سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آیا برجام واقعا ۱۵۰ میلیارد دلار پول به ایران داد؟

"اوباما ۱۵۰ میلیارد دلار پول به ایران داد و هیچ چیز دریافت نکرد"؛ این جمله‌ای است که ترامپ در طول دو سال گذشته بار‌ها آن را به زبان آورده است.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا از ابتدای ورود به کاخ سفید دستکم ۳۰ بار این ادعا را تکرار کرده که ایران با برجام ۱۵۰ میلیارد دلار پول به دست آورد. او در آخرین مورد، هفته گذشته گفت: «اوباما و دموکرات‌ها ۱۵۰ میلیارد دلار پول به ایران دادند اما اکنون حاضر نیستند ۵ میلیارد دلار برای ساخت دیوار در مرز مکزیک و افزایش امنیت ما هزینه کنند.»

اما آیا واقعا دولت سابق آمریکا پس از برجام ۱۵۰ میلیارد دلار پول به ایران داد؟

ترامپ معمولا در سخنرانی‌های خود درباره ایران دو عدد را زیاد به کار می‌برد: ۱/۷ میلیارد دلار و ۱۵۰ میلیارد دلار. رقم اول (یعنی همان پولی که ترامپ می‌گوید با هواپیما به ایران فرستاده شد) مربوط به بدهی قدیمی آمریکا به ایران است که از زمان شاه مخلوع بابت یک معامله تسلیحاتی ناتمام در آمریکا بلوکه شده بود و آمریکا پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا زمان امضای برجام از پس دادن آن امتناع می‌کرد.

اینکه چرا آمریکا پس از ۳۷ سال راضی به پرداخت این پول به ایران شد موضوع دیگری است که پیشتر (اینجا) به آن پرداخته شده است؛ اما عدد مهمتری که ترامپ در مناسبت‌های مختلف اصرار عجیبی به استفاده تبلیغاتی از آن برای انتقاد از دموکرات‌ها و منتفع نشان دادن ایران از برجام دارد، مبلغ ۱۵۰ میلیارد دلار پولی است که او مدعی است دولت اوباما با امضای توافق هسته‌ای در اختیار ایران قرار داد و مهمتر از همه اینکه، با زبان بی‌زبانی می‌گوید که این پول از جیب مالیات‌دهندگان آمریکایی به ایران پرداخت شد.

اما، به نوشته واشنگتن‌پست، نکته مهمی که در اینجا وجود دارد این است که این پول، اصلا پول آمریکا نبود بلکه پولی بود که متعلق به خودِ ایران بود اما بواسطه تحریم‌ها در بانک‌های خارجی بلوکه شده بود. به عنوان نمونه، بخشی از این پول در بانک‌های چین، هند و ترکیه قرار داشت چراکه این کشورها بواسطه تحریم‌های آمریکا نمی‌توانستند پولِ نفت و گازی که از ایران خریده بودند را به این کشور پرداخت کنند.


بیشتر بخوانید: پاسخ نیویورک‌تایمز به چهار ادعای پمپئو علیه ایران؛ از پول برجام تا حقوق رزمندگان حزب‌الله


البته دروغ ترامپ به اینجا ختم نمی‌شود چراکه رئیس‌جمهور آمریکا علاوه بر اینکه القا می‌کند این پول متعلق به آمریکا بوده و از سوی دموکرات‌ها در اختیار ایران قرار گرفته، در میزان آن نیز به شدت اغراق کرده است. به عبارت دیگر، عددی که ترامپ مدام آن را تکرار می‌کند یک برآورد خام حداکثری است که به اذعان وزارت خزانه‌داری آمریکا، بخش اعظمی از آن پول نقد نیست و در واقع، ارزش اسمی پروژه‌های سرمایه‌گذاری است که قابلیت نقد شدن ندارند. به نوشته واشنگتن‌پست، ۱۵۰ میلیارد دلاری که ترامپ مدام از آن سخن می‌گوید در عالم واقعیت تنها رقمی بین ۲۵ تا ۵۰ میلیارد دلار است.

ترامپ همچنین بارها ادعا کرده که ایران این پول را برای حمایت از تروریسم هزینه کرده است اما همانگونه که خبرگزاری رویترز چندی پیش در گزارشی نوشت، ایران بخشی از دارایی‌های آزادشده خود پس از برجام را بابت بدهی‌های خود به کشورهای دیگر پرداخت کرد. به عنوان نمونه، ۲۰ میلیارد دلار آن بابت انجام پروژه‌های زیرساختی به چین پرداخت شد و بخشی از آن نیز به اذعان منابع غربی، در پروژه‌های اقتصادی ایران سرمایه‌گذاری شد. نیویورک‌تایمز نیز اخیرا در رد این ادعا گزارش داد ایران دستکم بخشی از عایدات نفتی خود از جمله پول نفتی که در کشورهای دیگر بلوکه شده بود و بعد از برجام آزاد شد را صرف جبران کسر بودجه خود در بخش‌های مختلف و بخش عظیمی از این پول را برای جذب سرمایه‌گذاری، خرید و نوسازی ناوگان هوایی و دریایی و تحریک رشد اقتصادی کشور هزینه کرد.

با این وجود، در حالیکه خودِ رسانه‌های آمریکایی نیز ادعای ترامپ درباره پرداخت ۱۵۰ میلیارد دلار پول به ایران پس از برجام را زیر سوال می‌برند، وی همچنان اصرار دارد برای فریب افکار عمومی و جلب حمایت هواداران حزب جمهوری‌خواه و همچنین برای تحت فشار قرار دادن نمایندگان دموکرات کنگره جهت همراهی با برنامه‌های خود از جمله ساخت دیوار مرزی با مکزیک، آن را در هر مناسبتی تکرار کند.

آخرین اظهارنظر او در این باره که پس از تهدید به تعطیل کردن دولت در صورت مخالفت کنگره با اختصاص بودجه برای ساخت دیوار مرزی با مکزیک صورت گرفت، واکنش سناتور «تیم کین» را نیز به همراه داشت. وی در پاسخ به این ادعای ترامپ که اوباما و دموکرات‌ها  ۱۵۰ میلیارد دلار به ایران پول دادند، اما حاضر نیستند ۵ میلیارد دلار برای امنیت ملی آمریکا و ساخت دیوار مرزی پول بدهند، در توئیتر خود نوشت: «توافق هسته‌ای حتی یک پنی هم به ایران پول نداد؛ بلکه تنها پول‌های خودِ ایران را که در بانک‌ها بلوکه شده بود، آزاد کرد. اما او (ترامپ) اکنون می‌خواهد ۵ میلیارد دلار از جیب مالیات‌دهندگان آمریکایی برای ساخت دیوار هزینه کند.»

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۳
در انتظار بررسی: ۰
ایران
۰۰:۲۴ ۲۳ مرداد ۱۴۰۱
مانفهمیدیم ازچین بابت فروش نفت طلبکاریم یابدهکار.؟؟شمامیفرماییدمبلغی ازاین پول رادادیم به چین بابت بدهی...پس پول نفتی که چین داره میبره ومیخوره کجاهست...همش باج میدید
مهدی
۲۰:۳۲ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۱
این پول چی شد؟؟؟ یک سنت ازش به مردم رسید؟؟؟؟؟

خخ
محسن
۱۵:۴۹ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
فقر در این مملکت عمدی است اگر کل در امد دنیارو نیز بدن باز هیچ تغییری در زندگی مردم دیده نمیشه
ناشناس
۱۰:۵۱ ۱۴ تير ۱۳۹۸
ما که ندیدیم
مملی
۰۱:۰۱ ۲۶ آذر ۱۳۹۷
حالا بگویید آن همه پول صرف چه چیزی شده این هست مسئله مهم
ناشناس
۰۰:۰۰ ۲۶ آذر ۱۳۹۷
اگر آمریکا پول به ایران داده پس باید پاسخگو باشند
علی۳۱۳
۲۲:۵۳ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
مملکت مارو نابود کرد این برجام
ناشناس
۲۲:۰۱ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
پولی که بابت برجام گرفتید کجا هزینه شد؟
منوچهر
۲۰:۳۹ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
چرا واضح به مردم نمی گن چقدر پول بلوکه شده به ایران برگشت ؟پس چرا این همه پروژه نیمه کاره داریم که رها شدن؟با این پول بایستی حتی یک بیکار در جامعه نباشه ..
ناشناس
۱۹:۲۷ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
کاش این پولها به موقعش خرج پروژه های برزمین مانده میشد
کاش و ای کاش و صد افسوس
ali
۱۷:۱۳ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
ما نه اون رقم را قبول داریم نه این رقم را گیریم هزار دلار دیگه این رقم را که فرستاده .چطور شد
ناشناس
۱۶:۳۲ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
مرگ بر امریکا
ناشناس
۱۴:۵۳ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
تا در امریکا زندگی نکنی به واقعیت آن کشور پلید پی نخواهی برد .
شهروند بدبخت
۱۳:۳۸ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
اگه فرض بگیریم حداقل ۲۵میلیارد تومن به ایران پول دادن میشه با دلار ۱۰هزارتونی ۲۵۰هزارمیلیارد تومن پس این پول کجا رفته؟
ناشناس
۱۶:۳۴ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
دوست عزیز شهروند ، 25 میلیارد تومن با هر قیمت دلار باز هم همان 25میلیارد تومان است. البته بله می شود 250 میلیارد ریال.
sina
۱۳:۱۸ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
برجام یعنی دلار 3 تومنی بشه 18 تومن
پول کجا بود!!!!
اون دوستایی هم که نظرات اول رو گذاشتن معلومه اصلا خبر رو نخوندن، صرفا خواستن یه چیزی بگن.
مطمئنا دشمنان ما کاری رو نمیکنن که برامون سودی داشته باشه ولی ظاهرا یه عده نمیخوان اینو قبول کنن. قضیه ی این روزهای FATF و CFT مثل روزهای اول بحث در مورد برجام هستش
ناشناس
۱۶:۳۹ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
اجازه بدهید مردم بیچاره ای با هزاران مشکل(بیکاری، فقر، تنگدستی) زندگی میکنند در خصوص مواردی که فرمودید تصمیم گیری کنند.
sina
۲۲:۲۷ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
جناب ناشناس
اینا مردم رو فقط برای انتخاب شدن میخوان بعدش دیگه براشون مهم نیست چه اتفاقی میفته
توی همین سایت جستجو کنید آقای ظریف بعد از خرج آمریکا از برجام چی گفت، گفت اروپا 3 هفته وقت داره تصمیم بگیره. الان چند ماه گذشته و هیچ اتفاقی نیفتاده.
ناشناس
۱۳:۰۵ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
این پول کجاها هزینه شد پس ؟
ناشناس
۲۳:۴۶ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
نمیدونم خب
یه نفر
۱۲:۱۶ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
اگه فرض بگیریم حداقل ۲۵میلیارد تومن به ایران پول دادن میشه با دلار ۱۰هزارتونی ۲۵۰هزارمیلیارد تومن پس این پول کجا رفته؟
ناشناس
۱۴:۵۲ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
چه میدونیم
ناشناس
۱۶:۳۲ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
دوست عزیز یه نفر جان، 25 میلیارد تومن با هر قیمت دلار باز هم همان 25میلیارد تومان است. البته بله می شود 250 میلیارد ریال.
یه نفر
۱۲:۱۶ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
اگه فرض بگیریم حداقل ۲۵میلیارد تومن به ایران پول دادن میشه با دلار ۱۰هزارتونی ۲۵۰هزارمیلیارد تومن پس این پول کجا رفته؟
ناشناس
۱۱:۵۷ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
۱۵۰میلیارددلار؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
۱۱:۲۷ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
پس این پول نفت و گاز کجا هزینه شده چرا کشور ما از لحاظ اقتصادی انقد ضعیف هست پس کی میخواد درست بشه
علی رضا
۱۱:۰۰ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
برجام یعنی جلوگیری از پیشرفت - بدبختی - تورم و در آخر
سید سلمان
۱۱:۵۳ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
برجام یعنی اینکه پولی که هیچ وقت به ایران داده نمیشده حتی یک دلارش رو زنده کرده.. چون ترامپ پیمان حقوقی مودت بین ایران و آمریکا رو هم ترک کرد... پس رای دادگاه لاهه اصلاً قابل پیگیری نبوده!!!
امیرمحسن
۱۰:۲۹ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
مرگ بر ترامپ دروغگو
ناشناس
۱۷:۱۲ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
درسته
ناشناس
۰۸:۵۷ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
خب اگه 150 میلیارد دلار گیرمون اومده بود که الان دلار 1000 تومن شده بود
ناشناس
۱۷:۱۵ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
می دانی چرادلار ۱۰۰۰تومان نشد
ناشناس
۲۳:۵۰ ۲۵ آذر ۱۳۹۷
درسته