟ ممنون از لطفتون
احسان
۱۸:۳۹ ۱۲ شهريور ۱۳۹۸
سلام.خدمت همه عزیزان یهو عرض دارم.ما در دوران بارداری خانومم یه سه تست دادیم جواب آزمایش گفته بود بچه سندروم داره با کلی استرس و ..رفتیم شیراز یهو آزمایش خون دادیم اونا موقع1700میلیون تومان هزینه آزمایش بود بعد یکماه جوابش اومد گفتن بچه سالمه.خداروشکر.میخوام بگم زیاد بخودتون فشار روحی وارد نکنید اگثر ازمایشات خطا دارن.به امید اینکه همه ازمایشات خطا داشته باشن و همه بچه ها سالم بدنیا بیان.این متن رو گذاشتم واسه اونایی که مثل من و خانومم الان زیر فشار استرس هستن حداقل یکم اروم بشن.مطمعن باشید ازمایش اولیه خطا زده و بچه شما سالمه
عبدالحسین صابری
۱۱:۱۶ ۰۴ شهريور ۱۳۹۸
باتشکرازراهنماییهای جامع وکامل شما
نگران دخترم هستم که غربارگریش مثبت بوده
۰۲:۱۳ ۲۲ مرداد ۱۳۹۸
راهنمایی کنید
کلاه کج ,ظ,(بهمئی)
۱۷:۳۰ ۰۴ تير ۱۳۹۸
خداوند پناه ونگهدار تمام انسانها باشد ودرهرخانواده ای شاهد فرزند سالم باشیم وخداوند عمری باعزت به سندرم داون تولد شده ها عطا کنه وبه امید فرزندی سالم با توکل برخداوند