اصلا پدافند غیر عامل یعنی چه و چه ارتباطی بین وظایف این سازمان و ادعاهایی وجود دارد که هر چند وقت یکبار مطرح میشود؟
ما هشتم آبان امسال پانزدهمین سالگرد تشکیل این سازمان با تصویب مقام معظم رهبری را پشت سر گذاشتیم. در توضیح وظایفمان باید بگویم که دفاع یک امر جامع است که شامل دفاع عامل یعنی دفاع با سلاح در برابر تهدیدات نظامی و دفاع غیر عامل یعنی دفاع بدون سلاح در برابر تهدیدات غیر نظامی میشود. نوع اول دفاع بر عهده نیروهای مسلح است، اما نوع دوم وظیفه تمام مردم در هر سازمان و نهادی است. تهدیدات غیر نظامی بر پایه علم و تکنولوژی استوار است و هر روز نو میشود و شکل و شمایل مختلفی پیدا میکند. علم به همان میزان که به بشریت خدمت میکند، میتواند علیه انسانها هم استفاده شود. ما در برابر این استفاده از مردم دفاع میکنیم.
سازمان پدافند غیر عامل درحال حاضر در چه حوزههایی فعال است؟
در تمام حوزهها، از جمله حوزههای زیستی مانند سلامت انسان، دام، مواد غذایی و دارویی، محیط زیست و... فعال هستیم؛ همچنین در حوزههای سایبری کاملا مشغول فعالیت هستیم.
چرا هر چند وقت یکبار ادعایی از جانب مسئولان سازمان پدافند غیر عامل مطرح میشود و جنجال درست میکند؟ معمولا این ادعاها با واکنش متخصصان علوم مختلف مواجه میشود.
اگر دوستان بخواهند سرچ کنند، موضوع ما در سایر کشورها تحت عنوان دفاع غیر نظامی مطرح است؛ در کشورهای عربی تحت عنوان دفاع المدنی. توصیه میکنم کسانی که میخواهند و توانایی مرور در متون سایر زبانها را دارند، یک دوری بزنند و ببینند که بحثهای شاخص حوزه پدافند غیر عامل چیست. این حوزه در کشورهای غربی تحت عنوان «دفاع غیر نظامی» و در کشورهای عربی تحت عنوان «دفاعالمدنی» مطرح است. بروند و ببینند که چه بحثهایی میشود. ما بهعنوان دیدبان عمل میکنیم. در جنگ نقش دیدبان این است که خیلی جلوتر از نیروهای خودی و کاملا نزدیک به دشمن و تحرکات آنها قرار دارد. این دیدبان تحرکات دشمن را زیر نظر دارد و آنها را به عقب گزارش میکند. قاعدتا دیدبان چیزهایی میبیند که بقیه نمیبینند و وقتی نمیبینند، ممکن است برایشان ایجاد ابهام کند و بگویند که اشتباه دیدی و حتی توهم توطئه داری، اما چون ما سازمانی هستیم که دایما باید تهدیدات را رصد کنیم بهعنوان دیدبان چیزهایی را پیشبینی میکنیم که ممکن است افراد عادی این پیشبینیها را نداشته باشند.
بیشتر بخوانید:پدافند غیرعامل چیست؟
ما هم وقتی میگوییم دشمن در فلان حوزه تلاش میکند، شما این تلاش را قطعی بدانید؛ مثلا اسراییلیها و آمریکاییها نه الان که بیشتر از ٢٠سال است که در زمینه نفوذ میکروبی و زیستی فعالیت میکنند. آنها همین الان دارند یک آزمایشگاه سطح سه سمت قزاقستان دایر میکنند. اینها برای همین موارد است و اخباری هست که اینها فعال هستند. آنها میخواهند جنگهای آینده را ببرند سمت جنگهای اینچنینی. ما پیشبینیمان این است که جنگهای آینده در حوزه زیستی و سایبری است. این پیشبینی براساس رصد ما صورت گرفته است. حالا یکسری دوستان میگویند این نیست.
خیلی از کارشناسان میگویند که امکان علمی پیشبینیهای شما وجود ندارد و یک پیشبینی در این سطح واقعا لازم است که در افکار عمومی مطرح شود؟
ببینید! دوستان با توجه به آنچه اعلام شده و عمومی شده، اشاره میکنند. ما بهزودی نشریهای منتشر میکنیم و با اسناد علمی در مورد تلاشهایی که برای حملههای زیستی میشود، توضیح میدهیم. درسال ١٩٧٠ آمریکاییها با ایجاد بارانهای شدید کاری کردند که ارتش ویتنام زمینگیر شود. از طرفی سازمان ملل مصوبهای دارد که کشورها حق ندارند از طریق اعمال تغییرات اقلیمی علیه هم اقدام کنند. اگر چنین تهدیداتی واقعیت ندارد چرا چنین مصوبهای چندینسال پیش به تصویب میرسد؟ الان برخی از کشورها به ما گفتهاند که تکنولوژی این کار را دارند. ضمن اینکه بنده عرض کردم اگر بخواهیم مصونیت ایجاد کنیم باید احتمالات را هم جدی بگیریم، تمام تحرکات را رصد کنیم، آیندهنگری داشته و به همه چیز حساس باشیم. حضرت آقا میفرمایند که پدافند غیر عامل مانند مصونیتسازی درونی بدن انسان است.
آیا شما فعالیتهای سری برون مرزی هم دارید؛ مثل نفوذ به نهادهای نظامی و علمی در سایر کشورها؟
ما برای اینکه تهدیدات را بشناسیم لازم است اخبار و اطلاعات کامل داشته باشیم، بنابراین تمام راههای لازم را در پیش میگیریم و هرکاری که لازم است، میکنیم.
ارتباطتان با مجامع علمی چطور است؟
کاملا نزدیک و در ارتباط هستیم. همکاران گمنام و خارج از سازمان ما که اصلا حق و حقوقی هم دریافت نمیکنند، اطلاعات خوبی به ما میدهند. ما کانالهای ارتباطی بسیار خوبی داریم. اینکه دشمنهای دیرینه ما مشغول چه کاری هستند در معرض دید ماست. ما فقط براساس حرفهای خودمان نمیبینیم، اینکه در اروپا در حوزه تراریخته چه فضایی حاکم است حواسمان هست. یکی دیگر از فعالیتها تربیت دانش آموختگان متخصص در حوزههای مختلف و با گرایش پدافند غیرعامل است. الان ١٧ گرایش در مقطع کارشناسی ارشد و ٤گرایش در مقطع دکترا داریم. خیلی از بحثهای چالشی که اینجا با واکنش روبهرو میشود، در مجامع مختلف بینالمللی مطرح میشود و اذعان میکنند که کاملا ممکن و علمی است و سوابقی هم دارد.
آیا موردی بوده که شما خطری را کشف و دفع کنید؟
بله در ماجرای «استاکس نت» که آمریکاییها زیرساختهای هستهای ما را مورد حمله قرار دادند، پدافند غیرعامل کارهای خوبی انجام داد و باعث شد که از صدمه بسیار بزرگی که قاعدتا باید کشور میدید، جلوگیری کنیم. آمریکاییها با فرمان رئیسجمهوریشان و اسم رمزی که از سوی او اعلام شد یک حمله سراسری به زیرساختهای کل تأسیسات هستهای ما انجام دادند. طبق این حمله سایبری سانتریفیوژهای ما به جای یک دور ثابت تعداد چرخشهای بیشتری داشت و این چرخش باعث داغ شدن و انفجار داخلی اینها میشد. با این کار تعداد محدودی از سانتریفیوژهای ما از بین رفت، اما این حمله را به سرعت تشخیص دادیم، وارد عمل شدیم و دفاع کردیم تا جایی که خسارت به حداقل رسید. خیلی از اینها اصلا به اطلاع مردم نمیرسد. ما با تمام توان مشغول هستیم و کار خودمان را انجام میدهیم.
آیا توجه به هشدارهای شما به نهادهای و سازمانهای مختلف ضمانت قانونی دارد یا صرفا جهت اطلاع اعلام میشود؟
بله، ولی این را بگویم که ارتباط ما با نهادها و سازمانهای مختلف بسیار عالی است. مثلا ما در وزارت بهداشت اداره کل داریم و همین الان هم درحال برگزاری یک همایش مشترک هستیم. معمولا نهادهای مختلف ترجیح میدهند ارتباط خوبی با ما داشته باشند چون اطلاعات ما به آنها کمک میکند که بسیاری از مشکلات برایشان پیش نیاید، از طرفی وقتی ما هشدار میدهیم یا بروز مشکلی را اعلام میکنیم راه حل هم ارایه میدهیم، اما اگر ما هشداری بدهیم و به آن توجه نشود و بعد اتفاقی بیفتد مسئولان رده بالای نهاد مربوطه باید به ما و مقام قضائی پاسخ بدهند.
منبع:شهروند
انتهای پیام/