همچنین کمبود سوختهای فسیلی، آلودگی محیط زیست، گرم شدن کره زمین، و ریزش بارانهای اسیدی از عواملی هستند که موجب شده اند تا استراتژی اکثر کشورهای جهان، تنوع بخشیدن به منابع انرژی خود و عدم تکیه صرف بر منبع نفت باشد.
بیشتر بخوانید: تحریمهای آمریکا مانع پیشرفت ایران نخواهد شد
صاحب نظران و استراتژیستهای انرژی، تقریبا این اتفاق نظر را دارند که دو راهبرد ارتقای کارائی انرژی و توسعه بهرهگیری از سایر منابع از جمله منابع تجدیدپذیر انرژی، موثرترین راهکار برای نیل به اهداف توسعه پایدار، تامین منافع اقتصادی، ارتقای امنیت انرژی و کاهش آسیبها به محیط زیست است.
انرژیهای تجدیدپذیر مانند باد و خورشید، با دارا بودن مزایایی، چون عدم آلودگی محیط زیست و رایگان بودن، در آینده سهم زیادی را تولید انرژی در دنیا خواهند داشت و فناوری انرژیهای تجدیدپذیر میتواند به کشورها در ایجاد فضایی امن، قابل اتکا و مقرون به صرفه برای گسترش دسترسی به الکتریسیته و ترویج و توسعه آن در راه نیل به اهداف سیاسی شان کمک قابل توجهی کند.
نگاهی به روند توسعه انرژیهای پاک در کشور حاکی از آن است که ظرفیت ۶ مگاواتی نیروگاههای تجدیدپذیر در ابتدای انقلاب هم اکنون به ۶۷۰ مگاوات رسیده است.
در ابتدای دولت تدبیر و امید کل ظرفیت نصب شده کشور در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر ۱۶۵ مگاوات بوده است که در پایان دولت یازدهم این رقم با تغییر رویکرد سرمایهگذاری از سوی بخش دولتی به سرمایهگذاری توسط بخش غیردولتی و ایجاد تعرفههای متنوع برای قراردادهای خرید تضمینی برق تجدیدپذیر به حدود ۳۴۱ مگاوات رسیده بود و از زمان استقرار دولت دوازدهم تا پایان آذرماه سال جاری ظرفیت نصب شده انرژیهای تجدیدپذیر با رشد ۹۶ درصدی به ۶۷۰ مگاوات رسیده است.
همچنین در راستای تنوع بخشی اقتصادی در سبد انرژی با تاکید بر انرژیهای تجدیدپذیر، ظرفیت نصب شده انرژیهای برقآبی تاکنون از مرز ۱۲ هزار مگاوات گذشته است.
بر اساس برنامهریزی صورت گرفته، ظرفیت نصب شده کشور در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر تا پایان سال جاری به هزار و ۱۴۱ مگاوات خواهد رسید و در مجموع تا پایان دولت دوازدهم چهار هزار مگاوات به ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر اضافه خواهد شد.
بر اساس این گزارش از تیرماه سال ۱۳۸۸ تا پایان آذرماه سال ۹۷، حدود دو میلیارد و ۶۷۳ میلیون کیلووات ساعت از منابع تجدیدپذیر انرژی تولید شده که این میزان تولید برق از محل انرژیهای تجدیدپذیر توانسته از انتشار یک میلیون و ۸۴۴ هزار تن گاز گلخانهای بکاهد.
همچنین این میزان تولید انرژیهای نو باعث شده ۷۵۹ میلیون مترمکعب از مصرف سوختهای فسیلی در کشور که جزو عوامل اصلی آلایندگی هوا در کشور است، کاسته شود.
گفتنی است، این میزان تولید انرژیهای نو باعث صرفهجویی ۵۸۸ میلیون لیتری مصرف آب در سالهای اخیر شده است که سهم آذرماه به تنهایی حدود ۱۴ میلیون لیتر بوده است.
انرژیهای تجدیدپذیر موجب اشتغال ۴۳ هزار و ۶۰۰ نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم در کشور شده و حجم سرمایهگذاری غیردولتی در این بخش به بیش از ۱۰۱ هزار میلیارد ریال رسیده است.
بررسی اعداد و ارقام موجود در این بخش حکایت از آن دارد که ۴۲ درصد نیروگاههای تجدیدپذیر کشور از نوع خورشیدی، ۴۱ درصد از نوع بادی، ۱۳ درصد از نوع برقآبی کوچک، دو درصد از نوع بازیافت حرارت و دو درصد نیز از نوع زیست توده است.
انتهای پیام/