سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

ورزش‌های مناسب برای درمان آرتروز لگن+ تصاویر

بیماری آرتروز مفاصل مختلفی را در بدن درگیر می‌کند مثل مفصل لگن؛ یکی از شایع‌ترین راه‌های مقابله با این عارضه انجام تمرینات اصلاحی است.

به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران، آرتروز نوعی اختلال التهابی دردناک در ناحیه مفاصل بدن است که با تغییر وضعیت غضروف‌های سطح مفاصلی که وظیفه جذب شوک‌های وارده به مفاصل را بر عهده داشته و حرکت آزادانه مفصل را امکان پذیر می‌کنند،‌ باعث ایجاد اختلال در آن نواحی می‌شود.

در واقع هنگامی که فردی به آرتروز مبتلا می‌شود، غضروف‌های بین مفاصل او نازک، سطح آن‌ها خشک شده و در نتیجه سایش به وجود آمده بین مفاصل به ایجاد تورم و درد منجر می‌شود.

معمولا بالا رفتن سن، فرسایش مفصل، وراثت و تغییر شرایط زندگی از مهم‌ترین عوامل ایجاد آرتروز لگن است.

آرتروز لگن اغلب با علائمی مانند درد لگن ناشی از گرفتگی مفصل، دردی که با انجام فعالیت تشدید شده و با استراحت تسکین پیدا می‌کند، سفت شدن مفصل لگن که اغلب برای دوره زمانی کوتاه مدت و در هنگام بیدار شدن از خواب مشاهده می‌شود، از بین رفتن دامنه حرکتی مفصل لگن، کریپتاسیون مفصل (شنیدن صدای ترق تروق در هنگام حرکت مفصل)، تغییر شکل عضو و ضعیف شدن عضله یا فرو ریختن آن مشاهده می‌شود.

توجه داشته باشید علائم این بیماری اغلب بین افراد مختلف متفاوت است و می‌تواند برای چند هفته یا چند ماه ماندگاری داشته باشد، علاوه بر این آب و هوای مرطوب، درد مفصل لگن را در برخی افراد تشدید خواهد کرد.


بیشتر بخوانید: چگونه از شر دردهای آرتروز زانو خلاص شویم؟


اغلب درمان این اختلال با دارو درمانی آغاز می‌شود و مصرف برخی از دارو‌ها مانند مسکن‌های درد و دارو‌های ضد التهاب در کنترل علائم ناشی از آرتروز لگن نقشی موثر دارد؛ البته در نظر داشته باشید استفاده از دارو‌های ضد التهابی با ریسک بالای مشکلات معده همراه است پس لازم است در این رابطه با پزشک عمومی یا داروساز مشورت کنید؛ علاوه بر این امروزه مباحثی متعدد درباره استفاده از مکمل‌های خوراکی  برای کنترل آرتروز لگن مطرح است؛ هر چند برخی افراد نتایجی سودمند در نتیجه استفاده از این مکمل‌ها گزارش کرده‌اند، اما این شواهد هنوز از نظر پزشکی تایید نشده است.

تمرینات ورزشی با تقویت و تغییر شرایط عضلات اطراف مفصل از آنها حمایت می‌کند؛ به این ترتیب استفاده از مجموعه‌ای منظم از تمرین‌های حرکتی، تقویتی و کششی می‌تواند تاثیری قابل توجه در کاهش درد مربوط به آرتروز لگن داشته باشد و با حفظ قابلیت حرکت مفصل، سطح فعالیت آن را حفظ کند؛ این تمرینات اهمیتی بالا در شکستن چرخه نامناسب ایجاد شده و در نتیجه کاهش فعالیت و بازتوانی افراد دارد.

تمرین‌های پیشنهادی برای بهبود آرتروز لگن

 به پشت دراز کشیده و بالشتی را زیر سر خود قرار دهید، به کمک دست‌ها زانوی خود را  به سمت شکم بکشید، به‌طور همزمان پای دیگر خود را به زمین فشار داده و ۵ ثانیه در این وضعیت بمانید، سپس به حالت اولیه باز گردید. این ورزش را ۱۰ بار تکرار نمایید.

در حالت ایستاده قرار گرفته و دست خود را روی پشت یک صندلی قرار دهید. پایتان را در حالتی که زانوی آن صاف است، به سمت عقب حرکت دهید. توجه کنید که هنگام انجام این حرکت نباید به جلو خم شوید، این وضعیت را برای ۵ ثانیه حفظ کرده و حرکت را ۵ بار تکرار کنید.

در حالت ایستاده به پهلو در کنار یک صندلی قرار گرفته و یک دست خود را بر روی صندلی قرار دهید. پای دور از صندلی را از پهلو بلند کنید و به سمت عقب حرکت دهید. در زمان انجام این حرکت باید کمرتان صاف باشد. وضعیت را برای ۵ ثانیه حفظ کرده و سپس به موقعیت اولیه باز گردید. این ورزش را ۱۰ بار تکرار نمایید.

در حالت ایستاده در کنار دیوار قرار گرفته و پا‌های خود را در حدود ۲۰ سانتی متر از دیوار فاصله دهید، به آرامی در حالی که پشت شما به دیوار است به سمت پایین کمر خود را حرکت داده و این کار را تا زمانی که احساس ناراحتی نکرده اید، ادامه دهید.

این حرکت را حداکثر تا زمانی ادامه دهید که زاویه قائمه بین ران‌ها و زانو‌ها تشکیل شود، وضعیت را برای ۵ ثانیه حفظ کرده و سپس به موقعیت اولیه خود باز گردید. این ورزش را ۱۰ بار تکرار نمایید.

با وجود این که ممکن است در هنگام انجام این تمرین‌ها با کمی ناراحتی مواجه شوید اما باید بطور منظم و حداقل روزی یک بار آنها را انجام دهید، البته در این بین توجه کنید که تمرین‌های فوق نباید باعث افزایش درد شما شود. پس اگر با افزایش درد  مواجه شدید، انجام دادن تمرین را متوقف کنید.

راهکار فیزیوتراپی برای درمان آرتروز لگن

در فیزیوتراپی ارتروز لگن با ارائه تمرین‌های حرکتی مناسب و استفاده از روش‌های درمان موضعی و موثر، مشکلات مربوط به سفت شدن، ضعف و درد دائم در مفصل لگن را بهبود پیدا می‌کند، یکی از آنها انجام تمرینات حرکتی در آب است؛ از این تمرین‌ها برای کاهش درد و بهبود وضعیت حرکتی و تقویت عضلات استفاده می‌شود؛ ختی بعضی افراد تصور می‌کنند شنا کردن می‌تواند بطور خاص یک روش مناسب برای کاهش علائم آرتروز لگن باشد.

سرما یا گرما درمانی می‌تواند به تسکین و درمان درد لگن بیمار کمک کند؛ در صورتی که لگن شما گرم شده و ورم دارد از یخ و سرما بر روی آن استفاده کنید و در مواردی که لگن دردناک و سفت شده، از گرما برای کاهش علائم و درمان لگن درد بهره بگیرید. صورتی که سیستم گردش خون در بدن ضعیف می‌باشد یا شرایط سلامتی خاص شما تحت تاثیر این روش‌های درمانی قرار می‌گیرد، نباید از این روش‌ها استفاده کرد. مراقب باشید که گرما بیش از حد نباشد یا برای مدت بیش از ۲۰ دقیقه در هر بار بر روی محل آسیب دیدگی قرار نگیرد.

یخ و سرما هم باید برای یک دوره زمانی کوتاه (۱۵ تا ۲۰ دقیقه) بر روی محل قرار گیرد؛ به این منظور می‌توان کیسه‌های کمپرس آب گرم یا سرد را از داروخانه‌ها یا سایر مراکز مجاز تهیه کرده و مورد استفاده قرار داد؛ در ضمن از قرار دادن مستقیم جسم گرم یا سرد روی محل آسیب دیده خودداری کنید چرا که ممکن است منجر به ایجاد سوختگی یا آسیب‌های پوستی شود؛ بهتر است جسم سرد یا داغ را درون یک حوله بپیچید و بعد روی محل آسیب دیده قرار دهید.

توجه داشته باشید هنگام ابتلا به آرتروز لگن می‌توانید فشار بر روی مفاصل دردناک را با حفظ وزن بدن در سطح مناسب کاهش دهید، از انجام فعالیت‌هایی که در نتیجه آن‌ها درد شدید یا طولانی مدت در مفصل ایجاد می‌شود، خودداری نمایید، مفاصل معمولاً در نتیجه استفاده بیش از حد دچار فرسایش نمی‌شوند پس  بهتر است از مفاصل خود استفاده کنید، به جای اینکه آن‌ها را بی حرکت نگه دارید، برای اکثر افراد مبتلا به آرتروز لگن انجام فعالیت محدود به  فواصل زمانی مشخص است در این حالت باید از نشستن طولانی در یک محل اجتناب کرد و گه گاه با بلند شدن چند حرکت‌های کششی بر روی مفاصل انجام داد؛سعی کنید از یک عصای دستی به منظور کاهش فشار بر روی مفاصل در هنگام راه رفتن استفاده کنید؛ بهتر است عصا را به دست مقابل خود بگیرید؛ علاوه بر این از کفش‌های طبی مخصوص به منظور جذب شوک‌های وارد شده به پای خود استفاده نمایید.

به خاطر داشته باشید، علائم آرتروز لگن همیشه با گذشت زمان تشدید نمی‌شوند. به همین خاطر بسیاری از افراد مبتلا می‌توانند با توجه به توصیه‌های فوق، یک زندگی عادی داشته باشند

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
حسین فراهانی
۲۲:۴۰ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۸
حدود ۱۳ ماه است که ساق پام به علت حادثه تصادف چپ کردن ماشین از ناحیه ساق پا ۸ جا شکسته تا زیر زانو. ولی زانوم نشکسته .و ۶ ماه الیزاروف وصل بوده.و ۶ ماه است که الیزاروف و باز کردن. ولی زانوم خم نمیشه درد زیادی دارم برای خم کردنش از مچ پا تا ران الیزاروف جراحی کرده.متآسفانه فیزیوتراپی رفتم جواب نداد و آب درمانی انجام دادم حدودا ۶۰ درجه خم شده است. اما زانوم هنوز ورم داره و کفشک زانوم خشک شده و تکان نمیخوره و درد زیادی برای خم کردنش دارم . هرشب روغن زیتون و روغن دنبه ماساژ میدهم و کمپرسور یخ میزارم ولی هنوز ورم داره. بیمارستان کسری جناب دکتر نصیر نادری جراح پام بود. مشورت کردم گفتش همه چیز مرتب هست ولی برای درمان زمان لازم هست استخر برو آب درمانی. ولی دیگه بیشتر از ۶۰ درجه خم نشده است. راهنماییم کنید نوبت بگیرم برای ویزیت یا اینکه راهکاری برام دارید. ممنون که وقت گذاشتید بخدا خسته شدم ۴۲ سال سن دارم. راهنماییم کنید لطفآ خواهش میکنم آدرس یا شماره مطب خودتون و جناب دکتر بفرمایید تا خدمت برسم برای ویزیت. ممنون. لطفآ کمکم کنید. خواهش میکنم.