به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ آنفلوآنزا یا گریپ، بیماری واگیردار است که به وسیله نوعی ویروس ایجاد میشود؛ آنفولانزا در فصول سرد سال و بهخصوص در پاییز شیوع پیدا میکند، افراد مبتلا به آنفولانزا در اغلب اوقات، چند روزی از کار و فعالیتهای عادیشان باز مانده و اگر مراقب نباشند، ناقل این بیماری به اطرافیان میشوند.
با وجود اینکه این بیماری تفاوتی زیاد با سرماخوردگی دارد، اغلب این 2 بیماری را با هم اشتباه میگیرند؛ خوب است بدانید سرماخوردگی نسبت به آنفولانزا بیماری تنفسی ملایمتر است، فردی که سرما میخورد برای چند روز دچار بیحال میشود درحالیکه آنفولانزا ممکن است فرد را هفتهها در رختخواب نگه دارد. معمولا علائم آنفولانزا معمولا بدتر از سرماخوردگی است و بیشتر از سرماخوردگی معمولی طول میکشد.
ممکن است فردی که دچار آنفولانزا شده است بیماری خود را با سرماخوردگی اشتباه بگیرد و از داروهای اشتباه استفاده کند و نتیجهای از درمان نگیرد.
بیشتر بخوانید: علائم آنفلوانزا و روشهای پیشگیری و درمان آن را بشناسید + فیلم
سید محمد صادق غفوری عضو انجمن متخصصان گوارش و کبد ایران در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ اظهار کرد: آنفلوآنزا یا گریپ (Grippe) شایعترین بیماری ویروسی فصل سرما است که دستگاه تنفسی را درگیـر میکند و شدیدا مسری است، شروع علائم آنفلوآنزا از زمان وارد شدن ویروس به بدن ۲۴ الی ۴۸ ساعت است.
بیشتر بخوانید: مهمترین نکات برای فرار از ویروس آنفلوانزا
غفوری بیان کرد: ویروسهای عامل آنفلوآنزا از گروه اورتومیکسو هستند؛ آنفلوآنزا شامل ویروس آنفلوآنزای A، آنفلوآنزای B و آنفلوآنزای C است که این ویروسها در اثر تماس مستقیم یا غیرمستقیم (مثلاً استفاده از لیوان آلوده) گسترش مییابند.
بیشتر بخوانید: درمان آنفولانزا در دل آشپزخانه منزلتان
عضو انجمن متخصصان گوارش و کبد ایران درباره موارد خطرناک در بیماری آنفلوآنزا، گفت: موارد خطرناک در بیماری آنفولانزا شامل افزایش تب یا سرفه، وجود خون در خلط، گوش درد، تنگی نفس یا درد قفسه سینه، ترشحات غلیظ از بینی، سینوسها یا گوشها، درد سینوس، درد یا سفتی گردن است که باید سریعا فرد تحت درمان قرار گیرد.
وی با تاکید بر اینکه آنفولانزا به روشهای مختلف منتشر میشود، تشریح کرد: ویروسهای آنفلوانزا موجود در قطرات تنفسی از طریق سرفه و عطسه منتشر میشوند، در اغلب موارد این انتشار از فرد به فرد دیگر و معمولا از طریق تماس دست با آنچه که به ویروس آلوده شده است، سپس ویروس از تماس دست آلوده با دهان و بینی فرد منتقل میشود.
غفوری بیان کرد: سرماخوردگی و آنفلوانزا علایمی مشابه دارند با این تفاوت که سرماخوردگی معمولا خفیفتر است و ممکن است بدون تب یا با تب پایین باشد، اما آنفلوانزا بطور ناگهانی شروع شده و با تب بالا همراه است، همچنین مدت زمان بیشتری طول میکشد تا آنفلوانزا بهبود یابد، اما این مدت در سرماخوردگی کوتاهتر است.
بیشتر بخوانید: فرصت طلایی برای تزریق واکسن آنفولانزا + قیمت واکسن
وی با اشاره به اینکه آنفلوآنزا در تمام سنین به غیر از دوران شیرخوارگی دیده میشود، گفت: کودکان به علت سیستم دفاعی ضعیف بیشتر به این بیماری مبتلا میشوند؛ این بیماری واگیردار است و در مکانهای عمومی امکان انتقال بیماری نسبت به سایر مکانها بیشتر است؛ بیماریهایی مانند قلبی، ریوی، کلیوی، دیابت، آسم، بارداری و کهنسالی امکان ابتلا به آنفلوآنزا را افزایش میدهند.
عضو انجمن متخصصان گوارش و کبد ایران درباره راههای درمانی آنفولانزا، تصریح کرد: اصولا اصلیترین درمان آنفولانزا با آنتیبیوتیک است، بهبود خود به خودی آنفولانزا در عرض ۷ الی ۱۰ روز در صورتی که هیچ عارضهای رخ ندهد امکان پذیر است؛ اگر عارضهای رخ دهد بهبود آنفولانزا ممکن است ۳ الی ۶ هفته زمان میبرد، قابل ذکر است مصرف دارو حتما باید با صلاحدید و تجویز پزشک انجام شود.
وی با اشاره به اقدامات مورد نیاز برای کاهش علائم آنفولانزا، گفت: برای کاهش علائم و بهبود بیماری آنفولانزا باید در منزل بویژه در هنگام تب استراحت کرد، چرا که بهترین درمان برای آنفلوانزا استراحت است؛ استراحت کمک میکند تا بدن با ویروس به خوبی مبارزه کند، استفاده از مایعات فروان مانند آب، آب میوه و سوپ رقیق، غرغره آب یا آب نمک ولرم چند بار در روز باعث میشود سوزش گلو بهبود یابد.
عضو انجمن متخصصان گوارش و کبد ایران بیان کرد: افراد باید از استمعال دخانیات، سیگار و الکل خودداری کنند، همچنین استفاده از قطرههای بینی حاوی آب و نمک برای تخفیف گرفتگی موثر است، قطرههای بینی که حاوی آب و نمک (سرم فیزیولوژی) هستند به کاهش ترشحات بینی و مرطوب شدن پوست داخل بینی کمک میکنند.
غفوری یادآوری کرد: برای افزایش رطوبت هوا از یک دستگاه بخور استفاده کنید؛ رطوبت کمک میکند تا ترشحات ریه رقیق و راحتتر تخلیه شوند؛ برای جلوگیری از سرایت بیماری آنفولانزا به دیگران، دستان خود را به ویژه پس از گرفتن آب بینی یا پیش از دست زدن به غذا یا مواد غذایی مرتباً بشویید.
بیشتر بخوانید: آنفولانزا و سرماخوردگی چه تفاوتهایی دارند؟ + اینفوگرافی
زهرا روددهقان دکترای آموزش پرستاری و هیئت علمی گروه داخلی و جراحی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ اظهار کرد: آنفولانزا بیماری حاد تنفسی ویروسی است که در فصل سرما شایع میشود. بعضی عوامل، از جمله ضعف عمومی، خستگی، محیطهای پرتراکم و عدم رعایت بهداشت، فصل و مکان جغرافیایی، فراوانی ویروس آنفولانزا در طول ماههای فصل زمستان و وضع بد تغذیه، امکان ابتلاء به این بیماری را افزایش میدهد، همچنین وجود کلیه این عوامل در ایام پیادهروی اربعین به خودی خود احتمال بروز و شیوع آنفولانزا را افزایش میدهد.
این دکترای آموزش پرستاری بیان کرد: علائم آنفولانزا مشابه سرماخوردگی اما با شدت بیشتری بوده و بیشتر طول میکشد؛ این علائم شامل تب بالای ۳۸ درجه سانتیگراد، گلودرد، سرفه، بیاشتهایی، تهوع، اسهال و استفراغ، احساس کوفتگی (دردهای عضلانی و استخوانی)، لرز، سردرد است.
بیشتر بخوانید: آنفولانزا تا چه مدت مسری است؟
روددهقان ادامه داد: علائم آنفولانزا معمولا در ۳ الی ۴ روز اول شدید است و کم کم بهبود مییابد؛ اکثر افرادی که به آنفولانزا مبتلا میشوند بدون هیچ مشکلی بهبود مییابند اما در برخی موارد این بیماری منجر به مشکلات جدیتر میشود و میتواند عفونتهای باکتریایی ایجاد کند. آنفولانزا میتواند منجر به همهگیریهای خطرناک یا حتی مرگ و میر در گروههای پرخطر شود.
وی افزود: مبتلایان به بیماریهای مزمن مثل افراد دیابتی، بیماران قلبی، ریوی، کلیوی، بیماران سرطانی و افرادی که دچار ضعف سیستم ایمنی هستند، زنان باردار، کودکان زیر ۵ سال و سالمندان بالای ۶۵ سال بیشتر از سایر افراد در معرض خطر ابتلا به آنفولانزا هستند و باید مراقب باشند تا دچار این بیماری نشوند.
این دکترای آموزش پرستاری تشریح کرد: مهمترین راههای انتقال بیماری، ورود عوامل بیماریزا به ریه و استنشاق ذرات عفونی است؛ ذرات عفونی میتوانند به طور مستقیم در اثر تماس یا انتشار قطرههای آب دهان و به طور غیرمستقیم بهوسیله دست و اشیایی که به تازگی آلوده به ترشحات بینی و گلوی شخص آلوده شده است، منتقل شوند.
روددهقان درباره راههای پیشگیری از آنفولانزا، اظهار کرد: برای پیشگیری از این بیماری باید دستهای خود را در طول روز چندین بار با آب و صابون بشویید، از تماس دستهای آلوده با چشم، دهان و بینی خودداری کنید؛ در مواجهه با بیماران و افراد مبتلا از ماسک استفاده کنید و سعی کنید فاصله حداقل یک متری را از این بیماران حفظ کنید، در زمان شیوع بیماری آنفولانزا از دست دادن و روبوسی با کردن با دیگران خودداری کنید.
بیشتر بخوانید: شباهت آنفولانزا با سرماخوردگی حاد/ افراد بیشتر در چه سنی به آنفولانزا مبتلا میشوند؟
وی گفت: در صورت ابتلاء به آنفولانزا و علائم سرماخوردگی از ماسک برای پوشش روی دهان و بینی خود استفاده کنید، حین عطسه و سرفه جلوی بینی و دهان خود را با دستمال نگه دارید و دستمال استفاده شده را داخل کیسه پلاستکی انداخته و در کیسه را ببندید، سپس آن را در سطل زباله بیندازید.
این دکترای آموزش پرستاری یادآوری کرد: در روزهای اول ابتلاء به بیماری، بیشتر استراحت کنید و سعی کنید از حضور در مواضع پرتراکم پرهیز کنید، از دست دادن و روبوسی با سایرین خودداری کنید، مکرر دستهای خود را با آب و صابون بشویید، مایعات گرم بیشتری مصرف کنید، با آب و نمک دهان و مجاری بینی خود را در طول روز بشویید.
انتهای پیام/
انگار همه ویروسها در اطراف ما عصیان کرده اند و منتظر یه اشتباه کوچیک از طرف ما هستند تا حمله کنند...
5 روزه پیش بخاطر یه دوش اب سرد انفولانزا گرفتم و فعلا که با یه دوره تناوبی(2ساعت تب - 2ساعت افت فشار و لرز- 2 ساعت حالت تقریبا نرمال
مادر من یه هفته ای میشه ک سرگیجه داره
دو روز اول که مبتلا شده بود اصلا نمیتونست پاشه سرگیجه شدید داشت الان بهتره ولی بعضی وقتا بازم اینطوری میشه
بنظرتون آنفولانزا داره؟
...پس رفتنی شدیم
یاحق