سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

بررسی دلایل خودکشی ستاره ۹ ساله در تهران/ نبود سواد رسانه‌ای یا سهل انگاری والدین؟

یک جامعه شناس گفت: شدت تأثیر فیلم‌ها به آن دلیل حائز اهمیت است که برای کودک، فیلم چیزی جز واقعیت نیست و کودک برای فیلم‌ها جنبه تصوری و خیالی قائل نیست.
به گزارش خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، فیلم و سریال یکی از تأثیرگذارترین رسانه هایی است که بر روی قشر کودکان و نوجوانان و افراد کم دانش  اثر گذار است . کودکان چیزی را که می بینند و یا می شنوند به عنوان یک مساله  واقعی می پذیرند به خصوص  زمانی که این باور با ابزارهای جذاب تری هم بیان شود. در کشورهای غربی به کودکان اجازه دیدن فیلمها و سریالهای بزرگسالان داده نمی شود و کودک بایستی در زمان مقرر به رختخواب رود و بخوابد. اما در ایران در اغلب موارد اوضاع کمی فرق می کند، کودکان تا پاسی از شب به همراه والدین و سایر افراد بیدار می مانند و نتیجه آنهم این است که تمامی فیلم ها و سریال ها را دنبال می کنند. 

در این شرایط محتوای فیلم ها نیز تأثیر بسیار مستقیمی بر روی کودکان دارد. در حالی که روز به روز شاهد اتفاقاتی هستیم که تنها کودکان قربانی آن هستند. چندی پیش دختری نه ساله پس از دیدن صحنه حلق آویز شدن قهرمان یک فیلم بالیوودی، به تقلید از شخصیت فیلم سینمایی خودش را حلق آویز کرد تا شاید همانند قهرمان فیلم پس از دقایقی مجددا زنده شده و این بار حیات ابدی پیدا کند.


بیشتر بخوانید: حلق آویز شدن دختر ۹ ساله پس از دیدن فیلم بالیوودی


در این خصوص سردار علیرضا لطفی رئیس پلیس آگاهی تهران بزرگ، گفت: آسیب های اجتماعی نو پدید و قدیم، آسیب شناسی متفاوت و مربوط به خود را دارند.

وی افزود: این روزها از تاثیرات بی‌شمار انواع رسانه های سرد و گرم به دلیل مصرف مواد مخدر، خودکشی، قتل (دگرکشی)، همسرآزاری، آسیب های فضای سایبری و مهم تر از همه تاثیر و تاثر رسانه ها بر اجتماع می شنویم، مسائلی که مانند ازدواج های نافرجام، ارتباطات آسیب زا، طلاق و غیره در جامعه توسط رسانه ها به آن پرداخته می‌شود.

سردار لطفی گفت: خبر دختر 9 ساله ای که خود را به تاثیر از یک فیلم سینمایی به دار آویخته، در عین حالیکه بسیار تلخ و تاسف بار است اما تعجب برانگیز نیست چراکه امروز رسانه ها کارایی بی شماری دارند، حتی آنقدر که از فضای تربیتی خانواده ها هم عبور کرده و خود تبدیل به یک پدیده شدند آنهم پدیده ای در تمامی سطوح زندگی شخصی و اجتماعی مان.

رئیس پلیس آگاهی تهران بزرگ تصریح کرد: ساختار خانوادگی ضعیف، نبود الگوهای مناسب، اسطوره سازی و قهرمان سازی، نبود سلسله مراتب در خانواده، نبود مرزهای مشخص خانوادگی و غیره همگی باعث ایجاد بروز مشکلات از این دست شدند.

وی افزود: اینکه می شود بی شمار در مورد ساختار نامناسب فیلم ها، کتاب ها، سریال های اشتباه در دنیا و یا در همین ایران خودمان صحبت کنیم اما ترجیح این است که بیشتر عمق فاجعه را در شکل خانواده و نحوه تربیت خانواده جستجو کنیم.

سردار لطفی تاکید کرد: نبود الگوهای مناسب و قهرمان سازی، آسیب های این روزهای جامعه است.


بیشتر بخوانید: تأثیر فیلم‌های تخیلی و نامناسب بر کودکان 


فرزاد فتحی جامعه شناس و آسیب شناس اجتماعی در گفتگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: نقش فیلم در سلیقه سازی و پرورش افکار عمومی بسیار موثر است و می تواند از این راه اندیشه و سلیقه های نو را در افراد شکل دهد.
 
وی با بیان اینکه تاثیر فیلم بر روی افراد یکسان نیست ولی فیلم بیشترین تاثیر را بر روی گروه کودک و نوجوان و افراد کم دانش می گذارد، افزود: این در حالیست که تأثیر فیلم ها حتی در بازی های کودکان نمود می یابد و به این دلیل فیلمهای نامناسب، موجب تحریک شدید احساس و ایجاد آشوب و اختلال در عواطف و هیجانات افراد می شود و نقش تربیتی موثری دارد.
 
فتحی عنوان کرد: شدت تأثیر فیلم ها به آن دلیل حائز اهمیت است که برای کودک، فیلم چیزی جز واقعیت نیست و کودک برای فیلم ها جنبه تصوری و خیالی قائل نیست.
 
وی با بیان اینکه کم کم با ورود به دنیای نوجوانی و بلوغ، تاثیرات فیلم های سینمایی که از کودکی بر شخصیت افراد ماندگار شده است در رفتار، حرکات، شیوه لباس پوشیدن، آرایش مو و برخوردهای اجتماعی آنها تاثیر می گذارد، ادامه داد: همین امر تهدیدی برای جامعه محسوب می شود.

وی با بیان اینکه در جامعه هایی که زمینه فقر و بیکاری بیشتر باشد، فیلم ها و سریال هایی رواج پیدا می کند که دارای مضامین خشونت و زورگویی است، تشریح کرد: این امربه نوبه خود باعث افزایش خشونت و پرخاشگری در جامعه می شود که بیشترین آسیب و خسارت آن متوجه کودکان و نوجوانان است.

فتحی گفت: پرخاشگری، افسردگی، کج فهمی، لجبازی، تخریب سیستم عصبی و فکری در بیشتر مواقع نتیجه نگاه کردن بیش از حد کودکان به فیلم هاست.

این جامعه شناس و آسب شناس اجتماعی افزود: همچنین نگاه کردن طولانی کودکان به تلویزیون، افق فکری آنها را محدود می کند و بر عملکرد کلامی آنان نیز تأثیر می گذارد.


بیشتر بخوانید: تأثیر استفاده از شبکه‌های اجتماعی بر سلامت روان 


وی با بیان اینکه کودکان هر فیلمی را که می بینند، الگو قرار می دهند، گفت: یادگیری کودکان در این سن بیشتر براساس دیده ها و شنیده هاست و به این لحاظ خشونت و رفتارهای مبتذل در سریال ها و فیلم ها به راحتی بر روی کودکان تأثیر می گذارد.

وی یادآور شد: کودکان پرتحرک بهترین روش تخلیه انرژی خود را در زد و خوردی می بینند که از فیلم ها یاد گرفته اند زیرا در این نوع فیلم ها، عواطف انسانی و خانوادگی نقشی ندارد و همه چیز قربانی خشونت و زورگویی می شود.

فتحی تاکید کرد: مهمترین عامل پیشگیری از مسموم شدن روح و روان کودکان در نتیجه استفاده از وسایل ارتباط جمعی، برنامه ریزی و نظارت خانواده ها بر میزان و نوع تماشای فیلمهای سینمایی و تلویزیونی است.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۷
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۵:۳۸ ۱۷ آذر ۱۳۹۷
بزرگترین دشمن خانواده ها آسیب های اجتماعی و اخلاقی است که کانالهای مبتذل مثل من و تو و بی بی سی به نمایش میگذارند .در یو تیوب کانال مبتذل بی بی سی نشان میداد که یک اقای ایرانی هم جنس باز است و حالا اونور اب زندگی میکند یا دختر ایرانی هم جنس باز .میخواهند هم جنس بازی را عادی جلوه دهند .
ناشناس
۰۸:۲۱ ۱۷ آذر ۱۳۹۷
اکثرابا تماشای فیلم های ماواره یی که هیچ کنترلی رو ی بچه ها نیست این اتفاقات روی میده .
علی
۰۰:۴۲ ۱۷ آذر ۱۳۹۷
فیلم های خودمون هم بیشتر از اینا کشنده هستن.
ناشناس
۱۷:۵۴ ۱۶ آذر ۱۳۹۷
عجب
ناشناس
۰۱:۵۸ ۱۷ آذر ۱۳۹۷
دقیقا منم ب همین فکر میکنم.همین عجب!!!!
عباس س
۱۵:۲۹ ۱۶ آذر ۱۳۹۷
بسم الله الرحمن الرحیم ؛ این یک درد است که کودکی در این سن و یا هر انسانی دست به چنین کاری بزند ؛ من که دلم خیلی به درد امد . من که در این موارد خانواده ، بستگان ، سیستم آموزشی کشور و جامعه علمی ( حوزه و دانشگاه ) را مقصر میدانم اما هر دردی یک درمانی دارد و راه درمان همه مشکلات بلوغ فکری است و بلوغ فکری فقط با روش درست فکر کردن به دست می اید ، زمانی انسان می تواند درست فکر کند که الگوئی داشته باشد . .. ولا قوه الا باالله
سیاوش
۱۸:۳۳ ۱۶ آذر ۱۳۹۷
شما بطور کلی جامعه علمی را زیر سوال نبر،مثلا رشته هوا فضا دراین موضوع چه نقشی داره،یا یک مجتهد چه نقشی داره.
بله رشته های مرتبط که برای این زمینه تربیت میشوند مسئولند
ناشناس
۱۸:۴۹ ۱۶ آذر ۱۳۹۷
سالهاست که فیلمهای دارای صحنه های خشن و غم انگیز تلویزیون را پر کرده اند که روان کودکان و حتی بزرگترها را تحت تاثیر قرار میدهند جای تعجب است که فیلمهای شاد(منظورم کمدی نیست) و دارای محتوای حرکت و امید ساخته نمیشود .
ناشناس
۱۴:۵۳ ۱۶ آذر ۱۳۹۷
متاسفانه فیلم شاد وبا محتوا ساخته نمیشه
ناشناس
۱۴:۵۳ ۱۶ آذر ۱۳۹۷
متاسفانه فیلم شاد وبا محتوا ساخته نمیشه
ناشناس
۱۴:۵۳ ۱۶ آذر ۱۳۹۷
هر چه زودتر این موضوع مورد بررسی قرار بگیرد
ناشناس
۰۲:۰۳ ۱۷ آذر ۱۳۹۷
بله هر چه سریعتر.لطفا.اصلا مساله ای ب این مهمی باید هرچه سریعتر بررسی بشه.مسائل دیگه در اولویت های بعد قرار بگیره.لطفا.این مسأله خیلی خیلی خیلی خیلی مهمه.دیگه سفارش نکنما.خیالمون راحت باشه؟دیگه سفارش نکنما.هرچه بیشتر سریعتر
ناشناس
۰۸:۵۰ ۱۶ آذر ۱۳۹۷
اینم دهه شصتی ها
ناشناس
۱۰:۱۷ ۱۶ آذر ۱۳۹۷
9سالشه
دهه هشتاد و نودی محسوب میشه
ناشناس
۱۰:۴۸ ۱۶ آذر ۱۳۹۷
مامان بچه را ميگي؟ خود بچه كه دهه نوده
ناشناس
۱۱:۳۸ ۱۶ آذر ۱۳۹۷
حتمامنظورش والدین بچه بوده
سیاوش
۱۸:۳۵ ۱۶ آذر ۱۳۹۷
شما تحقیقی کن ببین تو کدوم دهه خودکشی بیشتره