وی بیان کرد: دشتهای قهاوند، ملایر و کبودراهنگ مستعد تولید گردوغبار در همدان هستند و از اختصاص ۷۰ میلیون تومان اعتبار به شناسایی کانونهای ریزگرد استان خبر داده بود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان بابیان اینکه توجه به کانونهای تولید گرد و غبار در استان همدان و چارهاندیشی برای آن امری مهم و ضروری مینماید گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون ایستگاههای پایش آلودگی هوا در شهرهای همدان، کبودراهنگ، ملایر، نهاوند و اسدآباد روی هم رفته ۵۵ روز هوای ناسالم برای گروههای حساس و سایر افراد گزارش کردند که به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان دلیل این آلودگی ذرات معلق در هوا، گرد و غبار و گرد و غبار محلی است.
سیدعادل عربی با اعلام اینکه ایستگاه پایش آلودگی هوا در پنج شهرستان استان همدان وجود دارد، عنوان کرد: شهرهای همدان، ملایر، اسدآباد، نهاوند و کبودراهنگ از این ایستگاه برخوردار هستند.
وی در ادامه سخنانش در پاسخ به این سؤال که از نظر استاندارد تعداد تابلوهای پایش هوا باید چقدر باشد، اظهار کرد: استانداردی در این خصوص وجود ندارد، اما از نظر کارشناسی ایستگاههایی که در یک شهر وجود دارد بهتر است در نقاط مختلف شهر تابلو داشته باشند تا نمایشگر وضعیت هوا در نقاط پرترافیک شهر و یا منطقه مسکونی و یا فضای سبز باشند که بتوان با اندازهگیری برآیند آن کیفیت هوا را اعلام کرد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گفت: ایستگاهی که در شهر همدان قرار دارد در آلودهترین نقطه شهر قرار گرفته است و نقاط دیگر شهر همدان از این نقطه پاکتر است.
عربی ادامه داد: این ایستگاه پایش قبلاً در کنار اداره کل حفاظت محیط زیست استان بود که سپس به نقطه فعلی در میدان فلسطین منتقل شد، از طرفی به دلیل قیمت بالای این ایستگاهها که حدود ۳ میلیارد تومان است تهیه آن مشکل است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر امکان تهیه ایستگاه پایش هوا را نداریم، تصریح کرد: وضعیتی که تابلو پایش آلودگی هوا در همدان نشان میدهد، وضعیت آلودهترین نقطه شهر همدان است.
عربی در ادامه با اشاره به وضعیت هوای اعلام شده در ایستگاههای پایش آلودگی هوا در شهرستانهای استان ابراز کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون شهر همدان ۶۱ روز هوای پاک، ۱۷۲ روز هوای قابل قبول، ۲۵ روز هوای ناسالم برای گروههای حساس و ۳ روز ناسالم را پشت سر گذاشته است.
وی با بیان اینکه در ملایر نیز ۷۹ روز هوای پاک، ۱۶۷ روز هوای قابل قبول، ۱۲ روز ناسالم برای گروههای حساس و ۲ روز هم ناسالم گزارش شده است، تصریح کرد: نهاوند نیز ۶۵ روز هوای پاک، ۲۰۲ روز هوای قابل قبول، ۹ روز ناسالم برای گروههای حساس را پشت سر گذاشته است.
وی در ادامه اضافه کرد: شهر اسدآباد هم ۸۴ روز هوای پاک، ۱۲۸ روز هوای قابل قبول و ۵ روز ناسالم برای گروههای حساس و ۴ روز ناسالم را داشت.
عربی اظهار کرد: شهر کبودراهنگ نیز از ابتدای سال جاری تاکنون ۹۴ روز هوای پاک، ۱۴۵ روز هوای قابل قبول و ۴ روز ناسالم برای گروههای حساس را داشت.
وی با بیان این مطلب که در این ایستگاهها، آلودگی هوا که ثبت شده به دلیل ذرات معلق بوده و گرد و غبار یا غبار محلی است، عنوان کرد: آلودگی در رابطه با گازهای آلاینده نیست و وضعیت هوا را روزانه به دانشگاه علوم پزشکی، مدیریت بحران، صداوسیما و... اعلام میکنیم که هر دستگاهی وظیفهای دارد که محیط زیست وضعیت را به دانشگاه علوم پزشکی اعلام میکند و آنها وظیفه اعلام و هشدار به مردم را دارد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان، در ادامه در خصوص شناسایی کانونهای مولد گرد و غبار استان همدان اظهار کرد: کانونهای مولد گرد و غبار استان در حال حاضر در دست مطالعه است که توسط دانشگاه ملایر در حال انجام است و شامل دو مرحله مقدمه کار و نمونهبرداری و معرفی اراضی مستعد گرد و غبار است.
عربی تصریح کرد: به محض اینکه این پروژه تمام شود که حداقل یک سال طول میکشد، در کارگروه آلودگی هوا مطرح میشود تا اقدامات لازم انجام پذیرد.
وی ابراز کرد: حسب تجربه و بازدید، قسمتی از شهرستان ملایر، قسمتی از دشت فامنین و کبودراهنگ مستعد ایجاد فرسایش یعنی تولید گرد و غبار هستند منتها این را باید مطالعه نیز به ما بگوید.
عربی در این باره اضافه کرد: از سویی دیگر تالابهای خشک شده استان نیز همچون آقگل و چمشور در درازمدت مستعد تولید گرد و غبار هستند.
وی با اشاره به اینکه مطالعات به ما نشان میدهد که راهکاری باید اندیشید، گفت: مطالعه عزم ما را جزمتر میکند در خصوص آبگیری تالاب آقگل و حقآبه آن باید اقدام جدی انجام شود و در حال حاضر به بهانه اینکه آب نداریم، از آبگیری تالاب آقگل سر باز میزنند و این وظیفه امور آب و وزارت نیرو است که برای این موضوع برنامه بریزد.
بر اساس مطالب مطرح شده، اعلام هشدار به همشهریان برای هوای ناسالم به گروههای حساس و سایر افراد بر عهده دانشگاه علوم پزشکی است که با جستجو در اخبار، هشداری در این خصوص از سوی علوم پزشکی اعلام نشده است.
گفتنی است طی چند سال اخیر، کاهش بارندگیها، تغییرات جوی و کاهش آبهای زیرزمینی و خشکسالی باعث ایجاد پدیدههای مختلفی، چون خشک شدن تالابها، خشک شدن دشتهای استان، فروچاله شده است که همین موضوع محیط زیست انسانی و طبیعی استان را به تهدیدهای مختلف دچار کرده است که از آن جمله میتوان به تولید گرد و غبار و ریزگردها اشاره کرد. از طرف دیگر اخبار متعددی از نقاط مختلف کشور مانند اهواز و خوزستان در خصوص آلودگی هوا و مختل شدن زندگی افراد این مناطق به گوش میرسد.
انتهای پیام/د. ا