وزیر کشور گفت: کشورهای همسایه بدانند ما هر اقدامی را برای امنیت خود لازم بدانیم انجام خواهیم داد، هیچ جای گلایهای باقی نمانده است.
رحمانیفضلی با بیان اینکه مناطق مرزی کشور شرایط توسعهیافتگی مطلوبی ندارند، گفت: ما در همه مناطق مرزی با یک عدم تعادل و توازن مواجه هستیم، بار این عدم تعادل به روی امنیت مرزها وارد میشود.
وزیر کشور تصریح کرد: این عدم تعادل ناشی از عدم برنامهریزی، عدم بودجهریزی مطلوب، فقدان نظام اداری ناکارآمد و توزیع نامطلوب منابع و جمعیت است. اگر از من به عنوان یک کارشناس بپرسید مهمترین تهدید کشور چیست، خواهم گفت مهمترین تهدید کشور عدم تعادل و عدم توازن در توزیع منابع و امکانات است.
رحمانی فضلی گفت: در شهرهایی همچون تهران با 10 میلیون جمعیت یا سایر مراکز استانها منابع متمرکز شده است، به همین نسبت که به این مناطق رسیدگی میشود، به مناطق مرزی توجهی نمیشود، بعد از انقلاب توانستیم در حوزههای خدماتی و زیرساختی نظیر برق، آب و تلفن به همه مناطق کشور امکانات بدهیم، اما متأسفانه در حوزه توزیع منابع و توزیع خدمات به همان میزان که در مراکز فعال بودیم، در مناطق مرزی خوب عمل نکردیم و منجر به ماندن جمعیت در مناطق حاشیهای نشدیم.
وی در ادامه افزود: نظام برنامهریزی و نظام اداری که کاملا بخشی و متمرکز است، نظام پولی هم همه منابع خود را در کانونها و مراکزی توزیع میکند که به بازگشت منابع اطمینان دارد. ما باید با نظام مالیاتی و نظام بانکی از توسعه مناطق مرزی حمایت کنیم.
رحمانیفضلی یکی از مشکلات مناطق مرزی را بیتوجهی به منابع طبیعی این مناطق دانست و گفت: باید توجه داشته باشید که در تهران که شاهد انباشت عظیم سرمایه هستیم، این شهر رتبه اول بزهکاری را هم در اختیار دارد، در حالیکه اگر به استفاده از منابع طبیعی مناطق حاشیهای و مناطق مرزی توجه شود، میتوان به رشد این مناطق و توسعه کشور کمک زیادی کرد. نظام باید تصمیم بگیرد از این سلسله عقبافتادگی بیرون بیاید و راهکار آن هم تنها اصلاح ساختارهاست. تا کی میتوان شاهد مهاجرت از مناطق حاشیهای کشور به مرکز بود.
وی در خصوص مشکلات خارجی مرزها گفت: کشورهای همسایه ناتوان از تأمین امنیت 50 درصدی مرزها هستند. دشمنان نظام هم از هیچ تلاشی برای از بین بردن نظام جمهوری اسلامی فروگذار نمیکنند و تمام امکانات مالی خود را برای ضربه به جمهوری اسلامی بسیج کردند؛ بهترین روش مقابله با این توطئهها پدافند غیرعامل است، اگر بتوانیم در جمعیت مستقر اصلی در مرزها حمایت کنیم و این جمعیت را برای ماندن در این مناطق تشویق کنیم، بسیار موفق خواهیم بود و از اینکه لشکرهای نظامی را در این مناطق مستقر کنیم، بینیاز خواهیم شد.
رحمانیفضلی افزود: وقتی از امنیت پایدار صحبت میکنیم یعنی باید به مکانیزمهای طبیعی و داخلی توجه کنیم، در حالیکه امروزه متأسفانه بیشتر رویکردهای نظامی و امنیتی در مرزها حاکم است. البته باید از همه رویکردها در مرزها استفاده کرد، اما محوریت اساسی در کنترل مرزها استفاده از ظرفیتهای طبیعی و مردم ساکن در همین مناطق است.
وزیر کشور با تأکید بر اینکه مرزهای شرقی در اولویت اول تأمین امنیت کشور هستند، اظهار کرد: تمام سعی دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی این است که با کمترین هزینه پایداری مرزها ایجاد شود، ما از مردم بومی مناطق مرزی برای تأمین امنیت این مرزها در قالب نیروهای نظامی استفاده کردهایم، اما باید توجه داشت که این اقدام هم اقدامی نظامی و امنیتی بوده و اقدامی در جهت پدافند غیرعامل نیست.
وی با بیان اینکه دولت به رغم کمبود امکانات تلاش ویژهای را برای تأمین امنیت مناطق مرزی بکار گرفته است، افزود: کارگروه ویژه مرزی با اختیارات فوقالعاده به طور مرتب برگزار شده است، ما در موضوع تبادلات مرزی و بازارچههای مرزی فعالیتهای خوبی انجام دادهایم. مجوز تبادل کالاهای خاصی را گرفتیم و بخشی از سوخت را به طور سازمانیافته و برای رفاه حال مردم مناطق مرزی صادر کردهایم، البته مجموع این اقدامات کافی نیست و ما برای ایجاد امنیت پایدار باید به فکر اقدامات اساسیتری باشیم.
رحمانیفضلی با اشاره به افزایش اقدامات مخرب علیه جمهوری اسلامی، گفت: اگر در سالهای قبل گروههای محدود چند نفره امنیت کشور را تهدید میکردند، امروز شاهدیم گروههای 30 تا 40 نفره با سلاحهای مدرن با خودروهای نو، با سرانه و جیرههای خاص اقدامات تروریستی خود را انجام میدهند، هر هفته شاهد حوادث جدیدی در منطقه هستیم که خوشبختانه با تلاش نیروهای مرزی دفع میشود.
وزیر کشور با بیان اینکه باید کشورهای همسایه به تعهدات خود عمل کنند، تاکید کرد: طبق پروتکلهای جهانی کشورهای همسایه باید وظیفه خود را انجام دهند ولی ما خصوصا در مناطق شرقی کشور شاهد ناکارآمدیها و ضعفهایی هستیم که در ملاقات با مقامات این کشورها این نکات را گوشزد کردیم، در همین مسئله گروگانها مقامات مرزی کشور پاکستان وظایف خود را به خوبی انجام ندادند.
وی ادامه داد: ما در ملاقاتهایمان بیان کردیم که ناتوان از اعمال حاکمیت در مرزهای خود نیستیم. ما همچنین ناتوان از ورود کشور همسایه برای تعقیب نیروهای تروریسم نیستیم و اگر تاکنون چنین اقدامی نکردهایم به حاکمیت شما احترام گذاشتهایم و به صحبتهای شما مبنی بر پیگیری این حوادث تروریستی اعتماد کردیم، ما به مقامات کشورهای همسایه اعلام کردیم که آمادگی داریم با کمک یکدیگر عملیات مشترک انجام دهیم یا با اجازه شما در مناطق داخلی کشورتان عملیات انجام دهیم.
رحمانی فضلی با بیان اینکه برای ما قابل قبول نیست که عدهای خاک یک کشور همسایه را محل اقدامات تروریستی خود قرار دهند، گفت: نیروهای امنیتی باید به این فعالیتها برخورد لازم را داشته باشند، اما توجه کشورهای مقابل هم در این زمینه مهم است. در سالهای گذشته 700 هزار نفر از افغانها را به کشورشان بازگرداندیم، اما متأسفانه دوباره به دلیل نبود کنترل کافی به کشورمان بازگشتند. انتظار داریم دولت افغانستان خودش مانع بازگشت اتباع خود به ایران باشد، کشورهای همسایه بدانند ما هر اقدامی را برای امنیت خود لازم بدانیم انجام خواهیم داد، هیچ جای گلایهای باقی نمانده است.
رحمانیفضلی یادآور شد: ما حتما به وظایف خود عمل کرده و با کمک دیگر نهادها و با تأئیدات مقام معظم رهبری و پشتوانه مردمی اقدامات خود را انجام داده و به کمکهای دولت چشم دوختهایم.
انتهای پیام/