برخی افراد در دوره خاصی از زندگی خود سردرد شدید را تجربه میکنند و برخی دیگر دچار سردردهای گاه و بیگاه میشوند؛ هر کسی ممکن است دچار سردرد شود و هیچ تفاوتی ندارد که چه سنی، چه نژادی یا چه جنسیتی داشته باشد.
تشخیص علت سردرد همیشه راحت نیست؛ با این حال با توجه به زندگی روزمره ما ۶ علت عمده برای انواع سردرد از جمله سردرد خوشهای، سردرد سینوسی (سینوزیت)، سردرد میگرنی و سردرد تنشی توسط متخصصین مشخص شده است.
سردرد اولیه ممکن است به دلیل عوامل خوش خیم پدید آید، اما به مرور میتواند به ناتوانیهای جدی نیز منجر شود. سردردهای خوش خیم در سه گروه قرار میگیرند: سردردهای تنشی، میگرن، و سردرد خوشهای.
میگرن نوعی اختلال با حملات مکرر سردرد همراه است؛ درد میگرن را نوعی تپیدن و زق زق کردن توصیف میکنند که معمولا در یک طرف سر ایجاد میشود. میگرن معمولا با تهوع، استفراغ و حساسیت به نور و صدا همراه است. علائم اولیه ممکن است یک یا دو روز قبل از حمله میگرن روی دهند. این علائم عبارتند از یبوست یا اسهال، تغییرات خلقی، تغییر در اشتها از جمله میل به غذا، مشکلات تمرکز، سرد شدن دست و پا، افزایش تشنگی، تکرر ادرار و خمیازه مداوم.
سردرد خوشهای نوعی اختلال نادر است که از هر ۱۰۰۰ نفر، حدود ۱ تا ۲ نفر به آن مبتلا میشوند.
این سردرد اغلب باعث بروز درد شدید در یک طرف سر، چشم، شقیقه یا پیشانی میشود و ممکن است به سرعت و بدون هشدار شروع شود. این درد بسیار شدید بوده، اما معمولا بیشتر از ۱ تا ۲ ساعت طول نمیکشد.
سردرد خوشهای حداقل یک مورد از علائم زیر را خواهد داشت:
قرمز شدن چشم و آبریزش چشم
تورم پلک چشم
کوچک شدن یکی از مردمکهای چشم
تعرق صورت
گرفتگی با آبریزش بینی
افرادی که سیگار میکشند، بیشتر در معرض ابتلا به سردرد خوشهای قرار دارند؛ حملات سردرد خوشهای گاهی اوقات ممکن است به علت نوشیدن الکل یا استشمام بویی قوی مانند عطر، رنگ یا بنزین، تحریک شود.
سکته مغزی زمانی روی میدهد که جریان خون به مغز قطع شود؛ اگر خون به مغز نرسد، سلولهای مغزی از بین رفته و آسیب دائمی به مغز وارد میشود.
در سکته مغزی ایسکمیک، یک لخته خون باعث توقف جریان خون به مغز میشود اما در سکته مغزی هموراژیک، به علت پاره شدن رگ، بافت مغزی دچار خونریزی میشود.
بیمار در مراحل اولیه سکته مغزی ممکن است دچار سردرد شود؛ این سردرد ممکن است با سرگیجه یا استفراغ همراه باشد هرچند اغلب بیماران دچار نارسایی عصبی نیز میشوند مانند عدم توانایی در حرکت اندام، بی حسی و لکنت زبان؛ بنابراین همانگونه که متوجه شدهاید سکته مغزی نیز میتواند علت سردرد در شما باشد که نباید به سادگی آنرا نادیده بگیرید.
افردا مبتلا به فشار خون بالا میدانند که این عارضه میتواند علت سردرد در آنان باشد؛ این بیماری زمانی ایجاد میشود که فشار خون سیستولیک بالاتر از ۱۴۰ میلی متر جیوه و یا فشار خون دیاستولیک بالاتر از ۹۰ میلی متر جیوه باشد.
فشار خون بالا عاملی خطرزا در بروز سکته مغزی، بیماری عروق کرونر و بیماری مزمن کلیه است، برخی مطالعات نشان دادهاند که افراد مبتلا به فشار خون بالا، بیشتر دچار سردرد میشوند.
اگر فشار خون بسیار بالا باشد، میتواند به فشار خون بدخیم یا بحران فشار خون نیز منجر شود. این بیماری با سردرد، تاری دید، درد قفسه سینه و تهوع همراه است.
انتهای پیام/