سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

انواع مزاج‌های چهارگانه؛ مزاج شما کدام است؟

در این مطلب قصد داریم هر یک از مزاج های چهار گانه اصلی را تعریف کرده و خصوصیات هر کدام را با هم مرور کنیم.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، بر اساس ذخیره خوارزمشاهی، مزاج کیفیتیست در طب سنتی که از مخلوط شدن عناصر چهارگانه (آب، آتش، باد، خاک) در بدن پیدا می‌شود. طبق ذخیره خوارزمشاهی از تاثیر این ۴ عنصر، ۹ حالت مختلف پدید می‌آید که آن‌ها را با هم مرور می‌کنیم با این توضیح که ۴ تای ابتدایی مزاج‌های اصلی نامیده می‌شود:

۱. مزاج گرم و خشک (صفراوی)

۲. مزاج گرم و‌تر (دموی)

۳. مزاج سرد و خشک (سوداوی)

۴. مزاج سرد و‌ تر (بلغمی)

در مورد برخی افراد در طب سنتی این اصطلاح به کار می‌رود که عناصر چهارگانه در تعادل هستند و اصطلاحا این افراد مزاج معتدل دارند.


بیشتر بخوانید: چگونه مزاج افراد را شناسایی کنیم؟


۱. مزاج گرم و معتدل

۲. مزاج سرد و معتدل

۳. مزاج خشک و معتدل

۴. مزاج‌تر و معتدل

در این مقاله قصد داریم هر یک از مزاج‌های چهار گانه اصلی را تعریف کرده و خصوصیات هر کدام را با هم مرور کنیم.

مزاج گرم و خشک (صفراوی)

انسان‌های دارای مزاج گرم و خشک لاغر اندام هستند با استخوان بندی معمولا درشت و رنگ پوست و سفیدی چشم آن‌ها اندکی به زردی می‌زند. این افراد به شدت گرمایی هستند و در تابستان دچار مشکل می‌شوند، همچنین در بسیاری از مواقع عطش زیاد و خشکی دهان دارند.

در مورد خصوصیات رفتاری صفراوی‌ها باید گفت: عموما بسیار پر انرژی و پر تحرک هستند. باهوش و زیرک و پر حرفند و هم زود عصبانی می‌شوند و هم به سرعت عصبانیتشان فروکش می‌کند.

اگر هنوز نمی‌دانید جزء کدام دسته از مزاج‌های چهارگانه هستید بد نیست بدانید انسان‌هایی با مزاج گرم و خشک، میل زیادی به خوردن ترشیجات (مانند لواشک، تمبر هندی، سرکه و ...) و همچنین خوراکی‌های سردی مانند خیار، کاهو و هندوانه دارند و تمایل به خوردن شیرینی جات در آن‌ها کم است.

مواد غذایی مفید: مصرف شاتوت، انار، زرشک، تمشک، زردآلو، هلو، سیب، گلابی، خیار، کدو، کاهو و اسفناج برای صفراوی مزاج‌ها مفید است.
مواد غذایی مضر: مصرف سیر، پیاز، ادویه هـای تند، گوشت قرمز، موز، خربزه، آناناس، انجیر، غذا هـای سرخ کرده، گردو، پسته، فندق و نارگیل با مزاجشان سازگار نیست.

مزاج گرم و‌تر (دموی)

انسان‌هایی که مزاج آن‌ها گرم و‌تر است پوستی سرخ و سفید و بدنی درشت و عضلانی دارند. این افراد نه گرمایی هستند ونه سرمایی، ولی تحمل سرما برایشان راحت‌تر است. قدرت حرکات بدنی و قدرت هضم و اشتهای خوبی دارند و نسبت به انسان‌های دیگر دسته‌های مزاج‌های چهارگانه عروق دست برجسته تری دارند. بد نیست بدانید افراد دارای مزاج گرم و‌تر استعداد بالاتری برای ابتلا به فشار خون و بیماری‌های قلبی دارند.

از نظر رفتاری، انسان‌های دموی، شجاع و جسورند و اعتماد به نفس بالایی دارند. اهل ریسکند و نظم و ترتیبشان از صفراوی‌ها کمتر است. میل به رهبری دارند و معمولا خوشرو، صمیمی و آرام هستند، اما اگر عصبانی شوند ممکن است دست به رفتار‌های مخاطره آمیز بزنند.

از نظر ذائقه و میل غذایی باید گفت: افراد دارای مزاج گرم و‌تر میل به شیرینی و ترشی دارند، اما همه نوع غذایی می‌خورند.

مواد غذایی مفید: مصرف خاکشیر، تخم ریحان، سوپ یا آش جو، نان جو، برگ زردآلو، هلو و انجیر برای دموی مزاج‌ها مفید است.
مواد غذایی مضر: خوردن خوراکی‌هایی مانند آب یخ، نوشابه، تخم مرغ، بادمجان، ترشی، سرکه، سیر و چای برایشان ضرر دارد.

مزاج سرد و خشک (سوداوی)

بیشتر انسان‌هایی که از نظر مزاج شناسی در دسته مزاج سرد و خشک قرار می‌گیرند دارای پوستی سفیدند و به شدت با سرما مشکل دارند. در حقیقت افراد با مزاج سرد و خشک به راحتی در سرما گرم نمی‌شوند. همچنین این افراد میل زیادی (بیشتر از بقیه دسته‌های مزاج‌های چهارگانه) به خوابیدن دارند و در بسیاری از مواقع احساس ضعف می‌کنند و کم انرژی هستند.

این دسته از مزاج‌های چهارگانه از منظر رفتاری با خصوصیاتی مانند نظم و ترتیب و دور اندیشی زیاد شناخته می‌شوند. سوداوی مزاج‌ها همچنین بسیار دقیق و خونسردند و میل زیادی به تحلیل و ارزیابی از خود نشان می‌دهند. بد نیست بدانید بیشتر انسان‌های دارای مزاج سرد و خشک از نظر روانشناسی جزء دسته درونگرا هستند.

خصوصیات غذایی و دائقه انسان‌های با مزاج سرد و خشک با میل زیاد به شیرینی جات و غذا‌های گرم شناخته می‌شود و خوراکی‌های سرد مانند خیار و کاهو چندان با ذائقه سوداوی مزاج‌ها سازگار نیست.

مواد غذایی مفید: خوردن خوراکی‌هایی مانند گوشت گوسفند، خروس و شتر، نمک دریا، نبات سفید، نعنا و روغن کنجد، کلم، جوانه گندم، ماش، پسته، بادام، گردو و چای دارچین به سوداوی مزاج‌ها توصیه می‌شود.
مواد غذایی مضر: عموما سوداوی مزاج‌ها از مصرف مواد غذایی مانند گوشت گوساله، ماهی، عدس، گشنیز، لوبیا، بادمجان و سبزیجاتی مثل خیار، کاهو، گوجه فرنگی و میوه‌هایی مثل موز و کیوی منع می‌شوند.

مزاج سرد و‌ تر (بلغمی)

بلغمی مزاج‌ها بیشتر چاق و پر چربی هستند و پوست سفید و مو‌های کم پشت دارند. جالب است بدانید این افراد به نسبت دسته‌های دیگر مزاج‌های چهارگانه کمتر تشنه می‌شوند و عموما دهانشان مرطوب است. انسان‌های با مزاج سرد و‌تر را از روی ساعات زیاد خواب در طول شبانه روز می‌توان شناخت. همچنین بد نیست بدانید برای این افراد بدترین زمان سال زمستان است.

از نظر رفتار شناسی بلغمی مزاج‌ها کم انرژی و یا حتی می‌توان گفت: اندکی کند هستند. در عوض آن‌ها صبور و آرامند و کمتر از افراد حاضر در دیگر مزاج‌های چهارگانه و به ندرت عصبانی می‌شوند.

نشانه مشخص برای شناخت انسان‌های با مزاج سرد و‌تر از نظر عادات غذایی، تمایل به خوراکی‌های گرم مانند شیرینی جات و ادویه‌ها و عدم تمایل به مصرف خوراکی‌های سرد مانند ترشیجات است.

مواد غذایی مفید: مصرف خوراکی‌هایی مانند خرمای خشک، انبه، سیب، بـه، توت، انجیر، انگور، کشمش، هویج، کرفس، زنجبیل، دارچین و زیره برای بلغمی مزاج‌ها مفید است.

مواد غذایی مضر: به افراد دارای مزاج سرد و‌تر توصیه می‌شود خوراکی‌هایی مانند کاهو، هندوانه، گرمک، کدو خورشتی، مرکبات و کیوی، هلو، زردآلو، شلیل، قارچ، ذغال اخته، آش، سوپ ماهی و کله پاچه نخورند.

منبع: برترین ها

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۶
در انتظار بررسی: ۰
محبوب
۲۰:۰۷ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
سلام ممنون از مطلب خوبتون،ولی خیلی از مردم تلفیقی از چهار مزاج دارند ولی مهمه بدونیم تمایل دم ما به کدام مزاج است تا رژیم غذایی مناسب داشته باشیم.ایام به کام
مصطفی
۲۲:۲۴ ۲۴ فروردين ۱۴۰۱
من که نفهمیدم. چمه. ولی خلط پشت گلو دارم. دستم تا مچ یخ میکنه. تو سرما. خواب آلودگی دارم. خسته میشم حافظه ام کم شده کاش بهتر راهنمایی کنید تا خالص بشیم از این حال بد. و به شدت گرمم میشه و خیلی عرق میکنم. اگه هوا گرم باشه. ضعف میکنم و لاغر هم هستم
ناشناس
۰۸:۳۳ ۱۱ فروردين ۱۴۰۱
سلام سودايي دقيقا همين مشخصات دارم
علی مغانی
۱۵:۳۶ ۲۳ بهمن ۱۴۰۰
⬛چطور میشه مزاج رو تغییر داد؟
ارغوان
۱۴:۱۴ ۱۹ آذر ۱۴۰۰
سلام، والا من که گیج شدم، همه خصوصیات چهارتا م اج هارو دارم
ناشناس
۰۰:۳۰ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
سلام من گرم و خشکه مزاجم و میخواهم تغییر مزاج بدم یعنی گرم و تر بشم باید چکار کنم که تغییر کنه مزاجم؟؟؟ ؟
آذر
۱۴:۰۳ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
ممنون بابت مطالبتون والامنم نمیدونم جز کدو دستم
یوسف شهدادزهی
۱۶:۱۹ ۲۵ آبان ۱۴۰۰
سلام دکترجان وقتتون بخیر بنده هر چهار مزاج مطالعه نمودم ولی متأسفانه تشخیص ندادم دادم که مزاجم کدام یکی است میشه راهنمایی کنید
یاسی
۲۳:۱۰ ۲۳ بهمن ۱۳۹۹
من که صفراوی هستم دقیقا هم این علایم رو دارم
فاطمه
۲۲:۱۵ ۲۷ دی ۱۳۹۹
من هنوز ندیدم
ناشناس
۰۹:۲۶ ۱۲ دی ۱۳۹۹
سلام والا می شه گفت من هرچهار مورد رو شامل میشم ونفهمیدم مزاجم کدومه ممنون.
ناشناس
۱۹:۴۴ ۲۱ آذر ۱۳۹۹
خصوصیات من هم بهسرد کار میخورد هم دموی
ناشناس
۰۰:۳۷ ۲۸ آبان ۱۳۹۹
من بدبخت همه مشخصات ودارم غیر رنگ پوست اینم شانسیه
ناشناس
۱۳:۴۶ ۲۸ مهر ۱۳۹۹
خصوصیات من در هیچکدام از این گروهها نمی‌گنجد
شاهپور
۱۳:۱۳ ۲۷ مهر ۱۳۹۹
با این تست من مزاجم ولرم و نیمه مرطوب بود . همه چی میتونم بخورم؟
ناشناس
۰۰:۳۷ ۱۰ شهريور ۱۳۹۹
بسیار عالی بود ممنون بابت مطالب مفیدتان
خوشگل بلا
۰۷:۳۳ ۰۴ مرداد ۱۳۹۹
من خوش تیپ وخوشگلم جز کدوم دسته میشه
:)
۱۳:۴۸ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
شما مبتلا به سندروم خود شیفتگی هستید
سجاد
۰۹:۵۵ ۰۲ مرداد ۱۳۹۹
حرف کی رو باور کنیم ؟؟؟!! همین الان یه کلیپ دیدم تو آپارات یه دکتر طب سنتی تو شبکه 3 حرف میزد میگفت مزاج سرد و خشک سیه چرده هستن ولی اینجا نوشته سفیدن عجب یعنی اینقد اختلاف
معصومه
۱۲:۳۸ ۲۸ تير ۱۳۹۹
خوب بود ولی از هر مزاجی من یکی رو داشتم معلوم نشو مزاجم چیا
معصومه
۱۲:۳۸ ۲۸ تير ۱۳۹۹
خوب بود ولی از هر مزاجی من یکی رو داشتم معلوم نشو مزاجم چیا
زهرا
۱۸:۳۰ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
خوب بود سپاسگزارم
اینجور که پیدا بود من گرم و تر مزاجم ، ولی اخلاقیاتم به بخش سودا میخوره
۱۱۰
۱۴:۵۹ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
خوب بود ، مزاجم فکر کنم گرم و تر هستش
یاسمن
۲۳:۳۹ ۱۸ اسفند ۱۳۹۸
جالب بود،ولی ازهر مزاج یه چیزی به من میرسه
مشخص نیست چه مزاجی دارم
رضوان
۱۷:۳۵ ۱۷ دی ۱۳۹۸
جامع و کامل. سپاسگزارم
انسيه
۱۳:۳۱ ۱۴ آذر ۱۳۹۸
مزاج شناسی
سمانه
۲۲:۲۸ ۱۸ آبان ۱۳۹۸
خیلی قشنگ بود من فکنم مزاجم گرم و خشک هسش
اشکان
۲۲:۳۸ ۰۳ مهر ۱۳۹۸
خیلی جالب بود. من مزاجم گرم و تر بود اینجوری ک دیدم. ولی یه خرده از گرم و خشک هم بودم ولی فک کنم به خاطر گرم بودنشه.