به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، هوا که مانند این هفته خیلی سرد میشود، ناچار به اعمال تغییراتی در سبک زندگیمان هستیم. اگر به سرمای هوا، برف هم اضافه شود، وضعیت پیچیدهتر میشود. در این شرایط، بسیاری ترجیح میدهند بیشتر وقت خود را در خانه صرف کنند و جز در مواقع ضروری از خانه خارج نشوند. کوچکترها از بیرون رفتن منع میشوند که مبادا سرما بخورند و در مقابل افراد کهن سال به دلیل لغزندگی معابر و ترس از زمین خوردن از بیرون رفتن دوری میکنند.
بیشتربخوانید: با سرمای شدید زمستان چه کنیم؟+ اینفوگرافی
این گیر افتادن در خانه البته عوارض روانی خاص خودش را دارد و میتواند بر سلامت روان افراد تاثیر بگذارد. در پرونده امروز زندگی سلام نگاهی به عوارض روانی بیرون نرفتن از خانه بر اثر سرما داریم. در کنار آن، وضعیت کودکان و سالمندان را بهعنوان دو گروه آسیبپذیر در این شرایط بررسی میکنیم. همچنین یک بسته پیشنهادی از فعالیتهای مناسب برای کودکان در خانه و نکاتی در ارتباط با مراقبت از سالمندان را در این فصل در اختیارتان قرار میدهیم.
زندانی در خانه
هوای سرد و یخ بندان، افراد را به ماندن در خانه تشویق میکند. این ماندن طولانی مدت در خانه و البته از سر ناچاری، شاید بتواند ما را از زمین خوردن حفظ کند اما عوارض خود را دارد. این عوارض در افراد مختلف به شکلهای متفاوتی دیده میشود اما به صورت کلی تحریکپذیری، خستگی، بیحوصلگی، بیخوابی و نارضایتی از زندگی از جمله آن ها ست. باید توجه داشت تحریکپذیری یا بیحوصلگی در گروههای سنی مختلف، نمایشهای متفاوتی دارد. به عنوان مثال ممکن است در نتیجه این بیحوصلگی، پرخاشگری در کودکان افزایش یابد یا به دلیل تحریکپذیری، دورههایی از فوران انرژی و غیرقابل کنترل شدن را از خود نشان دهند. در مقابل افراد کهن سال ممکن است بهانهگیر شوند و با بدخلقیهای بیدلیل به اطرافیان نشان دهند که حالشان خوب نیست. جدای از جلوههای متفاوت این وضعیت، شدت این نشانهها نیز در موقعیتهای مختلف تفاوت دارد. در ادامه چند راهکار برای جلوگیری از عوارض بیرون نرفتن از خانه ارائه می کنیم.
1- تغییر در رژیم غذایی: افزایش میزان پروتئین (چه گیاهی و چه حیوانی) در کنار توجه به میزان دریافت ویتامین D در این شرایط مفید است.
2-تنوع در برنامه های تفریحی : در برنامههای تان تنوع ایجاد کنید . برای سرگرم شدن به تماشای تلویزیون یاشبکههای مجازی بسنده نکنید. مهارتهای دستی مانند بافتنی یا حتی تعمیر وسایل خانه در این شرایط مفید است.
3-ورزش : برنامههای ورزشی سبک در خانه را جدی بگیرید. انجام ورزش با دیگر اعضای خانواده میتواند روش کارآمدی در این روزها، برای بهتر شدن حال شما باشد.
4- بهره گیری از نور خورشید: برای دقایقی روی صندلی در بالکن یا مقابل پنجره بنشینید و بگذارید آفتاب به صورتتان بتابد. تابش آفتاب نه تنها به تنظیم بهتر ساعت بدن کمک میکند بلکه در تامین ویتامین D نیز نقش دارد.
از پیشبینی سرما تا دمای منفی 40 درجه زمستان که میشود، همه ذوق و شوق بچهها معطوف سرما، برف و تعطیل شدن مدرسههاست. جدای از لذت برف بازی و بازیهای زمستانی، این تعطیل شدن و در خانه ماندن، تکلیف نداشتن و بازی کردن است که فصل زمستان را محبوب کرده است اما وضع تعطیل شدن مدارس و فراغت دانشآموزان در کشورهای دیگر در این فصل باور کردنی نیست. در شهرهای مختلف ایران، مدارس خیلی راحتتر از برخی کشورهای پیشرفته تعطیل میشوند. در ادامه قوانین تعطیلی مدارس چند کشور در فصل سرما را مرور میکنیم.
وضعیت تعطیلی مدارس هنگام بارش برف، در ایالتهای مختلف آمریکا متفاوت است؛ مدارس برخی از ایالتهای این کشور گاهی با پیشبینی آمدن برف هم تعطیل میشود اما مدارس برخی از ایالت های دیگر آن حتی با بارش برفهای نیم متری، تعطیل نمی شود. البته در مناطق شهری ایالت متحده آمریکا مانند «نیویورک» و «شیکاگو» که تجهیزات بیشتری برای برفروبی دارند، فقط برف سنگین منجر به تعطیلی مدارس میشود.
در شهرهای شمالی کانادا، کشوری که به گفته «دیوید فیلیپس» (اقلیم شناس) دومین میزان بارش برف را در دنیا دارد، برخلاف مناطق جنوبی آمریکا، شرایط سختتری برای تعطیلی مدارس دارد. مسئولیت تعطیلی مدارس بر عهده مدیران است. در این کشور در روزهایی که دما به منفی 40 درجه میرسد مدیران مدارس میتوانند این تصمیمها را بگیرند:
- اگر امکان دارد هوا دوباره گرم شود، مدارس را تا ساعت 10 صبح تعطیل کنند و پس از آن باز کنند.
- تعطیلی مدارس برای کل روز و برای همه.
- تعطیل کردن مدارس فقط برای مقطع دبستان.
- تعطیل کردن مدارس برای دانشآموزان و نه برای کارکنان.
- اختیاری کردن مدارس و واگذاری مسئولیت کودکان برعهده خانوادهها .
امنترین کشور هنگام بارش برف، «سوئد» است. مسئولان داخلی کشور در فصل زمستان موظند خیابانها را تمیز کنند، رانندگان مجبورند چرخ خودروهای خود را با میزان برف هماهنگ کنند و مغازهدارها هم باید پیادهروها را تمیز کنند. هنگام بارش برف، سازمان های مختلف در خیابانها، نمک میریزند. حتی اگر روزی دمای هوا منفی 10 یا 15 درجه سانتیگراد باشد، باز هم کودکان در خیابانها بازی میکنند و مدارس تعطیل نمیشود.
یکی از آسیبپذیرترین گروهها در زمستان، سالمندان هستند. بسیاری از سالمندان از ترس زمین خوردن در این روزها از خانه بیرون نمیروند. درنتیجه ممکن است حتی برای خرید روزانه به دیگران وابسته شوند. این وابستگی و از دست دادن استقلال حتی بهصورت موقت، میتواند به تشدید عوارض ماندن در خانه، دامن بزند و وضعیت را بدتر کند. فرزندان و نوههای سالمندان میتوانند با کمک به آنها مانع از این وضعیت شوند.
با تشدید سرما، سر زدن به سالمندان و احوال پرسی از آن ها را افزایش دهید. آنها در این روزها نیاز بیشتری به کمک دارند؛ چه برای خرید، چه رفتن به دکتر و چه حتی سرگرم شدن!
در مقابل گله و شکایت آنها در این روزها بیشتر از قبل صبور باشید. گاهی اوقات این شکایت ها تنها شکلی از درخواست کمک و نیاز آنها به توجه بیشتر است.
برای این که کاری برای آنها انجام دهید، منتظر درخواست مستقیم نمانیدو گاهی خودتان پیشقدم شوید. اگر در این روزهای سرد، برای چند روز خبری از اقوام یا همسایههای مسن خود ندارید، حتما با آن ها تماس بگیرید.
احساس گیر افتادن در خانه، میتواند در آن ها احساس ناتوانی مضاعفی ایجاد کند، پس اگر برای کارهایی که تا پیش از این توان انجام آن ها را داشتهاند، از شما کمک خواستند، تعجب نکنید. این وضعیت میتواند با فرارسیدن فصل بهار، بهبود یابد.
هیچ چیز به اندازه بیحوصلگی و نداشتن سرگرمی برای بچهها آزاردهنده نیست. آنها در این مواقع میتوانند به هیولاهایی سرگردان تبدیل شوند که قابلیت بالا رفتن از درودیوار را هم پیدا میکنند و کاری میکنند که از شدت خشم موهایتان را بکنید! در این روزهای سرد زمستان که هر لحظه امکان تعطیلی مدارس به دلیل بارش برف و سردی هوا وجود دارد، پیشنهادهای سرگرمکننده زیر میتواند مرهمی بر زخم احتمالی شما باشد.
داستان طنز بسازید: به دو گروه تقسیم شوید. به هر گروه یک پاکت پر از اجسام سفت مانند قاشق، اسباببازی، جوراب، توپ یا روبان بدهید. سپس ۱۵ دقیقه فرصت دهید تا هر گروه ایده و داستان طنز خود را با توجه به این وسایل بیان کند.
بازیهای رایانهای: بازیهای رایانهای همیشه هم بد نیستند. به هرحال رایانه بخشی از زندگی روزمره ما شدهاست و همانطور که میتواند وسیلهای برای آموزش بچهها باشد، وسیلهای سرگرمکننده نیز هست.
نقاشی: کمتر کودکی را میتوان پیدا کرد که از رنگها و نقاشی کردن خوشش نیاید. بچهها نقاشی با انگشت را دوست دارند. میتوانید خمیرهای رنگی درست کنید تا با آن نقاشی برجسته آماده کنند. برای تهیه خمیر، نصف فنجان نشاسته را در یک فنجان آب سرد حل کنید، بعد سه فنجان آب جوش به آن اضافه کنید و روی حرارت قرار دهید تا دو مرتبه به جوش بیاید. خوب آن را هم بزنید، وقتی شفاف و کمی غلیظ شد، آن را از روی حرارت بردارید .در نهایت پودرهای رنگی به آن اضافه کنید تا خمیر خنک و آماده استفاده شود.
در خانه لیلی بازی کنید: ممکن است در روزهای تعطیلی و سرما، فرزندتان هوس بازی کردن در بیرون از خانه را داشتهباشد ولی شما نتوانید او را بیرون ببرید. تنها با وسایلی ساده میتوانید سرگرمی را برای او به داخل خانه بیاورید. بهطور مثال با داشتن چسب نواری رنگی و کاغذ برای او روی زمین، بازی لیلی طراحی کنید تا انرژیاش را در خانه تخلیه کند.
عروسکهای کاغذی درست کنید: میتوانید با استفاده از روزنامه و مجلات قدیمی که تصاویر جالبی دارند یک سرگرمی درست کنید. افزون بر این میتوانید با بریدن اشکال و افراد از روی عکس ها، شخصیتهای بامزه خلق کنید و کودکتان را حسابی سرگرم و خوشحال کنید.
باهم کتاب بخوانید:کتاب خواندن یکی از سرگرمیهای خوب است که میتوانید با فرزندتان انجام دهید. اجازه دهید تا او نیز برای شما کتاب بخواند یا تصاویر را برایتان تعریف کند.
کاردستی: با فرزندتان از لذت خلق یک اثر هنری بهرهمند شوید.می توانیدگونههای مختلف برگ و گل را جمع آوری کنید وبا چسباندن گلبرگهای خشک روی مقوا کاردستی درست کنید.
منبع: روزنامه خراسان
انتهای پیام/