سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

صنایع تبدیلی پای لنگ توسعه باغستان‌های انار

مازندران سه هزار سال است انار دارد اما هنوز صنایع تبدیلی ندارد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، پاییز در شرق مازندران فصل یاقوت‌های سرخ و بساط‌های بی ریای انار روی جعبه‌های چوبی کنار جاده است ، آنگونه که اگر مسافر مسیر ۱۵ کیلومتری نکا تا بهشهر باشید زیر تمام درختان سپیدار کنار جاده، باغدارانی را می‌بینید که انار‌های باغ خود را عرضه کردند و راضی هستند به سود ناچیز،اسکناس‌های مختصر و مسافرانی که می‌ایستند تا سهمشان را از پاییز و جاده با چشیدن طعم خوش انار‌های سرخ مازندران بگیرند.

کنار یکی از این بساط‌های ساده می‌ایستم پیرمرد دستفروش که دست هایش زخمی از تیغ‌های انار است، می‌گوید: بساط انار می کنم تا با یک تیر دو هدف بزنم هم در این شرایط اقتصادی، انار را ارزان به دست مردم برسانم و هم سودی به جیب بزنم.

مشهدی حسین که مختصر سرمایه اش را از باغ دو هزار متری‌اش چیده و کنار جاده بساط کرده به سود کم قانع است ، اما از مدیریتی که نمی‌بیند ناراضی است و می‌گوید: یک سال برای رسیدن محصول زحمت می‌کشیم و برای فروش باید کنار جاده بایستیم تا مسافران دست خواهش بیاورند برای خریدن انار‌های ترک خورده.

پیرمرد که انگار دل پری دارد اناری را تعارف می‌کند و می‌گوید انارها، مهر و آبان باید چیده و مصرف شوند وگرنه تمام انار‌ها ترک می‌خورند یا خوراک پرندگان می‌شوند، می‌گوید خانم پیرش در خانه با انار‌های ترک خورده لواشک و ترشی درست می‌کند، اما تا کی می‌تواند ادامه دهد؟ دختر‌ها دانشگاه رفته هستند و توانی برای پخت ترشی انار ندارند و اگر همین روال باشد این شیوه سنتی تهیه رب هم چند سال دیگر از بین می‌رود.

انار را نصف کرده و دانه‌های سرخش را نشان می‌دهد و می‌گوید تو را خدا بچشید ببینید چه مزه‌ای دارد و به زبان ساده می‌پرسد این همه کارخانه می‌سازند نمی‌توانند یک کارخانه بسازند که انار‌های ما را تبدیل به رب و ترشی یا هر چیز دیگری بکنند؟

بهشهر سرزمین انار‌های کابدار

شاه عباس صفوی که مادری بهشهری داشت ۴۰۰ سال قبل بهشهر را اشرف البلاد نامید شهری با جاذبه‌های تاریخی فراوان مانند کاخ صفی آباد، چشمه عمارت و باغ عباس آباد و جاذبه‌ها طبیعی مانند شبه جزیره میانکاله و غار‌های هوتو و کمربند، اما اشرف البلاد را سرزمین انار‌های شیرین هم می‌نامند.

صادق درستکار باغدار بهشهری است و می‌گوید: انار اشرف همانند انار ساوه نامش بر سرزبان‌ها نیست و دلیل آن کمبود تبلیغات و شاید شکل ظاهری انار باشد.

اناری که عموزاد از آن حرف میزند اناری است کوچکتر از انار ساوه با پوسته‌ای زرد رنگ و لکه‌دار که شاید زیبایی نداشته باشد، ولی دانه‌های درشت، سرخ و خوش عطر و طعمی دارد که البته بازارپسندی ندارند.

خلیل حقیقی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بهشهر می‌گوید: ۲۸ گونه انار در مازندران کشت می‌شود که ۱۶ گونه مانند لمسری، انار ملس، شیرین، کابدار، پوست سفید، انار ترش خزری و انار سیاه در بهشهر می‌روید.

وی گفت: بهشهر بیش از ۱۱ هزار هکتار باغ انار دارد و حدود ۱۱ هزار تن یاقوت سرخ به ارزش ۲۲۰ میلیارد ریال از این باغ‌ها برداشت می‌شود.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بهشهر در خصوص نبود صنایع تبدیلی انار در این شهرستان نیز گفت: بخشی از انار‌های تولید شده به کارخانه‌های صنایع تبدیلی سایر استان‌ها ارسال و به کنسانتره و رب انار تبدیل می‌شود و باغداران نیز بخشی را به صورت سنتی به رب انار و لواشک تبدیل می‌کنند.

حقیقی پرورش ارگانیک و عاری بودن انار از سم و کود را مهمترین ویژگی انار‌های این شهرستان دانست و گفت: برای معرفی انار بهشهر تاکنون ۶ جشنواره برگزار و فراورده‌های این میوه بهشتی از قبیل: انار تازه، آش انار، رب انار و غذا‌های محلی در آن به نمایش گذاشته شد.

جشنواره تماشایی است اما...

فرش قرمز جشنواره یاقوت‌های سرخ ۶ سالی است در بهشهر پهن می‌شود هر بار در مکانی و این بار در غار باستانی هوتو، غاری مربوط به دوران پارینه سنگی که می‌گویند نیاکان ما نخستین گندم‌ها را اینجا کاشتند و کشف یک عدد انار مفرغی سه هزار ساله در این منطقه نیز مشخص می‌کند مردم آن دوران با انار بیگانه نبودند.

خنجری فرماندار بهشهر هدف از برگزاری و تکرار هر ساله این جشنواره را تلاشی برای شناساندن انار منطقه و در کنار آن معرفی ظرفیت‌های گردشگری و اقتصادی بهشهر اعلام کرد و گفت: در جشنواره انار انواع انار‌های  منطقه و محصولات فراوری شده از روستا‌ها به شهر آورده و در نمایشگاه به نمایش گذاشته می شود.

وی افزود: علاوه بر انار، غرفه‌هایی برای عرضه بی واسطه صنایع دستی، تولیدات خانگی و سوغات با هدف معرفی آداب و سنن منطقه نیز در نظر گرفته شده است.

فرماندار بهشهر گفت: حضور نمایندگان مجلس و مسئولان وزارت جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت فرصتی پیش آورد تا مباحث اقتصادی مربوط به  انار در این جشنواره مطرح و برای عملیاتی شدن آن راهکار ارائه شود.

وی با بیان اینکه ایجاد صنایع تبدیلی انار، ضایعات این میوه را کاهش و درآمد کشاورزان را افزایش می‌دهد، گفت: مقدمات ساخت کارخانه صنایع تبدیلی انار در بهشهر با ورود سرمایه گذار بخش خصوصی فراهم شده است که پس از طی مراحل قانونی اجرایی می‌شود.

هادی نژاد رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت بهشهرمی‌گوید:کشور‌های حاشیه دریای خزر مشتری انار بهشهر هستند و مقدمات کار و بازار هدف در حال بررسی است تا قیمت انار صادراتی نهایی شود و انار بهشهر بر سفره مردم کشور‌های آسیای مرکزی بنشیند.

ششمین جشنواره انار  امسال هم پایان یافت و بهشهر هنوز کارخانه فراوری انار ندارد.

گزارش از سارا فرهمندراد

انتهای پیام/ م

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.