به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، بیش از 20 روز است که از جنجال رسانهای و هیاهوی جهانی بر سر موضوع قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار منتقد سعودی میگذرد. گمانهزنیهای بسیاری تاکنون درباره ناپدید شدن این روزنامه نگار مطرح شده که در همه آنها محمد بن سلمان ولیعهد این کشور، متهم ردیف اول است که سرانجام تحت فشار رسانه ها با گذشت 20 روز، مرگ خاشقجی را پذیرفته و مدعی شد که وی در جریان درگیری در کنسولگری این کشور در ترکیه کشته شده است. ادعایی که تنها مورد پذیرش ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده واقع شد و بر حجم خشونت ها افزود تا آنجا که هر دو حزب دموکرات و جمهوری خواه رسما خواستار واکنشی قاطع درباره جنایات عربستان از سوی ترامپ شدند. البته ناگفته نماند برخی از تحلیلگران براین باورند که این واکنشها و تعلل ترامپ سیاستی دیگر برای خالی کردن خزانه سعودی هاست. امیر موسوی کارشناس مسائل بینالملل از جمله افرادی است که درخصوص موضع غربیها در برابر مسئله خاشقجی تاکید دارد این نقشه آمریکاست که در حال عملی شدن است. در همین رابطه خبرنگار حوزه سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران گفتوگویی با این کارشناس داشته که در ادامه ارائه شده است؛
امیر موسوی کارشناس مسائل بینالملل در گفت و گو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با مواضع دولت ترامپ در قبال قتل خاشقجی روزنامه نگار منتقد سعودی و حجم انتقادها از سوی هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه ایالات متحده مبنی بر واکنش جدی آمریکا با عربستان گفت: هر کدام از این گروهها نقشی را ایفا میکنند حتی قطر که نسبت به بقیه کشورها واکنش تندتری در حمایت از عربستان داشته است به نوعی وارد بازی شده و در حال ایفای نقشههای متفاوت است.
موسوی در ادامه گفت: کنگره و حتی برخی از رسانههای آمریکا و شخصیتهای اروپایی هر کدام نقش خود را ایفا میکنند، هشداری که پیشتر از اینها جمهوری اسلامی ایران به عربستان در جریان مهار هواپیمای RQ170 داده بود. ایران توانست اطلاعات زیادی را از این هواپیما به دست آورد که شامل بحث یمن، درگیری با قطر و ... میشد. ایران در آن زمان تلاش کرد تا با اعزام حیدرمصلحی وزیر اطلاعات وقت این موضوع را به گوش بن نایف ولیعهد وقت عربستان برساند، و تنها جوابی که شنید این بود که کاری از دست ما برنمیآید.
این کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد: نقشههای آمریکا در حال عملی شدن است و ایالات متحده به پول عربستان طمع دارد. این کشور به خاطر غرور و پول زیاد و به دلیل اتکا به آمریکا و اسرائیل تصور میکرد بتواند در مقابل جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت بایستد و آنها هم از آن حمایت میکنند.
وی با اشاره به پاسخهای منفی مکرر عربستان به تمام پیامهای انسان دوستانه ایران افزود: ما بارها با سعودیها درباره رفتارهای آمریکاییها و نقشهای که برای عربستان کشیدند، به این کشور هشدار دادیم تا با در نظر گرفتن منافع خود و منافع کشورهای دیگر به سمت آرامش منطقه بدون دخالتهای خارجی پیش برود.
موسوی ادامه داد: خاشقجی آن قدر هم شخصیت مهمی نبوده است حداقل نه تا این اندازه که در حال حاضر می بینیم. این مسئله تا حدی بازتاب داشته است که روسای کشورهای مختلف هم به آن واکنش نشان داده اند و این در حالی است که سعودیها هر روز با خونسردی کامل دهها یمنی را به خاک و خون میکشند.
این کارشناس مسائل بینالملل تاکید کرد: این بحثهای جاری مانند بحث حقوق بشر، بحث انسان دوستانه و روزنامه نگار و ... بحث اصلی نیست غربیها به دنبال اجرای نقشهای هستند که عربستان متوجه آن نیست.
وی با بیان اینکه آمریکاییها از حسابهای بانکی و دارایی عربستان در اروپا و آمریکا به خوبی آگاهند، اظهار کرد: دارایی عربستان فقط در آمریکا 700 میلیارد دلار است، آنها به راحتی میتوانند با یک دستور کوچک رئیس جمهور اموال سعودیها را مسدود کنند مشکلی هم در دنیا و منطقه پیش نمیآید و اینکه ترامپ میگوید من نمیتوانم از 110 میلیارد دلار چشمپوشی کنم خود یک بازی است چون میداند میتواند به راحتی طبق قانونی که در کنگره تصویب شده اموال عربستان را مصادره کند.
موسوی افزود: من تصور میکنم تمام این اقدامات مقدمه اجرای نقشه اصلی ترامپ مبنی بر تصاحب و غارت کل اموال عربستان است. ترامپ نقشه خود را مرحله به مرحله اجرا کرد در ابتدا تمام قد و همه جانبه درباره مسئله خاشقجی از عربستان دفاع و حمایت کرد تا آنجا که وارد مرحله دوم یعنی امضای 40 نفر از نمایندگان کنگره و بازتاب این خبر در رسانههای جهان شد، بعد از این مرحله بود که آمریکا بیان کرد که احتمال کشته شدن این روزنامهنگار منتقد سعودی وجود دارد و اگر هم مسئولان بلند پایه عربستان در جریان این موضوع هستند که بسیار بد است.
این کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به اظهارات شب گذشته ترامپ در خصوص بررسی تحریمها علیه ایران با کنگره و همچنین پذیرفتن ادعاهای عربستان درباره قتل خاشقجی گفت: آمریکا درباره اظهارات بن سلمان در خصوص قتل خاشقجی در جریان یک درگیری گفت: اظهارات عربستان قابل قبول است اما کافی نیست آنچه از شواهد برمیآید آمریکا با یک برنامه حسابشدهای در تلاش است تا مرحله به مرحله نقشه خود را اجرا کند و عربستان به دلیل غروری که دارد متوجه شرایط نیست و همچنان در حال ادامه این بازی است.
وی بیان کرد: عربستان در این باره واقعا نیاز به یک مشاوره دارد، رفتار نامعقول و نسنجیده سعودیها در عرصه بینالملل باعث زیرسوال رفتن اسلام و مسلمانان میشود یعنی مردم دنیا با این اقدامات درباره مسلمانان خواهند گفت که چقدر مسلمانان بیخرد و بدون قوای تعقل و اندیشه هستند.
موسوی با تاکید این نکته که آمریکا به دلیل نقشهای که برای عربستان کشیده است، چندان هم نمیتواند به مقاومت خود در حمایت از عربستان ادامه دهد اظهار کرد: کسری بودجه آمریکا رقم بسیار بالایی است این کشور تا قبل از موضوع خاشقجی بارها از عربستان خواسته بود تا هزینه ارتش آمریکا برای حمایت از عربستان را بپردازد و همه این تبلیغات برای مقدمه چینی به منظور رسیدن به هدفش برای غارت و چپاول عربستان بوده است.
وی افزود: مسئله خاشقجی دقیقا بعد از زمانی پیش آمد که بن سلمان تاکید کرد هیچ پولی به آمریکا نخواهد داد در نتیجه ایالات متحده در راستای اجرای نقشهاش قتل خاشقجی را برنامهریزی کرده تا به این طریق به عربستان ضربه زده و جیبش را خالی کند.
این کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد: ترامپ در دوره انتخابات ریاست جمهوری گفته بود تا جایی که میتواند این گاو شیرده را دوشیده و بعد میکشد و با توجه به شواهد می توان گفت تمام تلاشهای رییس جمهور آمریکا با این هدف انجام میشود. بن سلمان حالا تبدیل به یک مشکل برای جامعه جهانی شده است به ویژه در خصوص ماجرای جنگ یمن، بن سلمان واقعا گیر افتاده است نه یمنیها دست از مقاومت برداشتند و نه عربستان از پیروزی کوتاه میآید.
موسوی با اشاره به بازگشت خالد بن سلمان برادر ولیعهد فعلی عربستان به این کشور گفت: خبرها حاکی از آن است که احتمالا خالد بن سلمان جانشین برادرش خواهد شد یعنی اول ولی و بعد ولیعهد شده و این مقدمهای برای جانشینی وی به جای بن سلمان و یا بازگشت محمد بن نایف خواهد شد. بن نایف جایگاه بالایی در عرصه بینالملل به خصوص در آمریکا و اروپا دارد، همان ولیعهد ثابتی که محمد بن سلمان برکنارش کرد.
وی در ادامه گفت: بن نایف شخصیت عاقل و کاربلدی است؛ اما بعید به نظر میرسد که آمریکا به راحتی این جانشینی را بپذیرد مگر اینکه تعهد کند تمام ثروت عربستان را به آمریکا تحویل دهد اما آنچه که تجربه نشان داده است ترامپ در این مورد چندان صبور نیست و قطعا در تلاش است تا در کوتاهترین مدت ممکن این موضوع را به سرانجام برساند. آمریکا در حال حاضر حدود هزار میلیارد دلار کسر بودجه دارد و برای جبران چنین کمبودی نیاز مبرم به ثروت سعودیها دارد.
این کارشناس بین الملل تاکید کرد: با شرایطی که در حال حاضر برای عربستان پیش آمده این کشور در حال غرق شدن است و با رسوایی که بر سر مسئله خاشقجی متوجه عربستان شد این کشور حاضر است برای پاک کردن این رسوایی، تن به هر کاری دهد بنابراین به نظر میرسد تمام رفتارها و اقدامات ایالات متحده در قبال عربستان برای خالی کردن خزانه این کشور است، حتی در این مسیر آمریکا تلاش کرد تا با ایرانهراسی و تروریست خواندن جمهوری اسلامی به هدف خود نزدیک شود و در توجیه رفتار بن سلمان گفت میپذیریم که این اقدام سعودیها کار اشتباهی بود اما ما به این کشور برای مقابله با ایران نیازمندیم و عربستان را راه مقابله با نفوذ ایران در منطقه میدانیم.
موسوی در پایان با اشاره به پیام ترکی دخیل مشاور ارشد محمد بن سلمان و رئیس شبکه العربیه مبنی بر اینکه در صورت اعمال فشار بیشتر و تحریم از سوی آمریکا عربستان به سمت جمهوری اسلامی ایران رفته و با حزبالله و حماس همپیمان خواهد شد، خاطرنشان کرد: ایران باید از فرصت پیش آمده استفاده بهتری کند و میتواند با دادن پیامهایی به عربستان به آرامش منطقه کمک کند هر اندازه که تفاهمی سریع با عربستان انجام بگیرد دنیا دیگر شاهد کشتار و قتل عام مردم بیگناه در یمن و سوریه و دیگر نقاط جهان نخواهد بود چرا که عربستان آشکارا در این جبهه در مقابل ایران میجنگد.
انتهای پیام/