سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

بخش اول/

سایه تجمل‌گرایی بر سبک زندگی جوانان

نفوذ و تاثیرگذاری فرهنگ غرب بر زندگی‌های امروزه سبب تغییرات بسیاری در زندگی‌های اجتماعی روزمره افراد و جوانان شده است.

به گزارش خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، تنها با یک جستجوی ساده در صفحات اجتماعی همچون اینستاگرام عکس هایی را مشاهده می کنید که روز به روز جنبه تجملاتی و به اصطلاح لاکچری بودن بیشتر از آن مشاهده می شود.

افرادی که با رفتن به رستوران و کافه های شیک و لاکچری خیابان های بالای شهر اوقات فراغت خود را می گذرانند و عکس و فیلم های آن را در صفحات مجازی خود به اشتراک می گذراند یا حتی ماشین و موتورهای لوکس و گران قیمتی که ساعت ها بی هدف برای جلب توجه خیابان ها را طی می کنند.

اگر سری به فروشگاه ها و پاساژهای لاکچری شهر بزنید با قیمت هایی روبه رو خواهید شد که ممکن است برای اطمینان خاطر خود بار دیگر قیمت را از فروشنده بپرسید و بعد از پاسخ فروشنده متوجه می شوید که درست دیده اید و قیمت واقعی همین است.

ظاهرا شلوار جین  4 میلیون تومانی به بهانه «برند بودن» برای برخی ها گران نیست! هنگامیکه از فروشنده می پرسم که آیا این اجناس مشتری دارد یا نه؟ می گوید: بالاتر از این قیمت ها هم وجود دارد؛ این اجناس مشتری های خودش را دارد و تقاضا برای آن کم نیست.

 تعداد چنین فروشگاههایی در سطح تهران کم نیست و هستند افراد به اصطلاح برند پوش که حاضرند هر قیمتی را پرداخت کنند و یا حتی ممکن است به قیمت کالا توجه نکنند؛ این برند پوشی که می تواند ریشه در چشم و هم چشمی و گاهی ریشه در فرهنگ غرب داشته باشد، بسیاری از جوانان ما را در بند خود کرده است.

این درحالی است که در شرایط اقتصادی کنونی 4 میلیون تومان برای افراد مبلغ زیادی به حساب می آید و بسیاری از افراد جامعه بخصوص قشر ضعیف، مجموع حقوق دو یا سه ماه آنان برابر با 4 میلیون تومان خواهد بود. اما در میان عده زیادی هستند که غرق در خوش های مجازی و زندگی های لاکچری هستند؛ صفحات اجتماعی از دسته گل، رستوران، کافه ها، فشن شو ها، لباس های برند و لاکچری پر شده است و این تجمل گرایی و غرب زدگی می تواند تاثیرات فروانی بر جامعه داشته باشد و حتی ممکن است ازدواج جوانان با چشم دوختن به این تجملات تحت تاثیر قرار گیرد و امروزه جوانان به جای لذت بردن از زندگی به دنبال رقابت در این عرصه هستند.

زندگی و آینده جوانان، در بند تجملات

مسئله ازدواج نیز از تجمل گرایی به دور نیست. سنت هایی که در خصوص ازدواج از گذشته تا به کنون تغییرات شگرفی داشته و همچنان در حال تغییر است؛ جوانانی که ابتدای زندگی خود را قرار است ساده آغاز کنند، به دنبال رقابت با سایرین و اینکه جشن عروسی آن ها لاکچری تر از سایر دوستانشان باشد هزینه های شگرفی را می پردازند.

نکته مهم در این میان این است که هزینه عروسی چه گران و چه ارزان باشد، تاثیری در خوشبختی زندگی عروس و داماد نخواهد داشت. معمولا پس از برگزاری این مراسم ها بر طبق عادت و تاثیرات دنیای مجازی، افراد عکس های لاکچری خود را در اینستاگرام خود منتشر می کنند و حاضرند تنها برای یک شب گاهی هزینه میلیاردی بپردازند؛ هزینه هایی که برای آغاز شروع زندگی مشترک می تواند خیلی کاربردی تر باشد. این امر موجب ایجاد چشم و هم چشمی و رقابت کاذب در بین جوانان برای برگزاری عروسی لاکچری شده است.


بیشتر بخوانید: هزینه‌های میلیاردی برای عروسی‌های لاکچری


محمد روزبهانی جامعه شناس و آسیب شناس اجتماعی در گفتگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،  در خصوص تاثیرات تجمل گرایی بر جامعه ایرانی اظهار کرد: امروزه به طور مشخص سبک زندگی با گذشته تفاوت پیدا کرده است؛ به طور مشخص در سه دهه گذشته تاثیر فرهنگ و سبک زندگی غربی و روند جهانی شدن یا همان غربی شدن( بدون قضاوت درباره خوب یا بد بودن آن)زندگی جامعه ما را دچار دگرگونی کرده است.

وی در ادامه بیان کرد: این سبک زندگی جدید که بر پایه مصرف بیشتر شکل گرفت تمام زوایای زندگی فردی و جمعی در جامعه ما را تحت تاثیر قرار داده است و به طور کلی همه بخش ها و عناصر فرهنگ از این جریان تاثیر پذیرفته اند.

روزبهانی  افزود: در این روند تغییرات که بعضی ها آن را مصرف گرایی و بعضی دیگر تجمل گرایی می نامند مهمترین گروهی که بیشترین تاثیر را پذیرفته اند، جوانان هستند.

این جامعه شناس با بیان اینکه تجمل گرایی بخشی از سبک زندگی جدید است گفت: این سبک زندگی خود را در ازدواج ،تفریح، ارتباطات اجتماعی جوانان نشان می دهد.


بیشتر بخوانید: مهدهای کودک‌ لاکچری برای بچه پولدارها


  تفاوت ازدواجهای امروزی با ازدواجها در دهه های گذشته

روزبهانی عنوان کرد: به نظر می رسد جامعه ما جامعه ای در حال گذار است، گذار از سنت به مدرن؛ در این تغییر فرهنگ و سبک زندگی مشکلات جدیدی به همراه دارد که شهروندان را با چالش روبرو می کند؛ در حال حاضر عموم بزرگسالان نگاهشان به ازدواج نوعی نگاه سنتی است.همان شیوه ای از زندگی و ازدواج که خودشان تجربه کرده اند؛ اما جوانان نگاهشان به ازدواج متفاوت است.

این جامعه شناس افزود: در زندگی سنتی بنای زندگی و بخصوص زندگی مشترک زوجهای جوان بر صرفه جویی و قناعت استوار بود، که این نگاه هم حاصل تجربیات نسلهای گذشته در یک جامعه سنتی با محدودیت منابع اقتصادی و کالاهای مصرفی است.

وی ادامه داد: در جامعه(سنتی) صرفه جویی، کم مصرف کردن و به نوعی قناعت کردن بهترین راه و روش زندگی بود اما در جامعه امروز که رکن اصلی اقتصادش تولید و مصرف است، افراد جامعه به سمت مصرف زیاد سوق داده می شوند. در واقع چرخ اقتصاد جامعه امروز بر پایه مصرف زیاد بنا شده است.

روزبهانی با اشاره به اینکه جوانان تحت تاثیر این مصرف گرایی هستند افزود: این مصرف گرایی توسط جامعه و رسانه ها از صبح تا شب تبلیغ و تشویق می شود و جوانان هم تحت تاثیر همین سبک زندگی و تبلیعاتی قرار می گیرند که رسانه ها به خوردشان می دهند.

این جامعه شناس درخصوص اینکه تاثیر تجمل گرایی بر زندگی و ازدواج جوانان تصریح کرد: مصرف گرایی یا تجمل گرایی عامل کاهش ازدواج در جامعه ما نیست؛ کاهش میزان ازدواج در کشور ما در درجه اول علت فرهنگی دارد. به این معنی که نگاه به ازدواج توسط جوانان با نسلهای گذشته فرق کرده و بخشی از جوانان امروز لزوما ازدواج را یک ضرورت نمی دانند، اما در گذشته این یک ضرورت محسوب می شد.

وی گفت: عوامل اقتصادی در عدم گرایش به ازدواج تاثیراتی می تواند داشته باشد؛ البته نه به دلیل تجمل گرایی و مصرف گرایی، بلکه به دلیل بیکاری و رکود است؛ در جامعه امروز ما گرایش به ازدواج در طبقاتی که وضع اقتصادی خوبی دارند کم تر از طبقات پایین تر است.

انتهای پیام/

برچسب ها: جوانان ، خانواده
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۲۱:۳۴ ۰۲ آذر ۱۳۹۷
مگر جوان می تواند چنین ساختمان مجللی بسازد مگر جوان می تواند ساعتهای چند صد میلیونی وارد کند مگر جوان می تواند کفشها ولباسهایی را در فروشگاهای بسیار مجلل بفروشد ان فروشندگان که حقوقی شاید نزدیک به یک میلیون داشته باشند انهم نه همه ایا جوان عطرها ولوستر ها ووسایل لوکس را وارد می کند همه اینها توسط بازاریان هفت خط ودورو وارد می شود واگر قرار نیست مردم بخرند یا ببینند پس برای چه کسی وارد می شود ایا چیزی را مکه تاحال در بازارمان ندیده باشیم می خواهیم ویا گله می کنیم که چر انیست پس گناه را به گردن جوانان که دوست دارند لاکچری زندگی کنند نیندازید بعضی از این بازاریان طماع هستند که مردم را به سوی مارک یا هر پدیده لاکچری هل می دهند
ناشناس
۱۱:۴۷ ۰۱ آذر ۱۳۹۷
این سبک زندگی را واردکنندها وبازاری ها در کشور ایجاد می کنند
ناشناس
۱۱:۴۷ ۰۱ آذر ۱۳۹۷
این سبک زندگی را واردکنندها وبازاری ها در کشور ایجاد می کنند
مهدی
۱۱:۴۷ ۰۱ آذر ۱۳۹۷
کدوم تجمل گرایی از ۴ تا بچه مایه دار بالاشهری رفتید گزارش گرفتید تعمیمش میدید به همه جامعه مسئله ازدواج جوانان اینا نیست اونها کار پایدار و اقتصاد پایدار میخواند اونها میخواند برای آینده برنامه ریزی کنند با این شرایط نمیتونند دهه ۶۰ و ۷۰ با تصمیمات غلط مسولان به فنا رفتند همیشه این دهه ۶۰ ها هستند که مقصر اصلی شناخته میشند اما نمیگند اگه از همین دهه ۶۰ تاها استفاده درست میکردیم الان اوضاعمون جور دیگه بود
ناشناس
۱۱:۴۷ ۰۱ آذر ۱۳۹۷
نفوذ غرب نیست .چون خودشون خیلی ساده تر ازما زندگی میکنن زنان ارایش ندارن مگر زنان روسپی
توفیلمهاشون خونه ها رو نگه کنید تولویزیون و یخچال همه قدیمی .مدل ساید و.....
فقط ما رو مصرف گرا کردند
وسایلی تو خونه ی ایرانی ها هست که شاید یکبار هم نیاز به استفاده نباشه متاسفانه
ناشناس
۱۱:۳۳ ۰۱ آذر ۱۳۹۷
دشمن با شبیخون فرهنگی ؛ در حال استحاله فرهنگی جامعه ، بخصوص جوانان و نوجوانان است !
ناشناس
۱۱:۳۳ ۰۱ آذر ۱۳۹۷
دشمن با شبیخون فرهنگی ؛ در حال استحاله فرهنگی جامعه ، بخصوص جوانان و نوجوانان است !
ناشناس
۱۱:۱۸ ۰۱ آذر ۱۳۹۷
بخدا با ثروت میتوانیم گرانترین تخت خواب را بخریم ولی نمیتوانیم خواب را خرید .با پول نمیشه ارامش خیال خرید .ارامش در خوب بودن و صداقت است .وقتی خدا میفرماید خوب باشید .صداقت و گناه نکنید .فقط بخاطر خودمون است .اصلا احتیاجی به خوب بودن ما ندارد .اگز خوب نباشیم .هزاران بیماری خطرناک میگیریم .بخاطر سالم بودن .محکوم و محبور به خوب بودن هستیم .
ناشناس
۱۱:۱۳ ۰۱ آذر ۱۳۹۷
وقتی سعی کنیم .چیزی که نیستم .نشان دهیم .آرامش نخواهیم داشت .بهترین ارامش در اینه که خودمون باشیم .و بازی نکنیم .و صداقت داشته باشیم .تنها درمان .روح صداقت و سعی نکنیم بازی یا فیلم کنیم .خودمون باشیم
ناشناس
۱۱:۵۴ ۰۱ آذر ۱۳۹۷
بابای من همه جا از خونه تابیرون گرفته جارمیزنه من پول ندارم والان به فکرخرید یک خونه دیگر برای خودش است اوبسیارمال اندوز است ،کلا بازیگری میکندوجلوی جمع هم بسیار متین است وفقط کاردولتی را برای ما فرزندانش میخواهد ودست درجیبش نمیکند وپول وسرمایه ای به ما نمی دهدتا کارآفرینی کنیم والان با داشتن لیسانس پیک موتوری هستم
ناشناس
۱۱:۰۳ ۰۱ آذر ۱۳۹۷
اون کسی که لاکچری زندگی میکنه حتما داره منم داشتم لاکچری زندگی میکردم با دست لباس نمیشستم در این حد ارزوی لاکچری بودن ماست ....
ناشناس
۱۰:۲۵ ۰۱ آذر ۱۳۹۷
نگوییر نفوذ فرهنگ غرب چون انها خیلی ساده تر از ایرانیها زندگی میکنند زنانشان ارایش نمیکنند ماشینهای عادی سوار میشوند و مهمانی اصلا نمیدهند و در اپارتمانهای کوچک زندگی میکنند. این برداشت اشتباه ایرانیهاست که مشکل ساز است و چشم و هم چشمی که در ایران هست هیچ جای دنیا نیست.
ناشناس
۰۹:۰۶ ۰۱ آذر ۱۳۹۷
امان از دهه شصتی ها ودهه هفتادی ها
ناشناس
۱۴:۵۹ ۰۱ آذر ۱۳۹۷
چه ربطی به دهه شصتیها و هفتادیها داره