سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سردبیر رأی الیوم: در ماجرای ناپدید شدن خاشقجی، قضیه لاکربی در حال تکرار شدن است

سردبیر رأی الیوم با اشاره به آزادی فوری کشیش آمریکایی و برگزاری مذاکرات در عالی‌ترین سطوح بین مقامات سعودی و ترکیه، گفت احتمالا قضیه لاکربی درباره خاشقجی نیز تکرار خواهد شد.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، سردبیر روزنامه اینترنتی رأی الیوم با اشاره به افزایش ناگهانی ارزش بورس ترکیه، آزادی فوری کشیش آمریکایی، برگزاری مذاکرات در عالی ترین سطوح بین مقامات سعودی و ترکیه و ملایم شدن لحن ترکیه در قبال ماجرای ناپدید شدن و ترور احتمالی جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی و دخالت آمریکا در این قضیه با وجود آنکه خاشقجی شهروند آمریکا نبود گفت: احتمالا قضیه لاکربی درباره خاشقجی نیز تکرار خواهد شد و همه مسئله به پول و اقتصاد باز می گردد و مسئله حقوق بشر در میان نیست.

عبدالباری عطوان در ویدئویی که در پایگاه روزنامه اینترنتی رأی الیوم منتشر شد، گفت: امروز درباره جمال خاشقجی روزنامه نگار سعودی صحبت می کنم که پس از ورود به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول ربوده شد یا ناپدید شد یا کشته شد یا قطعه قطعه شد و بنا بر خبرهای درز یافته توسط مقامات ترکیه، وی از کنسولگری زنده خارج نشد اما دقیقا نمی دانیم چه اتفاقی افتاده است. قبل از این که درباره این مسئله صحبت کنیم اجازه بدهید بپرسیم چه چیزی الان در جریان قضیه جمال خاشجقی در جریان است؟ خاشقجی نخستین روزنامه نگار ربوده شده یا به قتل رسیده نیست اما شیوه ربوده و کشته شدنش اگر کشته شده باشد به تمام معنای کلمه هولناک است. ما امروز از مقامات ترکیه می شنویم که می گویند صدای فریاد و شکنجه و سکوت کامل پس از آن را شنیدیم. پانزده نفر از نیروهای ویژه به استانبول آمدند و یکی از آنان نیز کارشناس کالبد شکافی بود. کارشناس کالبد شکافی برای چه آمده بود؟ می گویند وی یک اره همره داشته است. این اره برای چه بوده است؟ آیا این اره برای قطعه قطعه کردن بوده است؟ این یک مسئله اساسی است. خون این آدم چه شده است؟ خونش به فاضلاب ریخته شده است. چرا ریخته شدن خون به فاضلاب بررسی نمی شود؟ مقامات ترکیه ای خبرهایی درز می دهند و می گویند خاشقجی به کنسولگری وارد و شکنجه و کشته شده و تکه های جسدش در داخل صندوقهایی منتقل شده است. خب اگر اینگونه است به ما شواهد و مدارکی نشان دهید. چرا سانسور می شود؟

عطوان در ادامه افزود: من دچار آشفتگی شده ام و نظر کاملا متفاوتی درباره این قضیه دارم. دو موضوع مطرح است یکی آزادی کشیش آمریکایی یعنی برانسون است. برانسون بازداشت و گفته شد او تروریست است و با گروه فتح الله گولن ارتباط دارد و گفتند او به گروههای تروریستی در داخل ترکیه کمک کرده است. او به مدت سه سال در ترکیه زندانی بود. پس از این قضیه او فورا آزاد شد. پس از اینکه برانسون آزاد شد بورس ترکیه بالا رفت و ارزش لیر ترکیه نیز افزایش یافت و اوضاع به حالت عادی بازگشت. همه مسئله به پول و اقتصاد باز می گردد و مسئله حقوق بشر در میان نیست .

سردبیر رأی الیوم می افزاید: دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در گفتگو با شبکه تلویزیونی فاکس نیوز سردرگم بود و صحبتهای بی ربط می زد و گفت خاشقجی وارد کنسولگری شده و چه بسا از آن خارج شده است. آمریکایی ها در این داستان چه سهمی دارند؟ خاشقجی که شهروند آمریکا نیست. اگر جنایتی صورت گرفته باشد در خاک آمریکا رخ نداده بلکه در خاک ترکیه رخ داده است.

عبدالباری عطوان سپس مسئله قراردادهای تسلیحاتی واشنگتن و ریاض را مطرح و تصریح می‌کند: آمریکا با عربستان دهها میلیارد دلار قرارداد دارد و این قراردادها برای آمریکایی ها اشتغالزایی کرده و آمریکا پیشرفت اقتصادی غیر عادی به واسطه این قراردادها کسب کرده است. مسئله در واقع مسئله قراردادهاست نه حقوق بشر. شما آمریکایی ها ما را هلاک کرده اید و در عین حال می گویید ما نمایندگان جهان آزاد هستیم و می گویید ما دنبال حقوق بشر و آزادی ها هستیم. شما به کشورهای ما و به عراق حمله کردید. بیش از سیزده سال عراق را محاصره کردید و میلیون ها عراقی را در محاصره قرار دادید و بیش از یک میلیون عراقی را پس از حمله به عراق در سال 2003 میلادی کشتید. همه اینها را با پوشش حقوق بشر انجام دادید.

عطوان در ادامه خطاب به آمریکایی‌ها افزود: شما بیش از سی هزار لیبیایی را کشتید و نظام لیبی را به بهانه حقوق بشر تغییر دادید تا دمکراسی برای ملت لیبی بیاورید و سپس لیبی را به صورت تقسیم شده و ویران شده رها کردید. این حقوق بشر که از آن دم می زنید کجاست؟ قذافی را نیز سر بریدید. همین اتفاقات در یمن نیز رخ می دهد. حقوق بشر در یمن کجاست؟ سوریه نیز همین طور. گفتید بشار اسد یاغی است و گفتید می خواهیم ملت سوریه را آزاد کنیم و همه این کارها را به بهانه حقوق بشر انجام دادید. حال آنکه یک نفر امروز به این شیوه کشته می شود. شما با این حقوق بشرتان ما را هلاک و نابود کردید. ترامپ می گوید مهم قرارداد تسلیحاتی است یعنی برای آنان پول مهم است نه حقوق بشر. این یک حقیقت است. من احساس می کنم تلاش می شود به نوعی سر و ته داستان خاشقجی به هم آورده شود. حتی لحن ترکیه نیز ملایم شده است. برانسون به این سرعت آزاد شد و شاهدان نیز از شهادت‌های خود کوتاه آمدند و گفتند او تروریست نیست و با تروریسم ارتباطی ندارد. نقشه ای در حال تدارک است.

عطوان همچنین تصریح کرد: هیأتی از سعودی به ریاست شاهزاده خالد بن فیصل، مشاور سلمان بن عبد العزیز، شاه سعودی به آنکارا رسیده است تا بین ترکیه ای ها و سعودی ها در مسئله تحقیقات هماهنگی کند. چه چیزی را می خواهند هماهنگ کنند؟ تلاش می شود معامله ای صورت بگیرد و راهکاری ایجاد شود اما راهکار چیست؟ این جریان یادآور قضیه لاکربی است . در قضیه لاکربی چه شد؟ سرهنگ قذافی با تحویل عبدالباسط مقراحی و دوست او مخالف بود. چرا مخالفت می کرد؟ چون شرط وساطت گذشته بود. از قضا شاهزاده بندر بن عبدالعزیز میانجیگری کرد. بر اساس این میانجیگری نیز محاکمه ای ترتیب داده شد و فرد محکوم را در این جنایت دخیل دانستند و او را سرزنش کردند تا قذافی و هیچ یک از ارکان حکومت وی در ارتباط با جنایت لاکربی سرزنش نشود و این اتفاق افتاد. من چگونه به این قضیه پی بردم؟ به صورت تصادفی متوجه شدم. عبد الباسط المقراحی، افسر اطلاعاتی است که بازداشت و متهم و در شهر گلاسگو در اسکاتلند به زندان ابد محکوم شد. من سه ساعت با المقراحی صحبت کردم. او گفت من به هیچ وجه با قضیه لاکربی ارتباطی ندارم و مردم را نکشتم. مرا درگیر این قضیه کردند و از من به عنوان قربانی استفاده کردند.

سردبیر رأی الیوم همچنین افزود: بعید نمی دانم همین فرمول را نیز در قضیه خاشقجی به اجرا در آورند و بگویند سه نفر خاشقجی را ربودند و آنها را به دادگاه معرفی کنند تا محمد بن سلمان و سلمان بن عبد العزیز از هرگونه سرزنشی در امان بمانند. ترکیه همانند اول مشتاق پیگیری نیست. امیدوارم تحقیقات ادامه یابد تا بدانیم چه اتفاقی افتاده است. جنایتی در حق یک انسان بی گناه رخ داده است همه گناهش این بوده که دیدگاهش را به صورت متمدنانه بیان کرده و ضد نظام سعودی نیز نبوده است. او خواستار اصلاح نظام سعودی است. آیا عقلانی است که برانسون از زندان آزاد می شود و خاشقجی وارد کنسولگری سعودی شود اما خارج نشود. برانسون خارج می شود و خاشقجی وارد می شود. آیا عقلانی است که ناگهان بورس ترکیه بالا رود و مذاکرات سعودی و ترکیه در عالی ترین سطوح صورت می گیرد؟ آیا این بدان معناست که قضیه خاشقجی تمام شد و مهم الان آینده است؟ دقیقا نمی دانم اما تلاش‌هایی برای فیصله دادن به این قضیه در جریان است و این موضوع همه ما را که دنبال حق هستیم شوکه می کند.

انتهای پیام/

برچسب ها: آمریکا ، عربستان ، ترکیه
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۰:۱۹ ۲۲ مهر ۱۳۹۷
باید عاملان این جنایت مجازات شوند