به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمانگروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، «اهدای خون، اهدای زندگی» جمله ای که بسیار آن را شنیده اید، عبارتی که شاید معنای آن را افراد سالم به خوبی درک نکنند اما کافی است تا عزیزی داشته باشید که برای سلامتی او به خون یا فرآورده های خونی نیاز باشد، در آن صورت معنای واقعی اهدای زندگی را درک می کنید.
در برخی ایام سال مانند محرم و ماه رمضان و فصل های گرم بهار و تابستان اهدای خون آمار بالاتری دارد اما در فصل سرد سال و به دنبال وارونگی هوا در کلانشهرها بیم آن می رود که ذخائر خونی کشور کاهش پیدا کند.
کریم شمس معاون فنی و فناوریهای نوین سازمان انتقال خون کشور در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به موضوع کاهش ذخایر خونی در فصل زمستان، گفت: با ورود فصل سرما و موج آلودگی هوا در شهرهای بزرگ با کاهش مراجعه مردم به مراکز انتقال خون و ذخایر خونی مواجه میشویم.
شمس با اشاره به کاهش اهدای خون در فصل سرد، گفت: در روزهای سرد زمستان اهدا خون و فرآوردههای خونی 10 تا 15 درصد نسبت به شرایط عادی کاهش پیدا میکنند که این موضوع میتواند بر ذخایر خونی کشور تأثیرگذار باشد.
معاون فنی و فناوریهای نوین سازمان انتقال خون اظهار کرد: سازمان انتقال خون به طور متوسط مصرف 5 روز کشور را در ذخایر خود باید داشته باشد و برای همین ما مردم را تشویق میکنیم که در روزهای سرد و آلوده سال به پایگاهها و مراکز انتقال خون مراجعه کنند.
شمس با اشاره به آمار سالیانه خون و فرآوردههای خونی، گفت: به طور متوسط روزانه 6 هزار خونگیری انجام میشود و میزان مصرف پلاکت روزانه 3 هزار واحد و پلاسما 2 هزار و 500 واحد در کشور است.
معاون سازمان انتقال خون با اشاره به برگزاری کمپینهایی در فصل پاییز و زمستان برای افزایش مراجعه مردم به منظور اهدای خون، گفت: تلاش میکنیم با برگزاری کمپینها و اطلاعرسانی به مردم مراجعه اهداکنندگان خون در فصل پاییز و سرما را افزایش دهیم تا شاهد کاهش ذخایر خونی کشور نباشیم.
شمس با بیان اینکه در زمستان امسال کمپین «اهدا خون یک کار خیر» راهاندازی شده است، گفت: امسال این نام را برای کمپین اهدا خون انتخاب کردیم تا به مردم و خیرین یادآوری کنیم که اهدا خون پلاسما و پلاکت خونی همچون یک کار خیر باارزش میماند چرا که جان شمار بسیاری از بیماران را نجات میدهد.
شمس با بیان اینکه پلاکت یکی از فرآوردههای خونی است که طول عمر 3 روزه دارد، گفت: به دلیل آنکه پلاکت برای مصرف بیماران را تا 3 روز میتوان نگهداری کرد، خواهش ما از مردم این است که در روزهای سرد و آلوده، مراجعه مستمر به مراکز اهدا خون داشته باشند تا با کمبود پلاکت خونی برای بیماران مواجه نشویم.
معاون فنی و فناوریهای نوین سازمان انتقال خون افزود: اهدای پلاسما و پلاکت به روش آفرزیس انجام میشود و اهداکنندگان این فرآوردههای خونی میتوانند بدون آنکه خون اهدا کنند با مراجعه به مراکز خون درخواست اهدای پلاسما یا پلاکت را داشته باشند.
شمس در ادامه به مصارف پلاسمای خون اشاره کرد و گفت: فرآوردههای پلاسمایی برای داروهای مشتق از پلاسما در بیماران مبتلا به هموفیلی و آن دسته از بیمارانی که مشکلات انعقاد خونی دارند مصرف میشود.
وی با اشاره به مصارف پلاکت خون، گفت: پلاکت در جراحی قلب، بیماران مزمن و سرطانیها مورد مصرف قرار میگیرد و هر بار اهدای پلاکت معادل 6 واحد پلاکت مصرفی بیماران خواهد بود.
شمس در خصوص بهترین زمان برای مراجعه به مراکز انتقال خون برای اهداء خون و فرآوردههای خونی، اظهار کرد: بیشتر مراجعات اهداکنندگان به مراکز و پایگاههای انتقال خون، حدود ساعت 12 ظهر و آخر وقت صورت میگیرد به همین دلیل ما به افرادی که تمایل دارند خون یا فرآوردههای خونی مانند پلاسما و پلاکت را اهدا کنند پیشنهاد میکنیم که ایتدای صبح بین ساعت 8 تا 10 یا پس از ظهر و صرف ناهار به مراکز اهدا خون مراجعه کنند تا مدت طولانی در صف انتظار برای اهدا قرار نگیرند.
معاون فنی و فناوریهای نوین سازمان انتقال خون با بیان اینکه ذخایر خونی کشور اکنون در حد مطلوب است، گفت: درست است که ذخایر خونی کشور در حد قابل قبولی قرار دارد اما بیم این وجود دارد که با موج جدید سرما و افزایش آلودگی هوا در کلان شهرها با کمبود ذخایر خونی مواجه شویم.
معاون فنی و فناوریهای نوین سازمان انتقال خون در ادامه با اشاره به مشکل کمخونی و ترس از اهدا خون در برخی افراد، گفت: افرادی که کمخون هستند، شرایط اهدا خون را ندارند اما میتوانند به مراکز یا پایگاههای انتقال خون مراجعه کنند تا بعد از معاینه پزشک مستقر در مرکز و تأیید او پلاسما یا پلاکت خود را اهداء کند.
وی در ادامه به شرایط اهدا خون اشاره کرد و گفت: افراد بالای 18 سال حداقل وزن 50 کیلوگرم از شرایط اهدا خون محسوب میشود همچنین افرادی که بیماریهای زمینهای مانند کمخونی یا بیماریهای منتقله از راه خون را داشته باشند، کسانی که تزریق خون انجام داده باشند، افرادی که رفتارهای پرخطر جنسی داشتند و بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار گرفتهاند نمیتوانند خون اهدا کنند.
انتهای پیام/
من کارشناس سازمان انتقال خون در رشت هستم.
قطعا برخورد همکار ما غلط و به دور از انسانیت و نزاکت بوده.
شخصا از شما عذرخواهی میکنم.
شما شکایتتان را در سایت سارمان انتقال خون ایران در قسمت شکایات ثبت کنید تا پیگیری شود