به گزارش خبرنگار نبض بازار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اصطلاحات گوناگون و عجیبی در میان شرکتهای هواپیمایی و یا بطور کلی مسافرت با هواپیما وجود دارد که برخی اصلا با آنها آشنایی ندارند و یا آن را نادیده میگیرند. ایرلاین و ایرویز هم یکی از این دو اصطلاحات است که امروز باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد تا به بررسی تفاوت میان ایرلاین و ایرویز بپردازد. پس پیشنهاد میکنیم اگر شما هم از تفاوت بین این دو چیزی نمیدانید مطلب پیش رو را از دست ندهید.
ایر لاین یا خطوط هوایی شرکتی است که علاوه بر حمل و نقل مسافر با استفاده از هواپیما، حمل بار را نیز مدیریت میکند.
دامنه فعالیت ایرلاینها بسیار گستره است و تفاوتی نمیکند که یک شرکت خطوط هوایی بین المللی باشد یا یک شرکت خطوط هوایی محلی در ابعاد کوچک، به هر حال ایرلاین دامنه وسیعی از فعالیتهای مربوط به حمل و نقل مسافران و حمل بار را مدیریت میکنند.
ببینید: لحظه به پرواز درآمدن نخستین هواپیمای جت جهان
مسافران میتوانند به طور مستقیم از خود ایرلاینها بلیط خود را تهیه کنند و یا از نمایندگان عامل آنها در سطح جهان بلیط خود را خریداری کنند. برنامه پروازی منظمی برای پروازها وجود دارد. صنعت هوایی پیشرفت چشمگیری داشته است و در نتیجه خطوط هوایی نیز از هیچ تلاشی برای جلب رضایت مشتریان خود کوتاهی نمیکنند.
ایرویز وظیفه مسیریابی و جهت یابی در مسیرهای ویژه را در صنایع هوایی بر عهده دارد.
بیشتر بخوانید: هواپیمایی که با کمک باد پرواز می کند
برای مثال بریتیش ایرویز، یک مسیر هوایی به خوبی شناخته شده و در حقیقت بزرگراه هوایی است که درست مانند خیابانها دو طرفه عمل میکنند. ایرویزها در ابعاد مختلفی فعالیت میکنند و بیشتر خلبانها ترجیح میدهند برای ایرویزها کار کنند.
داستان پیدایش این اصطلاحات در سفرهای هوایی یک سابقه تاریخی دارد. زمانی نه چندان دور تنها راه ارتباطی بین دو قاره از طریق اقیانوسها بود. در حقیقت سفرهای دریایی تنها شکل سفرهای بین المللی به شمار میرفت.
این مطلب را از دست ندهید: عجیبترین رکوردی که از پرواز هواپیماها در یک روز ثبت شد!
کلمه Line که به معنای"خط" است از همان زمان در اصطلاحات سفر ظهور پیدا کرد. Line به حد فاصل میان دو نقطه اطلاق میشد و Liner به کشتیهای اقیانوس پیمایی گفته میشد که فاصله میان یک نقطه تا نقطه دیگر و در حقیقت یک Line را طی میکردند.
بعدها عبارت Ocean Liner یا کشتیهای اقیانوس پیما در ادبیات سفر متداول شد و کم کم در نام تجاری شرکتهای مسافرتی بین المللی قرار گرفت، مانند: Black Ball Line یا American President Lines.
زمانیکه قطارها به وجود آمدند و شکل مسافرتهای بین شهری و بین قارهای را تغییر دادند همان سیستم نامگذاری را از سفرهای اقیانوسی به ارث بردند؛ با این تفاوت که در سیستم قطار به حد فاصل دو نقطه دیگر Line گفته نمیشد و فاصله بین دو نقطه را railroad یا railway مینامیدند و بدون هیچ دلیل واضحی برخی شرکتها از عبارت railroad برای نام تجاری خود استفاده کردند ماند Western Pacific Railroad و برخی دیگر از عبارت railway مانند The Kansas Pacific Railway.
در حالیکه در سفرهای زمینی از واژه Line نیز همچنان برای مسیرهای اصلی ما بین دو شهر استفاده میشد و از آن به main line اطلاق میشد.
ببینید: جنجالی که یک زن در هواپیما حین پرواز به پا کرد
تحول بزرگ بعدی در صنعت حمل و نقل مربوط به پیدایش سفرهای هوایی بود که بار دیگر این اصطلاحات را از همتایان قبلی خود یعنی سفرهای اقیانوسی و سفر با قطار به ارث برد. "خط هوایی" یا Air Line به فاصله بین دو نقطه اطلاق شد و هواپیماهایی که در فاصله این دو نقطه به ارائه خدمات میپرداختند را "air liner" نامیدند و شرکتهای ارائه دهنده خدمات مسافرتی هوایی یکی از این دو واژه را در نام تجاری خود به کار بردند: مانند Eastern Air Lines و یا Western Canadian Airways. به این ترتیب اصطلاح air liner برای هواپیماها به کار برده شد و اصطلاح air line برای شرکتهایی که خدمات سفرهای هوایی را ارائه میدادند.
به جای airways میتوان از واژه Victors نیز استفاده کرد در حالی که چنین واژهای برای airline اطلاق نمیشود. بزرگراههای هوایی اصطلاحی است که فقط برای شرکتهای airways کاربرد دارد چرا که این شرکتها ارتباط وسیعی با سیستم ناوبری دارند، اما در مقایسه با آن، چنین اصطلاحی برای ایرلاینها به کار نمیرود.
شرکتهای airways در مسیرهای کوتاه تری فعالیت میکنند. هواپیماهای شرکتهای airways در ارتفاع کمتری پرواز میکنند. موتورهای استفاده شده در هواپیماهای شرکتهای airways کوچکتر از موتورهای هواپیماهای خطوط هوایی یا ایرلاینها هستند.
ببینید: قطارهایی که پرواز میکنند
به طور کلی به نظر میرسد که واژه airways بیشتر برای شرکتهای هواپیمایی بریتانیا متداول باشد، اما همانطور که متوجه شدید تفاوت چندانی بین این دو کلمه و کاربری آن وجود دارد و بیشتر همان اهداف بازاریابی است.
اولین گام برای رفتن به یک سفر هوایی، رزرو و خرید بلیط هواپیما میباشد. در این بین ممکن است شما کلماتی نظیر فلان ایرلاین و یا فلان ایرویز را بشنوید، اما احتمالا تا به حال توجه نکرده باشید که چه تفاوتی بین این دو کلمه وجود دارد؛ و اینکه چرا این دو کلمه معانی جداگانهای دارند.
البته باید گفت که به طور کلی، تفاوتهای زیادی بین ایرلاین و ایرویز وجود ندارد و اساسا این یک انتخاب بین افراد است که بعضی افراد ترجیح میدهند که از ایرلاین و برخی از ایرویز استفاده کنند. از طرفی هم باید به این نکته اشاره شود که هر دو نام شرکت در یک راه مشترک عمل میکنند و در واقع ماموریتشان یکسان میباشد، اما هر کدام کلماتی جدا برای اهداف بازاریابی و فروش خود دارند.
بعضی از شرکتهای هواپیمایی احساس میکنند که کلمه ایرلاین القایی از سطح کلاس بالایی است و بعضی دیگر بر این باورند که ایرویز خیلی پیشرفته است و این نام ها، برای جذب مسافران توسط شرکتهای هواپیمایی انتخاب میشود اگرچه برای مسافرانی که سفر میکنند تفاوتی بین این دو کلمه وجود ندارد، آنها فقط توجه به دستیابی به مقاصد مورد نظرشان دارند که همراه با امکانات خوب و هزینههای پایین و به صرفه باشد.
اما باید گفت در این بین شرکتهایی هستند که خلاف این امر را میروند مثلا احساس میکنند اضافه کردن ایرلاین یا ایرویز یک تاثیری بر مسافر القا میکند که بعضا متفاوت است و فقط کلمه (ایر) را قبل یا بعد از نام شرکت خود میآورند. مانند (Korean Air) یا (Air France). نامها ممکن است برای افرادی که شغل شان با تجارت همراه است مهم باشد.
ببینید: پرواز همزمان سه یوفو در کنار هواپیمای تجاری!
آنها احساس میکنند که نامها بیان گر این هستند که به گفتههای همکارانشان یا بیزنس منها نشان دهنده یک شرکت با کلاس و منحصر به فرد است را افزایش میدهد و بیزنس آنها را تحت تاثیر حسادتهای شرکتهای رغیب قرار میدهد.
حال با تمام توضیحات ارائه شده یک اختلاف اساسی وجود دارد، اختلاف اساسی این است که ایرلاین، یک شرکت است که هواپیماها را عملیاتی میکند، ولی ایرویز یک route و مسیر خاص پروازی برای انجام پرواز مثل یک جادهای در آسمان یا corridor هوایی است. ولی باز هم باید گفت؛ در نهایت تفاوتی بین کلمه ایرلاین و ایرویز نیست و فقط جنبه تبلیغاتی و زیبایی شعارهای تبلیغاتی دارد.
انتهای پیام/