پیش از این، اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در نشست ۳۰ نوامبر ۲۰۱۶ (دهم آذرماه ۹۵) تصمیم گرفتند میزان تولید خود را یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز کاهش دهند و به سطح ۳۲ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز برسانند.
۱۰ روز پس از نشست وزیران نفت و انرژی اوپک، تولیدکنندگان عضو اوپک و غیراوپک در وین گرد هم آمدند و بر سر کاهش حدود ۶۰۰ هزار بشکهای از سوی ۱۰ کشور غیر عضو اوپک نیز توافق کردند که در این میان میتوان به تعهد کاهش روزانه ۳۰۰ هزار بشکهای روسیه اشاره کرد.
توافق کشورهای عضو و غیر عضو اوپک از ژانویه ۲۰۱۷ اجرایی و پس از آن در نشستهای بعدی (۱۷۲ تا ۱۷۴) تا پایان سال ۲۰۱۸ تمدید شد. در نشست ۱۷۴ این سازمان، با توجه به این که میزان پایبندی برخی کشورها از ۱۰۰ درصد فراتر رفت، این سازمان اجماع کرد که این میزان را به ۱۰۰ درصد برساند.
در بیانیه نشست ۱۷۴ این سازمان آمده است: «با توجه به این که اعضای اوپک بیش از سطح مورد نیاز نسبت به میزان کاهش تعهد شده پایبندی داشتهاند و مازاد پایبندی در ماه مه به ۱۵۲ درصد رسیده است، اجلاس ۱۷۴ اوپک تصمیم گرفت کشورهای عضو این سازمان تلاش خود را برای رسیدن به سقف پایبندی ۱۰۰ درصد برای ۱۲ عضو از یکم ژوئیه تا پایان دوره قطعنامه یادشده به کار گیرند و کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق اوپک و غیر اوپک، تولید را رصد کند و به رئیس کنفرانس گزارش دهد.»
بیژن زنگنه، وزیر نفت پس از نشست ۱۷۴ اوپک در چند نامه به دبیرکل و رئیس دورهای اوپک نسبت به برداشت اشتباه از بیانیه اوپک تذکر داده و تاکید کرده بود که تصمیم این نشست، مجوزی برای افزایش و بازتوزیع تولید نبوده است.
وزیر نفت همچنین ۱۵ آبانماه در نامهای به محمد سانوسی بارکیندو، دبیرکل اوپک تاکید کرده بود: «متاسفانه در طول ماههای گذشته عملکرد کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق اوپک – غیر اوپک (JMMC) و کمیته فنی مشترک (JTC) بر مبنای تفسیر غلط از تصمیمهای کنفرانس اوپک بوده است و اینجانب در مکاتبات خود در این دوره، این موارد را بارها یادآوری کردم. تفاسیر حقوقی دبیرخانه اوپک از تصمیمات این سازمان که در بیستمین جلسه JTC در الجزیره ارائه شد، ضمن تایید نگرانیهای اینجانب، موید این نکته بود که JMMC و JTC برداشت صحیحی از حدود وظایف و ماموریت خود ندارند.»
زنگنه در این نامه تصریح کرده بود: موضوع تهیه و تدوین شرح وظایف و اختیارات برای JMMC و JTC شامل عضویت، ماموریت، ریاست، مسئولیتها و اختیارات به عنوان یک بند جداگانه در دستور کار نشست ۱۷۵ وزیران نفت و انرژی اوپک در ششم ۶ دسامبر ۲۰۱۸ قرار گیرد.
همچنین حسین کاظمپور اردبیلی، نماینده ایران در هیئت عامل اوپک درباره نشست ۱۷۵ اوپک اظهار کرد: «انتظار این است که کاهش تولید از جانب کسانی باشد که افزایش تولید داشتهاند، نه کشورهایی که هیچ افزایش تولیدی نداشتهاند یا حتی تولیدشان کمتر هم شده است. بنابراین بعید است مجموعه چند کشوری که افزایش تولید داشته و منتفع شدهاند حاضر شوند حداقل ۱,۴ تا ۱.۸ میلیون بشکه کاهش تولید دهند تا قیمتها به روند بالارونده برگردد.»
انتهای پیام/