اظهارات محتاطانه و متناقض ترامپ در این باره سوالاتی را درمورد اعتبار آمریکا مطرح و واکنشهای جهانی را پیچیدهتر کرده است. برای مثال رویکرد ترامپ به قتل این روزنامهنگار، چین و روسیه را جسور و همپیمانان قدیمی آمریکا را از نشان دادن واکنش شدید به این جنایت دلسرد کرده است.
«ولی آر. نصر» رئیس مطالعات پیشرفته بینالمللی مدرسه جان هاپکینز در این مورد گفت: «واکنش ترامپ به قتل خاشقجی یک انحراف عظیم در رویکرد آمریکا است. این نشان دهنده نوعی سیاست خارجی کاملاً متفاوت است که دولت را برای کارهای غیراخلاقی یا غیرقانونی که انجام میدهد مسئول نمیداند. در نتیجه آمریکا در حال تعیین استاندارد جدیدی برای خودش و جهان است».
کاخ سفید از اظهارنظر در این باره امتناع کرد و ترامپ گفت: «می خواهم بفهمم چه اتفاقی افتاده و مشکل کجاست و احتمالاً تا پایان هفته اینها را میفهمیم».
خاشقجی در عربستان متولد شده بود و در ایالت ویرجینیا زندگی میکرد. او در روزنامه واشنگتن پست مطالبی ضد دولت عربستان مینوشت. او در دوم اکتبر وارد کنسولگری عربستان در استانبول شد و پس از آن دیگر دیده نشد. نیروهای اطلاعاتی ترکیه باور دارند ماموران سعودی خاشقجی را به قتل رساندهاند و بدنش را تکه تکه کردهاند. عربستان سعودی پس از دو هفته رد هر گونه اتهامی در رابطه با دست داشتن در قتل خاشقجی، روز شنبه ادعا کرد او در پی درگیری در کنسولگری کشته شده است.
«نیکلاس برنز» استاد دانشگاه هاروارد میگوید: «ما در شرایط حساسی هستیم. عربستان به وحشیانهترین شکل خاشقجی را ترور کرده است. الان آمریکا باید پیامی بدهد و بگوید ما چنین چیزی را تحمل نمیکنیم، اما در دو هفته گذشته چنین کاری انجام نداده است». این در حالیست که روسیه در تلاش است تا از این موقعیت استفاده کند و بر دورویی واشنگتن تاکید کند و از شرایط پیچیده ژئوپولیتیک خاورمیانه به نفع خودش استفاده کند.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه روز پنجشنبه در کنفرانس سیاست خارجی در سوچی گفت: واکنش محتاطانه دولت ترامپ به ناپدید شدن خاشقجی استانداردهای دوگانه آمریکا را پررنگتر میکند.
پوتین گفت غرب زمانیکه «سرگئی اسکریپال» جاسوس دوجانبه روس مسموم شد به سرعت مسکو را تنبیه کرد، اما حالا در رابطه با قتل خاشقجی متفاوت عمل میکند. با اینکه روسیه دست داشتن در پرونده اسکریپال را انکار میکند غربیها این کشور را تحریم و دیپلماتهای روس را اخراج کردند. پوتین گفت: «هیچ مدرکی برای محکوم کردن روسیه وجود نداشت، اما آنها برای تنبیه مسکو گام برداشتند. حالا که قتلی در استانبول صورت گرفته آنها هیچ کاری نمیکنند. برای برخورد با این گونه مشکلات باید یک رویکرد واحد داشته باشیم».
فرانسه، انگلیس و آلمان در هفته جاری از مقامات عربستان و ترکیه خواستند تحقیقات معتبری را برای بررسی پرونده قتل خاشقجی انجام دهند. با اینکه این کشورها گفته اند این مسئله برایشان جدی است هنوز اقدام ملموسی انجام ندادهاند.
«هولی داگرس» یکی از اعضای شورای آتلانتیک میگوید: «ترامپ دو اولویت در خاورمیانه دارد. نخست، طرح صلح فلسطین- اسرائیل و دوم، کنترل ایران. عربستان نه تنها به دلیل خرید میلیاردها دلار سلاح از آمریکا برای ترامپ حائز اهمیت است؛ بلکه به دلیل نقشی که میتواند در اجرای اولویتهای اصلی او در خاورمیانه ایفا کند هم مهم است».
«ریچارد هاس» رئیس شورای روابط خارجی در توییتر نوشت: «روزی سیاست آمریکا این بود: اعتماد کن، اما صحت امر را مشخص کن؛ اما حالا سیاست آمریکا این است: اعتماد کن و خودت را به آن راه بزن».
انتهای پیام/