وی افزود: امسال در معرفی نمونههای ملی بخش کشاورزی شاخص تنها میزان کمی نبوده بلکه مسائل زیست محیطی، سلامت و بهرهوری آب مورد توجه قرار گرفته است.
حجتی با انتقاد از این موضوع که برخی افراد اظهاراتی مبنی بر محدودیت آب مطرح میکنند، گفت: باتوجه به آنکه در بحث آب تنها در زمینه چگونگی مصرف مشکل داریم، اما برخی دوستان برداشت درستی از این موضوع نداشته و تصور میکنند که میخواهیم فشار بیشتری بر سفرهها و ذخایر وارد کنیم، در حالی که همه حرف ما این است که ما هیچ مشکلی در بحث آب طبق آنچه که کشاورزان نمونه به ما میگویند، نداریم.
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: در شرایطی که دشمن چشم دیدن ما را ندارد آیا باید منتظر بنشینیم تا در بازارهای جهانی به دنبال غذا باشیم.
وی با اشاره به اینکه گندم کار نمونه، ۱۳ هزار و ۵۷۱ کیلو در هر هکتار برداشت داشته است، بیان کرد: این در حالی است که متوسط برداشت گندم دیم و آبی در کشور ۳ هزار و ۱۰۰ کیلوست، باید بتوانیم متوسط برداشت را به ۶ تا ۶ ونیم میلیون در هکتار برسانیم.
حجتی با اشاره به اینکه در تولید محصولات استراتژیک میتوان خودکفا بود، افزود: در سالهای اول دهه ۹۰، ۶ تا ۷ میلیون تن گندم وارد کشور میشد که طی این سالها با لطف خدا و تلاش کشاورزان و دستاندرکاران نیازی به واردات نداریم و در سال زراعی ۹۷_۹۸ امیدواریم وضعیت بهتری در تولید گندم داشته باشیم.
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه بسیاری از محصولات وارداتی است، افزود: با توجه به فشار اقتصادی که دشمنان به ناحق بر ما تحمیل میکنند، نگرانیهایی در خصوص محصولات مورد نیاز داریم، هرچند که کشاورزان پیشرو، این درس را به ما میدهند که ما میتوانیم سهم قابل توجهی در تولید داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه چغندر کار نمونه، ۱۷۳ تن در هکتار تولید کرده است، گفت: باتوجه به آنکه در سال ۹۲ تنها ۴ میلیون تن، تولید چغندر داشتیم، اما سال گذشته این رقم به ۸ میلیون تن رسیده است.
به گفته حجتی در دهه ۷۰ به ازای هر متر مکعب آب، ۲۰۰ گرم شکر تولید شد، در حالی که هم اکنون ۶۰۰ گرم شکر تولید میشود که این امر موجب شده در بحث شکر به خودکفایی برسیم و مشکلی در تأمین نداشته باشیم.
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: بنده معتقدم واژگان "ما نمیشود و نداریم" را باید از فرهنگ حذف کنیم و در تحقق برنامهها، "نه نمیشود" را باید از ذهن دور کنیم. در صورت مراجعه ارباب رجوع که کشاورزان هستند باید جواب مثبت بدهیم.
این مقام مسئول متوسط تولید برنج کار نمونه را ۱۲ هزار و ۸۰۰ تن شلتوک در ایران اعلام کرد و افزود: این میزان برابر با ۷ ونیم تن برنج سفید در هکتار است.
وی با اشاره به دلایل محدودیت صادرات گفت: باتوجه به آنکه مردم زیر فشار گرانیها هستند از این رو در برخی مواقع چارهای جزو محدودیت صادرات نداریم، چرا که خود ما به عنوان تولید کننده در برخی مواقع در خدماتی که میگیریم، میگوییم گران است و باید کاری کنیم، محصولات ما برای دیگران گران تمام نشود.
حجتی ادامه داد: در موضوع قیمت باید تولیدکننده و مصرف کننده با هم دیده شوند تا قیمتها از حداقل کمتر نشود که تولیدکننده آسیب ببیند، ما همه با هم روزانه و لحظهای قیمتها را رصد میکنیم و اینطور نیست که برخی مواقع افراد اذعان میکنند که ما در جریان قیمتها نیستیم.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: بنده به سهم خود بالا و پایین آمدن قیمتها را مرتب پیگیری میکنم اما به سبب پهناور بودن کشور و جمعیت چند میلیونی گرفتاریهای مختلفی داریم که باید کشور را اداره کنیم.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه متوسط تولید کلزا کار نمونه، ۷ هزار و ۱۰۰ کیلو در هکتار است، افزود: این در حالی است که متوسط تولید کلزا در کشور تنها ۲ هزار و ۱۰۰ کیلو بوده است.از آنجا که بیشترین وابستگی کشور در بحث روغن است، همه باید تلاش کنیم تا در این کالای حیاتی در سالهای پیشرو به خودکفایی برسیم.
به گفته وی، تولید دانه کلزا نسبت به ۲ سال قبل بیش از ۶ برابر و سال گذشته ۲ برابر افزایش داشته است.
حجتی ادامه داد: اگر روند افزایش تولید کلزا در یک دهه استمرار داشته باشد، دیگر در خصوص تامین روغن نگرانی نخواهیم داشت.
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه برداشت پسته کار نمونه، به ۱۵ تن در هکتار میرسد، بیان کرد: این میزان معادل با ۲۰ برابر متوسط تولید در هکتار است که با ترویج، آموزش و تحقیقات باید کاری کنیم تا متوسط برداشت در کل سطح پسته کشور به ۱۵ تن در هکتار برسد چرا که این محصول صادراتی در توانمندی اقتصادی کشاورزان تاثیر بسزایی دارد.
وی برداشت سیب درختی نمونه در هکتار را ۱۶۵ تن اعلام کرد و افزود: این درحالی است که متوسط تولید سیب درختی در هکتار ۱۶ تن است، از این رو، باید از میزان تولید کشاورزان نمونه در هکتار، درس بگیریم که به سبب ظرفیت و پتانسیل بالای موجود در بخش، تنبلی نکنیم و در همه زمینهها اراده داشته باشیم تا تولید را افزایش دهیم.
به گفته حجتی، با توجه به تجربه و امکاناتی که خداوند در اختیار ما قرار داده است، نباید به سادگی از کنار آن گذشت و غافل بود تا بعد بگوییم که نیست و نمیشود.
وزیر جهاد کشاورزی مجموع صید و پرورش آبزیان در کشور را یک میلیون تا یک میلیون و ۱۰۰ هزارتن در کشور اعلام کرد و گفت: اگر بتوانیم میزان تولید پرورش ماهی در قفس را به یک میلیون تن برسانیم، رقم کمی نیست.
حجتی ادامه داد: با وجود پتانسیلهای بالا در سواحل جنوب و جنوب شرق کشور، متاسفانه از تمامی ظرفیتها به درستی استفاده نشده است، در حالیکه به سبب ظرفیت و امکانات متغیر نباید این سواحل توسعه نیافته باشد.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه متوسط بارندگیهای کشور را نباید به کل سرزمین تعمیم داد، بیان کرد: متاسفانه افراد با تعمیم دادن متوسط بارندگی به کل کشور از محدودیت منابع آبی سخن به میان میآورند تا بتوانند تنبلی و ناکارآمدی خود را توجیه کنند که متوسط بارش کشور نسبت به دنیا کمتر است، اما جای این سوال مطرح است که در مناطقی که متوسط بارش باران بالاست چه کاری انجام داده ایم؟
وزیرجهاد کشاورزی با اشاره به اینکه در دهههای گذشته دولت تنها تعداد محدودی باغ یا واحد نمونه داشته است، اظهار کرد: این درحالی است که هم اکنون در تمامی شاخههای بخش کشاورزی تعداد زیادی نمونه داریم.
حجتی در پایان درباره آخرین وضعیت زراعت چوب در شمال گفت: توسعه زراعت چوب در شمال به سبب داشتن توجیه اقتصادی میتواند از درآمد حاصل از برنج پیشی بگیرد.
در پایان این مراسم از ۱۳۰ نشریه بخش کشاورزی و ۱۰۰ اپلیکیشن کشاورزی و تمبر یاد بود، رونمایی شد.
انتهای پیام/