سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تصمیم نامبارک والدین برای فرزندان/ کودک همسری لباسی گشاد بر تن فرشتگان کوچک

کودکی که هنوز به بلوغ فکری و جسمی نرسیده چطور می‌تواند وارد یک زندگی مشترک شود و با مسائل و مشکلات مربوط به آن دست و پنجه نرم کند.

به گزارش خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، به لباس سفیدی که بر تن داشت با تعجب نگاه می‌کرد، شاید متوجه شرایطی که در آن قرار گرفته، نبود. انگار مجبورش کرده‌اند از عالم کودکی و بازی با اسباب بازی هایش وارد دنیایی شود که هیچگاه در این سن آرزویش را نداشت، چراکه حتی کوچک‌ترین چیزی درباره آن نمی‌دانست جز بازی کردن نقش مادر و غذا دادن به عروسک‌هایش در بازی کودکانه خاله بازی.

فاطمه‌ ۹ ساله، دختری است که باید از مدادرنگی‌ها و کشیدن نقاشی خورشید، خانه و درخت دست بکشد و وظایف یک همسر را در خانه انجام دهد و مسئولیت یک زندگی را بر عهده گیرد که از عهده توانش خارج است، اندام نحیف و کوچکش ظرفیت پاسخ به سختی‌های زندگی مشترک را ندارد.

کودک همسری چیست؟

کودک همسری یعنی ازدواج کودکان زیر سن قانونی که طبق قانون ۱۳ سال ملاک است. شایع‌ترین آن ازدواج دختران کم سن با مردانی است که به صورت غیر متعارف از آن‌ها بزرگ‌تر هستند.

در حال حاضر کودک آزاری به یک معضل اجتماعی تبدیل شده است و کودکان در سنین پایین را گرفتار زندگی زناشویی کرده است که حتی معنای آن را نمی‌دانند.

طبق آمار‌های سازمان ثبت احوال در شش ماه نخست سال ۹۷، ۲۹ ازدواج مربوط به دختران کمتر از ۱۰ سال ثبت شده است. در همین زمان ۱۱۷ مورد ازدواج ۱۰ تا ۱۴ سال و ۱۴۵ مورد ازدواج ۱۵ تا ۱۹ سال در کشور به ثبت رسیده است.

ازدواج در سن پایین برای کودکان آسیب‌های جسمی به همراه دارد، چرا که هنوز به بلوغ فیزیکی نرسیده‌اند و هنگام بارداری مشکلاتی نیز به همراه خواهند داشت. همچنین بارداری در سن پایین علاوه بر مشکلات فیزیکی، آسیب‌های روحی و روانی را به دلیل عدم آمادگی برای مادر شدن را برای این کودکان به همراه دارد.

معصومه ابتکار معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور درباره‌ طرح کودک همسری اظهار کرد: همه خواستار آن هستند که ازدواج کودکان زیر ۱۳ سال متوقف شود، چراکه آسیب‌های روحی و روانی بسیاری برای کودکان به همراه دارد.

وی افزود: بر اساس آمار‌های شورای عالی انقلاب فرهنگی آمار طلاق در ازدواج‌های زیر ۱۳ سال بسیار بالاست، بنابراین در این مورد لایحه‌ای آماده کرده‌ایم که به زودی ارائه خواهد شد.

ابتکار گفت: میان کودک همسری و بازماندگی از تحصیل ارتباط وجود دارد، لذا با آموزش و پرورش در این زمینه در حال فعالیت هستیم و همین فرهنگ سازی‌ها می‌تواند کودک همسری را کاهش دهد.


بیشتر بخوانید: اختلاف سن در ازدواج چقدر اهمیت دارد؟


داود ذوالفقاری روانشناس و مشاور در گفتگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره‌ آسیب‌های جسمی و روانی کودک همسری اظهار کرد: سیستم بدن انسان در زمانی خاص پخته می‌شود. سن مناسب بارداری یعنی زمانی که سیستم بدن زنان آمادگی پذیرش عضو ارگانیک غیر از خود را دارد بین ۲۲ تا ۲۶ سال است. هنگامی که ازدواج در سن پایین صورت گیرد، مسائلی چون زایمان‌های سخت و زودرس مطرح می‌شود که این مسئله آسیب‌های مغزی و اختلالات هوشی را به همراه خواهد داشت.

این روانشناس درباره‌ آسیب‌های روانی این مسئله گفت: همان طور که فیزیولوژیک بدن ما در سنین مختلف دچار تغییراتی می‌شود، ذهن نیز تغییراتی را به همراه دارد. این تغییرات باید نیاز‌های اساسی ما را تأمین کند.

ذوالفقاری بیان کرد: نیاز به ازدواج و بحران‌های مربوط به آن در دوران جوانی و اوایل بزرگسالی رخ می‌دهد، اما پیش از آن در دوران نوجوانی شاهد بحران هویت هستیم.

وی ادامه داد: بحران هویت به منظور یکپارچگی شخصیت است که بین سنین ۱۰ تا ۲۰ سالگی اتفاق می‌افتد و بعضا ازدواج‌هایی که در این زمان شکل می‌گیرد قبل از تشکیل هویت فرد است.

این روانشناس افزود: یکپارچگی هویت یعنی فرد بداند به چه علت ازدواج می‌کند؟ تعهد در ازدواج چیست؟ چرا باید در زندگی مشترک متعهد باشد؟ فرد باید پاسخی به این نوع سئولات داشته باشد، چراکه این پختگی روانی نسبت به مقوله ازدواج پیش از ازدواج به یکپارگی شخصیت و هدف گذاری برای ازدواج کمک می‌کند.

ذوالفقاری گفت: دخترانی که به این پختگی پیش از ازدواج نمی‌رسند و با یک آشفتگی روانی وارد زندگی مشترک می‌شوند، اگر هویت آن‌ها سال‌ها بعد از ازدواج تشکیل شود و با شرایط فعلی آن‌ها ناسازگار باشد، به یک شکست بزرگ در زندگی آن‌ها تبدیل می‌شود.

وی افزود: ازدواج زودهنگام کودکان سبب بروز آسیب‌های اجتماعی و گاهی اوقات نیز منجر به طلاق آن‌ها می‌شود که این موضوع خود آسیب‌های زیادی را به همراه دارد.

ذوالفقاری خاطر نشان کرد: عدم تشکیل هویت فردی که در دوران نوجوانی شکل می‌گیرد می‌تواند، آسیب‌های جدی را برای ازدواج‌هایی که در دوران کودکی اتفاق می‌افتد به همراه داشته باشد.

خشونت علیه فرشتگان کوچک

پیش از این به دلیل نبود امکانات رفاهی و ارتباطات جمعی به شکلی که در جامعه‌ امروز شاهد آن هستیم، شیوه‌ زندگی به صورت دیگری بود و شاید هنگامی که فرد به بلوغ جسمی در سنین پایین می‌رسید، ازدواج می‌کرد و با توجه به شرایط زمان خود قابل پذیرش و درک بود، اما در حال حاضر با توجه به گسترش شبکه‌های اجتماعی و دسترسی اکثریت افراد جامعه به آن، افرادی که زود ازدواج می‌کنند به دلیل مقایسه شرایط خود با همسالان‌شان، احساس نارضایتی می‌کنند و این نارضایتی از زندگی زناشویی منجر به طلاق و جدایی می‌شود.

کودکی که هنوز به بلوغ فکری و جسمی نرسیده چطور می‌تواند وارد یک زندگی مشترک شود و با مسائل و مشکلات مربوط به آن دست و پنجه نرم کند و ستون و تکیه گاه خانوداه باشد. کودکی که تمام دنیای آن عروسک بازی و خواباندن عروسک‌هایش در کنار خود است، شاید بتواند فرزندی متولد و آن را با هر شرایطی شده بزرگ کند، اما آیا می‌توان از او انتظار داشت که نقش مادری را ایفا کند که برای فرزندانش الگو است، چراکه او هنوز سن کمی دارد و برای رفع نیازهایش به مادر خود وابسته است.

گزارش از فرناز عبدالمحمدزاده

انتهای پیام/

برچسب ها: ازدواج ، خانواده
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۳
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۱:۱۹ ۰۹ بهمن ۱۳۹۷
مشکل بزرگ دیگه میلیون ها زن جوان هست که سن شون هرروز میره بالا و هنوز ازدواج نکردند. زنان مجرد ی که پا به سن 40 . 50 سال میگذارند و با این سن تشکیل خانواده بچه دار شدن رو متاسفانه باید فراموش کنند.
ناشناس
۱۴:۵۹ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
دختر اگه آدم فهمیده ای باشه از 13 یا 14 سالگی چه عیبی داره عقد کنه یکی دو سال بعدش هم ازدواج کنه؟
ناشناس
۱۴:۵۲ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
حتی اسم کودک همسری هم بسیار زشت و شنیع می باشد ما دارای فرهنگ غنی اسلامی و ایرانی هستیم و نباید این افکار در جامعه رسوخ یابد . کودک امروز با کودکان حتی چهار دهه قبل فرق می کنند باید جلو این کار زشت کودک همسری گرفته شود و با خاطیان سخت برخورد شود
ناشناس
۱۴:۱۳ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
باشه ۱۷ سالشون شد شوهر ندین.بذارین ۳۰ ساله بشه
ناشناس
۱۴:۵۴ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
شما دخترت را ده ساله شوهر بده و برای دیگران تعیین تکلیف نکن !
ناشناس
۱۳:۱۹ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
16 و 17 ساله دیگه بچه نیست بلکه به اش میگن نوحوان
ناشناس
۱۳:۱۸ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
من 17 سالگی ازدواج کردم. 18 سالگی وارد دانشگاه شدم. در 22 سالگی طلاق گرفتم. تازه اون موقع بود که فهمیدم خانواده من چه اشتباهی کردند. من اشتباهات را جبران کردم. الان 42 ساله هستم و مدرک دکتری. 26 سالگی با یک تصمیم عاقلانه ازدواج کردم و در حال حاضر 3 تا بچه دارم و بسیار خوشبخت. واقعا باید یک قانون تصویب بشه و جلوی این ظلم ها گرفته شود
ناشناس
۱۴:۱۶ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
حالا چون شما در ۱۷ سالگی بلد نبود چطور زندگی کنی دلیل نمیشه همه بلد نباشن.خانواده ما همه زود ازدواج میکنن و هیچکدام به مشکل نخوردن.خودتو با همه جمع نبند.
ناشناس
۱۳:۱۴ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
ولی دختر و پسرها از سن 13 سالگی که دیگه نمیشه گفت کودک هستند بلکه نوجوان و بالغ شدن به شکل مشترک با هم زندگی میکنند. اینو جرم و اختلال روانی نمیدونند!
قدیم تو دهات ها وقتی دختر و پسر هاپا به سن 15 و 16 سالگی میگذاشتند ( دوره بلوغ جسمی رو که رد میکردند) به عقد و عروسی هم در میاوردند و این دوتا زندگیشون رو با هم شروع میکردند و خوب هم زندگی میکردند. محیط روستایی بدلیل کارهای بدنی نیاز به تعداد زیادی ادم داشت. برای همین صاحب شش ، هقت یا هشت تا بجه می شدند تا کار سنگین کشت وزرع انجام بشه. علت اینکه تو نوحوانی ازدواح میکردند تا نیروی کار مناسب و جوان برای خانواده خودشون به موقع داشته باشند. کارشون یک دلیل اقتصادی و اجتماعی روشنی داشت. یعنی خانواده کلان بوده و نقش اقتصادی داشته.
امروزه تو شهرها نه مزرعه هست نه باغ ( بعلت وجود تکنولوزی تولیدات ماشینی رواح داره ) خانواده کوجک شده و تعداد میانگین بچه آوری بعلت خانواده خرد دو تا سه تاست.
وکرنه کدوم آدم عاقل دختر 9 ساله اش رو شوهر میده؟ ، در کل ایران تعداد اینوع ازدواج با دختر 9 ساله امارش درکشور هشتاد میلیونی بیشتر از 2000 مورد نبوده.
برای رفع این مشکل یک قانون روشن کافیه.
ناشناس
۱۱:۵۲ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
درکشورهای دیگر این پدیده یعنی ازدواج با بچه های زیر18سال جرم و جز اختلالات روانی است چون هنوز بچه هستند
رضا
۱۱:۱۹ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
با سلام
کسی که 16 یا 17 سالشه به نظر این کارشناس کودکه خیلی حرف عجیبیه الان اطلاعات عمومی یه بچه 6 ساله از حافظ وسعدی بیشتره از نظر جسمی هم بچه های عصر ما مشکلات بسیار کمتری دارند نسبت به نسلهای گذشته
تنها میمونه بحث توان اداره زندگی که به اموزش وخانواده ها برمیگرده که اگه درست انجام نشه چهل سالگی هم برای ازدواج زوده
ناشناس
۱۳:۵۸ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
ازدواج اگر بخاد باعث تشکیل پایه خانواده محکم و فرزندان سالم باشه باید با عقل و منطق و بدور از فوران هیجانات کودکی و نوجوانی انجام بشه
شما برو دیدگاه ت را درست کن.
ناشناس
۱۰:۱۸ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
بهتره تا اینکه بگید سن مناسبش ۲۲ تا ۲۶ سالگیه!