سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

قنادباشی در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان:

امیدواریم پرونده خاشقجی مانند سرنوشت هزاران یمنی مسکوت نماند/ بن سلمان به دنبال تطمیع افکار عمومی

کارشناس مسائل سیاسی گفت:بن سلمان در تلاش است تا با ارسال کمک های مالی وعده های بزرگ به رسانه های جهان بر این جنایت عظیم سرپوش بگذارد.


به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان،  در روزهای گذشته قتل فجیع جمال خاشقچی روزنامه نگار عربستانی در صدر اخبار جهان قرار گرفته است . مثلثی که سه ضلع آن ریاض، آنکارا و واشنگتن  بوده و در این میان طبق شواهد ترکیه  به دنبال بهره گیری های سیاسی از این جنایت  است، موضوعی که در رسانه ها از آن به عنوان "معامله بزرگ " یاد می شود. باتوجه به اینکه عربستان سعودی در بیانیه ای قتل این روزنامه نگار در کنسولگری کشور خود را رسما اعلام کرده است، حال باید دید که آنکارا همچنان می تواند با ادعای در دست داشتن مدارکی در این زمینه ریاض را برای رسیدن به خواسته های خود  تحت فشار قرار دهد و اینکه در نهایت بن سلمان چه کسانی را برای بستن این پرونده به عنوان عاملان جنایت معرفی خواهد کرد؟

جعفر قنادباشی کارشناس مسائل سیاسی در گفت و گو با خبرنگار  حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان،  درباره برخی اظهار نظرها مبنی براحتمال صمیمیت بیشتر دولت ترکیه و عربستان پس از پروژه قتل جمال خاشقچی اظهار کرد: بعد از اواخر بهار سال گذشته به دنبال  سفر ترامپ به عربستان و موضع گیری هایی که بر ضد اخوان انجام شد به دلیل گرایش های حزب عدالت و توسعه ترکیه و نوعی وابستگی سازمانی که اخوان‌المسلمین دارد، روابط میان آنکارا و ریاض به سردی گرایید. پیرو این اتفاق مواضع ترکیه وقطر نزدیکی بیشتری پیدا کرد و آنکارا درصدد کمک به قطر در عرصه های مختلف  اقتصادی، سیاسی و حتی نظامی برآمد. تا جایی که گفته شد ترکیه آمادگی لازم را برای همراهی با قطر در برابر عربستان، کویت و مصر دارد.

کارشناس سیاسی قتل خاشقچی و حواشی آنرا  فرصت مناسبی برای ترکیه در جهت پیشبرد اهداف قبلی خود یعنی ارتباط مجدد با عربستان دانست و ادامه داد: ترکیه مدت ها  به دنبال احیای رابطه خود با عربستان و به دنبال آن  استفاده مجدد از نفت ارزان و دلارهای هنگفت این کشور بود و شاید دلیل جلوگیری از حمله سوریه به ادلب توسط آنکارا هم  به نوعی جلب رضایت عربستان در دفاع از گروه‌های تکفیری مستقر در این منطقه بود که البته در این راه موفقیت چندانی هم کسب نکرد.

قناد باشی با تاکید مجدد بر اشتیاق آنکارا برای ارتباط مجدد با کشورهایی نظیر عربستان و آمریکا گفت: ترک ها همیشه درصدد بهره برداری خود از اتفاقات روز بوده اند و درحال حاضر هم عربستان برای حق السکوت دادن به ترکیه از هیچگونه تلاشی اعم از اعطای امتیازات مالی ، سیاسی وحتی کمک به اخوان المسلمین ترکیه فروگذار نخواهد کرد و این‌طور به نظر می‌رسد که مقامات ترکیه با پررنگ‌کردن ماجرای قتل خاشقچی در ابتدا سعی در ایجاد فرصت های بیشتری برای خود داشته اند.

این کارشناس سیاسی درتشریح فرضیه های موجود درباره روابط آنکارا و ریاض پس از پرونده خاشقچی بیان کرد: دنیای سیاست دو فرضیه را برای این موضوع مطرح کرده است که فرضیه اول به سردی بیشتر روابط عربستان و ترکیه به دلیل  سکوت نکردن آنکارا  در افشای این راز بزرگ و همچنین صادر نکردن مجوز برای هواپیماهای سعودی در ابتدای این جریان ، دلالت دارد، همچنین برخی از رسانه ها هم  معتقد هستند که به دلیل مشکلات مالی فراوان درون ترکیه و قرض های این کشور، از فرصت پیش آمده بیشترین بهره گیری را برای استفاده از دلارهای عربستان و همچنین نفت ارزان قیمت ریاض خواهند برد. موضوعی که در ترکیه پیشینه زیادی دارد از جمله مخالفت ابتدایی در موضوع ادلب که نوعی باج خواهی ازعربستان بود.

قناد باشی درباره احتمال معامله بزرگ بین آنکارا ،واشنگتن و ریاض گفت:  معامله برای سرپوش گذاشتن قتل این روزنامه نگار در اصل خواسته هر سه کشور است؛ اما در عمل احتمال چنین زد و بندی حتی بین واشنگتن و ریاض هم به سادگی میسر نخواهد شد؛ زیرا  فعالیت های خاشقجی در رسانه های گروهی آمریکا و حمایت آنها  از همکار خود مانع از این امر شده ، همچنین به سبب نزدیکی انتخابات میان دوره ای کاخ سفید و احتمال استفاده دموکرات ها ازاین ماجرا برای زیر سوال بردن ترامپ، سرپوش گذاشتن بر این جنایت برایشان هزینه گزافی به دنبال خواهد داشت.  علاوه براین رویکر اتحادیه اروپا به روابط آمریکا و عربستان هم به گونه است که به سبب اشتیاق دربهره جویی از دلارهای عربستان از معامله  انجام  شده بین ریاض و واشنگتن و سرازیری این پول ها به جیب کاخ سفید ناراضی بوده و برای قطع ارتباط میان آنها تلاش می کنند.

قنادباشی، گفت: طبیعتا سه کشور درگیر در این ماجرا از مسکوت گذاشتن پرونده قتل خاشقچی سود خواهند برد، کاخ سفید برای پایداری رابطه خود با ریاض و ادامه دریافت دلارها از عربستان چنین انگیزه ای خواهد داشت؛ همچنین ترکیه هم برای احیای مجدد روابط تیره خود با آمریکا و عربستان  خواهان ورود به معامله ای بزرگ با سعودی ها هستند؛اما به سبب گستردگی این جنایت و دخالت رسانه ها به فراموشی سپردن قتل این روزنامه نگار دشوار خواهد بود.

وی در پاسخ به این سوال که با توجه به قتل خاشقجی  آیا روابط  آمریکا و عربستان مانند قبل خواهد شد، افزود: تنها پیوند میان ریاض و کاخ سفید وجود معاملات هنگفت نفتی و تسلیحاتی بین این دو به عنوان بزرگترین معاملات انجام شده در جهان است، ترامپ نیازمند فروش تسلیحات به عربستان بوده و به دنبال آن ریاض هم برای فروش نفت خود به این کشور وابسته است، در نتیجه دو طرف نهایت تلاش خود را برای حیات این روابط انجام می دهند.

قناد باشی درباره تاثیر قتل روزنامه نگار منتقد عربستان بر افکار عمومی و احساس ترس رسانه ها از انتقاد به رژیم عربستان تشریح کرد: پیش از این ماجرا هم منتقدان ریاض از توحش عربستان در امان نبودند  و حتی شخص خاشقجی به نامزدش گفته بود که احتمال دستگیری من در این سفر وجود دارد و به همین سبب ساعت همراه وی دارای میکروفن ضبط صدا بوده است .

وی درپایان با اشاره به تلاش بن سلمان برای سرپوش گذاشتن بر قتل خاشقجی افزود: بن سلمان در تلاش است تا با ارسال کمک های مالی و وعده های بزرگ به رسانه های جهان بر این جنایت عظیم سرپوش بگذارد. فرآیندی که پیش از آن در قبال سازمان ملل شاهد آن بودیم و این سازمان با دریافت مبلغ هنگفت از عربستان جنایات سهمگین مرتکب شده در یمن را نادیده گرفت . البته امیدواریم پرونده خاشقجی به سرنوشت ده هاهزاران نفر در یمن دچار نشود.


انتهای پیام/

 
برچسب ها: سیاسی ، سیاست خارجی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.