بوریس جانسون این اظهارات را در اجتماع سالیانه حزب اتحادگرای دمکراتیک ایرلند شمالی بیان داشت.
جانسون در اظهاراتی در شهر بلفاست در ایرلند شمالی گفت: «ما در آستانه دست زدن به یک اشتباه تاریخی هستیم. من تنها میتوانم این مطلب را بیان کنم، مگر اینکه ما تغییر کنیم. روشی که ما قصد داریم با آن در اتحادیه گمرکی باقی بمانیم سبب میشود که فرمانبر دستورات دیگران باشیم.»
وی افزود: «اگر کاری برای توقف و مقابله با این موضوع انجام ندهیم آنگاه ما خود را در جایگاهی خواهیم یافت که بروکسل دقیقا خواهان آن است.»
وزیر خارجه پیشین انگلیس در ادامه گفت: «آنگاه در این وضعیت ما نخواهیم توانست که توافقهای تجاری قابل توجهی به دست آوریم. آنگاه ما هیچ ارزشی نخواهیم داشت، زیرا آنچه که در بروکسل صورت میگیرد بسیار بسیار فریبکارانه است. آنها ایرلند شمالی را به تنها شرط غیرقابل چشم پوشی خود برای ادامه مذاکرات در آینده بدل کرده اند.»
جانسون در ادامه گفت: «این طرح ما را به یاد کشتی تایتانیک و لحظه غرق شدن آن در اثر برخورد با کوه یخ میاندازد. هیچ دولت محافظه کاری در انگلیس نباید این توافق را امضاء کند.»
جانسون در ماه ژوئیه گذشته در اعتراض به طرح ترزا می، نخست وزیر انگلیس برای خروج از اتحادیه اروپا از مقام خود استعفا کرد. او و حزب اتحادگرای دموکراتیک ایرلند شمالی که از حامیان اصلی دولت ترزا می است مخالفت خود را به طرح ترزا می برای خروج از اتحادیه اروپا اعلام کرده اند. قرار است این طرح در ماه آینده در مجلس انگلیس به رای گذاشته شود. میبرای تصویب این طرح با چالش بزرگی روبرو است.
تنها ده نفر از نمایندگان حزب اتحادگرای دمکراتیک ایرلند شمالی از طرح ترزا می حمایت کرده اند. به هر حال این حمایت سبب شد که دولت انگلیس یک کمک مالی به مبلغ ۱.۳ میلیارد دلار برای ایرلند شمالی در نظر بگیرد. اما حالا به نظر میرسد که با توجه به طرح ترزا می برای خروج از اتحادیه اروپا این حزب حمایت خود را از دولت وی بردارد.
آرلن فاستر (Arlene Foster) رهبر حزب اتحادگرای دمکراتیک ایرلند شمالی هم در تجمع سالیانه حزبش گفت، طرح میبرای برگزیت سبب شده است که وی در عمل به تعهدات کلیدی خود ناکام باشد و این به نفع امنیت ملی نیست.
وی افزود: «انتخاب، بین طرح میو هیچ توافقی است، اما به نظر میرسد که ترزا می همچنان بر روی طرح خود پافشاری میکند. واقعیت این است که اگر ما میخواهیم نتیجه بهتری را نسبت به پیشنهاد کنونی کسب کنیم تنها گزینه موجود نگاه به ماوراء پیش نویس طرح ترزا می است.»
اوایل هفته جاری حزب اتحاد گرای دمکراتیک ایرلند شمالی در بیانیه هشدار آمیز اعلام کرد که حمایت خود را از طرح برگزیت پیشنهادی ترزا می بر میدارد.
نایجل دادز (Nigel Dodds) معاون این حزب روز شنبه در تجمع سالیانه حزب گفت: «اگر ترزا می همچنان بر روی توافق کنونی پافشاری کند آنگاه با مخالفت ما روبرو خواهد شد. این به نفع کشور و ایرلند شمالی است که احزاب ما در تعامل با هم در جهت منافع ملی حرکت کنند.»
به خاطر نقش حزب اتحادگرای ایرلند شمالی در دولت ترزا می او فیلیپ هاموند وزیر دارایی خود را راهی کنفرانس سالیانه این حزب در بلفاست کرد.
برخی از مقامات ایرلند شمالی هم نگرانی خود را از طرح ترزا می برای خروج از اتحادیه اروپا اعلام کرده اند.
سام کول (Sam Cole) رهبر یکی از احزاب محلی ایرلند شمالی گفت: «ما نمیخواهیم شاهد ایجاد یک مرز در جنوب دریای ایرلند باشیم. ما خواهان یک انگلیس متحد و حرکت ملت آن رو به جلو هستیم. ما از ابتدا و زمان ایجاد انگلیس بخشی از این کشور بوده ایم و هستیم.»
حزب اتحادگرای ایرلند شمالی برخلاف نامش به شدت از هرگونه روابط نزدیک با ایرلند جنوبی جلوگیری کرده است. این حزب مخالف توافق موسوم به جمعه خوب است. این توافق عملا به دهها سال درگیری در ایرلند پایان داد و سبب افزایش همکاریهای مرزی شد.
این حزب "بنیادگرای مسیحی" از زمان تاسیس خود در سال ۱۹۷۱ توسط یان پیسلی (Ian Paisley) به روشی خودخواهانه و با شهرت بی نظیرش در ضدیت با کاتولیکها همیشه مواضعی آتشین و خشن را در پیش گرفته است. او یکی از حامیان حاکمیت انگلیس بر ایرلند شمالی بود و در همه پرسی سال ۲۰۱۶ از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا حمایت کرد.
با این وجود این حزب نگران دورنمای ایجاد مرزهای مستحکمی است که در صورت اجرای طرح ترزا می درباره برگزیت به وجود میآیند، است. این مرزها میتوانند روابط تجاری ایرلند شمالی را تضعیف کنند و یادآور دهها سال درگیریهای فرقهای در ایرلند شمالی است.
به همین خاطر این حزب از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا حمایت میکند. نفوذ این حزب در دولت انگلیس سبب شده است که هرگونه خروج آن از ائتلاف با دولت ترزا می سبب آسیب رسانده به صلح شکننده در ایرلند شود.
در این حال شین فین بزرگترین حزب ملی گرای ایرلند شمالی توافق بین ترزا می و حزب اتحادگرای ایرلند شمالی را شکستی برای مذاکرات تقسیم قدرت در ایرلند شمالی توصیف کرد.
انتهای پیام/