حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو کمیسیون مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در واکنش به ثابت ماندن مبلغ یارانه نقدی در بودجه ۹۸ اظهار کرد: به نظر می رسد دولت به دنبال راهی برای کاهش و یا فرار از پرداخت یارانه نقدی است و بهانه های زیادی از جمله پر هزینه بودن آن را مطرح می کنند.
وی افزود: برخی از نمایندگان مجلس معتقدند علاوه بر اینکه هدفمندسازی یارانهها برای دولت هزینه ساز نیست بلکه درآمدزا هم بوده است، زیرا اگر پرداخت نقدی صورت نمیگرفت جامعه ظرفیت افزایش ۴۰۰ درصدی قیمت سوخت و سایر حاملهای انرژی را نداشت.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در ادامه به روندی که دولت میتوانست برای برنامه ریزی اقتصادی مردم در پیش بگیرد اشاره کرده و میگوید: تیم اقتصادی دولت فعلی و حتی دولت های قبل میتوانستند یارانههایی که به صورت غیر مستقیم به مردم پرداخت می کنند را به صورت رسمی اعلام کنند، اما در حال حاضر در بندهای مختلف بودجه طبقه بندی های مجهولی را مشاهده می کنیم.
حاجی دلیگانی ابراز کرد: عدهای میگویند اگر مبالغ پرداخت شده بابت یارانه نقدی، در تمام این سالها جمع آوری میشد میتوانست در مکان مناسبی سرمایه گذاری و بهره برداری شود، اما آیا درباره سایر بودجه و مبالغ چنین اتفاقی رخ داده است؟ فراموش نکنیم که ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان در زمان تصویب و اجرایی شدن، مبلغ قابل توجهی بود اما در حال حاضر با افزایش قیمت ها این مبلغ دیده نمی شود.
بیشتر بخوانید: زیر و بم لایحه بودجه ۹۸؛ از رشد ۲۰ درصدی درآمدهای مالیاتی تا میزان صادرات نفت در شرایط تحریم+ نمودار
وی افزود: مبلغ یارانه نقدی برای برخی خانوادههای فقیر جامعه اعم از سالمندانِ بدون حقوق، افراد بی سرپرست و تحت پوشش بسیار کارساز است. اما حال سوال اکثر جامعه این است که چرا مبلغ یارانهها با تورم پیش نرفته است؟
نماینده مردم شاهین شهر در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: وقتی بنزین را از ۱۰۰ تومان به ۴۰۰ تومان رساندند این مبلغ جبران کننده افزایش نرخ سوخت به حساب می آمد، اما حالا بنزین به هزار تومان رسیده است، البته با بررسی قبوض خدماتی، افزایش قیمت در این سال ها مشهود است و نمی توان آن را کتمان کرد.
وی اضافه کرد: بهترین راهکار جلوگیری از نارضایتیهای جامعه، شفاف سازی یارانههای پرداختی غیر مستقیم به مردم است به طور مثال؛ ماهانه به جامعه اعلام شود که میزان یارانه دارو، کاغذ، سفر و سایر خدمات رفاهی چقدر است تا مردم بدانند چطور برای سرمایههای خود برنامه ریزی کنند. این موضوع خود سبب جلوگیری از رانت و فساد در توزیع یارانهها میشود.
حاجی دلیگانی در ادامه ضمن انتقاد از عملکرد سازمان هدفمندسازی یارانهها اظهار کرد: این سازمان تلاشی برای حذف یارانه بگیران پر درآمد نکرده و مقرر شده است تا این موضوع به استانداری ها واگذار شود در حالی که ما شاهد قطع یارانه برخی افراد کم درآمد در روستاها و شهرها هستیم. همجنین زوجهای جوانی که می خواهند یارانه خود را مستقل کنند پس از دوندگی های بسیار موفق نشده و در نهایت این مبلغ از آنها سلب شده است.