وی در تحلیل وقایع مربوط به پرونده «جمال خاشقجی» روزنامهنگار مفقود سعودی و رویکردهای اتخاذ شده توسط طرفهای مسئول در این حادثه گفت: «بدون شک انگشت اتهام در این پرونده به سوی عربستان گرفته میشود. دولت ترکیه با انتشار تصاویر مربوط به لحظه ورود خاشقجی به ساختمان کنسولگری، امکان تکذیب حضور وی در این کنسولگری را از طرف سعودی سلب کرده و از مقامهای ریاض میخواهد در زمینه اثبات خروج این روزنامهنگار مفقود پاسخگو باشند اما مسئولان سعودی هنوز و پس از گذشت بیش از یک هفته پاسخی به این پرسش نداده و فقط در همین حد اکتفا کردهاند که خاشقجی از کنسولگری خارج شده است، بنابراین انگشت اتهام به صورت مستقیم به دولت عربستان اشاره دارد.
وی ادامه داد: البته باید گفت که دیگر این اتهام فقط از جانب ترکیه علیه عربستان مطرح نیست و در حال حاضر جامعه بینالمللی و افکار عمومی جهان نیز خواهان پاسخگوئی رژیم سعودی در این زمینه هستند تا جائی که حتی رئیسجمهور آمریکا گفته سعودیها باید در عملیات تحقیق با ترکها همکاری کنند و دبیر کل سازمان مل متحد و کشورهای غربی نیز خواستار ارائه ادله کافی برای اقناع افکار عمومی هستند.
این فعال سیاسی سعودی در مورد هویت و مأموریت گروه امنیتی ۱۵ نفره سعودی در استانبول گفت: «ترکها وقتی پاسخی از مقامهای سعوی دریافت نکردند، ناگزیر تصاویر این گروه را که گفته میشود مأمور اعدام و قتل خاشقجی بودهاند، منتشر کردند. انتشار این تصاویر نشان می دهد که تمام این ۱۵ نفر، افراد امنیتی بوده و قطعا از جانب ولی عهد سعودی آمده و پستهای امنیتی داشتهاند.
این گروه امنیتی درست همان لحظه حضور خاشقجی در کنسولگری حضور داشته و فقط چند ساعت پس از اتمام هدف اصلی خود با دو هواپیمای مختص به یک شرکت سعودی نزدیک به ولیعهد به مقصد خود بازگشتهاند. چنین همپوشانی در سطح اسناد و قراین حادثه، پرسشهای بسیاری را به دنبال داشته است که دولت سعودی را در پاسخ به آنها مستأصل کرده و توپ را در زمین آنها میاندازد. آنها تاکنون هیچ توضیحی در تبیین ماهیت و مأموریت این گروه امنیتی ارائه ندادهاند که خود دال بر توطئهچینی در این ماجراست.
احمد الربح در تبیین اظهارات «خالد بن سلمان» سفیر عربستان در ایالات متحده مبنی بر تکذیب قتل خاشقجی و اینکه با او دوست بوده و انتقاداتش موجه و درست بوده گفت: «طبیعتا جمال خاشقجی برخاسته از رژیم سعودی و نزدیک به دربار پادشاهی بوده و از این دربار به طور مطلق دور نشده بود. او قبلا با «ترکی فیصل» رئیس سابق دستگاه اطلاعات سعودی در لندن کار کرده است. بله خاشقجی در محور دوستی با رژیم قرار داشت و خواهان سرنگونی آن نبود. اما هنگامی که یک سال پیش از عربستان خارج شد و انتقاداتی به حکومت داشته که هیچ کس حق چنین انتقاداتی را در این کشور ندارد، خود میدانست که قطعا در صورت بازگشت به این کشور هزینه انتقاداتش بازداشت و زندان خواهد بود، زیرا هر نوع نقدی نسبت به عملکرد آل سعود ممنوع است و امثال خاشقجی بسیار هستند که به دلیل انتقادات خود حتی در سطحی پایینتر از نقد این روزنامهنگار مفقود در زندان به سر میبرند. بنا براین ادعای خالد بن سلمان در اظهار دوستی با خاشقجی و عدم مجازات او صرف ادعایی بیش نیست.
اما مهم ترین نکتهای که اینجا باید ذکر شود تا به درک روشنی از واقعیت برسیم، اینکه به نظر من آنچه موجب شد خاشقجی به چنین سرنوشتی گرفتار شود و مستوجب قتل و اعدام شود، نزدیکی او به دستگاه امنیتی سعودی و در اختیار داشتن اطلاعات فراوانی از رژیم و تحرکات آن است که هرگز نمی خواستند به بیرون از دایره خود، چه در داخل و خارج از عربستان درز پیدا کند. به گمان من انگیزه اصلی قتل خاشقجی، در واقع بایکوت اطلاعاتی است که او طی فعالیت در دستگاه امنیتی سعودی و همکاری با ترکی فیصل در گذشته داشته است. این دلیل بسیار مهم و بزرگی است.
این مخالف سعودی در تصریح نقش بن سلمان، ولیعهد سعودی و اهداف راهبردی او در سناریوهای احتمالی موجود در این پرونده گفت: «در حقیقت پیام بن سلمان در تمام بازداشتها و به ویژه قتل خاشقجی این است که با هیچ نوع نقدی و یا هر نوع مخالفتی تساهل و مدارا نخواهد کرد .
وی با بیان اینکه قبل از هر چیز باید تحلیل و درک درستی از ماهیت و وضعیت کنونی آل سعود داشته باشم، ادامه داد: رژیم سعودی در تمام جنگهای منطقهای خود با شکست مواجه شده و به ناچار روزی با سران این کشورها پای میز مذاکره خواهد نشست و مجبوربه پذیرش آنها خواهد شد چنانچه با سوریه و عراق نیز ارتباطاتی داشته و قطعا در آیندهای نه چندان دور جنبش انصار الله را نیز به عنوان یک قدرت مهم در منطقه خواهد پذیرفت.
این فعال سیاسی عربستانی گفت: آل سعود با توجه به چنین بحران سیاسی که پس از چندین سال جنگ در منطقه و در مبارزه با به اصطلاح رافضیها در آن گرفتار شدهاند، به شدت از خشم مردم و واکنشهای احتمالی آنها میترسند. عربستان اکنون در مرحله تحول سیاسی بزرگی است که گزینهای غیر از اعمال خشونت و استفاده از قدرت قهریه ندارد تا بگوید من میتوانم و هرگز احدی جرأت نکند در مورد نتایج و پیامدهای سلبی جنگ در کشورهای مذکور پرسشی کند. او به این شدت ضربه نیاز دارد و این همان دلیل موج بازداشتها و اعمال خشونت به ویژه در مورد موضوع خاشقجی است.
بیشتر بخوانید:آیا با قتل «عدنان خاشقچی» باید منتظر ایجاد شکاف بین آمریکا و عربستان باشیم؟
به اعتقاد احمد الربح موضوع خاشقجی ضربه بسیار مهلکی برای حکومت سعودی و ادعای اصلاحات ولیعهد خواهد بود اما این احتمال وجود دارد که سناریوی جدیدی مطرح شود و آمریکا و ترکیه بازیگران اصلی آن باشند، به این صورت که ترکیه با دریافت رشوه بسیار سنگین از عربستان چنین وانمود کند که ماجرای قتل خاشقجی هیچ ربطی به ولیعهد و یا فردی منتسب به او نداشته و احتمالا به دنبال گزینه جایگزینی چون گروه امنیتی مذکور و یا فردی در کنسولگری باشند و اطلاع شخص بن سلمان از این موضوع را به طور کامل تکذیب کنند تا او را به این صورت از باتلاق موجود نجات دهند.
وی در ادامه تأکید کرد البته این عملکرد دولتهاست، اما رسانهها و افکار عمومی جهان و جامعه مدنی و جامعه حقوق بشر هرگز چنین داستان سرایی را باور نکرده و این جنایت، لکه ننگی بر پیشانی آل سعود باقی خواهد ماند.
این منتقد سیاسی در مورد تبعات منفی پرونده خاشقجی و تاثیر آن بر روابط کشورهای غربی با عربستان، به طور مختصر گفت که این کشورها قطعا سلاح بیشتری خواهند فروخت.
وی گفت که آنچه امروز در یمن اتفاق میافتد، در تیررس دید سازمان ملل است، این نهاد بینالمللی و تمام کشورهای غربی شاهد کشتار روزانه مردم یمن و جنایتهای آل سعود در منطقه هستند اما تا زمانی که عربستان بازار مصرف کالاهای این کشورها به ویژه تسلیحاتشان است، یقینا از این رژیم حمایت خواهند کرد.
احمد الربح در مورد دیدگاه مردم عربستان و امکان اظهار نظر آنها در مورد سرنوشت جمال خاشقجی گفت که ما باید بدانیم مردم عربستان به هیچ نوعی نمیتوانند دیدگاه خود را بیان کنند، هیچ کس نمیتواند بگوید خاشقجی برای چه به قتل رسیده است، هر دیدگاهی در جهت مخالف خواست آل سعود، مجازات سختی در پی خواهد داشت.
آنها قطعا حق ندارند در مورد سرنوشت خاشقجی حتی سوال بپرسند و تمام حرفی که میتوانند بزنند اینکه از دولت ترکیه بپرسند خاشقجی کجاست؟ مردم عربستان از این موضوع کاملا آگاه هستند که آل سعود پشت صحنه اصلی این داستان هستند اما این موضوع را هم میدانند که حکومت هیچ علاقهای ندارد آنها موضوع خاشقجی را پیگیری و در مورد آن تحقیق کنند.
منبع: ایلنا