به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ کمکم موسم آغاز پیادهروی اربعین از راه رسید و زائران دیگر در فکر آخرین برنامهریزی و تدارکات برای عازم شدن در مسیر نور هستند.
همایشهای ۲۰ میلیونی اربعین در سالهای گذشته، رسانههای مطرح جهان را وادار به انتشار اخبار این تجمع بینظیر کرد.
در همین راستا، تلاشهای زیادی برای کاستن از شکوه این تجمع در رسانههای ضدشیعی صورت گرفت. بخصوص از سال گذشته تا کنون، دستهای زیادی بود تا با تفرقه بین دوملت ایران و عراق، «مانور سالانه شیعیان» را کمرنگ جلوه دهد.
رسانههای خارجی و برخی از داخلیها هم در ایران و هم در عراق شایعاتی را در این مدت به وجود آوردند.
یکی از شایعات مطرح شده طی امسال این است که مگر عراقیها در طول جنگ تحمیلی با ایرانیها نجنگیدند، پس چرا ایرانیها با آنها مهربانی میکنند؟ پاسخ این شایعه مشخص است چرا که در طول جنگ تحمیلی این مردم عراق نبودند که با ما در جنگ بودند، بلکه دولت صدام و نیروهای بعثی بودند که با ما سر جنگ داشتند، در همان زمان هم سپاه بدر که عراقیهای مخالف صدام بودند در ایران تشکیل شد و با آن ها مبارزه کرد.
درحالی که پس از سقوط دولت بعث، رابطه عراق با ایران در اوج خودش قرار گرفت، حتی ایرانیها به درخواست دولت عراق در مقابله با داعش در کنار آنها قرار گرفتند، رسانههای سعودی شایعه دخالت ایرانیها در عراق را مطرح کردند.
در نمونه دیگر روزنامه سعودی الشرق الاوسط شایعه ارتباط برقرار کردن مردان ایرانی با زنان عراقی را چاپ کرد. این روزنامه به نقل از سخنگوی سازمان بهداشت جهانی نوشته بود که این مرکز نگران افزایش بارداریهای ناخواسته در راهپیمایی اربعین بین زنان عراقی است. در این خبر حتی ادعا شده بود که در یک سال، ۱۶۹ مورد بارداری گزارش شده است اما پیگیریهای رسانهها جعلی بودن خبر را درپی داشت و این سازمان مجبور شد طی یک بیانیه رسمی چنین مطلبی را تکذیب کند.
ایمن الحسینی، دانشجوی ارشد عراقی درباره این شایعات عنوان کرد: مردم عراق هیچگاه این مسائل را نپذیرفت و حتی واکنش منفی هم به این شایعات از خود نشان داد.
نمونه برعکس آن هم در ماه های گذشته درباره ایران اتفاق افتاد. برخی رسانهها شایعات ارائه خدمات جنسی زنان ایرانی در اروند و مشهد به مردان عراقی را مطرح کردند، شایعاتی که همان زمان در کشور تکذیب شد.
قانعی رئیس اتحادیه هتلداران خراسان رضوی، درباره گفتوگویی که از وی منتشر شده، گفت: «من هرگز تایید نکردهام که در مشهد از زنان ایرانی استفاده جنسی صورت میگیرد برای همین هم این استنباط و نقل قول از حرف هایم را کاملا تکذیب میکنم؛ چون من در مصاحبهای که داشتم به این موضوع اشاره کردم که در مشهد ۶۰۰ خانه مسافر مجوز قانونی دارند و حتی آنهایی که مجوز قانونی ندارند هم خدمات اقامتی ارائه میدهند و لزوما به این معنا نیست که این خانههای مسافری در زمینه خدمات جنسی و غیرقانونی فعالیت میکنند.»
پس از روی کارآمدن برهم صالح در عراق، بسیاری از جریانهای مخالف ایران شایعه ضدایرانی بودن رئیس جمهور حدید ایران را کلید زدند. این جریان مدعی شد «برهم صالح» در ۱۸ توئیت سیاستهای خودش را ارائه داده که بخشهایی از آن علیه حشدالشعبی، گروههای مقاومت و حتی جمهوری اسلامی و شخص قاسم سلیمانی است.
اما برخلاف این شایعه، صحبتهای رسمی منتشر شده از برهم صالح نشان میدهد که وی بر نزدیکی روابط به ایران تاکید دارد. همچنین مراجعه به توئیت برهم صالح هیچ یک از شایعات بالا را تایید نکرد.
پیش از این نیز برخی جریانات با انتشار بخشی از صحبتهای حیدرالعبادی، مدعی نمکنشناسی عراقیها نسبت به ایرانیها شدند.
این شایعات باعث شد تا حیدرالعبادی پس از چند روز درباره صحبتهای خودش گفت که صحبت هایش تحریف شده، و اینگونه شفاف سازی کرد: این کشور(عراق) در مسئله ایران «تنها متعهد به عدم استفاده از دلار در مبادلات مالی است و از همه تحریمهای آمریکا پیروی نمیکند».
یکی از شایعات دیگری که در راستای تخریب روابط ایران عراق مطرح شد، شایعه گران شدن و یا توقف صدور ویزای عراق برای ایرانیان بود درحالی که چنین اتفاقی رخ نداده بود. همین چند روز پیش هم شایعه کاهش هزینه ویزای عراق به یک دلار مطرح شد.
همچنین درحالی که عراق هزینه 10 دلاری پنجره گردشگری را برای زائران ایرانی به یک دلار کاهش داده بود، برخیها سعی کردند تا با وانمود کردن اینکه کل هزینه روادید یک دلار شده، مردم را خوشحال کنند سپس با فهمیدن واقعیت، یک نارضایتی از مسئولان عراقی ایجاد شود.
در واقع امسال هزینه روادید برای زائران اربعین همه کشورها ۴۰ دلار (برای ویزا) و ۱۰ دلار (برای پنجره واحد گردشگری) است که برای زائران ایرانی ۴۰ دلار (برای ویزا) و یک دلار (برای پنجره واحد گردشگری) در نظر گرفته شده است.
در پی ناآرامیهای داخلی عراق در بصره که منجر به آتش گرفتن سرکنسولگری ایران در عراق شد، برخی از این فرصت استفاده کرده تا وانمود کنند که تنها کنسولگری ایران آسیب دیده و به کنایه عنوان کردند که این سزای کم به مردم عراقه! درحالی که در فتنه بصره که فتنهای آمریکایی_سعودی بود عدهای از اغتشاشگران بودند که اوضاع داخلی این کشور راه به هم ریختند و بسیاری از ساختمانهای بصره را تخریب کردند که ساختمان کنسلوگری ایران هم جزو آنها بوده است.
برخی دیگر از شایعاتی که برای برهم زدن این رابطه شکل گرفت، شایعاتی بود که منفعت کلی مردم یک کشور ارتباط داشت. شایعه فروش آب مجانی مردم ایران به عراق در زمان بحران آب خوزستان از جمله این شایعات بود. شایعهای که چند هفتهای به نقل محافل مجازی تبدیل شد و حتی برخی از سلبریتیها را این بار به واکنش وادار کرد.
اما رضا اردکانیان وزیر نیرو این شایعات را تکذیب کرد.همچنین غلامرضا شرفی عضو کمیسیون انرژی مجلس و نماینده مردم آبادان هم فیلم منتشر شده در شبکههای مجازی در همین رابطه را ساختگی خواند.
از سوی دیگر شایعه جلوگیری ایران از ورود آب به عراق هم برای بیاعتماد کردن مردم عراق نسبت به ایران هم در رسانههای عراقی منتشر شد. اما وزارت جهاد کشاورزی آن چه در برخی رسانه ها از قول معاون آب و خاک در خصوص جلوگیری از ورود آب به کشور عراق مطرح شده است، را تکذیب کرد.
بخش دیگری از شایعات هم به انتشار درگیری و کشته شدن اتباع این دو کشور اختصاص دارد. شایعه کشتن یک گردشگر عراقی در خوزستان هم از همین دست شایعات به شمار میرود.
اواخر مردادماه بود که شایعه شد یک مرد عراقی به دلیل تجاوز به زنان ایرانی در بازارماهی فروشان خرمشهر کشته شده که همان زمان ولیالله حیاتی، فرماندار خرمشهر با تکذیب خبر قتل گردشگر عراقی در بازار ماهی فروشان عنوان کرد: امنیت کامل در خرمشهر برای گردشگران عراقی تامین است و اینگونه شایعات در فضای مجازی با اهداف خاص و برای مخدوش کردن روابط دو ملت ایران و عراق توسط گروهک های فرامرزی منتشر میشود.
از سوی دیگر شایعه درگیری زائران ایرانی در کربلا را به وجود آوردند. شایعهای که شبکههای ماهوارهای عراقی به نام «الشرقیه» -که دارای گرایشهای بعثی و سعودی است آن را نشر داد اما پلیس کربلا ضمن تکذیب آن عنوان کرد که اینگونه اخبار توسط دشمنان در جهت برهم زدن رابطه دوستی میان دو کشور عراق و ایران دانست.
این رسانهها در ایران هم شایعه درگیری خادمان حرم امام رضا(ع) با زائران اهوازی را به دلیل عرب بودنشان به راه انداختند اما به سرعت معلوم شد که این درگیری لفظی مربوط به زائران تبعه خارجی بوده و بلافاصله مسئولان انتظامات آستان قدس رضوی ورود کرده و از تشدید و ادامه درگیری جلوگیری کردند.
پس از برعهده گرفتن مسئولیت ساخت و توسعه صحن حضرت زهر(س) در نجف اشرف توسط مسئولان ایرانی، شایعات بسیار زیادی در فضای مجازی برای برهم زدن ارتباط دو کشور دوست و همسایه ایران و عراق کلید خورد؛ از شایعه خروج ارزهای ایران به عراق گرفته تا شایعه عدم بکارگیری کارگران ایرانی در این پروژه و هزینه کردن از بودجه عمومی دولت ایران در این موضوع.
هرچند شایعه سازان با گره زدن این موضوع به کمبودهای کشور سعی کردند فشار بیشتری بر مسئولان بیاورند اما بررسیهای خبرنگار ما نشان داد که هیچ یک از این شایعات صحت نداشته و اتفاقا این پروژه برای کارگران ایرانی و غیرایرانی هم سودآور بوده است.
در این میان برخی رسانههای داخلی دانسته و یا نادانسته به حس ضدعراقی مردم ایران کمک کردند. نمونه زیر یکی از این مثالهاست که در زمان زلزله کرمانشاه به وجود آمد.
منبع: فارس
انتهای پیام/