سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

رای الیوم در گزارشی بررسی کرد؛

نشست امروز اوپک چالشی بزرگ برای عربستان سعودی

رای الیوم نوشت نشست امروز سازمان کشور‌های صادرکننده نفت (اوپک) در وین چالش بزرگی برای عربستان سعودی به حساب می‌آید.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، پایگاه اینترنتی نشریه الکترونیکی رای الیوم در شماره امروز خود در یادداشتی به قلم عبدالباری عطوان نوشت: نشست وزرای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) که امروز در وین برگزار می شود، بزرگترین چالش برای عربستان سعودی و محمد بن سلمان حاکم فعلی این کشور به حساب می آید چرا که ریاض مجبور به انتخاب یکی از دو خواسته متحد قدیم و جدید خود یعنی آمریکا و روسیه است به طوری که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا خواهان افزایش تولید و کاهش بهای نفت ولی پوتین خواهان کاهش تولید نفت است.

پوتین تنها فرد در نشست سران گروه بیست در آرژانتین بود که به گرمی با محمد بن سلمان دیدار کرد. پوتین خواهان کاهش سطح تولید نفت تا یک میلیون بشکه در روز است تا بهای نفت به 86 دلار در هر بشکه برسد. نفت در اکتبر گذشته به این قیمت رسیده بود. راضی کردن پوتین به معنای خشمگین کردن ترامپ بوده و عکس آن نیز صحیح است ولی شاید برانگیختن خشم رئیس جمهور آمریکا در سایه پیامدهای خطرناک ترور جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار سعودی و دفاع ترامپ از بن سلمان و مخالفت با نظر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) مبنی بر مقصر بودن بن سلمان در این جنایت، هزینه های بیشتری برای ولیعهد عربستان سعودی داشته باشد.

ترامپ بار دیگر روز چهارشنبه خواهان کاهش تولید نفت شد و در این زمینه به تلاش های عربستان سعودی به عنوان بزرگترین تولیدکننده نفت جهان امیدوار است. آمریکا از عربستان می خواهد نقش بیشتری در اوپک برای کاهش بهای نفت و متقاعد کردن کشورهای دیگر به ویژه روسیه و پوتین به عنوان بزرگترین تولید کننده خارج از اوپک داشته باشد. بهای نفت در دو ماه گذشته سی درصد کاهش یافته و از 86 دلار به 60 دلار رسیده و دلیل این مسئله نیز اقدام عربستان سعودی و دیگر کشورهای عربی خلیج فارس به پمپاژ بیش از یک میلیون و سیصد هزار بشکه نفت در روز برای جبران قطع صادرات نفت ایران به دلیل تحریم های آمریکا علیه تهران است. ترامپ در این زمینه با ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی گفتگو و از وی درخواست افزایش تولید کرد و ریاض نیز با قدرت به این درخواست پاسخ مثبت داد و ریاض نیز آشکارا به این تصمیم خود افتخار می کند.

در ادامه این یادداشت آمده است: ترامپ خواهان کاهش بهای نفت است تا با مخالفت های شدید در این کشور که با هدف برکنار کردن وی است، مقابله کند و حتی بتواند با تقویت جایگاه حزب جمهوری خواه در آمریکا در دوره دوم نیز به ریاست جمهوری برسد. ترامپ بر این باور است که کاهش تولید نفت در اوپک و خارج از این سازمان به افزایش بهای نفت منجر خواهد شد و فشارهایی به اقتصاد جهان و مشخصا اقتصاد آمریکا که به بهای معقول نفت وابسته است، وارد خواهد کرد. افزایش بهای نفت باعث ایجاد رکود و افزایش تورم در اقتصاد آمریکا خواهد شد.

آنچه که باعث شده است، کار برای عربستان سعودی دشواتر شود این است که بیشتر کشورهای تولید کننده نفت در اوپک و خارج از این سازمان خواهان کاهش تولید نفت برای افزایش درآمدهای نفتی خود هستند و بر این مسئله تاکید دارند که عربستان سعودی به عنوان کشوری که بازار را غرق عرضه اضافی نفت کرده است، باید بیشترین کاهش تولید را داشته باشد. به عبارت دیگر، اگر عربستان سعودی به عنوان بزرگترین تولیدکننده نفت بر عدم کاهش تولید اصرار داشته باشد، باعث تشدید نارضایتی کشورهای عضو اوپک خواهد شد. این کشورها خواهان درآمدهای نفتی بیشتری هستند و شاید اصرار عربستان سعودی بر عدم کاهش تولید باعث خارج شدن شمار بیشتری از کشورها از اوپک شود، همان طور که قطر تصمیم گرفت از این سازمان خارج شود. ممکن است خارج شدن قطر از این سازمان به عنوان مقدمه ای برای کاهش اهمیت سیطره اوپک بر بازارها و همچنین مقدمه ای برای فروپاشی این سازمان باشد.

خبرهای درز یافته از نشست علنی و مهم پوتین و شاهزاده بن سلمان در حاشیه نشست بیست به این مسئله اشاره دارد که دو طرف درباره حتمی بودن کاهش تولید نفت و بازگشت به سطح تولید گذشته و توافقی نشست الجزایر در ماه سپتامبر گذشته و یا سهمیه های تعیین شده در سال 2016 میان اعضای اوپک و خارج از اوپک و مشخصا میان روسیه و عربستان سعودی به توافق رسیده اند.

رای الیوم در پایان نوشت: سوال اساسی این است که آیا این توافق در نشست امروز وین به صورت رسمی تایید خواهد شد و میزان کاهش تولید نفت و چگونگی توزیع سهمیه در چه سطحی خواهد بود و آیا بهای نفت بار دیگر به دلیل احتمال اولویت دادن عربستان سعودی به خواسته های ترامپ با کاهش بیشتری روبرو خواهد شد. سه نفر شامل ترامپ، پوتین و بن سلمان پاسخ به این سوال را می دانند و در سایه پاسخ به این سوال، عصر امروز شاهد تغییراتی در برخی از معادلات به ویژه پیامدهای ترور جمال خاشقجی و موضع نهایی ترامپ درباره این پرونده خواهیم بود. به صورت خلاصه این سوال مطرح است که آیا بن سلمان، ترامپ را به عنوان متحد قدیمی خود قربانی یا تلاش خواهد کرد با ایجاد یک راه حل میانه از خشمگین کردن وی خودداری کند. ما فکر نمی کنیم رسیدن به یک راه حل میانه، آسان باشد و یا حتی بیشتر تولید کنندگان نفت این راه حل را بپذیرند. باید منتظر هر نوع غافلگیری باشیم.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.