وی افزود: تا کنون ٣٥میلیون نفر به دلیل HIV جان خود را از دست دادهاند و این نکته بسیار قابل تعمل است؛ ٣٦/٩ نفر در دنیا به این بیماری مبتلا هستند، و ٤٠درصد آنها زندهاند.
رئیسی تشریح کرد: در سال ٢٠١٧، ١/٨ میلیون نفر به HIV مبتلا شدند، ٤٧درصد آنها از آسیب پذیرترین گروها یعنی زنان تن فروش، معتادان تزریقی، مردانی که با همجنس تماس داشتهاند و زندانیان بودهاند.
وی عنوان کرد: اگر در جامعه آسیب کمتر باشد میزان ابتلا نیز کمتر میشود؛ در حال حاضر ٧٥درصد مبتلایان به HIV از ابتلای خود آگاه هستند و ٢٢میلیون نفر تحت درمان قرار دارند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت بیان کرد: میزان ابتلا به این عفونت از سال ٢٠٠٠ تا ٢٠١٧، ٣٦ درصد کمتر شده و مرگ ناشی از HIV هم به همین میزان کاهش پیدا کرده است.
رئیسی افزود: این کاهش در همه جای جهان یکسان نبوده است و متاسفانه در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا و کشورهای اروپای شرقی، آسیای میانه نه تنها با سرعت بیشتری در حال افزایش، بلکه در بعضی از آنها از حد هشدار گذشته است.
وی ادامه داد: اگر میخواهیم جامعهای ایمن داشته باشیم حتما باید به سمت پیشگیری برویم، علی رغم اینکه میزان ابتلا ٣٦درصد کمتر شده، اما HIV در بعضی از کشورها رو به افزایش است، درسال ٢٠١٧، ٩٤٠ هزار نفر بر اثر این بیماری جان خود را از دست دادهاند و در حال حاضر در دنیا ٥٢درصد بالغین تحت درمان قرار گرفتند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: 80 درصد مادران باردار، ٤٢ درصد کودکان مبتلا به HIV تحت درمان قرار گرفتند، ٦٠ هزار نفر مبتلا در کشور وجود دارند که کمتر از نصف آنها شناسایی شدهاند.
رئیسی ادامه داد: افرادی كه تحت پوشش درمانHIV قرار گرفتند ١٤ هزار نفر بودند، سنجش باروری برای پنج هزار و ٧٠٠ نفر انجام شده است؛ پس حتما باید به سراغ بیماریابی برویم.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به اقدامات مهم در راستای پیشگیری از ایدز، گفت: مراكز تشخیص سریعHIV از سال ٩٦ به ٨٢٧١ مركز توسعه پیدا كرده است؛ افزایش دسترسی برای انجام تستهای تشخیص HIV، در سه سطح قابل انجام است و حتما نیاز است تستها در اختیار افراد قرار گیرد.
وی با بیان اینكه برای اولین بار در كشور در حوزه HIV چند كار مهم انجام شده است، افزود: همكاری خوبی با ستاد مبارزه با مواد مخدر انجام شده است كه ظرف یک سال آینده اتفاق بزرگی خواهد بود؛ باید به سراغ افرادی برویم كه رفتار پرخطر دارند و آنها را شناسایی كنیم، در برنامه ٩٠ -٩٠ -٩٠ بر اساس دستور العمل، افراد مبتلا را جستجو و درمان میكنیم.
رئیسی گفت: برای اولین بار در كشور پروتكل selftest را در داروخانه ها عرضه میكنیم و برای بیماریابیHIV پاداش در نظر گرفتهایم.
تعداد کل تست تشخیص سریع در کشور بیش از یک میلیون نفر بود که 152 درصد افزایش داشته است؛ 42 درصد که در زنان باردار، 66 درصد تست در مصرف کنندگان مواد و 11 درصد تست در زندانیان انجام شده است.
وی افزود: افرادی که به صورت داوطلبانه در تست تشخیص سریع شرکت میکنند، مرکز NMT، مادران باردار و زندانیان باید تحت پوشش قرار گیرند، چرا که میتوانیم با این کار درصد بیماریابی را افزایش دهیم؛ علیرغم اینکه طی سال گذشته تعداد کل تستهای تشخیصی افزایش چشمگیری داشته است، اما روند تشخیص موارد کم بوده است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به اینکه پیشگیری از بیماریها ارتقاء پیدا کرده است، گفت: در سیستم PHC پزشکان خیلی خوب کار را انجام میدهند؛ 86 درصد افرادی که مراجعه میکنند تحت درمان قرار میگیرند؛ آزمایشگاه مقاومت دارویی HIV در کشور با روش NGS علیرغم وجود تمامی تحریمها و پس از یکسال مذاکرات مداوم در حال فعالیت است.
رئیسی ادامه داد: تجهیز 41 مرکز به دستگاه شمارش سلولهای CD4 و آموزش 80 کارشناس آزمایشگاهی جهت کار با دستگاه مذکور و تهیه 6 دستگاه جین اکسپورت در جهت تقویت برنامههای TB و در نهایت 6 آزمایشگاه مولکولی راهاندازی شد.
وی افزود: اگر بتوانیم مادران باردار را شناسایی کنیم، میتوان در کاهش روند بیماری HIV موثر باشد؛ 586 مادر باردار مبتلا به HIV هستند که 113 مورد از آن را پیدا کردیم و 111 نفر از آنها با موفقیت تحت درمان قرار گرفتند؛ در سال یک میلیون و 500 مادر باردار داریم که 111 مورد درمان آن رقم خوبی است.
انتهای پیام/