سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تامین «جهیزیه» قانونا بر عهده عروس است؟

تهیه «جهیزیه» از قدیمی‌ترین سنت‌های ایرانی است که این روزها تامین آن به یکی از دغدغه‌های اصلی خانواده‌ها تبدیل شده است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  دغدغه‌ای که حتی اگر جوانان هم قصد ازدواج داشته باشند، خانواده‌ دختران را به دلیل هزینه‌های کمرشکن خرید جهیزیه و شرایط خاص اقتصادی جامعه با بحران مواجه می‌کند. این موضوع ممکن است خود عاملی در کاهش آمار ازدواج جوانان باشد، اما سوالی که پیش می‌آید این است که آیا تامین جهیزیه بر دوش خانواده دختر است؟.

مرضیه محبی- فعال حقوق زنان  با اشاره به قوانین جمهوری اسلامی ایران در تامین جهیزیه بیان می‌کند: طبق ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی که در آن به تعریف نفقه پرداخته، تامین اثاثیه منزل جزئی از نفقه زن به شمار می‌رود لذا زنان در تامین جهیزیه هیچ تکلیف و وظیفه قانونی ندارند، چراکه تامین اثاثیه منزل بخشی از نفقه است که مرد موظف به تامین آن است و عدم تامین آن آثار و عوارض قانونی را در پی دارد.


بیشتر بخوانید:حداقل قیمت تهیه جهیزیه چقدر تمام می‌شود؟


این وکیل دادگستری با بیان اینکه وجه قانونی تامین جهیزیه در ایران با وجه عرفی آن تطابق ندارد، می‌گوید: تامین جهیزیه یکی از الگوهای کنش جمعی است که در طول تاریخ توسط انسان‌ها شکل گرفته و چهره سنتی و عرفی را به خود اختصاص داده است با این حال تامین جهیزیه در جوامع مختلف به میزان بهره‌مندی افراد از سرمایه اقتصادی، فرهنگی، جغرافیا و سبک زندگی افراد بستگی دارد، اما با نگاهی به تاریخ دیرینه ایران متوجه می‌شویم در شاهنامه فردوسی که بیان کننده سنت‌ها و عادات مردم ایرانی است، بارها به جهیزیه دختران به مثابه نماد وضعیت خانوادگی، شان و منزلت و طبقه دختر و خانواده او اشاره شده است.

به گفته وی تامین جهیزیه تقریبا میان همه اقوام ایرانی وجود دارد، هرچند در مواردی ممکن است مرد بهای جهیزیه را تحت عناوین مختلف از جمله شیربهاء به خانواده دختر پرداخت کند اما به رغم قرار گرفتن جامعه ایران در معرض مدرنیزاسیون و نوسازی و تغییر ارزش‌ها و هنجارها، نظام فرهنگی همچنان برخی سنت‌ها و آداب و رسوم را بازتولید می‌کند که «جهیزیه» دختران نیز یکی از این‌گونه سنتهاست.

این فعال حقوق زن با اشاره به فرهنگ‌های دیگر در تامین جهیزیه بیان می‌کند: در جوامع دیگر برای تامین جهیزیه مشارکت نزدیکان و خویشاوندان برای تامین جهیزیه وجود دارد، همین شیوه باعث شکل‌گیری بستر تفاهم، تعامل و تشکیل سرمایه زندگی اجتماعی می‌شود که به گونه‌ای بنیادین می‌تواند به نارسایی‌های اجتماعی جامعه غلبه کند.

وی در ادامه با اشاره به چگونگی تامین جهیزیه در شرایط فعلی می‌گوید: با پذیرش اینکه جهیزیه از جمله سنتی است که در جامعه ما با وجود سابقه صدهزارساله همچنان استمرار یافته، باید آن را به گونه‌ای با شرایط فعلی تطبیق دهیم که نه باعث تضرر و نه وارد آمدن رنج‌های سخت و سنگین به خانواده دختر شود چراکه امروزه به دلیل مشکلات اقتصادی میان خانواده، تامین جهیزیه مانعی برای شکل‌گیری ازدواج و تشکیل خانواده می‌شود لذا چشم‌پوشی بر تجملات و اشرافی‌گری و پذیرش ضروری اثاثیه از سوی دختر و پسر و تثبیت چنین فرهنگی و مشارکت اقوام در تامین زوجین می‌تواند راه‌گشای بحران بسیاری از مسائل خانواده‌ها باشد.

با این حال این وکیل دادگستری می‌گوید: در اقشار و طبقات پایین اجتماع، میان مطالبات و امکانات واقعی تضاد آشکاری وجود دارد که عدم توازن میان این مسائل باعث شده برخورداری از ثبات و آرامش در زندگی مشترک با موانع جدی روبه‌رو شود. امروز همراه کردن سنن و عادت‌های اجتماعی با حقوق و تکالیف شهروندی باعث شده تا زوجین مسئولیت تهیه اثاثیه زندگی را به صورت مشارکت‌جویانه بر عهده گیرند که این مسئله در ابتدای شروع زندگی باعث ایجاد فضای همدلانه و همزیستی مبتنی بر فرصت و حقوق برابر زوجین می‌شود.

منبع:ایسنا

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۰
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۲۰:۴۶ ۲۶ دی ۱۳۹۷
کاملا در همه جای ایران توافقی هست جهیزیه بر عهده عروس است همانطور که هزینه مراسم عروسی و تهیه مسکن و خرج کرد خانه بر عهده داماد است.
ناشناس
۱۴:۲۴ ۲۶ دی ۱۳۹۷
اگه دولت این وام ازدواج رو ببره بالا خیلی از مشکلات خود به خود حل میشه .
hdi20
۱۳:۳۷ ۲۶ دی ۱۳۹۷
خیلی از جاها بر عهده پسره.... و خیلی هم خوبه... طرفای ما بر عهده پسره...
ناشناس
۱۳:۳۰ ۲۶ دی ۱۳۹۷
همه جای ایران جهیزیه گردن عروس نیست .منطقه ما هیچ چیزی گردن عروس نیست و خرید کلیه وسایل خونه از قاشق تا یخچال و هر چی که برای زندگی لازمه گردن داماد هست . اصلا اشتباهه که گردن عروس یا خانواده عروس باشه .در منطقه ما خانواده داماد قبول نمی کنن که خانواده عروس چیزی تهیه کنه .
ناشناس
۲۰:۴۹ ۲۶ دی ۱۳۹۷
جالبه اسم شهر یا استان زندگی تان را بنویسید!
ما که در هیچ جا ندیدیم مگر در کشور هندوستان.
ناشناس
۱۳:۳۰ ۲۶ دی ۱۳۹۷
در منطقه ما خانواده داماد قبول نمی کنن که خانواده عروس چیزی تهیه کنه .
m
۱۲:۵۶ ۲۶ دی ۱۳۹۷
علی برکت ا...
ناشناس
۱۲:۲۶ ۲۶ دی ۱۳۹۷
این یه قلم روهم بندازید گردن داماد .بعد بشینید تا خواستگار پیدا بشه.
ناشناس
۱۴:۱۹ ۲۶ دی ۱۳۹۷
بنظر من برای یک مرد خیلی زشته که بزاره زنش تمام وسایل خونه رو بیاره .
ناشناس
۱۱:۵۹ ۲۶ دی ۱۳۹۷
یه جوون از کجا بیاره هم یخچال تلویزیون و...هم تخت مبل و جهاز بخره واقعا از‌کجا بیاره شما بگید ما بریم بگیریم
به نظرم به جای این کارا باید جوری فرهنگ سازی کنید که هر دو خانواده با کمک هم بخرند نه اینکه صرفا فقط یک نفر بخره
ناشناس
۱۱:۳۵ ۲۶ دی ۱۳۹۷
جشن عروسی و مهریه سنگین(بالای پنج سکه) هم وظیفه داماد نیست.
ناشناس
۲۰:۴۷ ۲۶ دی ۱۳۹۷
پانصد سکه سنگین است!
ناشناس
۱۱:۰۲ ۲۶ دی ۱۳۹۷
معلومه که بر عهده عروس نیست، لطف عروس و خانواده شه
S
۱۱:۵۳ ۲۶ دی ۱۳۹۷
پس اسمشو بذار جهیزیه داماد
ناشناس
۱۱:۰۰ ۲۶ دی ۱۳۹۷
میشه بپرسم چرا فعال حقوق مردان نداریم تو جامعه؟
ما مردان بدبخت هم باید کارکنیم که هم خرجی خانه را تامین کنیم هم خانه و ماشین را تهیه کنیم، هم نفقه بدهیم، هم مهریه بدهیم، هم به مناسبت های گوناگون هدیه بدهیم و الان هم به لطف این خبر جهازیه هم بدهیم.
با این شرایط ایا ازدواج لزومی دارد؟
ناشناس
۱۱:۲۲ ۲۶ دی ۱۳۹۷
خوب زن نگیر.
ناشناس
۱۱:۴۳ ۲۶ دی ۱۳۹۷
آرزوی خوشبختی برای جوانان دارم
ناشناس
۱۱:۵۷ ۲۶ دی ۱۳۹۷
ماشین که شوخیه، مهریه هم مجبور نیستی بدی،هدیه هم اندازه توانت بده،جشن عروسی هم مجبور نیستی بگیری به جاش جهیزه معقول بخر فعال حقوق مردان هم نمیخواد. خودت عقلتو به کار بنداز!
ناشناس
۱۱:۵۸ ۲۶ دی ۱۳۹۷
تازه همه اینا کار میخواد که ما نداریم
حمیدرضا
۱۰:۴۴ ۲۶ دی ۱۳۹۷
وقتی یه مسئله ای پیش میاد وبرای مردم مشکل میشه به جای حل مسئله صورت مسئله رو پاک می کنند