سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

شوری آب رمق پنبه‌کاران غرب خراسان جنوبی را گرفت

پنبه که روزی نام طلای سفید منطقه خراسان جنوبی را یدک می‌کشید این روز‌ها حال و روز خوبی ندارد شوری آب و کنتور‌های هوشمند دیگر رمقی برای کشت و تولید این محصول نگذاشته است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند ، دستانش ترک خورده از برداشت طلای سفیدی است که با تمام دل خوشی‌ در فصل برداشت بر سر زمین رفته تا حاصل دسترنج یک سالش را با دستان خود جمع کند، اما این روز‌ها نه رقمی برای کشاورز مانده و نه زمین مثل گذشته محصول می‌دهد.

این روز‌ها بشرویه مانند ۲۰ سال پیش پنبه‌اش بر سر زبان‌ها نیست و رونق گذشته را ندارد.

مرادی که ۵۰ سال از عمرش را به پنبه کاری مشغول بوده است این روز‌ها از کشت پسته می‌گوید او معتقد است شوری آب دیگر برای کشت پنبه جواب نمی‌دهد و باید این محصولی که نیم قرن از زندگی‌اش را با آن خو کرده است و درآمد و هزینه زندگیش از کشت این محصول تأمین می‌شده است با کشت پسته جایگزین کنند.

خراسان جنوبی به دلیل داشتن آب و هوای مناسب برای کشت پنبه مناسب است،  اما این روز‌ها به دلیل شوری آب و نصب کنتور‌های هوشمند کاهش تولید طلای سفید ایران در روز‌های سیاه به سر می‌برد.

پنبه به‌عنوان یک محصول کشاورزی، صنعتی و بازرگانی و از مهم‌ترین و با ارزش‌ترین لیف‌های طبیعی است و این محصول جزو مهم‌ترین مواد اولیه صنعت نساجی به شمار می‌رود.

با توجه به فرآیند کشت و تولید پنبه در مزارع و تبدیل آن در صنایع وابسته و اشتغال بالا نقش مهمی در توسعه اقتصادی کشور ایفا می‌کند، اما این روز‌ها شاهد کم شدن تولیدات پنبه در استان با توجه شوری آب هستیم.

آن گونه که کشاورزان پنبه کار بشرویه گفتند این روز‌ها به دلیل شوری آب و نصب کنتور‌های هوشمند سطح زیرکشت پنبه کاهش یافته است.

میرزایی با تأکید بر اینکه مسئولان برای رفع این مشکلات باید چاره‌اندیشی کنند افزود: متاسفانه شعار اقتصاد مقاومتی و حمایت از تولیدکننده فقط به زبان گفته می‌شود و در عمل جایگاهی ندارد.

مدیر جهاد کشاوزری بشرویه گفت: در ۲۰ سال گذشته سطح زیرکشت پنبه در بشرویه ۲۰ هزار هکتار بوده است، اما در چند سال اخیر شاهد کاهش سطح زیرکشت پنبه در بشرویه هستیم.

سرچاهی با بیان این‌که الگوی کشت با توجه به شوری آب از پنبه به پسته تغییر کرده است افزود: میزان مصرف آب پسته نسبت به پنبه کمتر است از طرفی نصب کنتور‌های هوشمند برای این منظور است که مزارع بر اساس پروانه آبیاری شوند و از آنجایی که چند ماه از سال باید خاموش باشند کشت پنبه را دچار مشکل می‌کند.

وی بیان کرد: بشرویه با دارا بودن سطح زیرکشت ۳ هزار هکتاری پنبه دارای رتبه اول در استان است که میانگین تولید آن دو هزار و ۵۰۰ کیلوگرم در هکتار بوده و میزان ۷ هزار تن وش در سال تولید می‌شود.

مدیر جهاد کشاوزری بشرویه افزود: سهم تولید پنبه شهرستان در کشور ۴ درصد است و پنبه تولیدی در این شهرستان از نظر کیفیت در این برتری منحصر به فرد بوده به گونه‌ای که از نظر استحکام الیاف و طول الیاف جزو پنبه‌های با کیفیت کشور است.

وی با بیان اینکه میزان اشتغالزایی این محصول در هر هکتار در مراحل کشت، داشت و برداشت ۹۵ نفر روز است اظهار داشت: در مجموع در کل پنبه شهرستان ۲۸۵ هزار نفر روز اشتغالزایی ایجاد می‌کند که شامل اشتغال سالیانه برای ۸۰۰ نفر است.

سرچاهی ادامه داد: کشت مستقیم پنبه در سطح ۱۲۰۰ هکتار اجرا شده است که در سطح کشور پیشرو است و میزان تولید سالیانه بذر گواهی شده پنبه حدود ۵۰۰ تا ۷۰۰ تن است که علاوه بر تامین بذر مورد نیاز استان به دیگر استان‌ها صادر می‌شود.

مدیر جهاد کشاوزری بشرویه افزود: یک هزار و ۴۳۰ نفر کشاورز پنبه کار در بشرویه مشغول به فعالیت‌اند و زمان برداشت پنبه از نیمه مهرماه آغاز شده و تا اواخر دی ماه ادامه دارد که بخشی از آن به وسیله دستگاه کمباین برداشت شده و بخشی نیز توسط کارگر برداشت می‌شود.

وی ادامه داد: در بشرویه دو کارخانه فعال داریم، اما بیشتر پنبه تولیدی در این شهرستان به شهرستان‌های گناباد و کاشمر ارسال می‌شود، چون با توجه به شرایط فضای رقابتی حاکم بر بازار کشاورزان ترجیح می‌دهند محصول خود را به افردی بفروشند که قیمت بیشتری پرداخت می‌کنند.

سرچاهی افزود: امسال فضای خرید و فروش پنبه بشرویه خارج از استان بسیار داغ است و این به نفع کشاورز است تا سود بیشتری نصیبش شود.

رئیس سازمان تعاون روستایی استان گفت: از ابتدای امسال ۷۲۰ تن پنبه در چهار مرکز که سه مرکز در بشرویه و یک مرکز در سرایان مستقر است به صورت توافقی از کشاورزان خریداری شده است.

قربانی با بیان اینکه قیمت خرید توافقی است و هرچه که بین مرکز و کشاورز به تفاهم برسند نرخ گذاری و خریداری می‌شود افزود: با توجه به شرایط خرید پنبه توافقی نسبت به مدت مشابه سال قبل میزان کمتری خریداری شده است، اما برنامه‌ریزی‌هایی شده است تا شرایطی در اختیار تشکل‌ها قرار گیرد و با انجام آن برنامه‌ها شاهد افزایش خرید توافقی پنبه تا پایان دوره خواهیم بود.

منبع تسنیم

انتهای پیام / ط آ

سطح زیرکشت۳  هزار هکتاری پنبه در بشرویه

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.